ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θεατρικές Παραστάσεις Μαρτίου 2011

oAmerikanos

«O Αμερικάνος»

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

με τον Θανάση Σαράντο

2 τελευταίες παραστάσεις

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, 19:00 & 21:00

Extra Παράσταση ειδικά για Σχολεία: Δευτέρα 14 Μαρτίου, στις 12:00

Η παράσταση «Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ», μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, επιστρέφει στην Αθήνα και ανεβαίνει για 2 τελευταίες παραστάσεις, και μία ειδικά για σχολεία, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, τιμώντας την επέτειο 100 ετών από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα.

«O ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911)

«…Μου φάνηκε σαν Εγγλέζος, σαν Αμερικάνος, μα όχι πάλι σωστός Εγγλέζος ούτε σωστός Αμερικάνος· τα ολίγα λόγια που μου είπε ρωμέικα, τα είπε μ’ έναν τρόπο δύσκολο και συλλογισμένο, όχι και πολύ ξενικό, σαν να ήξερε μια φορά ρωμέικα και τα ξέχασε…»

Μετά από την πολύ θερμή ανταπόκριση της πρόσφατης επετειακής εκδήλωσης στη Σκιάθο, που διοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου & το Μουσείο-Σπίτι Αλ. Παπαδιαμάντη, ‘Ο Αμερικάνος’ επιστρέφει θριαμβευτικά στην Αθήνα και ανεβαίνει εκ νέου στο Θέατρο – ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, για 2 μόνο τελευταίες παραστάσεις, την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Η θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και για ένα μουσικό υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του», χωρίς να είναι ξένος, πολύ περισσότερο δε Αμερικάνος.

Είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του όπου δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού, στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού του σπιτιού και το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας. Ο «Αμερικάνος» θα μπορούσε να είναι και η σημερινή ιστορία ενός μετανάστη εδώ στην Ελλάδα.

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος, ως αφηγητής, κρυφοκοιτάζει τη δράση και «μετατοπίζεται» σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη.

Μια συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Με τη νέα φετινή θεατρική παρουσίαση του διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη η εταιρεία «ηθικόν ακμαιότατον» τιμά τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Θανάσης Σαράντος

Μουσικός-Ηχητικός Αυτοσχεδιασμός Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνική Επιμέλεια Λίνα Μότσιου

Διεύθυνση Παραγωγής Ζωή Κανελλοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη      Δημήτρης Κερεστεντζής

Βοηθός Σκηνογράφου Χρήστος Λάσκαρης

Φωτογραφίες              Μαριλένα Σταφυλίδου,

Τάκης Βεκόπουλος

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

Ο Αμερικάνος

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Δραματοποιημένη διήγηση με τον Θανάση Σαράντο

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 (διπλή παράσταση)

στις 19:00 και στις 21:00

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια παράστασης: 65’

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό)

Μειωμένο: 10€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών / μέλη της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών & του Συλλόγου Απανταχού Σκιαθιτών)

Extra Παράσταση ειδικά για Σχολεία: Δευτέρα 14 Μαρτίου, στις 12:00

Μαθητικό Εισιτήριο > 8 ευρώ (ο συνοδός του γκρουπ, με δωρεάν είσοδο)

Κρατήσεις κατόπιν συνεννόησης

New TEASER / PROMO VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=LaWVfDfTMI8

HIGH RES PHOTOS

http://www.mcf.gr/el/Press_Area/

http://www.mcf.gr/el/calendar/?ev=o_amerikanos_toi_alexandroi_papadiamanti_apo_tin_etaireia_theatroi_ithikon_akmaiotaton

http://www.elculture.gr/Articles/ElcMAG/thanasis-sarantos/fullstory.php?id=40455 (συνέντευξη Θανάση Σαράντου)

http://www.galaxy92.gr/pages/content.asp?CntID=32350&catID=16

http://www.akous.gr/post.asp?uid=2028

http://www.elculture.gr/Performinart/Theater/section_index.php

********

To Prasino Lemoni

«Το Πράσινο Λεμόνι»

Μέτης Καρατζά

ένα ολοκαίνουργιο ελληνικό έργο σε σκηνοθεσία

Σοφίας Φιλιπππίδου

με τους «5 προς το παρόν»

από την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 έως 17 Απριλίου 2011

κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:00

Όταν το MCF bar – restaurant φιλοξενεί με τη σειρά του ενδιαφέρουσες παραστάσεις…

Σημείο συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών, τεχνικών και παραγωγών του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, πριν και μετά τις παραστάσεις, το MCF coffee bar restaurant φιλοξενεί, ως φυσικός χώρος, μία παράσταση theater-bar, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

H Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί το έργο «Το πράσινο λεμόνι» της Μέτης Καρατζά, με την ομάδα   «5 προς το παρόν».
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα μοχίτο, ένας κουκουλοφόρος και … η Λέλα Καραγιάννη; Η απάντηση στο «Πράσινο Λεμόνι» που διαδραματίζεται σε φυσικό χώρο Bar και στο MCF coffee bar restaurant.

