Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιον βαθμό επαληθεύεται;/22 Φεβρουαρίου 2011, 19:00 – 21:00/Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Metropolis

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ
Κύκλος Δ | Κι όμως, γυρίζει!

22 Φεβρουαρίου 2011, 19:00 – 21:00 Μικρή Σκηνή

Στον 21ο αιώνα, η συζήτηση γύρω από την πρόοδο των θετικών επιστημών και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι μια διαρκής ανάγκη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πέρα από μύθους και υπερβολές, το αίτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας, οι επαναστατικές εξελίξεις στους τομείς της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας, όλα αυτά συνιστούν πεδία στα οποία αξίζει να κινούμαστε με γνώση και αυτοπεποίθηση, έχοντας στη διάθεσή μας τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία. Ας τα αποκτήσουμε μέσα από πρωτότυπες διαδρομές.

Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιο βαθμό επαληθεύεται;

Το είδος της επιστημονικής φαντασίας αποτελεί κομβικό στοιχείο της χολιγουντιανής παραγωγής. Οι κινηματογραφικές προβολές του μέλλοντος δεν σκιαγραφούν απλώς μια οραματική ή εφιαλτική συνθήκη σε άγνωστο χρόνο και χώρο, αλλά ταυτόχρονα μια εικονογραφική επεξεργασία των κοινωνικών και πολιτικών συμβάσεων του παρόντος και του παρελθόντος. Γι’ αυτόν το λόγο αποκτούν μεγάλη σημασία τόσο για μια ιστορική όσο και για μια σύγχρονη κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών σχέσεων.

Ομιλητές

Βασίλης Βαμβακάς: Λέκτορας Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικός σε θέματα Πολιτικής Επικοινωνίας και Μαζικού Πολιτισμού

Εισιτήρια:

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.