Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για «1000 + 1 πόλεις», Τρίτη 12 Απριλίου, 20.30μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής

clip_image002 clip_image002[4]

Η Νένα Βενετσάνου

τραγουδά για «1000 + 1 πόλεις»

για τις ελληνίδες πόλεις της ιστορίας,

της διασποράς, της φαντασίας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011, 20.30μ.μ.

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η Νένα Βενετσάνου αποτελεί μία σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με το βαθύ λυρισμό, τη δύναμη και την ευαισθησία της φωνής της αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες συνθέσεις της δημιουργεί στις ζωντανές της εμφανίσεις μοναδικά συναισθήματα μουσικής μέθεξης. Την Τρίτη 12 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος η σημαντική αυτή «πρέσβης» του ελληνικού τραγουδιού σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ανήσυχη δημιουργός στήνει στη σκηνή του Μεγάρου το δικό της «μουσικοποιητικό τοπίο για να υμνήσει την Πόλη (ιδέα που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα), τον Πολίτη, τον Πολιτισμό» όπως η ίδια σημειώνει. Μια παράσταση – ενταγμένη στη Σειρά Ελληνική Μουσική – που ο χαρακτηριστικός της τίτλος, «1000 + 1 πόλεις», αντηχεί «την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επικοινωνήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σ’ έναν κόσμο συγκρούσεων, μέσα από τον ομόηχο Λόγο».

Η μουσική διαδρομή της Νένας Βενετσάνου στο χώρο και το χρόνο των πόλεων και των πολιτισμών επιχειρεί να δώσει νέα διάσταση και ηχοχρώματα (που συνδυάζουν υποδειγματικά την κλασική με την λαϊκή τεχνική στο τραγούδι) σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια του πλούσιου ρεπερτορίου της: συνθέσεις των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη πάνω σε στίχους των σπουδαίων μας ποιητών Γκάτσου, Αναγνωστάκη κ.ά. καθώς και προσωπικές της, σε ποίηση Καβάφη, Κομνηνού κ.ά. (τα οποία γράφτηκαν κι εκδόθηκαν σε δίσκους, στη διάρκεια της δεκαετίας 1993-2003). Την παράσταση – που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη – συμπληρώνουν κείμενα αρχαίων και σύγχρονων ποιητών τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια κι αποδίδονται από την ίδια σαν «παρλάτες». Τη Νένα Βενετσάνου συνοδεύουν επί σκηνής οι μουσικοί: Mάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα-φλογέρα), Σταύρος Αγιαννιώτης (κλασσική κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσσο), Σόλης Μπαρκής (κρουστά).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης υπογράφει η Νένα Βενετσάνου. Την σκηνοθετική της επιμέλεια ο Άγγελος Αγγελή. Η επιμέλεια ήχου είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, η ενορχηστρωτική επιμέλεια του Χάρη Βλαστάκη και οι σχεδιασμοί του φωτισμού του Κώστα Μαργκά. Video: Ζήσης Κοκκινίδης – Ιων Παπασπύρου.

Η Σειρά Ελληνική Μουσική πραγματοποιείται με τη χορηγία της

clip_image008

Χoρηγοί επικοινωνίας:

clip_image010clip_image012clip_image014

clip_image016clip_image018clip_image020

clip_image022clip_image024

«…Οι Πόλεις θα γκρεμίζονται στα βράχια του χρόνου και θα ξαναχτίζονται ασταμάτητα απ’ τ’ ανθρώπινα χέρια. Μέχρι να νοιώσουμε όλοι κάποια στιγμή αυτά που ονειρεύτηκαν γι’ αυτές οι ποιητές τους. Πόλεις με φως, με αέρα, με κήπους, κατ’ εικόνα της Εδέμ. Αιώνιοι χώροι που κατοικούν μέσα μας κι έξω από μας…».

Γι’ αυτές, τις «1000 + 1 πόλεις», «κι άλλες τόσες», τις πόλεις της ιστορίας, της διασποράς, της φαντασίας που μας δίνουν αφορμές για να χαιρόμαστε το παρόν και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, τραγουδά η Νένα Βενετσάνου στο Μέγαρο (τρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της ομώνυμης «εργασίας» της στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας στα Χανιά της Κρήτης με τη μορφή μιας λαϊκής συναυλίας υψηλών προδιαγραφών). Με όχημα, αγαπημένα κομμάτια του προσωπικού της ρεπερτορίου, τους στίχους σπουδαίων μας ποιητών όπως αυτοί μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο συνεργάστηκε επί μια 15ετία, συμβάλλοντας στην προσπάθειά του να αναδιοργανώσει τη μουσική ζωή του τόπου. Τραγούδια όπως: «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» (1976 από το δίσκο Τα Παράλογα), «Ψηλά στου Διγενή τα κάστρα» (1977, Γειτονιές του Φεγγαριού) και «Κεμάλ» (1993, Αντικατοπτρισμοί) σε στίχους Νίκου Γκάτσου, «Μια πόλη μαγική» απ’ το δίσκο Ρωμαϊκή Αγορά του 1986, «Νυχτερινά αγάλματα» σε στίχους Αρη Δαβαράκη (1983, Μπαλάντες της οδού Αθηνάς). Καθώς και συνθέσεις του επίσης συνεργάτη της Μίκη Θεοδωράκη: «Όμορφη πόλη» και «Δρόμοι παλιοί» σε στίχους Μανόλη Αναγνωστάκη που περιλαμβάνονται στο δίσκο της Εικόνες του 1994.