Υπόθεση του έργου: Ένα βράδυ που καίγεται η Αθήνα από επεισόδια, μετά από μεγάλο συλλαλητήριο, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα Bar, ένας δημόσιος υπάλληλος, μια μητέρα ντυμένη emo με την φοιτήτρια κόρη της…και ένας παράξενος «γνωστός άγνωστος» κουκουλοφόρος. Εκεί , μαζί με τον μπάρμαν , στην προσπάθειά τους να κρύψουν ένοχα μυστικά, θα υποδυθούν ρόλους του παραλόγου και της φάρσας!! Μέσα από σάτιρα και κωμικές καταστάσεις, γίνεται ένα ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ακούγονται αλήθειες για τις σχέσεις, την πολιτική, την Ελλάδα του σήμερα..

Σημειώνει η Σοφία Φιλιππίδου: Το «πράσινο λεμόνι» της Μέτης Καρατζά είναι ένα γνήσιο ελληνικό έργο, ολοκαίνουργιο που φέρνει κάτι από τις μυρωδιές της άνθησης του ελληνικού έργου της δεκαετίας της μεταπολίτευσης αλλά και την πίκρα της μοναξιάς, που επέφεραν τα τριάντα χρόνια έκτοτε.

Οι 5 ήρωες του, απλοί λαϊκοί άνθρωποι της καθημερινότητας, «κλείνονται» μέσα σε ένα μπαρ σε συνθήκη φόβου (έξω η Αθήνα καίγεται εξ αιτίας μιας διαδήλωσης) και εκεί μέσα τα λένε όλα ή σχεδόν όλα… «ανοίγονται».

Η θεατρική σύμβαση του «πολύ κοντά εξ ανάγκης» λειτουργεί άλλη μια φορά καταλυτικά, και ξεκλειδώνει μνήμες, απελευθερώνει πάθη, φέρνει στην επιφάνεια ματαιωμένα όνειρα και προσδοκίες και δίνει εν τέλει μια απελπισμένη προοπτική στην ελπίδα.

Ανέβασα το έργο με μεγάλη αγάπη που έχω έτσι κι αλλιώς για το θέατρο και με μεγάλη χαρά γιατί το αγάπησα.

Στηρίχτηκα στους έμπειρους ηθοποιούς της ομάδας και έκανα μια σύνθεση όλων των ειδών του θεάτρου που ξέρω, γιατί πιστεύω ότι η παγκόσμια θεατρική γλώσσα είναι μία και στοχεύει στην επικοινωνία μέσω της αλήθειας και της χαράς του παιχνιδιού».

Σοφία Φιλιππίδου

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Κείμενο:       Μέτη Καρατζά
Παίζουν: Τάσος Παπαδόπουλος
Σταύρος Καλός
Μέτη Καρατζά
Κατερίνα Τσεβά
Ερνέστος Βουτσίνος

Παραγωγή Mark the Day

«Το πράσινο λεμόνι»

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 12 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου 2011,

στις 21:00

(ώρα προσέλευσης 20:30)

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

MCF bar – restaurant

Διάρκεια: 1:15′

Εισιτήρια: Στην είσοδο του MCF bar – restaurant, 3ος όροφος ΙΜΚ

Τιμές εισιτηρίων: 12€

Τηλ. επικοινωνίας – εισιτήρια: 6932 96 76 02

MCF bar – restaurant, Τηλέφωνο Κρατήσεων για φαγητό: 6937 037 040

*******

Hamlet

Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας

William Shakespeare

από την ομάδα

«The Helter Skelter Company»

Από Παρασκευή 18 Μαρτίου έως Σάββατο 16 Απριλίου 2011

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, στις 21.15

Η νεοσύστατη ομάδα «The Helter Skelter Company» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την πρώτη της παραγωγή «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας», σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου από τις 18 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου 2011, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, στις 21.15 (Black Box).

