Συλλήψεις και προσαγωγές στο ποδόσφαιρο για τα “στημένα” παιχνίδια.

gambling-in-sports

ΣΤΗΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΡΙΣΗ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των 41 ύποπτων για… στήσιμο αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που εντόπισε η UEFA, με προσαγωγές και συλλήψεις εμπλεκομένων. Από χτες το πρωί και μετά από εντολή της Εισαγγελίας, η Αστυνομία σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν γιγάντια επιχείρηση σε σπίτια και γραφεία ιδιωτών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Συνολικά έγιναν 6 προσαγωγές και 9 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Οπως έγινε γνωστό, θα απαγγελθούν κατηγορίες σε τουλάχιστον 70 άτομα, κάποιοι εξ αυτών είναι ποδοσφαιριστές, διαιτητές, άνθρωποι μπλεγμένοι με το παράνομο στοίχημα, ακόμα και πρόεδροι ΠΑΕ.

Η όλη έρευνα έγινε με βάση τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και αφορά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια. Τα αδικήματα που θεωρούνται κακουργήματα είναι η στοιχηματική απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

οι δέκα συλληφθέντες είναι οι κ.κ. Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστή), Νίκος Παντέλης (προπονητή), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ Αγροτικού Αστέρα), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκμέικερ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκμέικερ) και Νίκος Ζαμάνης που εμπλέκεται στο κύκλωμα των νονών της νύχτας.

Ο εισαγγελέας θα ασκήσει ποινικές διώξεις και στη συνέχεια τα δέκα άτομα θα οδηγηθούν στον ανακριτή, όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 48 ώρες.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που βαραίνουν τους προαναφερθέντες, οι οποίοι κρατούνται στη Γ.Α.Δ.Α., είναι για στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Όπως αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, έχει κατασχέσει από τις έρευνες που έκανε σε σπίτια και σε χώρους εργασίας δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα, πληθώρα φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλο αριθμό κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.

Χρήστος Παπουτσής: «Οι έρευνες θα συνεχιστούν»

Δήλωση για τις έρευνες για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Όπως αναφέρει:
«Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της χώρας για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος θα συνεχιστούν αποφασιστικά. Θέλω να καλέσω όλους τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές με στοιχεία που μπορούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές. Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια, εφαρμογή των νόμων, απονομή δικαιοσύνης, προστασία του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας».

Μανώλης Όθωνας, «Υπάρχει αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση»

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, υπογράμμισε:
«Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής, για να αλλάξουμε το τοπίο στο μολυσμένο βιότοπο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα ακόμα μετέωρο βήμα στην προσπάθεια κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Υπάρχει αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση. Καμία ανοχή, καμία έκπτωση, κανένας συμβιβασμός. Είναι απαίτηση όχι μόνο του κόσμου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πολύ σημαντική υπόθεση εμπεριέχει πολυσήμαντα μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός του χώρου του ποδοσφαίρου. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ζούμε μια νέα εποχή στην πατρίδα μας, όπου εστίες ανομίας και διαφθοράς που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ως άβατα ή με υψηλές διασυνδέσεις και προστασίες, δεν απολαμβάνουν πια καμιάς ιδιότυπης ασυλίας».

Tο αθλητικό τμήμα του ΣΥΝ ανακοίνωσε σχετικά


«Μετά από μια πενταετία, που οι καταγγελίες της UEFA για στημένα παιγνίδια στα πρωταθλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και αφού οι κάθε λογής επιτήδειοι έβγαλαν απίστευτα κέρδη από το παράνομο στοίχημα, επιτέλους η δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το θέμα. Η υπόθεση των στημένων αγώνων έχει πολύ δρόμο ακόμη και πρέπει η έρευνα να επεκταθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο ΣΥΝ επανειλημμένα και επίμονα ενοχλούσε διαρκώς τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο στη Βουλή, όσο και στον Tύπο, αλλά και σε ειδικές ημερίδες, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες και να διαλευκανθεί η υπόθεση που, από ό,τι φαίνεται, εξελισσόταν διαρκώς και οργανωμένα. Ανεξάρτητα από την ποινική πλευρά της υπόθεσης, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος τόσο η αθλητική δικαιοσύνη όσο και η Πολιτεία, δεδομένου ότι τα πειθαρχικά σώματα της ΕΠΟ και της Super League είναι μνημεία αναξιοπιστίας και κουκουλώματος.
Από την εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύεται επίσης ότι το λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου λειτούργησε ως μηχανισμός συγκάλυψης παρανομιών και ευρύχωρης ανάπτυξης τζογαδόρικων κυκλωμάτων.
Είναι καιρός, πλέον, ο κόσμος του αθλητισμού και οι φίλοι του ποδοσφαίρου, οι χιλιάδες φίλοι του στοιχήματος, να διεκδικήσουν τη θωράκιση του ποδοσφαίρου από τα κάθε λογής κυκλώματα, μέσα και από την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε σχετικά


«Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις συλλήψεις και προσαγωγές παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων, με την κατηγορία της εμπλοκής τους στην υπόθεση με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δίνει το δικαίωμα σε όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο να ελπίζουν ότι επιτέλους το »μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».
Απαιτούνται πράξεις, μέτρα, αυστηρές κυρώσεις και όχι άλλα κούφια λόγια. Είναι ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο από πρόσωπα του υποκόσμου και από διεφθαρμένους παράγοντες. Πρέπει να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς, της διαπλοκής και της παρανομίας, όσο ψηλά και αν φτάνει.
Η Πολιτεία πρέπει να τολμήσει. Αν δεν το πράξει, θα είναι υπόλογη στα εκατομμύρια των φιλάθλων που θέλουν διαφάνεια και καθαρό παιχνίδι».

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία, σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε., κάτω από άκρα μυστικότητα, άρχισε έφοδο σε σπίτια και σε γραφεία ιδιωτών, οι οποίοι φέρεται να έχουν εμπλοκή στα στημένα ματς.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τους υπολογιστές των υπόπτων, ενώ ελέγχτηκαν κι άλλα μέρη των χώρων τους, προκειμένου να συλλεχθούν τα περισσότερα δυνατά στοιχεία.
Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι η αστυνομία, για να φτάσει στον εντοπισμό αυτών των ατόμων, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της. Οι καταγραφές των συνομιλιών των εμπλεκομένων από την ΕΥΠ ξεκίνησαν το Ιανουάριο του 2011 και περιλαμβάνουν 85 CD.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.