ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΡΜΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ -Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, FOOL FOR LOVE ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/04/2011

EYTYXIA PAPAGIANNOPOULOU

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ:

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Τετάρτη 27.4/19.30

Πέμπτη 28 .4 -Παρασκευή 29.4-Σάββατο 30.4/.21.15

Τετάρτη  4.5 & Κυριακή 8.5/19.30

Παρασκευή 6.5 & Σάββατο 7.5/21.15

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

με τη Νένα Μεντή…

3ος Χρόνος

Θέατρο Βασιλάκου

Πρεμιέρα Παρασκευή 24.11.2010

Μια συγκινητική ιστορία για τη μεγάλη κυρία του Eλληνικού τραγουδιού…

Ένας μονόλογος γεμάτος μεγάλα τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή…

Η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.

Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Το έργο παρουσιάστηκε για δυο χρόνια στην Αθήνα με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και τιμήθηκε με 4 βραβεία «κοινού» του Αθηνοράματος:

1ο Βραβείο καλύτερης παράστασης

1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας

1ο Βραβείο γυναικείου ρόλου

3ο Βραβείο Φωτισμών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη

Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 – Κεραμεικός.

Τηλ.: 210-3467735 & 210-3470707

Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο-18.15

Παρασκευή & Κυριακή-21.15

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20€, μαθητικό-φοιτητικό 17€

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Culture Factory Ν. Χριστοδούλου – Α. Μανάφης Ο.Ε.

karmen

ΚΑΡΜΕΝ – ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ-ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ

Τετάρτη 27.4/20.00

Πέμπτη 28 .4 -Παρασκευή 29.4-21.15

Σάββατο 30.4/.19.15-21.30

Τετάρτη  4.5/20.00

Πέμπτη 5.5 και Παρασκευή 6.5/21.15

Σάββατο 7.5/19.15, 21.30

Κυριακή 8.5/20.00

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ / 5Η ΕΠΟΧΗ

ΚΑΡΜΕΝ

Σκηνοθεσία ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ

Στις 4 Μαρτίου αρχίζουν στο θέατρο ΚΑΠΠΑ, οι παραστάσεις της ΚΑΡΜΕΝ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση μετά την επιτυχημένη της παρουσία το καλοκαίρι του 2010, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων επιστρέφει ανανεωμένη σε νέα επεξεργασία στη σκηνή του ΚΑΠΠΑ, για 30 παραστάσεις.

Ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του επιχειρούν εκ νέου, να προσεγγίσουν το θέμα Κάρμεν όχι μόνο από την πλευρά του λιμπρέτου της πασίγνωστης όπερας του Μπιζέ αλλά και από την λιγότερο γνωστή εκδοχή της νουβέλας του Μεριμέ, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του λιμπρέτου .

Η παράσταση έχει πειραματικό χαρακτήρα και η δραματουργική της επεξεργασία είναι προϊόν συνεργασίας του σκηνοθέτη και των ηθοποιών .

Η όπερα σαν μια ιδιαίτερα απαιτητική μορφή τέχνης έχει πάψει πια να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο καλλιτέχνες του είδους και να απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό. Στην πρόκληση της όπερας και στις υψηλές καλλιτεχνικές της απαιτήσεις, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να ενδίδουν και σκηνοθέτες του θεάτρου που θέλουν να ανανεώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό τους λεξιλόγιο. Έτσι, η όπερα γίνεται πλέον ένα πεδίο έρευνας και πειραματισμού για σκηνοθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνογράφους σε μια προσπάθεια να βγει σαν καλλιτεχνικό είδος από τα καθιερωμένα, να πλησιάσει την σύγχρονη πραγματικότητα και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο -και γιατί όχι- πιο νεανικό κοινό.

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός και οι ηθοποιοί

Απόδοση – Διασκευή Στίχων, Γλωσσική Προσαρμογή, Δραματολογική Συνεργασία: Στρατής Πασχάλης

Σκηνικό /Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική διασκευή –ενορχήστρωση: Κώστας Μαγγίνας

Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:(αλφαβητικά)

Μελέτης Ηλίας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Χρήστος Σουγάρης

Συμμετέχει τετραμελές μουσικό σύνολο.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : 10, 15, 17 και 20 ευρώ

Η προπώληση άρχισε από τα ταμεία του θεάτρου και την ticketservices

Πληροφορίες / κρατήσεις : Θέατρο ΚΑΠΠΑ [ Κυψέλης 2 τη. 210 8831068 και www.ticketervices.gr [ Πανεπιστημίου 39 ]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/04/2011:

H GYNAIKA TIS PATRAS

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ –ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ– ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

clip_image001

του Γιώργου Χρονά

Mε την Ελένη Κοκκίδου

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Πρεμιέρα Παρασκευή 29.10

2ος ΧΡΟΝΟΣ

Κι αυτή τη χρονιά, η Γυναίκα της Πάτρας, η περίφημη Πανωραία, η Γιώτα, χωρίς να φοβάται, χωρίς να ντρέπεται βγαίνει στο προσκήνιο και διηγείται τα πάθη της, την ζωής της ταυτόχρονα. Η Ελένη Κοκκίδου στο ρόλο της ζωής της. Κάθε βράδυ γίνεται η ίδια η Γυναίκα της Πάτρας. Γεμίζει τη σκηνή, γυρίζει πάνω κάτω και μονολογεί. Η Λένα Κιτσοπούλου την σκηνοθετεί μοναδικά και πάσχει για την ηρωίδα μας.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον σε μια τρικυμία. Θεϊκή και δαιμονική. Απλή, φυσική και σταρ δίπλα μας. Τα βράδυα θυμάται και λέει. Ζητάει την αγάπη μας καθώς κοιτιέται στον καθρέφτη. Η Μάμα Ρόμα – Άννα Μανιάνι, του Παζολίνι, η Σαρακίνα του Φελίνι, η φτωχή Καμπίρια – Τζιουλέτα Μασίνα, η Λούλου, αρχές του 20ου αιώνα, της παραστέκουν. Την καταλαβαίνουν. Κι εμείς που φτάσαμε απόψε στο σκοτάδι για να την δούμε ολοζώντανη. Μοναδική.

————

Ο συγγραφέας του έργου, Γιώργος Χρονάς, γράφει για την «Γυναίκα της Πάτρας», στο ομώνυμο βιβλίο του.

Σ’ ένα ετοιμόρροπο σπίτι, στα Προσφυγικά, συνάντησα, τον Σεπτέμβριο του 1983, την βασίλισσα των φτωχών της Πάτρας. Όλοι, λένε, Θεέ μου βρέξε κι εγώ λέω μην βρέχεις Θεέ μου! Γιατί στάζει το σπίτι. Είπε. Κι αμέσως, αλλάζοντας τη φωνή της, – μην με βλέπεις έτσι εδώ μέσα, εγώ ήμουν Κιμ Νόβακ με τρία τηλέφωνα στα πόδια μου, με πατρόνες στην πόρτα. Έλεγα αυτός να μπει. Αυτός να φύγει.

Τον χειμώνα του 1986 πήγα στην Πάτρα και μου διηγήθηκε τη ζωή της. Το βιος μου – όπως έλεγε. Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70, κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει, σ’ ένα βιβλιοπώλη στην στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη – πως είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του; Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος.

Δύο είναι οι μανίες της – η νεολαία και ο Θεός. Και για τα δύο λέει πράγματα και τα υπογράφει. Δεν γνώρισε τον Λούθηρο αλλά τις λαϊκές τραγουδίστριες που την συντροφεύουν με τα τραγούδια τους από χρόνια στο ράδιο και σ’ αυτές καταφεύγει συχνά – η ίδια τραγουδάει εξαιρετικά, υπήρξε και τραγουδίστρια για να ζήσει.

Η ιστορία της δεν σημαδεύεται μόνο από την φτώχεια ή από την σάρκα και το σκάνδαλο, οι πρόστυχες φράσεις της πέφτουν σαν άσφαιρα πυρά – δεν πρέπει να θίγουν κανένα. Είναι τρόπος εκπνοής, ανθρώπινης λαλιάς.

