ΤΡΙΦΩΝΟ Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, 9:30 μ.μ.-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ 2011

erof-yfand

ΤΡΙΦΩΝΟ

Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, 9:30 μ.μ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 100 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου, το Τρίφωνο παρουσιάζει στο Θέατρο Πέτρας τα τραγούδια του.

Ο Νίκος Γκάτσος, έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Χριστόδουλο Χάλαρη, καθώς και με νεώτερους συνθέτες.

Γράφοντας συνήθως πάνω στη μελωδία, με πρώτο το «Χάρτινο το φεγγαράκι», μίλησαν στις καρδιές του κόσμου πολλά μεμονωμένα τραγούδια του, καθώς κυκλοφορούσαν σε δισκάκια 45 στροφών, αλλά και ως αυτούσιοι κύκλοι όπως η «Μυθολογία» (1965), το «Ένα μεσημέρι» (1966), η «Επιστροφή» (1970), το «Σπίτι μου σπιτάκι μου» (1972), οι «Δροσουλίτες» 1975, η «Αθανασία» (1976), «Τα παράλογα» (1976), το «Ρεμπέτικο» (1983), η «Ενδεκάτη εντολή» (1985) ή οι «Αντικατοπτρισμοί» (1993).

Το Τρίφωνο – η Ερωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και για αυτή την εμφάνιση ο Γιώργος Περαντάκος (που αντικαθιστά τον Νίκο Κουρουπάκη για αυτό το διάστημα)- παρουσιάζουν τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, μαζί με τα δικά τους τραγούδια από την προσωπικής τους δισκογραφίας, καθώς και ολοκαίνουργια από την νέα δισκογραφική τους δουλειά ¨Τα τζιτζίκια του χειμώνα¨

ΤΟ «ΤΡΙΦΩΝΟ»…

Η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής, τρεις νέοι άνθρωποι με προσωπικές πορείες στα μουσικά δρώμενα δημιούργησαν το ΤΡΙΦΩΝΟ, και ξεκίνησαν από το 2002 το ταξίδι τους στη μουσική, με συνέπεια σε ό,τι οραματίστηκαν.

Έτσι, ταξιδεύουν τη μουσική τους σε όλη την Ελλάδα (η περιοδεία τους κάθε φορά περιλαμβάνει 20 περίπου από τις μεγάλες πόλεις και τα μεγαλύτερα νησιά) με αρκετές εμφανίσεις μόνοι τους ή με παρέα όπως:

Τον Παντελή Θαλασσινό το 2004 και το 2005.

Τα Υπόγεια Ρεύματα άνοιξη του 2005.

Το καλοκαίρι του 2005 με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συμμετέχοντας ο ίδιος ο Μίκης και ο Ζουλφύ Λιβανελί στο Τσεσμέ και τη Χίο και στη συνέχεια το φθινόπωρο στο ΟΑΚΑ για τα 80 χρόνια του Μίκη.

Τον Ιανουάριο του 2006 στα πλαίσια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, σε αφιέρωμα για τη Λίνα Νικολακοπούλου.

Το καλοκαίρι του 2006 στην αρχαία Ολυμπία με τον Χρήστο Λεοντή.

Το ίδιο διάστημα με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συμμετείχαν σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Λατινική Αμερική με το Canto General, με τη Μαρία Φαραντούρη στο San Marino άνοιξη του 2007).

Με τον Κώστα Χατζή τον χειμώνα του 2007.

Με τη Χαρούλα Αλεξίου το καλοκαίρι του 2007 στο αφιέρωμα για τον Μάνο Λοΐζο σε όλη την Ελλάδα (Η ηχογράφηση αυτής της συναυλίας στο Ηρώδειο έγινε πλατινένια).

Φθινόπωρο του 2007 ως και την άνοιξη του 2008 Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Τον χειμώνα του 2008 με 2009 στην Αθήνα με τη Γλυκερία και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Τον χειμώνα του 2009 με 2010 με τη Μελίνα Τανάγρη, σε μία παράσταση με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου.

Παράλληλα δοκιμάζουν και συνεργάζονται με νέες ομάδες και με νέους ανθρώπους, όπως οι “Φωνές του Νότου”, η Νάντια Μπουλέ, ο Γιώργος Περαντάκος και Σύγχρονες Μαθητικές Χορωδίες.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1CD Καράβια μοιάζουν οι ψυχές

2CD Τρίφωνο

(κυκλοφόρησε και μαζί με το περιοδικό Δίφωνο σημειώνοντας μεγάλες πωλήσεις)

3 CD Προσοχή Τρίφωνο (πλατινένιο)

4 CD Τα τζιτζίκια του χειμώνα (Ιανουάριος 2011)

Συμμετοχές

Στο soundtrack της ταινίας του Ν.Παναγιωτόπουλου «Πεθαίνοντας στην Αθήνα», σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη

Στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Μυστικά και Λάθη», σε μουσική του Κώστα Χαριτάτου

Στο soundtrack του ντοκιμαντέρ του Ι.Παπακαρμέζη «Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία», σε μουσική του Χρυσόστομου Σταμούλη

Στο CD «Ηχόδραση/ η αρχή δια των τυμπάνων» του Νίκου Τουλιάτου και της ομάδας Ηχόδρασης

Στο CD «Από άλλα περιβόλια» του Παντελή Θαλασσινού (πλατινένιο)

Στο CD «Χάρις Αλεξίου-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο/Ωδείο Ηρώδου Αττικού» (πλατινένιο)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες του ΤΡΙΦΩΝΟΥ “myspace.com/trifono” και www.trifono.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Ερωφίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Τελείωσε φυσιοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι Αθηνών και την ανώτατη επαγγελματική σχολή χορού «Ελληνικό Χορόδραμα Ραλλού Μάνου».

Καθοριστική στιγμή για την καριέρα της ήταν η γνωριμία της με τον Γιάννη Σπανό, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς νέους και παλιούς δημιουργούς και ερμηνευτές όπως η Χαρούλα Αλεξίου (με την οποία – ανάμεσα σε άλλα – πραγματοποίησαν περιοδεία σε Καναδά, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη), ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Νίκος Παπάζογλου, η Γλυκερία, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Παπαδόπουλος, o N.Μαυρουδής, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης κ.ά.

Έχει βγάλει τους προσωπικούς δίσκους «Πάμε στο Γίαχο Βάχο», «Στα Μυστικά σου Βάλε με» και «Τραγουδάκι μου». Μετράει ακόμη συμμετοχές στους δίσκους «12 Ανέκδοτα Τραγούδια» της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου με τον Μιχάλη Δημητριάδη, «Ένας ναύτης από την Σύρο» με τον Στέλιο Βαμβακάρη, «Οι Έλληνες» σε ένα ντουέτο με τον Λάκη Λαζόπουλο, «Στο άγγιγμα μιας χορδής» της Οκτάβας, στο «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» ταινία του Ν.Παναγιωτόπουλου με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Ο Νίκος Κουρουπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Κατάγεται από την Ιεράπετρα Κρήτης και από την Αμοργό (Κυκλάδες). Σπούδασε οικονομικά στη Νέα Υόρκη, αλλά η μεγάλη αγάπη του ήταν το τραγούδι.

Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε χορωδίες της εκκλησίας και σε παραδοσιακά Ελληνικά συγκροτήματα. Το 1991 έκανε την πρώτη επαγγελματική συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλίες στην Αμερική και τον Καναδά. Το 1995 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ευρώπη αλλά και στην Αθήνα. Το 1997 συμμετέχει στον δίσκο «Αφήλιον» του Νίκου Ζούδιαρη με το τραγούδι που έγινε γνωστό «Χαιρετισμοί». Το 2000 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε συναυλίες στην Αυστραλία και την Ελλάδα.

Επίσης το 2000 είναι βασικός ερμηνευτής στον δίσκο «Κλεψύδρα» του Μιχάλη Γαλιάτσου, ενώ συνεργάζεται στενά με τους Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννη Σπάθα και Νίκο Αντύπα στο CD «Κάτω απ΄ την Ακρόπολη» από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, καθώς και με τον Νότη Μαυρουδή με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του σε συναυλία με έργα του συνθέτη στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2004. Συμμετέχει επίσης στο CD του Κώστα Χατζηδουλή με τα ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη και στο «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» ταινία του Ν.Παναγιωτόπουλου με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Ο Δημήτρης Υφαντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Από μικρός αγαπούσε τη μουσική και σε ηλικία 12 ετών ο παππούς του του αγόρασε το πρώτο του μπουζούκι. Φυσικά, τότε δεν φανταζόταν ποτέ πως κάποτε θα γινόταν επαγγελματίας μουσικός. Σπούδασε στο εκκλησιαστικό λύκειο της Ηπείρου, όπου διδάχτηκε από τους ιερείς τη Βυζαντινή μουσική.

Το 1995 φτάνει στην Αθήνα διψώντας να συνεχίσει να γνωρίζει τη μουσική καλύτερα, αρχίζοντας αμέσως μαθήματα κλασικού τραγουδιού και μαθήματα ούτι με τον αγαπημένο του δάσκαλο Χάεκ Γιατζιζιάν. Το 1997 συμμετέχει στον δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη (ΧΑΡΤΙΝΑ) με το τραγούδι «ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ». Στη συνέχεια η Δήμητρα Γαλάνη έκανε την παραγωγή στα δύο προσωπικά του CD που ακολούθησαν με τίτλο «ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ» και «ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣ’ΤΗΝΑΛΛΗ» σε στίχους του Ηλία Κατσούλη.

Από τότε και μέχρι να γεννηθεί το ΤΡΙΦΩΝΟ, συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως η Δήμητρα Γαλάνη –που ήδη αναφέραμε, ο Μανώλης Λιδάκης, η Τάνια Τσανακλίδου, η Μελίνα Κανά, ο Ορφέας Περίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης, και με άλλους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε και δισκογραφικά, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Λιζέτα Καλημέρη, τα Υπόγεια Ρεύματα κ.ά.

Το χόμπι του είναι να παίζει διάφορα μουσικά όργανα, με τα οποία συνοδεύει το ΤΡΙΦΩΝΟ, όπως τσουμπούς, μαντολίνο, μπαγλαμάς, κιθάρα, ούτι και διάφορα πνευστά π.χ. καβάλ και φλογέρες σπάνιες, όπως μαντούρες κ.ά. Τέλος ολοκληρώνει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες δημιουργώντας τραγούδια για το ΤΡΙΦΩΝΟ ή για φίλους όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Ελένη Τσαλιγοπούλου κι ο Γιάννης Χαρούλης.

Τιμές εισιτηρίων: 10

Προπώληση εισιτηρίων:

· Cine Πετρούπολις, Λ.Πετρουπόλεως 168 – 210 5012391

(8:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.)

· Περίπτερο στο Δημαρχείο Πετρούπολης

25ης Μαρτίου & Κ.Βάρναλη

(Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ

Γιάννης Παλαβούρας

6937 658980

Δωδεκανήσου & Κρήτης 78,

Τ.Κ. 132 31 Πετρούπολη

τηλ: 210 5062166 -5012402

fax: 210 5062166

E-Mail: petrasfestival@petroupoli.gr

http://www.petroupoli.gov.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.