Γλυκιά Μνήμη (2005) και Ο Δρόμος προς τη Δύση (2003), ελεύθερη θέαση στο διαδίκτυο- FREE CINEMA – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ


VIMEO_FREE_GREEK_CINEMAFREE CINEMA – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ο Δρόμος προς τη Δύση (The Way to the West) 

Γλυκιά Μνήμη (Sweet Memory) 

Για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο, ένας δημιουργός ανεβάζει για ελεύθερη θέαση τις ταινίες του στο διαδίκτυο, σε μια «προσωρινή αίθουσα».

O σκηνοθέτης και ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης «προβάλλει» μέσω της ιστοσελίδας www.vimeo.com τις 2 βραβευμένες ταινίες Γλυκιά Μνήμη (2005) και Ο Δρόμος προς τη Δύση (2003), το εξαιρετικά επιτυχημένο ντοκιμαντέρ που μέτρησε 15.000 εισιτήρια με την προβολή του στις ελληνικές αίθουσες. «Αδερφές» ταινίες -που πραγματεύονται τα θέματα της μετανάστευσης, του αλλότριου, της αναζήτησης ταυτότητας και της μνήμης σε αντιπαράθεση με τη λήθη- μπορούν τώρα να ιδωθούν από ένα νέο κοινό μέσω του διαδικτύου, ακολουθώντας δηλαδή μια οδό «εναλλακτικής διανομής».

Την ιδέα πίσω από το εγχείρημα εξηγεί ο Κυριάκος Κατζουράκης:

«Ο κινηματογράφος έχει δυο πλευρές – διασκέδαση και καλλιτεχνικό έργο – που ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι τρόποι για να συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα.

Μια λύση είναι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αιθουσών που να καλύπτει τις ταινίες ποιότητας- αυτό μοιάζει ανέφικτο τώρα που το δημόσιο περικόπτεται αλύπητα και τα ποικίλα προβλήματα του πολιτισμού έχουν μετακινηθεί στο περιθώριο.

Πιστεύω ότι ο φυσικός χώρος μιας ταινίας είναι η «αίθουσα», αλλά πιστεύω επίσης ότι η προσωρινή «αίθουσα» του ανεξάρτητου κινηματογράφου είναι το διαδίκτυο.

Ίσως είναι και μια πράξη διαμαρτυρίας για την αιχμαλωσία του ανεξάρτητου κινηματογράφου – ο κινηματογράφος εκτός από διασκέδαση είναι εν δυνάμει κοινωνική κριτική που πρέπει να ακούγεται.

Για τους παραπάνω λόγους, καθώς και γιατί πιστεύω ότι μετά από μερικά χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα ενός κινηματογραφικού έργου πρέπει να είναι συνιδιοκτησία του δημιουργού και του κοινού, έχω ανεβάσει τις δυο πρώτες ταινίες μου στο διαδίκτυο, για ελεύθερη θέαση».

THE_WAY_TO_THE_WEST_KYRIAKOS_KATZOURAKIS

Οι σύνδεσμοι για τις ταινίες είναι οι παρακάτω:

Να σημειώσουμε  εδώ ότι το CameraStylo έχει ανεβάσει στο vimeo τις δύο πρώτες ταινίες του Βασίλη Μαζωμένου κάποιο καιρό πριν οπότε αν και δεν έχει καμιά ουσιαστική σημασία προηγείται της προσπάθειας του Κυριάκου Κατζουράκη. Υπάρχουν Έλληνες σκηνοθέτες που έχουν ανεβάσει τις ταινίες τους στο διαδίκτυο ακόμα πιο πριν όπως ο Βασίλης Ραΐσης κ.α. σημασία έχει η πρωτοβουλία πολύ σημαντική στους δύσκολους καιρούς και για την τέχνη, που ζούμε. [γ.κ.]

ΜΕΡΕΣ ΟΡΓΗΣ, ΕΝΑ REQUIEM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (1995)-Βασίλη Μαζωμένου/Ελληνική Πολιτιστική Διαδικτυακή Τηλεόραση artD/ Ελληνικός Κινηματογράφος Online-Προβολή Ταινίας μεγάλου μήκους.

[ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 1:11:19] Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (1996) Βασίλη Μαζωμένου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.