ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΞΩΝ συνέντευξη τύπου (+video) 4ης Μαΐου 2011 με την ευκαιρία των 25 ετών του Φεστιβάλ και της Συναυλίας του Ergon Ensemble στο Μέγαρο

ERGON_ON_STAGE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της Συναυλίας του Ergon Ensemble

ergon_ensemble_logo

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

και των 25 ετών του Φεστιβάλ Μουσικής Παξών

Θέματα: Συναυλία του Ergon Ensemble της 4ης Μαΐου 2011, στο ΜΜΑ,

Έκδοση του βιβλίου «Paxos and Antipaxos«

paxos_and_antipaxos

του Αρχιδούκα Λουδοβίκου Σαλβατόρ (1847-1917)

σε μετάφραση Margarita Luzzatto,

παρουσία του Πρέσβη της Αυστρίας Dr. Michael Linhart

25 χρόνια του Φεστιβάλ Μουσικής των Παξών

Μιλούν: O Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Μπογδάνος

Ο Πρόεδρος του Paxos Festival Trust, Nick Thompson

Η Margarita Luzzatto, μεταφράστρια

Ο Αλέξανδρος Μούζας, υπεύθυνος του Ergon Ensemble

Ο Franc Ollu, Μαέστρος της συναυλίας

FRANVK OLLU

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ

Ομιλία Δημάρχου Παξών κ. Σπύρου Μπογδάνου

Το ταξίδι στους Παξούς είναι μια εμπειρία αφύπνισης αισθήσεων. Οι ήχοι και οι μυρωδιές είναι ανεπανάληπτες, παρεισφρέουν παντού, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης, στη μαγεία του κάλλους και στον περιρρέοντα ερωτισμό. O John Gough ένοιωσε αυτή την ιδιαίτερη έλξη αμέσως μόλις ήρθε στο νησί μας και διαπίστωσε ότι η Τερψιχόρη είχε κι αυτή το δικό της μερίδιο σε τούτο τον τόπο. Λάτρης της κλασσικής μουσικής, αποφάσισε να προσκαλέσει φίλους από το εξωτερικό αλλά και από τους Παξούς το 1986 και να διοργανώσει 3 καλοκαιρινές συναυλίες σε έναν ειδυλλιακό εξωτερικό χώρο, κάτω από τις πανύψηλες, αιωνόβιες ελιές. Προσκεκλημένος και ο βιολιστής Jagdish Mistry με τρεις άλλους prizewinning μουσικούς από το σχολείο Guildhall της μουσικής στο Λονδίνο. Αυτή ήταν μια επιτυχημένη αρχή, που γοήτευσε όλους και μας έκανε να πιστέψουμε ότι πρέπει να επαναληφθεί.

Το 1987 συνεχίστηκε η προσπάθεια. Μετά από μια απουσία το 1988, η εμπιστοσύνη του κόσμου και η δημιουργία της αίσθησης έλλειψής του το επανέφερε το 1989, θεωρώντας έκτοτε την παρουσία του δεδομένη.

Το σχολείο του Λογγού με την ειδυλλιακή θέση του αλλά και την ιδιαίτερη ακουστική του αποτέλεσε την κοιτίδα του.

Ο John το είχε πάρει προσωπικά. Ήταν ο στόχος του και ο σκοπός του. Μόλις τελείωνε η τελευταία παράσταση άρχιζε να ετοιμάζει για την επόμενη χρονιά. Πάντα με το ίδιο μεράκι, με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια αγωνία για την εξεύρεση πόρων αλλά με το ίδιο χαμόγελο.

Εμείς κοντά του. Το εγχείρημα της εμφύτευσης της κλασσικής μουσικής σε ένα χώρο που κατά πλειοψηφία δεν την γνωρίζει δεν είναι εύκολο. Θεωρήσαμε ότι τα παιδιά θα έπρεπε να έρθουν κοντά, να αποκτήσουν ακούσματα, ερεθίσματα και να συμμετέχουν. Το δέχτηκε αμέσως και καθιερώθηκε από το 1997 μια παράσταση με συμμετοχή των παιδιών αλλά και της τοπικής χορωδίας. Μεγάλη επιτυχία.

Το φεστιβάλ απόκτησε το δικό του κοινό από ντόπιους και ξένους. Δημιουργήθηκε ένα νέο τουριστικό κοινό. Αυτό της κλασσικής μουσικής. Το 2000 το διεθνές φεστιβάλ μουσικής Παξών προσκάλεσε 23 μουσικούς και παρουσίασε 11 συναυλίες σε τρεις διαφορετικούς τόπους συνάντησης. Αυτοί δήλωσαν: «εμείς θα είμαστε εδώ, για χίλια και περισσότερα έτη». Μια ειδικά ανατεθειμένη καντάτα από τον Έλληνα συνθέτη Κωνσταντίνο Λυγνό με κείμενο της Ισαβέλλας Κωνσταντινίδου, που αναφέρεται στην ιστορία των Παξών από τη μυθολογία ως σήμερα. Έλαβαν μέρος η χορωδία Αρίων των Παξών και πολυάριθμα παιδιά από το σχολείο του νησιού, με τεράστια επιτυχία.

Το Φεστιβάλ πλέον έγινε μια δική μας υπόθεση και η μουσική παιδεία έθεσε τις βάσεις της. Τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ακόμη κι αυτά που παίζανε στην αυλή του σχολείου του Λογγού την ώρα της πρόβας ή της εκδήλωσης πήραν τα πρώτα ακούσματα. Αγάπησαν την κλασσική μουσική και έτσι

με την ίδρυση της φιλαρμονικής το 2001 πολλά έγιναν μέλη της. Το φυτώριο πέτυχε και λίγα χρόνια μετά το Ωδείο του Δήμου Παξών έγινε πραγματικότητα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι νεαροί υπότροφοι που έρχονται στους Παξούς έγιναν πρεσβευτές του νησιού σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά μας απόκτησαν πρότυπα και εμείς απολαμβάνουμε τις υπέροχες συναυλίες.

Ο John Gough είχε την αγωνία της συνέχειας, όμως το τραστ δεν κάμφθηκε παρά τις δυσκολίες. Κι όταν έφυγε το 200; η προσπάθειά του συνεχίστηκε από άξιους συνεργάτες του, παλαιότερους και νέους, όπως ο Νick Thomson, η Ivana Jenkins, ο Roger Blears, το ζεύγος Herdman, η κα Νάντα Γερουλάνου και άλλοι.

Η ποιότητα του φεστιβάλ των Παξών επιβραβεύτηκε όχι μόνο από τις διακρίσεις και τα πανευρωπαϊκά δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και από τη λαμπρή πορεία των παιδιών που έπαιξαν σε αυτό και έχουν ήδη γίνει καταξιωμένοι μουσικοί ανά τον κόσμο.

Φέτος κλείνουν τα 25 χρόνια και τα γιορτάζουμε με ιδιαίτερη χαρά. Παράλληλα χαιρόμαστε για την έκδοση του Βιβλίου «Παξοί και Αντίπαξοι» του Αρχιδούκα της Αυστρίας Λουδοβίκου Σαλβατόρ σε μετάφραση της Μαργαρίτας Λουζάτο στα αγγλικά.

Ο Αρχιδούκας Σαλβατόρ ερωτεύθηκε τους Παξούς και παρέμεινε ένα εξάμηνο (1884- 1885). Έκανε μια πλήρη περιγραφή και καταγραφή των νησιών, περιλαμβάνοντας από την μυθολογία, ιστορία, λαϊκό πολιτισμό, παράδοση, τέχνες, ανθρωπογεωγραφία και γενικά ό,τι τα αφορούσε και αποτύπωσε σε 100 γκραβούρες πολλά σημεία τους, σπίτια, πρόσωπα, εργαλεία, μνημεία κλπ. τα περισσότερα των οποίων μπορεί ο επισκέπτης να εντοπίσει ακόμα στην περιήγησή του στο σύμπλεγμα των νησιών μας. Εξέδωσε το ογκωδέστατο έργο του στη Βιέννη το 1887. Αργότερα μεταφράστηκε στα Ελληνικά το 1905 από τον Παξινό ιατροφιλόσοφο και φίλο του, Αναστάσιο Μιτσιάλη (Ντάτσιολο), ο οποίος είχε σπουδάσει στη Βιέννη.

Έτσι χάρη σε άλλη μια μορφή που αγάπησε τους Παξούς μιας άλλης εποχής, το νησί μας διαθέτει δύο δυνατά χαρτιά στην παγκόσμια προβολή του ως τουριστικού και πολιτισμικού προορισμού: απόλαυση καλής μουσικής, μέσα σε περιβάλλον ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους, αλλοιωμένου από την σύγχρονη ζωή το δυνατόν λιγότερο, με σεβασμό στην παράδοση (γαστρονομική, αρχιτεκτονική, μουσική, λαϊκή). Το βιβλίο του Σαλβατόρ και ιδιαίτερα η αγγλική του μετάφραση, που κάνει το περιεχόμενό του προσβάσιμο σε ευρύτερο αριθμό αναγνωστών, αποδεικνύει την αλήθεια των λεγόμενών μου περίτρανα.

Απόψε δίνεται σε όλους όσους θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους η δυνατότητα να απολαύσουν ένα δροσερό μουσικό σύνολο, το ΕΡΓΟΝ, που γεννήθηκε στους Παξούς και ανδρώνεται στο νησί μας χρόνο με τον χρόνο. Ευχόμαστε ολόψυχα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του John Gough, των ανθρώπων του Paxos Festival Trust και του Παξινού λαού και να ανθήσει σε ένα ολοκληρωμένο και καταξιωμένο Μουσικό Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας επάξια διεθνώς.

Nick Thompson,Πρόεδροςτου Paxos Festival Trust

Το 2011 σηματοδοτείται από τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Φεστιβάλ Παξών από τον John Gough. Από το δειλό ξεκίνημα μιας συναυλίας από το Κουαρτέτο Μίστρυ κάτω από τα λιόδεντρα στον κήπο του σπιτιού του Γκοφ στον Λογγό, μέχρι την διοργάνωση σεμιναρίων για νέους επαγγελματίες μουσικούς, ώστε να αναπτύξουν το μουσικό ταλέντο τους, τις γνώσεις τους και την εκπαίδευσή τους μπροστά σε ένα μικτό κοινό ντόπιων νησιωτών και επισκεπτών, η ιδέα του Γκοφ αναπτύχθηκε σε έκταση και αναγνώριση.

Οι Παξοί προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για εντατική μελέτη δύο εβδομάδων μικρής κλίμακας μουσικής δωματίου σε διάφορες μορφές και διαφορετικών περιόδων και στυλ, η οποία μετουσιώνεται άμεσα σε ζωντανές συναυλίες.

Μετά από περίπου 15 χρόνια ποικίλων Φεστιβάλ, ο Τζον πρότεινε στο Δ.Σ. του Τραστ μια νέα κατεύθυνση και προσκάλεσε τον παλιό καλό φίλο του, Τζάγκντις Μίστρυ με τους συναδέλφους του από την Μουσική Ακαδημία Ensemble Modern να δημιουργήσουν ένα σύνολο κυρίως Ελλήνων μουσικών, που θα εξερευνούσαν και θα απέδιδαν το σύγχρονο ρεπερτόριο σε εντατικά μουσικά εργαστήρια, τα οποία θα μετουσιώνονταν σε συναυλίες με δωρεάν είσοδο στους Παξούς. Η αρχική αυτή ιδέα οδήγησε σε μια συναυλία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας και αργότερα στην σειρά συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του κοινού για πιο κλασσικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου, το δημοφιλές ετήσιο Φεστιβάλ του Σεπτέμβρη άρχισε εκ νέου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μουσικής Ακαδημίας Γκίλντχολ του Λονδίνου έως ότου έληξε η χρηματοδότησή του με αυτή την μορφή πριν από 2 χρόνια.

Συνεργαστήκαμε επίσης ως Τραστ με τον Δήμαρχο Παξών, κ. Σπύρο Μπογδάνο και τον Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου «Ποσειδών», ώστε να ενθαρρύνουμε το μουσικό ταλέντο των παιδιών των Παξών και καταφέραμε να κάνουμε μια σημαντική δωρεά 23 μουσικών οργάνων στην νεοϊδρυθείσα Μουσική Σχολή του Δήμου το 2009.

Το φετινό Φεστιβάλ, το Σεπτέμβρη από τις 8 έως τις 17 του μήνα παρουσιάζει τόσο διάσημα έργα του 18ου αιώνα όσο και νέες, σύγχρονες συνθέσεις μεταξύ των οποίων και ένα έργο 10 λεπτών, που θα ετοιμαστεί από τα νεαρά μουσικά ταλέντα των Παξών, ένα πολύ ταιριαστό τέλος της φετινής σειράς συναυλιών αφιερωμένων στην μνήμη του εμπνευστή τους, Τζον Γκοφ.

clip_image002

Σύντομο Ιστορικό του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ των Παξών

Ο John Gough δημιούργησε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ των Παξών, με στόχο την καλλιέργεια των ικανοτήτων των μουσικών-ερμηνευτών κλασικής μουσικής και τη διεύρυνση της κατανόησης της μουσικής από ένα ευρύτερο κοινό. Για τους σκοπούς αυτούς προγραμμάτισε διοργάνωση συναυλιών, κάθε χρόνο, στους Παξούς και απονομή υποτροφιών στο Guildhall School of Music στους βραβευμένους μουσικούς του Φεστιβάλ.

Για την εξασφάλιση δε των παραπάνω δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό σωματείο Paxos Festival Trust, (1986), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του προέρχονται από την Αγγλία και την Ελλάδα, με Πρόεδρο τον Nick Thompson, και σκοπός του είναι η προώθηση της κλασικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Επίσης, να συντονίζει την προετοιμασία του ετήσιου Φεστιβάλ στους Παξούς. Μετά το θάνατο του John Gough, ο οποίος αποτελούσε το βασικό χρηματοδότη του εγχειρήματος, το Paxos Festival Trust δεν είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια χωρίς τη βοήθεια χορηγιών, ενώ ο Δήμος Παξών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του «Ποσειδών», στο πλαίσιο της υποστήριξής τους προς το θεσμό του Φεστιβάλ, προσφέρουν τις αίθουσες και τα διαθέσιμα μουσικά όργανα, στις περιοχές Λόγγος και Λάκκα, και παρέχουν υπηρεσίες τοπικής μεταφοράς και στέγασης,

Το 2004 η IEMA άρχισε μία συνεργασία με το Φεστιβάλ των Παξών που οδήγησε στη δημιουργία του Εαρινού Φεστιβάλ των Παξών. Από τότε, με την καθοδήγηση μελών της Διεθνούς Ακαδημίας Ensemble Modern (ΙΕΜΑ) διοργανώνονται σεμινάρια τελειοποίησης μουσικών προγραμμάτων στους Παξούς, διάρκειας ενός δεκαπενθημέρου κάθε Ιούνιο, μία συναυλία στην Κέρκυρα και μία σειρά συναυλιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κάθε χειμώνα. Ο Roland Diry και οι συνεργάτες του στην IEMA προσφέρουν την καλλιτεχνική τους καθοδήγηση στα σεμινάρια και στις συναυλίες, που διοργανώνονται στους Παξούς, για τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του. Παράλληλα, προσφέρει υποτροφίες για μουσικές σπουδές σε επιλεγμένους μουσικούς και για ένα εξάμηνο στην Φρανκφούρτη.

Η πλειονότητα των μουσικών, που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Παξών, όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί το βασικό πυρήνα του Ergon Ensemble. Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο το οποίο υπηρετεί τις αρχές συνεργασίας και τη δεοντολογία του Ensemble Modern, με στόχο να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της σύγχρονης κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια ανά την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων.

Υπεύθυνος του μουσικού συνόλου είναι ο Αλέξανδρος Μούζας, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και το συντονισμό έχει αναλάβει η Νάντα Γερουλάνου. Από το 2004 συνεργάζεται με το Μουσικό Τμήμα της Ιόνιου Ακαδημίας της Κέρκυρας κι από το 2005 έχει εγκαινιάσει μια μόνιμη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2011 άρχισε μία επιπλέον συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

Το Φεστιβάλ των Παξών διακρίθηκε το 2010 από το Διεθνές Ίδρυμα Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Ενώ, παράλληλα, κάθε Σεπτέμβριο συνεχίζεται το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παξών, σε συνεργασία με το Guildhall School of Music and Drama, με έργα μουσικής δωματίου.

****

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: