ΙΑΚΩΒΟΣ Γ. ΠΙΤΖΙΠΙΟΣ Ο Πίθηκος Ξουθ Ή Τα ήθη του Αιώνος (Τα Νέα, Πεζογραφία)

ΙΑΚΩΒΟΣ Γ. ΠΙΤΖΙΠΙΟΣ
Ο Πίθηκος Ξουθ
Ή Τα ήθη του Αιώνος

o pithikos xouth

Ο νέος ούτος δεσπότης μου, αλαζών και εγωιστής ως Άγγλος, φιλάρεσκος ως γυνή, άφρων […] και συνοδεύων πάσαν λέξιν […] ως νευρόσπαστον, ήθελεν είαθαι ανυπόφορος και εις αληθή πίθηκον-αλλά προ πάντων είχε τηνμανίαν ν’ απομιμήται γελοίως τους Άγγλους και [,..] να γνωμοδοτή ανοήτως ότι διά μόνης της αγγλικής επιρροής ηδύνατο να ευδαιμονήση η Ελλάς, μεταβαινούσης της εθνικής κυβερνήσεως εις τας χείρας τινών ραδιούργων, τους οποίους ωνόμαζεν ικανούς και τίμιους.
Ο πίθηκος Ξουθ ή Τα ήθη του αιώνος (1848), το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα του φανταστικού, στηλιτεύει και σαρκαζει τα ήθη της εποχής του: τη δουλική ξενομανία, την επιτήδευση, την επιφανειακή παιδεία, την έλλειψη γνησιότητας και χρηστότητας στη συμπεριφορά των Ελλήνων.
Ο Πρώσος περιηγητής «Βαρθόλδυς», «ο πικρός των Ελλήνων κατήγορος, συγγραφεύς τού συγγράμματος Αποσπάσματα προς ακριβεστέραν γνώσιν της σημερινής Ελλάδος», καταδικάζεται από τη θεία δίκη, λόγω των ανακριβειών του βιβλίου του, να ζήσει στον Αμαζόνιο όπου μεταμορφώνεται σε ουρακοτάγκο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, η μοίρα θα τον οδηγήσει πίσω στην Αθήνα του 1844, πίθηκο-υπηρέτη του Καλλίστρατου Ευγενίδη, του γιου του Γιάννη του αγωγιάτη, Κώλια, που εκπαιδεύτηκε στην «πεφωτισμένη Ευρώπη», άλλαξε το όνομα του και κυκλοφορούσε πλέον στα σαλόνια ως ο πλουσιότερος, ο πολυμαθέστερος και ο ευγενέστερος νέος των Αθηνών…

Ιάκωβος Γεωργίου Πιτζιπιός

Ο Ιάκωβος Γεωργίου Πιτζιπιός (ή Πιτζιπίος ή Πιτσιπιός ή Πιτσιπίος, όπως προ­τείνουν διάφοροι νεοελληνιστές) είναι ένας συγγραφέας του 19ου αιώνα που παρουσιάζει πολλές αντιφάσεις- ακόμη και τα βιογραφικά του στοιχεία δεν είναι σαφή.

Γιος δασκάλου, γεννήθηκε στη Χίο το 1800 π το 1802, φοίτησε στο Λύκειο της γενέτειρας του, και στη συνέχεια σπού­δασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, καθώς και νομικά στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και έλαβε μέρος στη μάχη του Δραγατσανίου με τον Ιερό Λόχο.

Το 1823 ανέλαβε επίτροπος στην κοινό­τητα Μεγάλο Ρεύμα της Πόλης. Το 1824 πήγε στην Οδησσό, όπου έμεινε έως το 1837 και δίδασκε ρητορική στο Αυτοκρα­τορικό Λύκειο. Εκεί δημοσίευσε τη Λογική Γραμματικής της Ελληνικής Γλώσσης διό τους πρωτόπειρους ηαίδας, το 1834. Εντωμεταξύ, το 1830 είχε παντρευτεί στη Σμύρνη, αν και πήρε έπειτα διαζευκτήριο από το Πατριαρχείο και ξαναπαντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1838 μετα­κόμισε στη Σύρο, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος της γαλλικής στην Ερμούπολη. Εξέδωσε τότε το μυθιστόρημα του Η ορφανή της Χίου (1839), καθώς και μαθη­τικά εγχειρίδια. Το 1844 τον βρήκε να ζει στην Κωνσταντινούπολη, να έχει στενές σχέσεις με το Φανάρι και το Πατριαρ­χείο και να προΐσταται στα σχολεία της ορθόδοξης κοινότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1847 επέστρεψε στη Σύρο, όπου εξέδωσε το εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα περιοδικό Αποθήκη των Ωφέλιμων και Τερπνών Γνώσεων, στην οποία και πρωτοδημοσίευσε, το 1848, το μυθιστόρημα του Ο πίθηκος Ξουθ ή Τα ήθη του αιώνος, το οποίο έμεινε ημιτελές. Το 1849 ανέλαβε διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής και μετακό­μισε ξανά στην Κωνσταντινούπολη όπου μετέφερε και την έδρα του περιοδικού. Εκείνη την περίοδο ήρθε σε επαφή με κύκλους Καθολικών, προξενώντας μάλιστα -με την υποστηρικτική του στάση ως προς την Ένωση των Εκκλησιών- ταραχές στη Σχολή, τα λεγόμενα «πιτζιπικά», που οδήγησαν στην καταστροφή του κτιρίου της και στη μεταφορά της στο Φανάρι. Από το 1850 και εξής, ο Πιτζιπιός στρά­φηκε κυρ/ως προς την πολιτική και τη θρησκειολογία, εγκαταλείποντας τη λογοτεχνία.

Το 1869, βρέθηκε πνιγμένος στον Βόσπο­ρο. Η εφημερίδα Εκλεκτική (30.9.1869) έγραψε: «εδολοφονήθη ή εκ Τούρκων ή εκ Παπιστών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: