«ΘΟΥ-ΒΟΥ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΕΛΙΟΥ» -ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΕΓΓΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΑΝΟΝ-NEW STAR art cinema 26/05 – 01/06 2011

veggos poster

H NEW STAR σε συνεργασία με την ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΕ και τον ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, τιμώντας το ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ, τον «καλό μας άνθρωπο», που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές γέλιου, διοργανώνει στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ-NEW STAR art cinema ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα κωμικό.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις 7 κωμωδίες που σκηνοθέτησε και έκανε παραγωγή ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος, με την εταιρεία του, «ΘΒ Ταινίες Γέλιου». Εφτά αξέχαστες, ξεκαρδιστικές κωμωδίες, που έχουμε όλοι αγαπήσει, ξέρουμε τις ατάκες τους και θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά. Ταινίες που απογειώνει ο Βέγγος με το σουρεαλιστικό χιούμορ του και που φανερώνουν το πηγαίο ταλέντο και τη γνησιότητα αυτού του κατ’ εξοχήν λαϊκού μας κωμικού, και πάνω απ’ όλα σπουδαίου ανθρώπου.

Μια και ο Θανάσης Βέγγος ήταν πάντα ένας άνθρωπος που εξέφραζε με τις ταινίες του το λαϊκό συναίσθημα, τις ιστορίες καθημερινής τρέλας και τις δυσχέρειες της ζωής του ανθρώπου «σαν κι εμάς», είναι σημαντικό ότι το αφιέρωμα θα γίνει στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ-NEW STAR art cinema στην Πατησίων, μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά των κρίσεων του Αθηναϊκού κέντρου, και υποφέρει ιδιαίτερα από τα γεγονότα που μαστίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, φέρνοντας μια νότα αισιοδοξίας, κουράγιου και χαράς και μια αίσθηση γειτονιάς και παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Οι 7 ταινίες της εταιρείας του «ΘΒ ταινίες γέλιου», που θα προβληθούν είναι: Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000, Δόκτωρ Ζι-Βέγγος, Ποιος Θανάσης!, Ένα ασύλληπτο κορόιδο, Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ και Ο Άνθρωπος που έτρεχε πολύ.

Από τις 26 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου θα προβάλλεται από μία ταινία την ημέρα με χρονολογική σειρά, με εισιτήριο 5 ευρώ. Επιπλέον από την Παρασκευή 27 ως την Κυριακή 29 με το ίδιο εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου για το Θανάση Βέγγο, «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004), συμπαραγωγής NEW STAR.

Ευχαριστούμε την ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΕ και τον ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, που μας παραχώρησαν τις ταινίες του αφιερώματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 26/5: 18:30 ΤΡΕΛΟΣ, ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΒΕΓΓΟΣ

Παρασκευή 27/5: 17:00 ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

και 18:30 ΒΟΗΘΕΙΑ! Ο ΒΕΓΓΟΣ ΦΑΝΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ 000

Σάββατο 28/5: 17:00 ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

και 18:30 ΔΟΚΤΩΡ ΖΙ-ΒΕΓΓΟΣ

Κυριακή 29/5: 12:00 ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

και 20:00 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ!

Δευτέρα 30/5: 18:30 ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ

Τρίτη 31/5: 18:30 ΘΟΥ-ΒΟΥ ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ: ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ

Τετάρτη 1/6: 18:30 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΠΟΛΥ

Για πληροφορίες:

ΤΡΙΑΝΟΝ-NEW STAR art cinema

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) Τηλ.: 210-8215469, 210-8222702

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΘΒ-ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΕΛΙΟΥ»

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Θανάσης Βέγγος ξεκινά από δεύτερους ρόλους για να καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε ταινίες που σκηνοθέτησαν ανάμεσα σε άλλους οι Ν. Κούνδουρος, Μ. Κακογιάννης, Α. Σακελλάριος, Ντ. Κατσουρίδης, Π. Βούλγαρης, Θ. Αγγελόπουλος. Διαμορφώνοντας το ύφος που θα χαρακτηρίσει την καριέρα του κι αναζητώντας περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία, το 1964 στήνει τη δική του εταιρεία παραγωγής, τη «ΘΒ – Ταινίες γέλιου», και σκηνοθετεί συνολικά επτά ταινίες. Παρά όμως την αποδεδειγμένη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, η εταιρεία τελικά δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το γιο του, Βασίλη Βέγγο, «Η απόφαση αυτή άλλαξε τη ζωή του πατέρα μου: καλλιτεχνικά δικαιώθηκε, αλλά οικονομικά καταστράφηκε. Για τον πατέρα το να κάνεις μια παραγωγή και να σκέφτεσαι το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν έγκλημα – γι’ αυτό κι έφτασε στο σημείο που έφτασε. Γι’ αυτόν καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που βάζει πάντα την τέχνη και το μεράκι πάνω απ’ όλα τ’ άλλα…»

ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

1. «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», 1967 (85’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Ναπολέων Ελευθερίου

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Ελένη Ανουσάκη, Τάκης Μηλιάδης, Ντόρα Αναγνωστοπούλου

Ο Θανάσης δουλεύει σερβιτόρος στην οικογενειακή ταβέρνα «Τα Επτά αδέλφια» και πρόκειται να παντρευτεί τη μοναδική κόρη της οικογένειας. Την ώρα όμως που ετοιμάζεται να ντυθεί γαμπρός, ένα ατύχημα του προκαλεί αμνησία και ξεχνάει να πάει το γάμο. Μια περιπετειώδης περιπλάνηση ξεκινάει για τον ήρωα, όσο τα επτά αφεντικά του, αδέλφια της παρατημένης νύφης, τον αναζητούν σε όλη την Αθήνα. Κλασική η ατάκα «Ξέρεις από βέσπα;»

2. «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», 1967 (89’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος, Ναπολέων Ελευθερίου

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Ζαννίνο, Δημήτρης Νικολαΐδης, Τάκης Μηλιάδης

Ο Θου-Βου είναι δόκιμος της σχολής μυστικών πρακτόρων «Τζέημς Μποντ». Η εντατική κι επίπονη εκπαίδευση περιλαμβάνει πολεμικές τέχνες, διάφορα αθλήματα, ρίψη μαχαιριών και άλλες δύσκολες δοκιμασίες. Παρά την επιμέλειά του, ο Θου-Βου πέφτει σε μια σειρά από γκάφες που κάνουν έξαλλο τον εκπαιδευτή του και του εξασφαλίζουν στη βαθμολογία μόνο μηδενικά. Αν θέλει να πάρει το δίπλωμα του μυστικού πράκτορα θα χρειαστεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία τις τρεις τελευταίες αποστολές που του αναθέτουν.

3. «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος», 1968 (76’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Τσαγανέας, Νόρα Κατσέλη

Ο Θανάσης πιάνει δουλειά ως κουρέας, και ταυτόχρονα αρχίζουν οι παρεξηγήσεις: νομίζοντας ότι είναι γιατρός, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος τον πιέζει να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Στην πραγματικότητα, η ασθένεια της κοπέλας δεν είναι παρά ερωτική απογοήτευση, κι όταν Θανάσης υπόσχεται να η βοηθήσει, εκείνη γιατρεύεται αμέσως. Ο ευτυχής πατέρας αρχίζει να συστήνει ανεπιφύλακτα το σπουδαίο γιατρό σε διάφορους ασθενείς…

4. «Ποιος Θανάσης!», 1969 (85’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης, βασισμένο στο θεατρικό «Το έξυπνο πουλί»: Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Άννα Φόνσου, Τάκης Μηλιάδης, Αιμιλία Υψηλάντη

Ο Θανάσης, ένας έντιμος κι εύπιστος μαγαζάτορας, προσλαμβάνει ως πωλήτρια τη χαριτωμένη Στέλλα (Άννα Φόνσου), και σύντομα την ερωτεύεται. Όταν όμως μαθαίνει πως έχει ήδη αρραβωνιαστικό, ο Θανάσης, πληγωμένος κι ευάλωτος, κινδυνεύει να πέσει θύμα δύο κατεργάρηδων που σκοπεύουν να του φάνε το μαγαζί. Η Στέλλα θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα για να τον σώσει. Κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αιμιλίας Υψηλάντη.

5. «Ένα ασύλληπτο κορόιδο», 1969 (84’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νόρα Κατσέλη, Τάκης Μηλιάδης

Ο γερμανός συνταγματάρχης Φον Τζίφρεν (Τάκης Μηλιάδης), κι ένας πλούσιος, αδίστακτος γείτονας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) προσπαθούν με κάθε τρόπο να φάνε το οικοπεδάκι του καλοκάγαθου κουρέα Θανάση. Εκείνος πάλι αγνοεί ότι στην αυλή του υπάρχει κρυμμένος ένας θησαυρός, το μόνο που τον νοιάζει στον κόσμο είναι η Λίζα, η κόρη του πλούσιου γείτονά του.

6. «Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ», 1969 (94’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Ζαννίνο, Βασίλης Ανδρεόπουλος

Ο Θου-Βου καταφέρνει επιτέλους να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις για να γίνει μυστικός πράκτωρ σαν το πρότυπό του, τον Τζέημς Μποντ, και παίρνει την κωδική ονομασία 000. Η πρώτη του αποστολή είναι να εντοπίσει και να ξαναφέρει στο σπίτι ένα πλουσιοκόριτσο που το έχει σκάσει.

7. «Ο Άνθρωπος που έτρεχε πολύ», 1973 (81’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος, Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Κατερίνα Γιουλάκη, Τάκης Μηλιάδης, Αντώνης Παπαδόπουλος,

Ο Θανάσης είναι ρολογάς, αλλά ο χρόνος δεν του φτάνει ποτέ: έχει να θρέψει όλη του την οικογένεια γι’ αυτό και τρέχει ασταμάτητα να τα προλάβει όλα. Ελπίζει μια μέρα να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του, αλλά πρώτα θα πρέπει να παντρέψει την αδελφή και την ανιψιά του…

«ΈΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ»

Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος

Μοντάζ: Μιχάλης Γαλανάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Kλεάνθης Δανόπουλος

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Kώστας Γάκης,Eυτυχία Γιακουμή, Nίκος Παπαθεοδώρου και ο Kαραγκιοζοπαίχτης: Eυγένιος Σπαθάρης

Συμμετέχουν: Νίκος Κούνδουρος, Ντίνος Κατσουρίδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Τάσος Ζωγράφος, Πάνος Γλυκοφρύδης, Έφη Ροδίτη, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βάσια Τριφύλλη, Παντελής Βούλγαρης, Άννα Φόνσου, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δήμος Αβδελιώδης, Αιμιλία Υψηλάντη, Πατρίς Bιβάνκος, Bασίλης Bέγγος, Nίκος Kυπουργός.

Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, NEW STAR

veggos premiera

Μια ταινία – αφιέρωμα στον αείμνηστο ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ, τον πολυαγαπημένο μας «καλό μας άνθρωπο», από τον Γιάννη Σολδάτο. Μέσα από υλικό αρχείου, σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του Θανάση Βέγγου, φίλων, συγγενών, συνεργατών, κινηματογραφιστών, παρακολουθούμε την πορεία του λαϊκού ανθρώπου, του εξόριστου αγωνιστή της Μακρονήσου, του ηθοποιού, του παραγωγού, του σκηνοθέτη, την καθιέρωσή του στη συνείδηση του Έλληνα, ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια. Ο γιος του, Βασίλης Βέγγος, σε μια σπάνια εμφάνιση, καταθέτει τις δικές του εμπειρίες από την άγνωστη, και επιμελώς κρυμμένη από τον ίδιο τον Θανάση Βέγγο καθημερινότητά του. Δεκάδες κινηματογραφιστές σχολιάζουν ο καθένας με τον τρόπο του, το πώς βλέπουν τον Θανάση Βέγγο. Η ταινία είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε και στον διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Ποιότητας 2004 του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σας επισυνάπτουμε πληροφοριακό υλικό και πόστερ ενώ στα παρακάτω λινκς μπορείτε να δείτε και αποσπάσματα από μερικές από τις ταινίες.

Τρελός, παλαβός και Βέγγος

Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000

Δόκτωρ Ζι-Βέγγος

Ποιος Θανάσης!

Ένα ασύλληπτο κορόιδο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s