The Confession Session (Επεισόδιο 16) : Άρις Κουτούγκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας DASEIN, γνωριμία με μια αληθινά άξια λόγου πρωτοβουλία.

The_Confession_Session

Ο Άρις Κουτούγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αρχικά σπούδασε οικονομικά και συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Αγγλία και στον Καναδά εστίασε το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον του στη Φιλοσοφία. Από το 1983 δίδαξε Φιλοσοφία της Επιστήμης και σήμερα είναι καθηγητής στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και συνεργάτης μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο ΜΙΘΕ, όπου διδάσκει Θεωρία της Γνώσης και Μεταηθική.


The_Confession_Session_episode_16_aris_koutougos

Προσεχώς:

02//05/11 Λουκία Ρικάκη, Σκηνοθέτρια – Παραγωγός

09/05/11 Τάσος Θεοδωρόπουλος, Δημοσιογράφος

16/05/11 Ειρήνη Μαντάλα, Θεραπεύτρια ReikiΠενήντα δύο άνθρωποι σ’ ένα μπαρ αφηγούνται πενήντα δύο ιστορίες.
Πενήντα δύο μικρά κινηματογραφικά πορτραίτα εξομολογητικού χαρακτήρα, ως φιλοσοφικό παιχνίδι για τον τρόπο, που τα γεγονότα και οι αρχές μας καθορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.
Ένα project των Άλκη και Κώστα Γούναρη.

Από 10 Ιανουαρίου 2011 και για πενήντα δύο εβδομάδες στο

http://confession-session.com/

Σχετικά με το project

Με σημείο εκκίνησης την πρόταση του Wittgenstein, σύμφωνα με την οποία «η εξομολόγηση πρέπει να αποτελεί μέρος της νέας ζωής σου», πενήντα δύο άνθρωποι, βρίσκονται σ’ ένα μπαρ και αφηγούνται πενήντα δύο ιστορίες. Το αποτέλεσμα είναι πενήντα δύο μικρά κινηματογραφικά πορτραίτα εξομολογητικού χαρακτήρα.

Ένα φιλοσοφικό παιχνίδι, ως πρακτική διερεύνηση,  για τον τρόπο που οι αξίες, οι αρχές, οι ιδέες, οι εμμονές και οι κοινωνικές επιταγές  – όλα εκείνα δηλαδή τα στοιχειώδη συστατικά που συνθέτουν το πρίσμα μέσα από το οποίο βιώνουμε τα γεγονότα του κόσμου μας- καθορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, παγιδεύουν τη σκέψη μας και τρέφουν ενοχές και συναισθήματα.  Χωρίς πρόθεση ανώφελων (και αφελών) ψυχολογικών ερμηνειών, με καθαρή απορία και κινηματογραφική διάθεση, καταγράφεται το γεγονός της μετάβασης  από το άρρητο στο ρητό, από το ιδιωτικό στο δημόσιο και από το βίωμα στη γλώσσα.

Όπως δεν υπάρχει ιδιωτική γλώσσα, έτσι δεν υπάρχει και ιδιωτική εξομολόγηση. Η ίδια η ομολογία αλλάζει το νοητικό περιεχόμενο, το νόημα, και η ίδια η πράξη ή το γεγονός επαναπροσδιορίζεται, επαναξιολογείται και νοηματοδοτείται εκ νέου. Ο λόγος άρχει και ακριβώς αυτή η λειτουργία του λόγου- το ίδιο το γεγονός της εκφοράς- δημιουργεί το θεμιτό, το δίκαιο, το ωραίο, το σημαίνον, το απαγορευμένο, το εξιλεωμένο, το ενοχικό. Η εξομολόγηση, ως θεσμοθετημένη τυπολογία αφήγησης του απαγορευμένου (ή όχι), όπως λέει ο Foucault, γίνεται αναπόσπαστο μέρος της δυτικής κουλτούρας. Στην  θρησκευτική της διάσταση αποκτά τον ρόλο της «εξέτασης της συνείδησης» που οδηγεί στην επιβολή της καθαρτήριας ποινής από την εκκλησιαστική εξουσία. Στην ψυχαναλυτική της διάσταση γίνεται μέσο ενδοσκόπησης για την αναζήτηση του σημείου σύγκρουσης του Είναι και του πρέπει. Στην δημόσια σφαίρα γίνεται συχνά αφορμή προβολής και ευτελισμού ανάμεσα στα prime time διαφημιστικά break της καταναλωτικής τηλεόρασης.

