Κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και του τύπου από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και τον πρόεδρο του Γιώργο Λούκο.

o giorgos loukos xenagei stin peiraios ton castelucci alla apagorevei sto camerastylo na dei tin parastasi

Ο Γιώργος Λούκος ξεναγεί τον Καστελούτσι στη Πειραιώς αλλά την ίδια ώρα απαγορεύει ουσιαστικά στο CameraStylo Omline να δει την παράσταση  και  και να πάρει πλάνα (αν και ο καλλιτέχνης συγκαταθέτει όπως έως τώρα γινόταν έπειτα από συμφωνία που είχαμε με το φεστιβάλ)

Κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και του τύπου από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και τον πρόεδρο του Γιώργο Λούκο η απαγόρευση εισόδου στις παραστάσεις & λήψης πλάνων του CameraStylo Online.

[Τελικά Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 το απόγευμα  μας ειδοποίησαν από το γραφείο τύπου του φεστιβάλ ότι ήρθε η απάντηση στο αίτημα για παρακολούθηση των παραστάσεων που είχαμε ζητήσει για εκείνη την εβδομάδα και απάντηση δεν είχαμε πάρει , ότι για Kαστελούτσι δεν υπάρχει πρόσκληση  ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε παράσταση το Σάββατο τον Δαίμονα και άλλες παραστάσεις μελλοντικά όπως προκύπτει από το λεγόμενα του γραφείου τύπου και όπως είναι αυτονόητο. (αν και στην Ελλάδα του σήμερα τίποτα δεν είναι αυτονόητο πλέον) Έτσι έληξε η για μια εβδομάδα άτυπη «απαγόρευση» μας εισόδου στις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. ]

Σε επιστολή που στείλαμε στο γραφείο τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών στις  21 6 2011 ζητώντας να μάθουμε έγγραφα τι ισχύει (και σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική να αναφέρεται το σκεπτικό),  αφού ενώ είχε συμφωνηθεί με την υπεύθυνη του γραφείου τύπου κ. Παναγιωτοπούλου Μαρία, στην οποία είχαμε υποβάλλει γραπτό αίτημα από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου να τραβάμε 10 λεπτά πλάνα και να αναρτούμε τα 3 αν ο καλλιτέχνης είναι σύμφωνος, δεχτήκαμε συνεχόμενες και προσβλητικές  παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του φεστιβάλ ο οποίος εξύβριζε, απειλούσε τους συνεργάτες του CameraStylo και δήλωνε ανήξερος για το από που είχαμε πάρει άδεια, μας εδόθη η εξής απάντηση:

Κύριε Καραμπίτσο,

Έχω θέσει το θέμα υπόψιν του Προέδρου του Φεστιβάλ κυρίου Γιώργου Λούκου και το κοινοποιώ άμεσα και στην νομική υπηρεσία του Φεστιβάλ.

Η εντολή που έχω λάβει εκ μέρους της Διοίκησης του Φεστιβάλ είναι πως δεν μπορείτε να βιντεοσκοπείτε πλέον τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Μαρία Παναγιωτοπούλου

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου – Head of Press Office

Ελληνικό Φεστιβάλ Α. Ε. – Hellenic Festival S. A.

Χατζηχρήστου 23 & Μακρυγιάννη – 23, Hadjichristou & Makriyianni st.

ΤΚ. 117 42, Αθήνα – 117 42 Athens, Greece

Τ.: +30 2109282918

F.: +30 2109282943

E.: press@greekfestival.gr

loukos

Εδώ και λίγες μέρες όλα τα αιτήματα για δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεων έμειναν αναπάντητα (μια εβδομάδα μετά από το αίτημα μας για παρακολούθηση των παραστάσεων Νάρκισσος και του Καστελούτσι και ενώ οι παραστάσεις εξελίσσονται και τελειώνουν απάντηση δεν  έχει δοθεί) και ανεπίσημα μας δόθηκε να καταλάβουμε ότι δεν θα μας ξαναεπιτραπεί η είσοδος στις παραστάσεις.

To CameraStylo Online  καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη  απόφαση ως αντιδημοκρατική, παραβιάζουσα κατάφωρα την ελευθερία έκφρασης και του τύπου και ζητάει δημόσια από την επιβλέπουσα το Φεστιβάλ Αθηνών αρχή να επέμβει και να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

Καλεί το φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου να άρει το συντομότερο την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές, ειδάλλως επιφυλάσσεται να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα και να αγωνιστεί όσο διάστημα χρειαστεί για το δίκαιο των αιτημάτων του και την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης &  του τύπου.

Το CameraStylo Online αφού επισημάνει ότι για αυτή την ενέργεια που πηγαίνει τις κατακτήσεις του πολιτιστικού διαδικτυακού τύπου αιώνες πίσω, το Φεστιβάλ Αθηνών και ο Πρόεδρός του Γιώργος Λούκος οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, ποιού τα συμφέροντα εξυπηρετεί, αφού του Φεστιβάλ Αθηνών σίγουρα δεν τα εξυπηρετεί, αν σκεφτεί κανείς ότι εκτός από τα βίντεο που έβλεπε χιλιάδες κόσμος και που διαφήμιζαν ουσιαστικά δωρεάν το φεστιβάλ, ο κόσμος που μπαίνει στο site μας καθημερινά για το Φεστιβάλ Αθηνών το έχει καταστήσει τον πρώτο προορισμό  στο διαδίκτυο στην ίδια θέση με το site του φεστιβάλ στις μηχανές αναζήτησης. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν οι έγκαιρες και εμπεριστατωμένες κριτικές, τα αφιερώματα, οι συνεντεύξεις, οι κοπιώδεις αναδημοσιεύσεις από την εφημερίδα του φεστιβάλ έπειτα από άδεια που έχουμε λάβει από τον αξιότιμο αρχισυντάκτη της εφημερίδας και  φίλο Ηλία Κανέλλη και τον ευχαριστούμε για αυτό. 

Επίσης αναμένουμε εκτός από το σκεπτικό της απόφασης αυτής και την ενημέρωση αν η απαγόρευση σχετικά με τη λήψη πλάνων αφορά όλα τα μέσα ή μόνο το CameraStylo Online , όσον αφορά τη  δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεων θεωρούμε ότι ζούμε σε δημοκρατική χώρα και η απάντηση είναι αυτονόητη.

Καλούμε τους καλλιτέχνες, τους αναγνώστες του CameraStylo Online που ελπίζουμε να έχουν εκτιμήσει την ποιότητα της δουλειάς μας και όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην ελευθερία έκφρασης και του τύπου, στην αξία της δημοκρατίας, να αντιταχτούν στην απαράδεκτη αυτή απόφαση και να συμπαραταχτούν στον αγώνα του περιοδικού μας για την άρση της, για το καλό όλων όσων σήμερα αγαπάνε τον πολιτισμό, αλλά και των μελλοντικών γενιών.

Γιάννης Καραμπίτσος

διευθυντής CameraStylo Online


διαβάστε επίσης: 

“Αποφασίζουμε και διατάζουμε”: Λόγια και πράξεις ενός “δημοκρατικού” εκπροσώπου κρατικού πολιτιστικού φορέα (ΕΚΠΦ) του Γιάννη Καραμπίτσου

7 comments

  1. Οπως είπες κι εσύ, αρνητική απόφαση χωρίς αιτιολογία, είναι απαράδκετη. Ο,τι θέλεις και μπορούμε να βοηθήσω, στο πλευρό σου

  2. Νομίζω ότι όλες οι παραστάσεις βιντεοσκοπούνται για αρχειακούς λόγους. Ζητήσατε αποσπάσματα από αυτές τις βιντεοσκοπήσεις (για να το χρησιμοποιήσετε για ενημερωτικούς σκοπούς) και σας το αρνήθηκαν?

  3. Καταρχήν δεν βιντεοσκοπούνται όλες οι παραστάσεις αλλά κάποιες από αυτές. το υλικό αυτό το φεστιβάλ δεν το έχει χρησιμοποιήσει για τέτοιο σκοπό έως τώρα. εμείς ούτως ή άλλως με όλους τους πολιτιστικούς φορείς που συνεργαζόμαστε τραβάμε κάποιο υλικό συνήθως λίγο παραπάνω από το συμφωνημένο και βάζουμε λίγα λεπτά που έχουν συμφωνηθεί. σε μερικές περιπτώσεις-λίγες- τραβάμε τρία λεπτά και βάζουμε τρία. το ίδιο γινόταν για τουλάχιστον ένα χρόνο με το φεστιβάλ. δεν βρίσκουμε το λόγο γιατί να μην συνεχίζεται να γίνεται. ο κόσμος από ότι δείχνουν οι εμφανίσεις των βίντεο διψά να δει και είναι χρήσιμα και στους καλλιτέχνες. επίσης τα βλέπει κόσμος εκτός Αθηνών και καμιά φορά εκτός Ελλάδας, κάνει καλό στο φεστιβάλ Αθηνών αναμφισβήτητα και στον πολιτισμό. Νομίζουμε είναι απλά τα πράγματα. πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη. Γ.Κ.

  4. Ζητήσατε αποσπάσματα από της αρχειακές βιντεοσκοπήσεις (για να τα χρησιμοποιήσετε για ενημερωτικούς σκοπούς) και σας το αρνήθηκαν?

  5. μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια παιδιά. δεν ζητήσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος γιατί μας είχαν δώσει άδεια και τραβούσαμε, όπως όλοι οι φορείς μας έχουν δώσει άδεια. και δεν θέλουμε προτιμάμε να τραβάμε εμείς, κινηματογραφιστές είναι το επάγγελμα μας, το γουστάρουμε, τι να κάνουμε τώρα; αν δεν υπήρχε άλλη λύση και αν το πρότεινε το φεστιβάλ το συζητάγαμε. αν έχετε εσείς παρτίδες γιατί δεν μεσολαβείτε να δώσει ο σύντροφος πρόεδρος πλάνα στο λαό; το φεστιβάλ όμως, μάλλον ο πρόεδρος του γιατί το γραφείο τύπου μας εξυπηρετούσε για πάνω απ΄ένα χρόνο, ποτέ δεν εκδήλωσε την επιθυμία να δώσει πλάνα. στις επόμενες επαφές όπου θα πάμε για να διαμαρτυρηθούμε και μήπως πρυτανεύσει η λογική και βρεθεί λύση θα το θέσουμε και αυτό για να σας φύγει η κάψα. είμαστε καλοπροαίρετοι, ούτε τυχοδιώκτες, ούτε εξυπνακίστικοι. γ.κ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.