17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ έναρξη την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 με το βραβευμένο έργο Babel: Πλήρες Πρόγραμμα –

Eastman - Sidi Larbi Cherkaoui_Babel (words)_34 C Koen Broos

Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο ευρηματικό σκηνικό του Άντονυ Γκόρμλεϋ, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης· μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του Πλανήτη. Σ’ αυτή την παράξενη χώρα, την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής. Βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, αυθεντική και ανθρώπινη, η παράσταση Babel(words) που υπογράφουν από κοινού ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και ο Νταμιάν Ζαλέ ανήκει σ’ αυτό το είδος έργων τέχνης που μπορούν να κάνουν έναν θεατή να νιώσει περήφανος για το ότι ανήκει στο ανθρώπινο είδος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ * ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ * ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.)

Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Χ Ο Ρ Ο Υ Κ Α Λ Α Μ Α Τ Α Σ

Παναγιώτης Ε. Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

14 – 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Βίκυ Μαραγκοπούλου

Με το έργο Babel (words)

των Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Νταμιάν Ζαλέ, Άντονυ Γκόρμλεϋ

ανοίγει την αυλαία του το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 22:00

στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Babel (words)

των Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet και Antony Gormley

Eastman - Sidi Larbi Cherkaoui_Babel (words)_14 C Koen Broos

Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι δεν χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό κοινό: είναι το παιδί-θαύμα της βελγικής σκηνής, το οποίο ενηλικιώθηκε. Ο Νταμιάν Ζαλέ, συνεργάτης του Τσερκάουι από την αρχή, μας είναι επίσης γνωστός από το Davant, που παρουσιάστηκε (επί Παραολυμπιακών) το 2004.

Ο Sidi Larbi Cherkaoui (Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι) είναι μόλις τριανταπέντε χρονών και ήδη από τους πιο διάσημους χορογράφους. Ξεκίνησε ως χορευτής σε τηλεοπτικά σόου, συνέχισε με σπουδές στη σχολή P.A.R.T.S. της Anne Teresa De Keersmaeker, και δεν έχει σταματήσει ποτέ να μαθητεύει κοντά σε σημαντικούς δασκάλους σε διάφορες δυτικές και ανατολικές τεχνικές κίνησης. Το 1995 διακρίθηκε σε διαγωνισμό για το καλύτερο βελγικό σόλο που οργάνωσε ο Alain Platel. Στη συνέχεια ο Platel του ζήτησε να συνεργαστεί με την κολεκτίβα les ballets C de la B στη δημιουργία του Iets op Bach (1997-1998) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Για το Rien de Rien (2000), την πρώτη του χορογραφία, τιμήθηκε με το βραβείο Nijinski 2002 ως ο πιο πολλά υποσχόμενος νέος χορογράφος. Την ίδια χρονιά ο Wim Vandekeybus χορογραφεί γι’ αυτόν το σόλο It για την Αβινιόν. Ακολουθεί το Davant που ο Τσερκάουι χορογράφησε μαζί με τους Damien Jalet, Lyc Dunberry και Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola για τη Schaubühne, τότε υπό τη διεύθυνση της Sasha Waltz, το οποίο παρουσιάστηκε και στην Αθήνα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Με το Foi (2003, les ballets C de la B σε συνεργασία με την Capilla Flamenca), από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, διερευνά το θέμα της πίστης, της μισαλλοδοξίας και της ανοχής της διαφορετικότητας. Το 2004 παρουσιάζει στην Αβινιόν μετά από ανάθεση από το φεστιβάλ τη χορογραφία Tempus Fugit (les ballets C de la B).

Το 2005 χορογράφησε από κοινού και συνερμήνευσε με τον Akram Khan το Zero Degrees με θέμα τη μεικτή πολιτιστική ταυτότητα, και το 2006 σε συνεργασία με τον Nicolas Vladyslav το Corpus Bach. Έχει χορογραφήσει επίσης για το Ballet du Grand Théâtre de Genève και για τα Ballets de Monte-Carlo και για το Cedar Lake Contemporary Ballet μεταξύ άλλων. To 2007 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Toneelhuis στην Αμβέρσα, ένα σχήμα έξι φιλοξενούμενων καλλιτεχνών με διευθυντή τον Guy Cassiers. Για το Toneelhuis ο Τσερκάουι χορογράφησε τα Myth (2007) και Origine (2008). Το Sutra (2008), το οποίο είδαμε και στην Αθήνα, έκανε πρεμιέρα στο Sadler’s Wells όπου ο Τσερκάουι έχει ανακηρυχθεί μόνιμος φιλοξενούμενος καλλιτέχνης.

Το 2010 ίδρυσε το όχημα παραγωγής των έργων του, την ομάδα Eastman, με την οποία συνεχίζει να είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Toneelhuis.

Έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία χορού και τεχνών.

Ο Τσερκάουι συνδυάζει με ευκολία διαφορετικές τεχνικές και γεφυρώνει με ευαισθησία τις αποκλίνουσες πολιτιστικές καταβολές του ίδιου και των συνεργατών του. Η συνύπαρξη της μεσαιωνικής πολυφωνικής μουσικής με το σύγχρονο χορό τον γοητεύει και έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να εκπλήσσει το θεατή με τις πιο απρόσμενες κινήσεις του σώματος.

Ο Damien Jalet (Νταμιάν Ζαλέ) κατάγεται από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μετά από τις σπουδές του στο I.N.S.A.S. (Institut national supérieur des arts du spectacle, Βρυξέλλες) στράφηκε στο σύγχρονο χορό συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Βέλγιο και την Νέα Υόρκη. Άρχισε να εργάζεται ως χορευτής με τον Βιμ Βαντεκέυμπους στην παράσταση The Day of Heaven and Hell (1998) και έχει χορέψει για χορογράφους όπως ο Τεντ Στόφερ και η Κριστίν Ντε Σμετ. Το 2000 ξεκίνησε η στενή συνεργασία του με τον Sidi Larbi Cherkaoui στο πλαίσιο της ομάδας les ballets C de la B. Δημιούργησαν μαζί τα Rien de rien (2000), Foi (2003), Tempus Fugit (2004), και Myth (2007).

Το 2002 χορογράφησε το Davant σε συνεργασία με τους Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Λυκ Ντάνμπερρυ και Χουαν Κρουζ Ντίαζ δε Γκαράιο Εσνάολα. Αυτό το έργο περιοδεύει ακόμα ανά τον κόσμο ως μέρος του ρεπερτορίου της ομάδας Sasha Waltz and Guests, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε. Ο Νταμιάν Ζαλέ έχει συνυπογράψει ταινίες χορού και έχει συνεργαστεί σε κοινά εγχειρήματα με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες: με χορογράφους (όπως η Erna Ómarsdóttir), κινηματογραφιστές (όπως η εταιρία Dumspiro), σκηνοθέτες θεάτρου (όπως ο Αρτύρ Νοζυσιέλ), μουσικούς (όπως ο Κρίσταν Φέννεζ) κ.ά.

O Sidi Larbi Cherkaoui έχει εμφανιστεί στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2007 με τη χορογραφία του Myth.

EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Babel (words)

Χορογραφία: Sidi Larbi Cherkaoui και Damien Jalet

Σχεδιασμός σκηνικού: Antony Gormley

Βοηθός χορογράφου: Nienke Reehorst

Σχεδιασμός κοστουμιών: Alexandra Gilbert

Σχεδιασμός φωτισμού: Adam Carrée

Δραματουργός: Lou Cope

Συνδημιουργήθηκε και ερμηνεύεται από τους: Navala Chaudhari, Francis Ducharme, Darryl E. Woods, Jon Filip Fahlstrom, Damien Fournier, Ben Fury, Paea Leach, Christine Leboutte, Ulrika Kinn Svensson, Kazutomi Kozuki, Sandra Delgadillo Porcel, James O’Hara και Helder Seabra

Μουσικοί: Patrizia Bovi, Mahabub Khan, Sattar Khan, Gabriele Miracle και Shogo Yoshii (Κόντο)

Σύμβουλος παραδοσιακής τουρκικής μουσικής: Fahrettin Yarkin

Παραγωγή Eastman vzw και Théâtre royal de la Monnaie

Συμπαραγωγή Ίδρυμα της επιχείρησης Hermès, Δημόσιο Ίδρυμα του Πάρκου και της Grande Halle de la Villette (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch, Ολλανδία), Festspielhaus (St. Pölten), Grand Théâtre του Λουξεμβούργου, International Dance festival (Ελβετία) – Migros Culture Percentage, Ίδρυμα Musica per Roma (Ρώμη) και the Ludwigsburger Schlossfestspiele (Γερμανία). Η παράσταση Babel(words) συν-ανατέθηκε από το πρόγραμμα Dash Arts 2010 για τις Αραβικές Τέχνες.

