Απονομή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010

sti diapason

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010 από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τα βραβεία αφορούν στις εκδόσεις έτους 2009, στα οποία κατέληξε η αρμόδια επιτροπή από το «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων.
Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία απονέμονται με βάση τις διατάξεις του ν. 2557/1997. Από την επόμενη χρονιά και εφεξής, θα εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία, η οποία αναμόρφωσε ριζικά τον εν λόγω θεσμό (άρ. 40 του ν. 3905/2010).

– Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας:

κατά πλειοψηφία στον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του με τίτλο «Στη διαπασών», εκδ. Καστανιώτη και κατά πλειοψηφία στον κ. Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο του με τίτλο «Πολύτιμα δώρα», εκδ. Πατάκης.

– Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο « Η σκυλίσια ζωή του γάτου ΤΖΟΝ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ» του συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα.

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποφάσισε ομόφωνα να μην απονείμει Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά έτους 2010 (εκδόσεις 2009) θεωρώντας ότι κανένα από τα υποβληθέντα βιβλία (κατατεθειμένα εμπρόθεσμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας) δεν πληροί τις προυποθέσεις βράβευσης.

Ο βραχύς κατάλογοςπαιδικών λογοτεχνικών βιβλίων (δημοσιευμένων το έτος 2009 και κατατεθειμένων εμπρόθεσμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας), από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι ο ακόλουθος:

1.«Θράσος» συγγραφέας : Τατιάνα Αβέρωφ, εκδ. Κέδρος

2. . «Ελισάβετ και Δαμιανός» συγγραφέας: Νινέτα Βολουδάκη, εκδ. Ψυχογιός

3. «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο» συγγραφέας : Αγγελική Δαρλάση , εκδ. Πατάκης

4. «Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών» συγγραφέας : Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου , εκδ.: Ελληνικά Γράμματα

5. «Πολύτιμα δώρα» συγγραφέας : Μάνος Κοντολέων,εικονογράφηση Ρίτα Τσιμόχοβα, εκδ. : Πατάκης

6. «Ιστορίες για περίεργα παιδιά» συγγραφέας : Χρήστος Μπουλώτης ,εικονογράφησηΒασίλης Παπατσαρούχας , εκδ.Ελληνικά Γράμματα

7. «Στη διαπασών» συγγραφέας : Βασίλης Παπαθεοδώρου,εκδ. Καστανιώτης

8. «Μη φεύγεις» συγγραφέας : Μπίλλι Ρόζεν [και] Μάκης Τσίτας,; εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός

9. «Ρεμιέ» συγγραφέας:Σακκά – Νικολακοπούλου Ναννίνα, εκδ. εκδ. Λιβάνης

10. «Ο πρίγκιπας, Αλέξανδρος Υψηλάντης» συγγραφέας : Μαρία Σκιαδαρέση,εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου, εκδ.Πατάκης

11. «Πέντε κόλπα μπας και γυρίσει ο μπαμπάς» συγγραφέας : Παναγιώτα Χούτα , εξώφυλλο – εικονογράφησηΑλεξάνδρα Αντωνοπούλου, εκδ.Πατάκης

Ο βραχύς κατάλογος εικονογράφησης παιδικών βιβλίων (δημοσιευμένων το έτος 2009 και κατατεθειμένων εμπρόθεσμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας), από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι ο ακόλουθος:

1 «Η Αρήτη της ροδιάς» συγγραφέας : Κική Δημητριάδου, εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Λιβάνης

2. «Ιστορίες του ανέμου » συγγραφέας: Κατερίνα Γυφτάκη – Μπεκ, εικονογράφηση Μιμίκα Σπυρίδωνος, εκδ.Φυτράκης

3.«Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη» συγγραφέας :Χρήστος Μπουλώτης, ζωγραφιές Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ.Ελληνικά Γράμματα

4.«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν» συγγραφέας :Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικονογράφηση Διατσέντα Παρίση, εκδ. Πατάκης

5. « Ο Λυκούργος και το δίχτυ της αγάπης » συγγραφέας : Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, εικόνες Ελίζα Βαβούρη, εκδ.Άγκυρα

6. «Ο γάτος που έκλαιγε μαργαριτάρια» συγγραφέας : Χρήστος Μπουλώτης, εικονογράφηση ΒασίληςΠαπατσαρούχας, εκδ.Ελληνικά Γράμματα

7. « Ιστορίες για περίεργα παιδιά» συγγραφέας : Χρήστος Μπουλώτης, εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδ.Ελληνικά Γράμματα

Η Επιτροπή  Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου  αποτελείται από τους : Γκίβαλου – Κατσίκη Άντα, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Αθηνών , πρόεδρος, Κανατσούλη Μελπομένη (Μένη), Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος,  Πολίτη Δημήτριο, Λέκτορα του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγή στην Προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος, Γαβριηλίδου Σοφία, Λέκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,  μέλος, Γιαννικοπούλου Αγγελική, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της ΠροσχολικήςΑγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου , μέλος,  Ψαραύτη Ευαγγελία (Λίτσα), συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας , μέλος, Παπαμόσχου Ηρώ,συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας , ως μέλος, Ψαράκη Βάσω , εικονογράφο, μέλος , Μαρουλάκη Νίκο, εικονογράφο, μέλος .
Στην ανωτέρω Επιτροπή μετέχει με γνώμη χωρίς ψήφο η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Γραμμάτων κα Νικολέττα Σκλία Χρέη Γραμματέα εκτελείη μόνιμη υπάλληλος της Δ/νσης Γραμμάτων , Βασιλική Αθανασιάδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.