Και στο μπαρ; Τι συμβαίνει στο μπαρ; Το μπαρ, το καφενείο, το κουρείο, το ταξί, η στάση του λεωφορείου, η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, τα chatrooms του διαδικτύου, αποτελούν μερικές μικρές απαραβίαστες ουδέτερες ζώνες μιας κοινωνικής οργάνωσης που κυριαρχείται από τα φουκωικά δεσμωτηριακά συνεχή – τόπους δηλαδή και θεσμούς (σχολείο, στρατός, εκκλησία, εργασία, media, κ.α.) που προασπίζουν την κανονικότητα και την διαφύλαξη των «αξιών».  Ως σύγχρονα εξομολογητήρια αυτές οι ουδέτερες ζώνες, λειτουργούν σαν  ανέξοδα πεδία λεκτικών δοκιμών επιτρέποντας, ενδεχομένως, στην ομολογία να επιστρέψει στην πρωτογενή της μορφή. Στη μορφή της έκφρασης- της πράξης της λέξεως- ως εγγενούς ανάγκης του ομιλούντος ζώου έξω από αξιολογικές συμβάσεις και σκοπιμότητες. Μιας καθαρτήριας ομιλίας χωρίς δίκη και χωρίς ποινή.  Ο λόγος, στρατευμένος απέναντι στη «μαγεία» και την φαντασιοκοπία της νόησης, μετατρέπει το βίωμα σε γλώσσα, μεταφέροντας το νοητικό περιεχόμενο από την σφαίρα της απροσπέλαστης και άγνωστης νόησης του υποκειμένου, στη δημόσια σφαίρα, στον κόσμο των γεγονότων και της γλώσσας. Μιλώντας για το βίωμα, συγκεκριμενοποιώντας το άρρητο, διατυπώνοντας την εμπειρία, τα τοποθετούμε σε έναν κοινό τόπο. Σε έναν κόσμο που είναι μεν οριοθετημένος από τη γλώσσα αλλά δεν είναι– όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μπαρ και των άλλων ουδέτερων ζωνών- οριοθετημένος από το πλέγμα των αξιών και των κρίσεων που καθιστούν την ομολογία απαγορευτική.

Αν η ομολογία αποτελεί εγγενή ανάγκη τότε συνιστά ουσιώδη ιδιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια ιδιότητα που βγάζει το βίωμα, το συναίσθημα και την εμπειρία από το σκοτάδι του εγώ και τα μετατρέπει σε αναπόσπαστο μέρος του «μέσα-στον-κόσμο-Είναι».

Ας θυμόμαστε όμως, ότι εκτός από ομιλούν ζώο ο άνθρωπος είναι και δημιουργικό ζώο που επιλέγει, εφευρίσκει, επινοεί, χειρίζεται, λέξεις και αφηγήσεις. Έτσι, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο του γλωσσικού παιχνιδιού όσο και της ψευδούς δήλωσης. Αλλά ακόμα και τότε, ως φάρσα, το ανείπωτο έχει ειπωθεί._

Συντελεστές

Παραγωγή: Άλκης & Κώστας Γούναρης

Concept – Συνεντεύξεις: Άλκης Γούναρης

Σκηνοθεσία: Κώστας Γούναρης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Γούναρης & Χρήστος Τσάκαλος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Μισουρίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Τσάκαλος

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Μουσική Επένδυση: ΑΖΑ

Trailer: Άγγελος Σπάρταλης

Σηματοποίηση: Μάρκος Ζουριδάκης

Τεχνική Υποστήριξη: Portolanos Films

Ιστοσελίδα: Hyper Center – Παναγιώτης Πέρρος

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Γιαλλελή για την υποστήριξή του.

onlythewordscontinue

Μόνο Οι Λέξεις Συνεχίζουν

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν» το μεγάλο βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μια διάκριση που σηματοδοτεί την υποσχόμενη πορεία του στα Διεθνή Φεστιβάλ.Τον χειμώνα του 2010 στο μπαρ Dasein, στα Εξάρχεια, 52 θαμώνες του μπαρ εξομολογήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες για το διαδίκτυακό project «The Confession Session».

Οι ιστορίες αυτές αποτέλεσαν το υλικό για το ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη με τίτλο «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν«.

Η ταινία, καταγράφει τις ιστορίες, τα πρόσωπα, το ίδιο το project και τους δημιουργούς του, αλλά κυρίως τον τρόπο που οι αφηγήσεις, η πράξη της λέξης και της εξομολόγησης, φέρνουν μπροστά μας έναν άγνωστο και κρυμμένο κόσμο.

Μπροστά στο φακό οι λέξεις, οι φράσεις και τελικά τα ίδια τα πρόσωπα απέκτησαν μια άλλη βαρύτητα. Και αυτό γιατί αποκαλύφθηκαν συναισθήματα, σκέψεις, αναζητήσεις και αποφάσεις καθοριστικές για τον καθένα τους.

Καταγράφοντας τις εξομολογήσεις των ανθρώπων χαρτογραφήθηκε ο εσωτερικός τους κόσμος, ένας κόσμος λησμονημένος μέσα στο πολύβουο και το άξενο των σημερινών πόλεων.Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011 στο τμήμα « Μικρές Αφηγήσεις », την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Ολύμπιον και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ταυτόχρονης μετάδοσης από την Αίθουσα του Ολύμπιον, ταινιών που προβλήθηκαν εκεί, σε 4 αμφιθέατρα 4 Πανεπιστημίων σε 4 διαφορετικές πόλεις (Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκωσία, Ρέθυμνο).

Μέσω οπτικής ίνας η αίθουσα του Ολύμπιον συνδέθηκε με τους servers των Πανεπιστημίων αυτών και έγινε ταυτόχρονη μετάδοση της ταινίας βασισμένη στην τεχνολογία του live streaming.

Το ντοκιμαντέρ «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν» ήταν μια από τις ταινίες που συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα.
The Confession Session Facebook Group
Γίνετε μέλος στο Group του Confession Session στο Facebook
Μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις σας, τα σχόλιά σας και επικοινωνήστε
και άμεσα με τους συμμετέχοντες στο project.

προηγούμενα επεισόδια:

25/04/2011 Επεισόδιο 16: Άρις Κουτούγκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας

18/04/2011 Επεισόδιο 15: Χριστίνα Μέρμηγκα, Δασκάλα Tae Kwon Do

11/04/2011 Επεισόδιο 14: Nikolaos Iawl, Suspension Performer

04/04/2011 Επεισόδιο 13: Michèle Valley, Ηθοποιός

28/03/2011 Επεισόδιο 12: Γιάννης Αλεξίου, Μουσικός Συντάκτης

21/03/2011 Επεισόδιο 11: Κωνσταντίνος Καρτελιάς, Φωτογράφος

14/03/2011 Επεισόδιο 10: Αποστόλης Ψυχράμης, Τραγουδιστής

07/03/2011 Επεισόδιο 09: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Παραγωγός

28/02/2011 Επεισόδιο 08: Αγγελική Μανιμανάκη, Φοιτήτρια

21/02/2011 Επεισόδιο 07: Χάρης Βλαβιανός, Ποιητής

14/02/2011 Επεισόδιο 06: Εβελίνα Παπούλια, Ηθοποιός

07/02/2011 Επεισόδιο 05: Χριστίνα Σκαρπέλη, Σχεδιάστρια Μόδας

31/01/2011 Επεισόδιο 04: Νίκος Zourb, Μουσικός

24/01/2011 Επεισόδιο 03: Μελισσάνθη Γιαννούση, Μεταφράστρια

17/01/2011 Επεισόδιο 02: Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας

10/01/2011 Επεισόδιο 01: Στάθης Κόκκορης, Ηθοποιός

The_Confession_Session_episode_16_aris_koutougos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.