Με την υποστήριξη του Garrick Charitable Trust και των Φλαμανδικών Αρχών.

Η Eastman vzw είναι μόνιμα φιλοξενούμενη ομάδα στο Toneelhuis (Αμβέρσα), project partner του διεθνούς κέντρου για τις τέχνες De Singel (Αμβέρσα) και υποστηρίζεται από την Asano Taiko (Ιαπωνία).

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων:

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας

Πληροφορίες για εισιτήρια και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (VISA & MASTERCARD)

Τηλ. 27210 93004 & 93047 – Φαξ: 27210 93061 τις παραπάνω ημέρες και ώρες

Τιμές εισιτηρίων

· 20,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας στο Κάστρο). Για όλες τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

· 15,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό)

Για όλες τις παραστάσεις στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

· Ειδική τιμή: 10,00 €

Για όλες τις παραστάσεις, για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια

Για την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και για την είσοδο με αυτά στο θέατρο, απαιτείται η επίδειξη των αντίστοιχων αποδεικτικών (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού): μειωμένο εισιτήριο 12,00€

ΤΟ 17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ-ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI

Τούλα Ανδριοπούλου

Ντόρα Αθανασούλα Ανδριοπούλου

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

INSTITUT FRANÇAIS

BRITISH COUNCIL

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

ΕΡΑ, Δίκτυο

Ελculture.gr

Culturenow.gr

Dancepress.gr

Dancetheater.gr

Περισσότερες πληροφορίες:

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα

Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966

mail@kalamatadancefestival.gr

http://www.kalamatadancefestival.gr

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.T. & ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

14 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Βίκυ Μαραγκοπούλου

 

Πέμπτη 14/7

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
 

EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet, Antony Gormley

| Babel(words)

Παρασκευή 15/7

Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 20:00

 

 

Παρασκευή 15/7

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00

I’M’COMPANY / Ivana Müller

Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again

EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet, Antony Gormley

| Babel(words)

Σάββατο 16/7

Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00

 

I’M’COMPANY / Ivana Müller

Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again

 

Κυριακή 17/7

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00

 

Σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ & sinequanon

| Projections

Σε έργα John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yosihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη για κρουστά

(οι sinequanon χορογραφούν το Okho του Ξενάκη,

οι B-TWINS χορεύουν χιπ-χοπ στον Εξάλογο του Κατσούλη)

Δευτέρα 18/7

Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00

ΑΕΡΙΤΕΣ

Πατρίσια Απέργη | d.όπα! (dopamines of post Athenians)

 

Τετάρτη 20/7

Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00

 

lassociation fragile / christian rizzo

Christian Rizzo | b.c, janvier 1545, fontainebleau

 

 

Πέμπτη 21/7

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
 

HOFESH SHECHTER COMPANY

Hofesh Shechter | Political Mother

 

Η ομάδα I’M’COMPANY/ Ivana Müller

εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα


 

 

13-21.7

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

«Πηγές ενέργειας» με τη Laura Arís Álvarez

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Εριφίλη Εφραιμίδου, 6973034771, mail@kalamatadancefestival.gr

 

————————————

 

15-17.7

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

«Ο χορός ως τρόπος σκέψης» με τη Maaike Bleeker

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Μπετίνα Παναγιωτάρα, 6934205070, mail@kalamatadancefestival.gr

 

————————————

 

13-21.7

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ «7+1»

«7 πρόβες + 1 παράσταση»

με τις ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φora etc.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Μπετίνα Παναγιωτάρα, 6934205070, mail@kalamatadancefestival.gr

 

————————————

 

Προπώληση εισιτηρίων (από Πέμπτη 30.6.2011)

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας

 

Πληροφορίες για εισιτήρια και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (VISA & MASTERCARD)

Τηλ. 27210 93004 & 93047 – Φαξ: 27210 93061 τις παραπάνω ημέρες και ώρες

 

Τιμές εισιτηρίων

· 20,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας στο Κάστρο)

Για όλες τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

· 15,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό)

Για όλες τις παραστάσεις στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

· Ειδική τιμή: 10,00 €

Για όλες τις παραστάσεις, για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια

 

 

 

 

 

Για την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και για την είσοδο με αυτά στο θέατρο, απαιτείται η επίδειξη των αντίστοιχων αποδεικτικών (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού): μειωμένο εισιτήριο 12,00€

 

 

 

————————————

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα

Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966

mail@kalamatadancefestival.gr

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.