Η παράσταση της Νένας Βενετσάνου – που από το ξεκίνημα σχεδόν της καριέρας της εκδήλωσε το συνθετικό της ταλέντο – εμπλουτίζεται, όπως είναι φυσικό, και από προσωπικές της δημιουργίες, εμπνευσμένες από στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών αλλά και κείμενα αρχαίων τραγωδιών. Κομμάτια από τον κύκλο τραγουδιών της «Πόλεις του Νότου» (1993) όπως το ομώνυμο και «Πόλεις του καλοκαιριού» σε στίχους Μπέτυς Κομνηνού που περιγράφουν 24 ώρες ζωής σε μια μεσογειακή πόλη γεμάτη αντιθέσεις, οράματα, φως και ιστορία. «Τα Νησιά» σε στίχους Στέλλας Χρυσουλάκη από τις Εικόνες του 1994. Τιςι «Ελληνίδες οροσειρές» σε στίχους Μπέτυς Κομνηνού ή το «Ανδρομάχη» εμπνευσμένο από τις Τρωάδες του Ευριπίδη που περιλαμβάνονται στη Νέα Γη (1996) σε ποίηση αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών με θέμα την περιπλάνηση και το ταξίδι. «Η Πόλις» σε στίχους Κωνσταντίνου Καβάφη από το δίσκο Το Πρόσωπο της Αγάπης (2002)…

Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα και τη Σύρο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορίας της Τέχνης στην Besançon και τραγούδι στο Παρίσι με την Ίρμα Κολάση. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα (1978) κυκλοφορούν το 1980 τα «Πρώτα τραγούδια» και το 1983 «Το Κουτί της Πανδώρας», συνθέσεις της που γίνονται σημείο αναφοράς του Γυναικείου Κινήματος. Αρχικά εργάζεται σε συναυλίες με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή και σε ηχογραφήσεις για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος, στη «Λιλιπούπολη» και στα «5λεπτα της ποίησης», ενώ παράλληλα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με τα Μουσικά Νιάτα.

Ηχογραφεί στο Τρίτο Πρόγραμμα τον Ματωμένο Γάμο με τον Μάνο Χατζιδάκι για το Εθνικό Θέατρο και αυτό γίνεται η αφορμή για μια δεκαπενταετή συνεργασία με τον συνθέτη κατά τη διάρκεια της οποίας ηχογραφεί τις Μπαλλάντες της οδού Αθηνάς, την Μυθολογία, τον Ματωμένο Γάμο, την Οδό των ονείρων, κ.ά. και τραγουδά σε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όλο σχεδόν το ρεπερτόριό του.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχηστρώνει και ηχογραφούν τα 13 Λαϊκά Τραγούδια του Λόρκα, την Οδύσσεια και τον Ερωτόκριτο. Αρχίζει μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με την Λαϊκή Ορχήστρα του με την οποία ηχογραφεί τον Επιτάφιο, το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, τα 10 Eluards και ερμηνεύει Μαουτχάουζεν, Μικρές Κυκλάδες, Επιφάνεια, Τραγούδια του Αγώνα, Κατάσταση Πολιορκίας κ.ά. υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Ηχογραφεί του Αργοναύτες και πρόσφατα τους Προσανατολισμούς του Ηλία Ανδριόπουλου, την Παλατινή Ανθολογία του Νότη Μαυρουδή, Τα κορίτσια της Κυριακής και τη Χώρα του Ορφέα του Μ. Τερζή, το έργο «2500 χρόνια» του Λ. Χαλκιά κ.ά. Από το 1986 έως σήμερα συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Michel Montanaro στα έργα του Οδύσσεια, Vent d’Est Mathis και με μια ομάδα σαράντα κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της βοριοαφρικανικής παραδοσιακής και jazz μουσικής σε όλη τη Γαλλία.

Έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει, επίσης, για δύο χρόνια με το έργο «Σαπφώ από τη Μυτιλήνη» της Αγγελική Ιονάτος. Ο Καταλανός συνθέτης Πουϊς Λιάκ την καλεί στη Βαρκελώνη για την ηχογράφηση του έργο του Un Pont del Mar Blava και για μια σειρά συναυλιών στην Ισπανία. Συνεργάζεται με την Ελληνοολλανδή συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη στο «Πρόσωπο της Αγάπης», το οποίο παρουσιάζουν στην Ολλανδία και ηχογραφούν στην Ελλάδα. Η Νένα Βενετσάνου έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, την Λαϊκή Ορχήστρα Όσιπωφ της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Τέρπανδρος και Λύραυλος κ.ά.

Με δικό της συγκρότημα εδώ και τριάντα χρόνια περιοδεύει προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και τον Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα. Ως συνθέτης, έχει ηχογραφήσει τις Πόλεις του Νότου, τη Νέα Γη, το Καφέ Γκρέκο, ένα τρίπτυχο με θέματα το ταξίδι, τη φυγή, τη συνάντηση. Έχει ηχογραφήσει το Αγήρων Ήχος Θεάτρου που περιέχει αποσπάσματα από μουσική της για το θέατρο (Τρωάδες – Γράμμα στον Ορέστη του Ι. Καμπανέλλη, Κλυταιμνήστρα της Μαργ. Γιουρσενάρ). Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική στο cd «Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γ. Σαραντάρη» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού στις δράσεις «Μουσών Δώρα» και «Ηριδανός, συμφωνία για 13 παιδιά». Έχει μελοποιήσει Ελληνίδες ποιήτριες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Charles Cross (1991), το International Peace Bureaux (1992) για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό καθώς και με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres) της Γαλλικής Δημοκρατίας (2010).

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : € 7,00 (φοιτητικά) – 19,00 – 30,00

NENA_VENETSIANOU_STO_MEGARO_12_4_2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.