Comicdom Con Athens 2011, 8 – 15 Απριλίου 2011

Comicdom Con Athens 2011

Για έκτη χρονιά, το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ για τα comics, Comicdom Con Athens 2011, παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό διεθνείς προσκεκλημένους, την έκθεση ‘Batman: Yesterday & Tomorrow’, νέους και ανεξάρτητους δημιουργούς, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, το γνωστό πλήρες και ενημερωμένο bazaar με νέους τίτλους από ελληνικές εκδοτικές κόμικς, καθώς και τα μοναδικά βραβεία κόμικς για τους Έλληνες δημιουργούς, τα Comicdom Awards.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η έκθεση “Batman: Yesterday & Tomorrow”, η οποία παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιστορική και αισθητική εξέλιξη, ενός από τους πιο δημοφιλείς ήρωες των comics, του Batman.

Προσκεκλημένοι της φετινής εκδήλωσης, ο πολυβραβευμένος δημιουργός Chris Ware, ο David Prudhomme, δημιουργός μεταξύ άλλων του βραβευμένου άλμπουμ, Rebetiko – La mauvaise herbe (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο), η Sonia Leong, σχεδιάστρια και illustrator (σε συνεργασία με το BritishCouncil), ο Bruno Brindisi, σχεδιαστής δημοφιλών ιταλικών comics (καλεσμένος της JemmaPress) και η βραβευμένη Shaenon K. Garrity, σεναριογράφος, δημιουργός comics, manga editor στην Viz Media και δημιουργός webcomics.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «Grant Morrison: Talking with Gods», αφιερωμένο σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και αμφιλεγόμενους συγγραφείς στον χώρο των comics, τον Grant Morrison. Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης αποτελεί πλέον το παιδικό πρόγραμμα που φέτος θα φέρει σε επαφή το κοινό του με τον μαγευτικό κόσμο της εικονογραφημένης αφήγησης μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Πρόγραμμα Comicdom Con Athens 2011

Παρασκευή 8 Απριλίου

Θέατρο (2ος όροφος)

17:00 – 18:00 Τελετή Έναρξης. Παρουσίαση νέων εκδόσεων

18:15 – 19:45 Panel – “Comics & Video Games: Από Το Χαρτί Σε Κονσόλες Και PC”

20:00 – 21:30 Προβολή ντοκιμαντέρ “Grant Morrison: Talking With Gods”

Σάββατο 9 Απριλίου

Θέατρο (2ος όροφος)

11:00 – 12:00 Παιδικό πρόγραμμα – “Anansi: Ο Θεός-Αράχνη”

12:00 – 13:00 Παιδικές προβολές Κινουμένων Σχεδίων

14:30 – 16:00 Panel – “Cartoons Και Πολιτική: Κριτικοί Από Μελάνι”

16:30 – 17:45 Panel – “Geek Girls: Comics Are A Girl’s Best Friend”

18:00 – 18:45 Q&A Bruno Brindisi

19:30 – 21:00 Διαγωνισμός Cosplay

Seminar Room (4ος όροφος)

12:00 – 12:50 Workshop – Bruno Brindisi – “Η Λευκή Σελίδα”

13:00 – 13:50 Workshop – Sonia Leong: “Making Manga”

14:00 – 14:50 Workshop – Θάνος Τσίλης: “The Art Of Concept Art”

15:00 – 16:00 Workshop – Emanuel Guerra & Arlene Comas Fernandez: “Comics Και Animation Στην Κούβα – Η Ιστορία Μέχρι Σήμερα”

Κυριακή 10 Απριλίου

Θέατρο (2ος όροφος)

11:00 – 12:00 Παιδικό πρόγραμμα – “Ένας Τόσος Δα Μικρούλης Ήρωας”

12:00 – 13:00 Παιδικές προβολές Κινουμένων Σχεδίων

14:30 – 16:00 Panel – “Έλληνες Δημιουργοί Σε Διεθνή Τροχιά”

16:30 – 17:45 Q&A και signing Chris Ware

18:00 – 20:00 Q&A και signing David Prudhomme

20:30 – 21:30 Τελετή απονομής Comicdom Awards 2011

Seminar Room (4ος όροφος)

12:00 – 12:50 Panel – Μελετώντας (Με) Τα Comics”

13:00 – 13:50 Workshop – Shaenon Garrity: “History Of Webcomics”

14:00 – 14:50 Workshop – Σπύρος Δερβενιώτης: “Συγκάτοικοι Από Χαρτί”

15:00 – 15:50 Workshop – Andrew Farago: “25 Years Of The Cartoon Art Museum – A Curator’s Guide To Comics”

Όλο το τριήμερο

Έκθεση “Batman Yesterday & Tomorrow” (Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, 1ος όροφος)

Bazaar εκδοτικών και καταστημάτων (Γκαλερί Κένεντι & Αίθριο, 1ος όροφος)

Αίθουσα Fanzines (Φουαγέ, 2ος όροφος)

Ατομική έκθεση Κώστα Κυριακάκη (Διάσπαρτη σε όλους τους χώρους της εκδήλωσης)

Πληροφoρίες
  • Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα * Τηλέφωνα: 2103680052 , 2103680047

Οι διεθνείς προσκεκλημένοι της φετινής διοργάνωσης

Chris Ware
Ζει στο Oak Park του Illinois και είναι ο δημιουργός του βραβευμένου με τα Guardian First Book Prize και American Book Award, graphic novel, JIMMY CORRIGAN: THE SMARTEST KID ON EARTH, το οποίο επελέγη από τους LONDON TIMES το 2010 μεταξύ των 100 καλύτερων βιβλίων της προηγούμενης δεκαετίας.
Αυτή την εποχή, δουλεύει σε δύο graphic novels, που δημοσιεύονται σε συνέχειες στον προσωπικό του τίτλο, THE ACME NOVELTY LIBRARY, ενώ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης στη λογοτεχνική επιθεώρηση, McSWEENEY’S QUARTERLY CONCERN, και στην ετήσια ανθολογία της Houghton-Mifflin, BEST AMERICAN COMICS.
Είναι ο πρώτος σχεδιαστής comics που επελέγη να δημοσιεύσει τη δουλειά του σε συνέχειες στο NEW YORK TIMES MAGAZINE, ενώ παράλληλα συνεισφέρει τακτικά στο περιοδικό THE NEW YORKER.
Η δουλειά του έχει επίσης παρουσιαστεί στην Whitney Biennial το 2002, σε ατομική έκθεση στο Museum of Contemporary Art του Chicago το 2006, και πιο πρόσφατα, στην γκαλερί Gävle Konstcentrum, στην πόλη Gävle της Σουηδίας το 2010.

David Prudhomme
Γεννήθηκε στην Τουρ της Γαλλίας, στις 4 Οκτωβρίου 1969. Σήμερα ζει στο Μπορντώ.
Δημοσίευσε το πρώτο του άλμπουμ το 1987 και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα comics του Art School της Angouleme. Το 1992, σχεδίασε το πρώτο άλμπουμ της σειράς NINON SECRETΕ (εκδόσεις Glenat), σε σενάριο του Patrick Cothias και το 2005 συμμετείχε στην ανθολογία JAPON, των εκδόσεων Casterman.
Το 2006, κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του LA MARIE EN PLASTIQUE, σε σενάριο Pascal Rabaté, από τις εκδόσεις Futuropolis.
Τρία χρόνια μετά ο David δημιούργησε για λογαριασμό της ίδιας εκδοτικής το άλμπουμ REBETIKO, που απέσπασε σωρεία βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το “Regards Sur Le Monde” στο Φεστιβάλ της Angouleme και την ανάδειξή του ως καλύτερου γαλλικού comic της χρονιάς, από το περιοδικό LIRE.
Ο David Prudhomme εξασκεί τη γλώσσα των comics κάθε μέρα, αλλά συνήθως οι φίλοι του είναι εκείνοι που του προκαλούν την επιθυμία να τα δημιουργεί.
(Η επίσκεψη του David Prudhomme πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών)

Bruno Brindisi
Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1964 στο Σαλέρνο της Ιταλίας, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι, τυπικά, αυτοδίδακτος και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια πριν αποφασίσει να αφοσιωθεί στο χώρο των comics εγκαταλείποντας μια σίγουρη καριέρα ως καμεραμάν στην RAI και μια λιγότερο σίγουρη καριέρα ως μουσικός.
Έκανε το ντεμπούτο του με το TRUMOON #1 (1983), ένα περιοδικό που εξέδωσε μια παρέα φίλων των comics, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα γίνονταν γνωστοί ως “η Σχολή του Σαλέρνο”. Η πρώτη του δουλειά επί πληρωμή ήταν δύο σύντομες ιστορίες για την εκδοτική Edizioni Cioè, το Νοέμβριο του 1986. Το 1989, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τις εκδόσεις Sergio Bonelli Editore, κάνοντας ορισμένα δοκιμαστικά για τους τίτλους NICK RAIDER, NATHAN NEVER και αργότερα το DYLAN DOG, στο οποίο θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1990.
Από τότε, έχει σχεδιάσει περισσότερες από 3.500 σελίδες για την Bonelli, οι περισσότερες για το DYLAN DOG (έχει ωστόσο δουλέψει και στα NICK RAIDER, MARTIN MYSTÈRE, TEX και BRAD BARRON). Επίσης, δημιούργησε τη μίνι σειρά τριών τευχών “Bit Degeneration”, για το COMIC ART, η οποία δημοσιεύτηκε και στην Αμερική, στο περιοδικό HEAVY METAL, μεταξύ 1995 και 1996.
Το 1997, φιλοτέχνησε τους τίτλους για την τηλεοπτική σειρά της RAI, CONTO MONTECRISTO, και το 2002, ανέλαβε να σχεδιάσει το εξώφυλλο και το ένθετο για το άλμπουμ του μουσικού συγκροτήματος Neri Per Caso, “La Raccolta”. Την ίδια χρονιά, η ιστορία του, “I Predatori Del Deserto”, δημοσιεύτηκε στη δημοφιλή σειρά TEX GIGANTE. Έχει αποσπάσει σειρά βραβείων και διακρίσεων για τη δουλειά του στο DYLAN DOG και σε άλλους τίτλους. Αυτή την περίοδο, επιστρέφει στο TEX, με μια νέα, έγχρωμη σειρά.
(Ο Bruno Brindisi θα επισκεφθεί το Comicdom Con Athens 2011, ως καλεσμένος της Jemma Press)

Sonia Leong
Είναι επαγγελματίας δημιουργός comics και εικονογράφος, που ειδικεύεται στο Anime/Manga στιλ σχεδίου. Έγινε γνωστή το 2005, με τη νίκη της στο διαγωνισμό Tokyopop Rising Stars of Manga (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία).
Στη συνέχεια, δημιούργησε το δημοφιλές graphic novel MANGA SHAKESPEARE: ROMEO AND JULIET (εκδ. SelfMadeHero), που κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά της έχει επίσης εκδοθεί στο DOMO: THE MANGA της Tokyopop, στη βραβευμένη με Eisner Award ανθολογία της Image Comics, COMIC BOOK TATTOO, και στη σειρά περιπέτειας I, HERO, από την Hachettes/Franklin-Watts.
Έχει κερδίσει σειρά βραβείων και διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων είναι ο διαγωνισμός manga του NEO Magazine, το 2005, o πρώτος διαγωνισμός Rising Stars of Manga της Tokyopop (2005/06) και τα βραβεία “Quick Picks for Reluctant Young Adult Readers” και “Best Books for Young Adults” (για το ROMEO AND JULIET) από την Young Adult Library Services Association, το 2008.
Χρησιμοποιεί ποικιλία κλασικών όσο και ψηφιακών μέσων και μεθόδων και η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε σειρά εκθέσεων, σε χώρους όπως το Kyoto International Manga Museum, το London County Hall, το London Cartoon Museum, η Ιαπωνική Πρεσβεία στην Μεγάλη Βρετανία και το Manchester URBIS Centre.
Εικονογραφήσεις της αποτελούν μέρος της βρετανικής τηλεοπτικής κωμικής σειράς του Channel 4, THE I.T. CROWD.
(Η επίσκεψη της Sonia Leong πραγματοποιείται με τη συνεργασία του British Council)

Shaenon K. Garrity
Η Shaenon K. Garrity είναι βραβευμένη δημιουργός comics και σεναριογράφος. Το webcomic της, NARBONIC, επιλέχθηκε από το COMICS JOURNAL ως ένα από τα καλύτερα comics του 2006. Αντίστοιχα το webcomic της, SKIN HORSE, βραβεύτηκε στα Stumptown Trophy Awards του 2008, στην κατηγορία Outstanding Small Press.
Επίσης, έχει γράψει σενάρια για την Marvel Comics και έχει δημοσιεύσει σύντομες ιστορίες σε διάφορες ανθολογίες.
Η Garrity εργάζεται ως επιμελήτρια manga στη Viz Media και διδάσκει στο Academy of Art του San Francisco της California. Άρθρα της για τα comics δημοσιεύονται στο COMICS JOURNAL και στο site Comixology.com.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.