3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου Παρασκευή 29 Απριλίου – Κυριακή 8 Μαΐου 2011. «Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά».

fest AFIGISIS_logoGR

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου

Παρασκευή 29 Απριλίου – Κυριακή Μαΐου 2011

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Κοζάνη

«Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά»

Compania Audigane, Armel & Pepo, 3o Afigisis Kozanis

Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Κούλα Καλογερίδου

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Ιωάννης Καραχισαρίδης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός Δρ

Επίτιμοι καλεσμένοι οι συγγραφείς:

Βασίλης Αλεξάκης

και Γκαζμέντ Καπλάνι

Συμμετέχουν Αφηγητές, Συγγραφείς και Επιστήμονες από: Κύπρο, Αλβανία, Γαλλία, Λίβανο, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Ρομά – Τσιγγάνοι, Αρμενία, Κουρδικό Ιράν, Ελλάδα

Πνευματικός πατέρας του Φεστιβάλ: Μπρουνό ντε λα Σαλ

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου με θέμα: «Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά» διοργανώνεται από τις 29 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου 2011, στην Κοζάνη, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον σκηνοθέτη Γιάννη Καραχισαρίδη και τον Στέλιο Πελασγό Δρ, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, σε συνεργασία την Ύπατη

Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου σίγουρο για τις γερές ρίζες, που άπλωσε στην Κοζάνη, άμεσο και επίκαιρο, περιπλανάται στον κόσμο και ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν την πρώτη τους πατρίδα και βρήκαν

ή ψάχνουν μια καινούρια. Τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών.

Σημειώνει ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Στέλιος Πελασγός Δρ: Η Κοζάνη, η πόλη σταυροδρόμι, που έστελνε τα καλύτερα παιδιά της στους δρόμους για να προκόψουν, ακούει φέτος τις ιστορίες των Αρμενίων, των Τσιγγάνων, των Κούρδων και των Αράβων. Η Κοζάνη που πλούτισε κι ομόρφυνε από τους ξεριζωμένους Πόντιους ακούει τους Κυπρίους και τους Ινδούς. Η Κοζάνη που αγκάλιασε τους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών ακούει τις ιστορίες των βαλκάνιων, ευρωπαίων κι ασιατών που πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη της Ελλάδας. Η πόλη που έχει δισέγγονα σε όλο τον κόσμο θα ακούσει τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα θα λάμψει πολύχρωμη χωρώντας στις λέξεις της, χαρές και καημούς από καρδιές που γεννήθηκαν μακριά.

Τιμώμενοι προσκεκλημένοι, φέτος, είναι ο βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που γράφει με τέχνη και στις δύο γλώσσες –πατρίδες. Επίσης, ο Αλβανός – Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι που μας βοηθά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με την ψύχραιμη ματιά των «άλλων» ελλήνων.

Οι λαϊκές ιστορίες και η προφορική λογοτεχνία, ευτυχώς, ποτέ δεν σεβάστηκαν σύνορα της γης και σύνορα της γλώσσας και άνθισαν μπολιασμένες σε ξένα δέντρα, σε άγνωστα χώματα.

Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ, που απλώνεται στην πόλη της Κοζάνης και σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της, έχουν προσκληθεί οι αφηγητές: Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος), Αρμέλ Οντιγκάν και Πέπο (Γάλλοι τσιγγάνοι), Πήτερ Τσαντ (Αγγλία -Ινδία), Κουήν Μινασιάν (Αρμενία), Μπρουνό ντε λα Σαλ (Γαλλία), Μάγδα Κοσσίδα (Γαλλία – Ελλάδα) Στέλιος Πελασγός (Ελλάδα), η ποιήτρια Χίβα Παναχί (Ιρανικό Κουρδιστάν), οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία – Ελλάδα), και Γκάζι Καπλάνι (Αλβανία), ο καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αγραφιώτης, η μουσικός Δομνίκη Μαυρίδου, οι επιστήμονες Θ. Καράβατος, Α. Μαστρογιάννη και Π. Γιούλης, κ.α.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει και εφέτος στο Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου της Κοζάνης, με εκπαιδευτικά εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ και αφηγήσεις. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικους και εφήβους και η θεματική τους είναι το περιεχόμενο και η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύντομο ιστορικό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, είναι μία πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με Πρόεδρο την Κούλα Καλογερίδου, σε συνεργασία με τον Ιστορητή Στέλιο Πελασγό Δρ, ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα την αναβίωση της πανάρχαιας τέχνης του προφορικού λογοτέχνη και αφηγητή. Όπως επισημαίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Γιάννης Καραχισαρίδης: Από το 2007 άρχισαν οι προετοιμασίες και το 2009 φτάσαμε στην έναρξη. Επιλέξαμε την αφήγηση γιατί η Κοζάνη έχει μια έμφυτη έφεση στη ζωντανή αφήγηση και γιατί η αφήγηση έχει αποκτήσει αυτονομία, δικούς της κανόνες και έχει τραβήξει την προσοχή δημιουργών που της έχουν αφιερωθεί. Στην Ελλάδα είναι μικρή η ανάπτυξη, αλλά στην Ευρώπη είναι ραγδαία τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και είναι το πρώτο οργανωμένο Διεθνές Φεστιβάλ σ’ αυτό το είδος. Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους ποιοτική καλλιτεχνική δραστηριότητα, το οικονομικό βάρος της οποίας μπορούμε να σηκώσουμε και να είμαστε συνεπείς.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης από τις 24/4 έως τις 3/5/2009, με θέμα «Ο Λύκος» σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο», αγκάλιασε όλη την πόλη και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, από τους κατοίκους της, όλων των ηλικιών. Περιελάμβανε 13  παραστάσεις αφήγησης, 3 θεατρικές και 3 καραγκιόζη και κουκλοθέατρου. Συμμετείχαν αφηγητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, και 3 Διευθυντές Διεθνών Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ

To 2o Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, με θέμα «Ήρωες και Ηρωίδες» διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από τις 9 έως τις 18 Απριλίου 2010 και ήταν αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Περιελάμβανε 17 παραστάσεις αφήγησης, 2 παραστάσεις ηρωικού Θεάτρου Σκιών, 5 αναλόγια/πολυμέσα, 4 κινηματογραφικές προβολές, ομιλίες-συζητήσεις, εκθέσεις, ανοικτές συναντήσεις γνωριμίας, σεμινάρια-εργαστήρια. Συμμετείχαν αφηγητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες από Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία Ουαλία.

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου

«Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά»

Παρασκευή 29 Απριλίου – Κυριακή Μαΐου 2011

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Κοζάνη

Σε συνεργασία με:

την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ τηλ: 24610 24062

e-mail: info@storytelling.gr,

site: www.kozani-festival.gr , www.storytelling.gr

Οι ξενόγλωσσες παραστάσεις παρουσιάζονται στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση/αφήγηση στα ελληνικά.

Τιμές εισιτηρίων

Παραστάσεις: 8 €., Φοιτητικό – μαθητικό: 6 €

Κάρτα για όλο το φεστιβάλ: 30€

Η είσοδος στις Εκθέσεις, Ομιλίες-Συζητήσεις, Συναντήσεις και Γνωριμία με προσκεκλημένους αφηγητές είναι ελεύθερη

Με την υποστήριξη:

του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης,

του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας C.LI.O (Γαλλία),

του Φεστιβάλ ΕΠΟΣ (Γαλλία),

του Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών Πειραιά,

της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος,

της Ένωσης Κυπρίων Κοζάνης,

της ανθρωπιστικής οργάνωσης One Earth

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ 3

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΨΙΛΟΝ, ΕΠ7Α

City Urban Living

ελculture.gr

culturenow.gr

cityportal.gr

thessalonikiguide.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πάρκο Αγ. Δημητρίου, 50100 Κοζάνη

Τηλεφωνικό κέντρο: 24610 24062 • E-mail: dpt-koz@otenet.gr

www.kozani-festival.gr, www.storytelling.gr

Το ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Δήμο Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: