VIDEO ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DIANE KRUGER & LUDIVINE SAGNIER ΣΤΟΝ ΜΙΜΗ ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ “ΑΤΙΘΑΣΗ ΛΙΛΥ”

VIDEO_DIANNE_KRUGER_LUDIVINE_SAGNIER_INTERVIEW_BY_MIMIS_TSAKONIATIS

DIANE KRUGER LUDIVINE SAGNIER INTERVIEW 5 4 2011 BY MIMIS TSAKONIATIS 12th FRANCOPHONE FILM FESTIVAL

-Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για το υπέροχο αυτό φιλμ με τίτλο Ατίθαση Λίλι.

Από κοινού: Σ’ ευχαριστούμε.

-Το είδα ως μία βουτιά στο σκοτάδι και μετά ως μία έξοδο στο φως, στην ελευθερία και στην αγάπη.

Λουντιβίν Σενιέ: Σίγουρα θα ήθελα να εκληφθεί η ταινία από το θεατή με αυτό τον τρόπο (γελάει).

-(Απευθυνόμενος στη Σενιέ) Έχω δει σε οκτώ ταινίες την Νταιάν Κρούγκερ και σε άλλη μία εσένα, στην Πισίνα του Φρανσουά Οζόν, και τολμώ να πω ότι το παίξιμό σου εδώ ήταν καταπληκτικό, επειδή νόμισα πως ήσουν πραγματικά ένα 16χρονο κορίτσι, ενώ τώρα που σε βλέπω…

Μπορείς να πεις πως είμαι πολύ μεγαλύτερη (γελάει).

-Ναι. Έκανα τους υπολογισμούς με την εικόνα σου στην Πισίνα πριν από 8 χρόνια, και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είσαι 31 χρονών. Το ίδιο συμβαίνει και με την Νταιάν σε κάποιες ταινίες, όπου βλέπω να επέρχεται μία ολική μεταμόρφωση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, αν πιστεύετε ότι ο ηθοποιός είναι σαν την πλαστελίνη, σαν το υγρό που παίρνει πάντα τη μορφή του δοχείου που είναι ο ρόλος;

Λουντιβίν Σενιέ: Στην πραγματικότητα δίνεις την απάντηση στην ερώτησή σου. Είναι αλήθεια αυτό. Οι ηθοποιοί πρέπει να είναι πολύ εύκαμπτοι και να προσαρμόζουν τον εαυτό τους στον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίξουν ο σκηνοθέτης. Έτσι, βεβαίως ο χαρακτήρας είναι ο φορέας μέσα από τον οποίο συντελείται η μεταμόρφωσή μας. Και θα έλεγα πως η Λιλί στην ταινία δείχνει πολύ νεότερη από μένα, επειδή πράγματι είναι πολύ αγνή στην ψυχή και πιο κοντά στην παιδική ηλικία. Γι’ αυτόν το λόγο δούλεψα το χαρακτήρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Νταιάν Κρούγκερ: Συμφωνώ. Με κάλυψε σ’ όλα.

-Το πρωί συζήτησα με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας, τη Φαμπιέν Μπερτό, σχετικά με τον τρόπο που κινηματογραφεί, και μου είπε ότι δε χρησιμοποιεί ντεκουπάζ. [Το ντεκουπάζ είναι ένα είδος γραπτής προσκηνοθεσίας, λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Είναι οι σημειώσεις του σκηνοθέτη πάνω στις οποίες θα βασιστεί η αισθητική της ταινίας. Εδώ ο σκηνοθέτης καθορίζει τις γωνίες λήψης, τον τύπο του πλάνου, τις κινήσεις της κάμερας σε σχέση με τους ηθοποιούς και το περιβάλλον, αναλύει την κάθε σκηνή του σεναρίου και την «τεμαχίζει» σε πλάνα]. Αντίθετα, αφήνει τους ηθοποιούς εντελώς ελεύθερους στο γύρισμα. Αυτή η τεχνική σάς δυσκόλεψε ή αντίθετα σας απελευθέρωσε;

Λουντιβίν Σενιέ: Στην πραγματικότητα κάθε ταινία είναι περίπλοκη. Αλλά το σενάριο που είχαμε στα χέρια μας έκανε εφικτό το να δουλέψουμε χωρίς να υπάρχει ντεκουπάζ, επειδή ήταν πολύ καλογραμμένο, γραμμένο με ακρίβεια. Διαφορετικά η Λίλι ως χαρακτήρας δε θα μπορούσε να κτιστεί, αν δεν αισθανόταν άνετη και ασφαλής στην ιστορία. Και η ιστορία ήταν τόσο καλά γραμμένη, οι χαρακτήρες περιγράφονταν τόσο καθαρά, ώστε αρκούσε μόνο να τη διαβάσουμε και να τροφοδοτήσουμε τους εαυτούς μας με τους διαλόγους των ρόλων, έτσι ώστε να είμαστε εντελώς ελεύθερες να αφεθούμε στις καταστάσεις. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο όταν το σενάριο είναι πολύ ακριβές.

