Ο Θανάσης Βέγγος μέσα από τα εξώφυλλα των περιοδικών/ ένας άνθρωπος παντός καιρού του Γιάννη Σολδάτου (εκδόσεις Αιγόκερως 2000)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

VEGGOS 1

Ο Θανάσης Βέγγος μέσα από τα εξώφυλλα των περιοδικών όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιγόκερως το 2000.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΩΜΙΚΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ 

Ο αρχαίος Έλλην ήταν ωραίος, αθλητικός, με νουν και σώμα υγιές· ο διαχρονικός Έλληνας είναι ωραίος σαν Έλληνας, σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Αθανάσιο Διάκο, σαν τον Σίμωνα Μπολιβάρ’ ο Νεοέλ­ληνας πώς είναι; Σαν τον Θανάση Βέγγο: σκονισμένος.

Ο ρόλος του Βέγγου ερμηνεύεται σε σχέση με την ανάγκη που πέρα­σε τον Θανάση από τη γη στην οθόνη κι εκεί τον καθιέρωσε: την ανάγκη του κόσμου να έχει απέναντι του έναν δίμορφο Θανάση. Το ρεαλιστικό φουκαρά, μα και τον άλλον τον υπερρεαλιστή, τον εκδικητή της πολύπα­θης περιπλάνησης του. Ανάγκη τυφλή όπως αυτή που γέννησε, μετά από αιώνες, τον Θανάση τον Νεοέλληνα. Πάντως, ο Βέγγος είναι δημιούργη­μα μιας τέτοιας ανάγκης και, κατά συνέπεια, επαναφέρει και διακωμωδεί τα τραγικά συμβάντα της φυλής. Εύκολα μπορεί στη μυθοπλασία των ταινιών του, να ξεχωρίσει το Καλό από το Κακό (κύριο χαρακτηριστικό στο χαρακτήρα του Θανάση), σύμφωνα με την παραδοσιακή ηθική, μα η παραπέρα εξέλιξη του μύθου δεν αφήνει περιθώρια συνθέσεων, πα­ράθυρα λύσεων. Βαδίζει μέσα από συνεχείς συγκρούσεις σ’ ένα κοινω­νικά στάσιμο πεδίο. Μόνη λύση η υπέρβαση, με το σύστημα των δικών του αυτοματικών λειτουργιών ή ακολουθώντας ενστικτώδικα τα τυχαία συμβάντα που διέπονται από βουλές αγνώστων θεών. (Γιάννης Σολδάτος)

VEGGOS 2

VEGGOS 3

VEGGOS 4

VEGGOS 5

VEGGOS 6

VEGGOS 7

O_THANASIS_VEGGOS_MESA_APO_TA_EXOFYLLA_TON_PERIODIKON

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s