Ο αναγνώστης καλό είναι να αφήσει στον προθά­λαμο της σεβαστής κατοικίας του ό,τι γνώσεις δια­θέτει περί εμψύχων και αψύχων. Περί ανθρώπων και ζώων. Περί ζωής και θανάτου. Περί χαράς και λύπης. Ένα από τα επίθετα που αποδίδονται στην Ελληνική Αφροδίτη είναι και το Πανωραία. Αυτό είναι το όνομα της συγγραφέως αυτού του βιβλίου που κυκλοφορεί σε τέταρτη έκδοση.

Η γυναίκα της Πάτρας, είναι η πιο αληθινή, δηλαδή, γυμνή, ιστορία, που έχετε διαβάσει, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα τον Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Γιώργος Χρονάς

Υ. Γ.: Τι έχει η Ελένη Κοκκίδου όταν παρουσιάζει μπροστά μας, στη σκηνή του θεάτρου, τη Γυναίκα της Πάτρας, ώστε όλοι να την κοιτούμε, από την αρχή μέχρι το τέλος, στα μάτια, στο στόμα; Πώς την φαντάστηκε και την στήνει η Λένα Κιτσοπούλου; Ποιο είναι το μυστικό αυτής της παράστασης; Κανείς δεν ξέρει.

Ακόμη κι αν δεις το έργο ξανά και ξανά. Κάθε φορά το βλέπεις κι αλλιώς.

Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 – Κεραμεικός

Τηλ.: 210-3467735

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21.15
ΠΕΜΠΤΗ 21.15
ΣΑΒΒΑΤΟ 21.15
ΚΥΡΙΑΚΗ 18.15

Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος 20€

Φοιτητικό-Μαθητικό 17€

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Culture Factory Ν. Χριστοδούλου – Α. Μανάφης Ο.Ε.

FOOL FOR LOVE

FOOL FOR LOVE – ΑΛΚΙΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ

Fool for Love του Sam Shepard

Με τον Άλκη Κούρκουλο

…Το μόνο που μπορείς να κάνεις μπροστά στον έρωτα

είναι να υποκύψεις…

Το έργο του Sam Shepard Fool for Love παρουσιάζει στο θέατρο Κάππα η 5ηΕποχή/ Τέχνης, με πρωταγωνιστές τον ΄Αλκη Κούρκουλο και την Χριστίνα Αλεξανιάν, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Το έργο:Δύο άνθρωποι. Ο Eddie. Η May. Απομονωμένοι. Εγκλωβισμένοι σε ένα δικό τους σύμπαν. Και σε μια σχέση αποφασισμένη. Από τον έρωτα. Εκείνης, της πρώτης στιγμής.

Σ’ ένα μοτέλ στην έρημο, παρακολουθούμε την ιστορία έρωτα, μίσους, πάθους, απόγνωσης μεταξύ ενός κάου- μπόυ και της γυναίκας της ζωής του. Μέχρι χθες, κάθε προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν ο ένας από το βλέμμα του άλλου, έμοιαζε απελπισμένη. Καταδικασμένη.

Τι θα γίνει αυτή τη φορά, όμως; Τι θα συμβεί, αυτό το βράδυ που ο Eddie εισβάλει στο νέο «σπίτι» της May και στο νέο της ξεκίνημα; Πόσο διαφορετική θα είναι η κατάληξη, δεδομένης της παρουσίας ενός νέου ανθρώπου (Martin) στη ζωή της May; Κι αυτός ο Ηλικιωμένος κύριος που «εμφανίζεται» ξαφνικά και παρεμβαίνει, ποιος είναι; Θα αποκαλυφθεί το μυστικό που «δένει» τους άρρωστα ερωτευμένους;

Πού θα βρεθούν οι τέσσερις ήρωες της ιστορίας, όταν η «φωτιά» αυτής της νύχτας σβήσει; Θα έχουν βρει τη λύτρωση ανάμεσα στα συντρίμμια;

Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνική πάλη: Ανδρομάχη Βαρσάμη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Ροζάκη

Παίζουν:

ΑΛΚΙΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο Κάππα
Κυψέλης 2, Αθήνα
τηλ. 210 8831068

WE promotion
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Λ. Κηφισίας 118Α, Αμπελόκηποι
Τ.Κ. 115 26
ΤΗΛ. 210-6980044
Fax  210-6980884
www.wepromotion.gr

Email: info@wepromotion.gr

EYTYXIA_PAPAGIANNOPOULOU_KARMEN_KAI_META_TO_PASXA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.