Νταϊάν Κρούγκερ: Το σενάριο ήταν σπουδαίο και σε απελευθέρωνε. Για να παίξεις αρκούσε μόνο να κοιτάξεις τους χαρακτήρες.

-Όσον αφορά τη δική σου ερμηνεία Νταϊάν, σου είπα ήδη ότι σε έχω δει σε 8 ταινίες, τελευταία στο Unknown του Jaume Collet-Serra (όπου παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες) και τολμώ να πω ότι αυτή ήταν η πιο εσωτερική σου ερμηνεία, η καλύτερη απ’ όλες.

(Γελάει). Σ’ ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν αυτό αληθεύει, αλλά η ερμηνεία  εξαρτάται κάθε φορά από το είδος της ταινίας που παίζεις. Αυτή είναι βεβαίως για τη Φαμπιέν μία πολύ προσωπική ταινία, και νομίζω ότι ο τρόπος που κινηματογραφεί τους ηθοποιούς είναι πολύ απογυμνωμένος. Υπάρχει φυσικός φωτισμός και καθόλου μακιγιάζ. Έτσι, δεν υπάρχει κάτι το τεχνητό, κάποιο «φτιασίδωμα», γι’ αυτό αποκομίζεις και την εντύπωση ως θεατής ότι ο ηθοποιός βγάζει κάτι το πολύ αληθινό.

-Μήπως βρήκες στην ταινία και κάποια στοιχεία από τη δική σου πραγματικότητα;

Όχι από τη δική μου πραγματικότητα, αλλά θα έλεγα ότι ο χαρακτήρας μου είναι βεβαίως πολύ σχετικός με πολλές γυναίκες σαν την Κλάρα. Έτσι, ξέρεις πάντα ότι κάθε χαρακτήρας που παίζεις στο σινεμά, από τον πιο απλό μέχρι μία μεγάλη προσωπικότητα, όπως για παράδειγμα μία βασίλισσα, είναι κάτι πολύ εικονικό και προσπαθείς πάντα να βρεις κάτι, τα στοιχεία εκείνα που να μπορείς να τα συσχετίσεις, να τα συνδέσεις σε προσωπικό επίπεδο ώστε να κάνεις το συγκεκριμένο χαρακτήρα να φαίνεται αληθινός.

-Υπάρχει μία λέξη στα ελληνικά για το παίξιμο, το ρήμα «υποκρίνομαι» που σημαίνει και προσποιούμαι. Θεωρείτε ότι ο ηθοποιός όταν παίζει ένα ρόλο υποκρίνεται ή αντίθετα προσπαθεί από την αρχή μέχρι το τέλος να βρει και να εκφράσει πάντα την αλήθεια αυτού του ρόλου, του έργου ή του συγγραφέα;

Λουντιβίν Σενιέ: Θα έλεγα ότι εξαρτάται από το είδος της ταινίας και από την ιστορία που πρέπει να υπερασπιστείς. Υπάρχουν κάποιες ταινίες, για παράδειγμα, αν παίζεις σε θρίλερ ή σε ταινίες δράσης, όπου όλο το εξωτερικό πλαίσιο είναι φανταστικό και τεχνητό και κυριαρχούν τα εξωτερικά γεγονότα παρά η ψυχολογία των ηρώων. Εκεί ο ηθοποιός έχει να κάνει με μία πολύ τυπική πλοκή ή με δραματουργικά κλισέ, γι’ αυτό και πρέπει να υπηρετεί περισσότερο την ιστορία παρά το χαρακτήρα. Αντίθετα, σε δραματικές, κοινωνικές ταινίες, όπως Η Ατίθαση Λίλι που είναι πολύ υπαινιχτικές και βαθιές και βασίζονται στους χαρακτήρες, πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερη αλήθεια για να φτάσουμε να αποδώσουμε με πειστικό τρόπο αυτά τα πρόσωπα.

-Στη ψυχή της Λίλι υπάρχει  πολύ παιδικότητα και αθωότητα. Θεωρείτε πως η αθωότητα είναι το κλειδί και για τη δουλειά του ηθοποιού, επειδή με το πέρασμα των χρόνων αυτό είναι κάτι που χάνεται;

Λουντιβίν Σενιέ: Η Λίλι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο, επειδή φαίνεται όντως να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους κοινωνικούς κανόνες που μας επιβάλλονται. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια προστατεύεται από τη μητέρα της και έχει ένα είδος αγνότητας γύρω της που την κάνει να φαίνεται αθώα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει σαφή άποψη για τον κόσμο. Για παράδειγμα, είναι η μόνη που μπορεί να δει την αποτυχία της Κλάρας και τι της λείπει στη ζωή της. Συνεπώς, δε θα έλεγα πως είναι εντελώς αθώα. Είναι αγνή, δεν έχει φθαρεί από τις κοινωνικές σχέσεις επειδή ζει στο δάσος, παραμένει κοντά στη φύση, στα ζώα, γι’ αυτόν το λόγο δείχνει σαν να είναι ένα είδος ωμού ανθρώπου. Αλλά ακόμα και έτσι είναι πολύ ευφυής, δυναμική και πνευματώδης.