Επαναπροσδιορίζοντας την αίσθηση του χώρου και του χρόνου στη αμλετική ποντικοπαγίδα και με την καθοριστική συμβολή ενός σύγχρονου ηχο-τόπιου, επιθυμεί να αποδώσει την τραγική ιστορία του Πρίγκιπα της Δανίας μέσα στην ασφυκτική ατμόσφαιρα μιας οικογενειακής «γιορτής».

Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας

Βρισκόμαστε μπροστά στην εικόνα μιας χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ολόκληρο το έργο διαδραματίζεται σε μία νύχτα. Σε μια αίθουσα δεξιώσεων, όπου πραγματοποιείται η γαμήλια τελετή του νέου βασιλιά και της βασίλισσας. Ήχοι, θόρυβοι, μουσικές και φωνές, έρχονται απρόσκλητα πίσω από τις κουρτίνες, δηλώνοντας πως κάτι απειλητικό αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Ο χρόνος περνά. Γύρω από τη γιορτινή τράπεζα, θύτες και θύματα, σταδιακά αποκτηνώνονται και συνθλίβονται. Η γιορτή απορρυθμίζεται, μετασχηματίζεται σ’ ένα άγριο παιχνίδι επικράτησης, παρακολούθησης κι εκδίκησης. Και όλα τα ζητήματα πρέπει να λυθούν απόψε. Ο Άμλετ αναλαμβάνει, με την παρακίνηση της Ιδέας του πατέρα του, να ανατρέψει την κατάσταση. Θέλει να είναι αυτός που θα χαλάσει τη γιορτή. Οι σκέψεις του τον κυριεύουν, τον αγριεύουν – αλλά μουσκεμένες στην αμφιβολία, σβήνονται πριν καν γίνουν. Το ξημέρωμα, όλοι θα έχουν αλληλοεξοντωθεί. Και το βασίλειο θα είναι πια ελεύθερο. Έτοιμο να το παραλάβει ο επόμενος άρχοντας και να ξεκινήσει τη δική του γιορτή.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Κίνηση: Πατρίσια Απέργη

Ηχοτοπίο: Αντώνης Μόρας

Φωνητική Αγωγή – Φωνητικά Σύνολα: Henri Kergomard

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελένη Μολέσκη, Ειρήνη Ασημακοπούλου

Βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Δάφνη Γιαννουλάτου

Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού & Γραφιστικών Εφαρμογών: Κωνσταντίνος Χαïδαλής (brittle.gr)

Φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα

Κατασκευή Σκηνικού: Βασίλης Γεροδήμος

Κατασκευή Γλυπτού Νεκροκεφαλής: Περικλής Πραβήτας

Επικοινωνία Ομάδας: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν:

Γιώργος Γεραρής, Τάσος Δαρδαγάνης, Ορέστης Εσπερινός, Μαρία Κορωνιώτη, Αλέξανδρος Λυκούρας, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ελίνα Ρίζου, Σπύρος Τσίκνας

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15

Διάρκεια: 100΄

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό)

Μειωμένο: 10€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

Παραγωγή: The Helter Skelter Company

**********

G. Michailidis

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

του Μιχάλη Πιερή

σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη

Από 17 Μαρτίου 2011 έως 17 Απριλίου 2011

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30

Το έργο του Μιχάλη Πιερή «Το σπίτι» είναι μια κοινωνική ψυχολογική τραγωδία.

Ο ήρωας του έργου, συγγραφέας, αμύνεται και αντιστέκεται σθεναρά στο διαμεσολαβητή μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που του ζητάει το πατρικό του σπίτι, το οποίο γι’ αυτόν σαν βιωμένος χώρος έχει ψυχή και αισθήματα και συμπυκνώνει όλες τις μνήμες του στη διάρκεια της ζωής του.

Αρνείται έτσι να δώσει αντιπαροχή το σπίτι, παρά την αντίθετη γνώμη της νεαρής γυναίκας του, η οποία δε θέλει να μείνει εκεί έχοντας μία υποκριτική – μια συμβιβασμένη ζωή – και αισθάνεται την ανάγκη να διεκδικήσει την έξοδο. Έτσι αυτή φεύγει κι αυτός μένει μόνος – αυτός και το σπίτι του. Είναι ένα έργο που στηρίζει τις ηθικές αξίες, αλλά και που μέσα στον πυρήνα του – ένα άλλο κομμάτι του αποτελεί ένα δοκίμιο για την τέχνη, θέατρο μέσα στο θέατρο, όπως το αντιλαμβάνεται ο ήρωας-συγγραφέας.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μιχάλης Πιερής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης : Γιώργος Μιχαηλίδης

Σκηνικά – Κοστούμια : Αγνή Ντούτση

Μουσική : Αντώνης Μιχαηλίδης

Φωτισμοί : Γιώργος Μιχαηλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Μαρία Πολίτη

Bοηθός Σκηνογράφου : Κατερίνα Τσακότα

Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται:

Οικοδεσπότης: Θόδωρος Κατσαφάδος

Γυναίκα: Ντίνα Μιχαηλίδη

Επισκέπτης: Δημήτρης Καραμπέτσης

Θεούσες:

Α’ Ευαγγελία Κατσάλη

Β’ Ευαγγελία Σταματέλλου

Θεατές:

Α’ Άννα Κολιοφώτη

Β’ Νίκος Αναστασόπουλος

Γ’ Μαρία Καρακίτσου

Δ’ Ξανθή Γεωργίου

Μακιγιέζ: Ευαγγελία Σταματέλου

Ταμίας: Ευαγγελία Κατσάλη

Κατασκευή Σκηνικού: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Συγκέντρωση υλικού, επιμέλεια φιλολογική και καλλιτεχνική φροντίδα του προγράμματος: Ηρώ Αργυράκη

Πρώτη παράσταση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Από 17 Μαρτίου 2011 έως 17 Απριλίου 2011

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30

Αίθουσα: Στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο

Διάρκεια: 1.20′ λεπτά

Εισιτήριο: 15€ Κανονικό,

10€ Φοιτητικό, Σπουδαστικό, Μαθητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA)

Βραδιές κουκλοθέατρου

Κάθε Πέμπτη στις 21:00 παραστάσεις για ενήλικες

Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30 παραστάσεις για παιδιά & όχι μόνο.

Συνεχίζεται, μέχρι το Μάιο του 2011, η επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), που προσφέρει σε μικρούς και ενήλικες ξεχωριστές παραστάσεις κουκλοθέατρου.

Βραδιές Κουκλοθέατρου για Μεγάλους

Κάθε Πέμπτη στις 21:00

Εισιτήριο: 10€

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Κουκλοθέατρο Παραμάνα
Παράσταση: “Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

Παράσταση: Φασουλής, Ιστορία Έρωτα και Θανάτου

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ομάδα Φύρδην Μύγδην

Παράσταση: «Φλοξ, Το Κουτί και τα Σύννεφα»

Katalogia

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος

Παράσταση: Τα Καταλόγια

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος

Παράσταση: Τα Καταλόγια

**

Κουκλοθέατρο για Μικρούς & Μεγαλύτερους

Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30

Εισιτήριο: 8€

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Κουκλοθέατρο Παραμάνα
Παράσταση: “Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ομάδα Ψευτιά με Αυτιά

Παράσταση: Σούπα με Ουρά

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Θέατρο Κούκλας Κοκου-Μουκλό

Παράσταση: Η Φεγγαρόσουπα

και εργαστήριο κατασκευής κούκλας για παιδιά (φουαγέ)

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ομάδα Φύρδην Μύγδην

Παράσταση: «Φλοξ, Το Κουτί και τα Σύννεφα»

Συνεχίζονται οι παραστάσεις των έργων:

«ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ”

του Νeil LaΒute

σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα

έως τις 6 Μαρτίου 2011

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21:30

Ο θεατρικός οργανισμός Πρώτες Ύλες παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Λαμπιούιτ: Το Σκοτεινό Σπίτι (In a dark dark house, 2007), σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2011,

Το »Σκοτεινό σπίτι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lortel Theatre στη Νέα Υόρκη και πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι βιώνουν ο καθένας από τη δική του πλευρά μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης : Στον αυλόγυρο μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής τα δύο αδέλφια έρχονται αντιμέτωπα με την αλήθεια. Ο Ντρου, ο μικρότερος, βρίσκεται εκεί με δικαστική εντολή υπό ιατρική παρακολούθηση και καλεί τον μεγαλύτερο αδελφό του, Τέρυ να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι στην παιδική ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα φίλο της οικογένειας.

Η έκκληση του Ντρου γίνεται η αφορμή να έρθει στην επιφάνεια η εχθρότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο άνδρες. Μέσα από τον πόνο και την παραδοχή της προδοσίας τα αδέλφια αρχίζουν να ψηλαφούν το ανεξίτηλο ίχνος της βίαιης κακοποίησης που υπέστησαν μέσα και έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι απωθημένες μνήμες μιας σκοτεινής παιδικής ηλικίας στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή των δύο αγοριών, κηλιδωμένης ανεξίτηλα από την καταστροφική επιρροή της διπλής επίθεσης ενός βάναυσου πατέρα που βιαιοπραγεί συστηματικά και ενός νεαρού, του οποίου η επαναληπτική καταστροφική δράση καταλήγει σε έναν αληθινό ψυχικό φόνο.

Οι σκελετοί αυτού του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν όταν οι δύο άνδρες αναμετρώνται με τον πόνο και την προδοσία που σημάδεψε τη σχέση τους μια για πάντα…

Συντελεστές

Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία : Χρήστος Λύγκας

Εικαστικά : Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Video : Βάνα Κωσταγιόλα

Φωτογραφίες : Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνη

Γραφικά : Γιώργος Κτενίδης

Πρωταγωνιστούν : Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προεστάκη

«ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ”

του Νeil LaΒute

σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα

Από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου 2011

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια παράστασης: 1.40΄

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό)

Μειωμένο: 7€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών

*******

“Καταλόγια”

Ένα δρώμενο με κούκλες, ηθοποιούς και μουσική

από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου έως και Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00

Όταν το MCF bar – restaurant φιλοξενεί με τη σειρά του νέους καλλιτέχνες…

Σημείο συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών, τεχνικών και παραγωγών του Ιδρύματος, πριν και μετά τις παραστάσεις, το MCF coffee bar restaurant αποτελεί την «εύθυμη πινελιά» του κτιρίου, αλλά και συνοδοιπόρο του στην παρουσίαση της δουλειάς νέων καλλιτεχνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε αυτό το πλαίσιο το MCF coffee bar restaurant φιλοξενεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 21 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου 2011, στις 21:00, την τελετουργική παράσταση «Καταλόγια», εμπνευσμένη από τρεις ελληνικές παραλογές με κοινό θέμα τη θυσία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δρώμενο όπου κούκλες και ηθοποιοί διηγούνται τρεις ιστορίες, από ισάριθμα κλασικά δημοτικά τραγούδια, οι οποίες και αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Η Μάνα Φόνισσα, Το Γιοφύρι της Άρτας και η Κακιά Πεθερά, κείμενα – τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες, γεννήθηκαν από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, έγιναν ποιήματα και τραγούδια, και ταξίδεψαν στο χρόνο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά για να αποτελέσουν σήμερα έναν ακόμα συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή.

Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση μασκών, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών. Τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα να αναπαρασταθούν εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων. Έτσι οι ερμηνευτές δημιουργούν ένα κόσμο πολλαπλών, παράλληλων εικόνων και δράσεων, δίνοντας επιπλέον και μια διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης.

Ανάμεσα στις βασικές ιστορίες υπάρχουν κωμικά ιντερμέδια και η παράσταση πλαισιώνεται από πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς συνυφασμένους με τις πλοκές των ιστοριών. Αποτέλεσμα: μία γοητευτική παράσταση που μας οδηγεί σε χρόνους παλιούς, τότε που όλα ήταν διαφορετικά αλλά και με μία έννοια τόσο ίδια και με το σήμερα.

“Καταλόγια”

Ένα δρώμενο με κούκλες, ηθοποιούς και μουσική

Οι παραλογές:

@ Της μάνας φόνισσας

Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.

@ Του γιοφυριού της Άρτας

Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι.

@ Της κακιάς πεθεράς

Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο σκοτώνει την νύφη της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη

Ηθοποιοί: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος

Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα»

(Φεβρωνία Ρεϊζίδου Χριστίνα Στουραΐτη)

Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης

Μουσικοί: Θ. Οικονομίδης- Μαντολίνο, Μελίσα Κωτσάκη -Κιθάρα

“Καταλόγια”

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 21/2 έως τις 29/3/2011, στις 21:00

MCF bar – restaurant

Διάρκεια: 60 λεπτά

Εισιτήρια: Στην είσοδο του MCF bar – restaurant, 3ος όροφος ΙΜΚ

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό)

Μειωμένο: 8€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων

ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

MCF bar – restaurant, Τηλέφωνο Κρατήσεων για φαγητό: 6937 037 040

*******

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
– Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα

Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
– Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς

Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Konstantinos

Playground Productions

Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Ως 3

ελculture.gr

clickatlife.gr

mediasoup.gr

camerastyloonline.wordpress.com

culturenow.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.