-Νομίζω ότι ζει έξω από τις συμβάσεις και είναι πραγματικά το μόνο άτομο που αγαπάει την αδελφή της και την ωθεί να…

Λουντιβίν Σενιέ: …πάει παραπέρα και να διευρύνει τα όριά της.

-Ναι. Η Κλάρα βρίσκεται στη ζωή της σε ένα τέλμα και  η αδελφή της την ωθεί να βγει από αυτό. Δρα ως καταλύτης.

Νταιάν Κρούγκερ: Σωστά. Τη βοηθά να ξεφύγει. Η ταινία είναι και ένα σχόλιο πάνω στο τι είναι φυσιολογικό, τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι, και ότι οι άνθρωποι που νομίζεις πως είναι παράξενοι, τρελοί, ή κάποιες φορές έχουν ιδιόρρυθμες ζωές είναι πολύ πιο κοντά στον εαυτό τους και την ελευθερία. Και ότι αυτό που εμείς θεωρούμε ως ηθικό και κοινωνικά αποδεκτό δεν είναι απαραίτητα το θεμελιώδες πράγμα που θα πρέπει να ακολουθούμε στη ζωή.

-Στην τελική σκηνή της ταινίας στον αγρό βλέπουμε μία καρδιά που σχηματίζουν τα λυγισμένα σπαρτά και μέσα σ’ αυτή ξαπλωμένες τις δύο αδελφές. Αυτή είναι μία συμβολική εικόνα.

Νταιάν Κρούγκερ: Σωστά.

-Οι ηρωίδες έκαναν μία πορεία που ξεκίνησε από το σκοτάδι, τη θλίψη, το αδιέξοδο…

Νταιάν Κρούγκερ: Ναι. … προς το φως και την αισιοδοξία.

Λουντιβίν Σενιέ: Ναι, αλλά αυτές είναι συνήθως οι σχέσεις ανάμεσα στις αδελφές. Πολύ συμπληρωματικές. Και οι δύο είναι πολύ διαφορετικές, έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, και στο τέλος η θλίψη θα τις βοηθήσει να ολοκληρωθούν ως άτομα. Και η αγάπη που είναι πολύ σύνθετη θα γίνει το κλειδί για να την ελευθερία τους.

-Ακριβώς. Και ο άνθρωπος για να μην πεθάνει εσωτερικά πρέπει πάντα να είναι σε αναζήτηση και να κάνει τα πράγματα που αγαπά.

Νταιάν Κρούγκερ: Ναι. Πρέπει να εξετάζεις, να διερευνάς τον εαυτό σου, να κάνεις πράγματα που σε χαροποιούν.

-Υπάρχει και άλλη μία ρήση γι’ αυτό, που λέει ότι «ελευθερία είναι να είσαι πάντα το φως το εαυτού σου!»

Νταιάν Κρούγκερ: Ναι, και ποτέ δεν είναι αργά…

-Και όπως λέει και ο Ευριπίδης στη Μήδεια «το σκοτάδι δίνει τα ίδια σε όλους, μα πιο πολλά σε εκείνους που τολμούν».

Νταιάν Κρούγκερ: Α, ναι;!

Λουντιβίν Σενιέ: Αλλά σ’ αυτό ειδικά το παράδειγμα το τέλος της Μήδειας δεν είναι πολύ ευτυχές (γελάει). Τολμάει να κάνει κάτι που της καταστρέφει τη ζωή.

-Εγώ το είπα για να το συνδέσω με την καρδιά της ταινίας της Μπερτό και για να σας ρωτήσω αν κάθε σενάριο και κάθε ταινία που ξεκινάτε να κάνετε είναι και μία βουτιά στο σκοτάδι, στο άγνωστο και στο αναπάντεχο;

Λουντιβίν Σινιέ: Το σκοτάδι, το άγνωστο που έχουμε να διαχειριστούμε σε κάθε νέα ταινία είναι μία αίσθηση ότι μπροστά μας βρίσκεται ένα μεγάλο βουνό που πρέπει να ανεβούμε, για να μάθουμε τι υπάρχει από πίσω και να νιώσουμε καλύτερα.

Νταιάν Κρούγκερ: Εντάξει, νομίζω ότι πάντα από το σκοτάδι βγαίνει φως και άλλες φωτεινές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και νομίζω ότι σε κάθε χαρακτήρα που αναλαμβάνεις να υποδυθείς πρέπει να αντισταθμίσεις τη σκοτεινή πλευρά του με το φως του. Κάποιες φορές, όμως, πρέπει να παίξεις και χαρακτήρες που φαίνονται ότι δεν έχουν καθόλου φως, αλλά τότε είναι που πρέπει ως ηθοποιός να βρεις το φως του χαρακτήρα και να μην κρίνεις ένα πρόσωπο ή έναν ήρωα.

-Νομίζω ότι οι δύο γυναίκες στην ταινία της Φαμπιέν Μπερτό είναι το ίδιο πρόσωπο. Η μία είναι το alter ego της άλλης.

Νταιάν Κρούγκερ: Νομίζω πως όλοι είμαστε έτσι.

-Εντάξει.

Νταιάν Κρούγκερ: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ.

-Και εγώ για αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.