Ο Μιχάλης Κακογιάννης πέθανε σε ηλικία 89 ετών και η Ελλάδα θρηνεί

image

Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα (25/7) πρωϊνές ώρες στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός από ανακοπή καρδιάς ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε σε ηλικία 89 ετών.

Την Πέμπτη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, η κηδεία του μεγάλου μας σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που «έσβησε» σήμερα, σε ηλικία 89 ετών. Ο εκλιπών θα ταφεί στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 16:00 το απόγευμα.

«Δεν τον ήξερα και πολύ καλά, ξέρω όμως τις ταινίες του. Νομίζω ότι εξακολουθεί και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του χώρου. Η «Στέλλα» είναι από τις ταινίες που αγαπώ. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έδωσε πολύ χρόνο για να γίνει αυτό το ‘Ιδρυμα, που αποτελεί μία σημαντική μονάδα πολιτισμού σε αυτή την έρημη Αθήνα», δήλωσε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο Νίκος Κούνδουρος είπε για τον Μιχάλη Κακογγιάννη: «Κάπου στη δεκαετία του 60, εμφανίζεται μία καινούργια ευρωπαϊκο-αμερικανική, μπορώ να πω, μορφή, στο όνομα του Μιχάλη Κακογιάννη. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να βγάλει τον ελληνικό κινηματογράφο έξω από τα στενάχωρα και επαρχιώτικα σύνορά μας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ένας από τους τελευταίους πολεμιστές μίας τέχνης που έχει ζήσει τα καλά και τα κακά της. Κυρίως, αυτή την περίεργη δόξα του ελληνικού λαϊκού κινηματογράφου. Γυρίζει τον Ζορμπά και γίνεται θρύλος. Γυρίζει με την Κάθριν Χέμπορν αρχαία ελληνική τραγωδία, εξαιρετική. Γυρίζει την Ηλέκτρα με την Ειρήνη Παπά, εξαιρετική. Ό,τι έκανε μπορούμε να του κολλήσουμε δίπλα τον τίτλο εξαιρετικό, εξαιρετικό, εξαιρετικό. Έτσι ήταν. Περφεξιονίστ, ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολύγλωσσος. Κατασκεύασε εκείνο το περίφημο μέγαρο της τέχνης, ένα συναρπαστικό έργο στη καρδιά της Αθήνας, που θα στεγάσει το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, φεύγει ήσυχος ότι είχε να κάνει για την πατρίδα του, το έκανε».

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης για τη γενιά τη δική μας, αλλά και για το μεγάλο ελληνικό κοινό, υπήρξε όχι μόνο ένας μεγάλος δάσκαλος, ένας μεγάλος δημιουργός, αλλά και ένας ανήσυχος πολίτης. Αγάπησε τον τόπο αυτόν. Κύπριος, βεβαίως, και αφοσιώθηκε στο να καταγράψει μέσα από την τέχνη του, κυρίως τον κινηματογράφο, την καθημερινότητα, τα προβλήματα των σύγχρονων ανθρώπων, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ταινίες που παραμένουν οριακά επιτεύγματα σε αυτή τη δύσκολη τέχνη, αξιοποιώντας ένα πολύ μεγάλο και πολύτιμο καλλιτεχνικό επιτελείο. Από τους ηθοποιούς δεν είναι τυχαίο ότι ίσως οι συναρπαστικότερες ερμηνείες των τριών μεγάλων γυναικών, της Μελίνας, της Έλλης Λαμπέτη και της Ειρήνης Παπά, έχουν καταγραφεί στις δικές του ταινίες. Επίσης, το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, που είχε αποσυρθεί από την καλλιτεχνική δράση δημιούργησε αυτό το πολύτιμο πολιτιστικό κέντρο στην οδό Πειραιώς, έναν χώρο για νέους δημιουργούς και νέους θεατές, είναι ένα ακόμη δείγμα της σημαντικής του παρουσίας. Ταξιδεύει τώρα για το μεγάλο ταξίδι για να βρει φίλους στου «παραδείσου τα μπουζούκια» όπως λέει στη «Στέλλα». Θα τον θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση», είπε ο Παντελής Βούλγαρης.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής θύμισε ότι «ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που τόσο ο ελληνικός κινηματογράφος όσο κυρίως η χώρα μας του οφείλει πολλά γιατί με την τέχνη του κινηματογράφου που είναι η τέχνη που φτιάχνει τους μύθους στον 20ο αιώνα με τη σπουδαία ταινία του «Αλέξης Ζορμπάς» κατάφερε να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας και να κάνει τη χώρα μας διεθνή προορισμό. Άλλαξε το πρόσωπο της Ελλάδας, άλλαξε το πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μαζί με τον Νίκο Κούνδουρο είναι οι δύο μεγάλοι πυλώνες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ένας πυλώνας έπεσε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει , όμως το έργο του θα μείνει αιώνιο».

«Είναι μια τεράστια απώλεια στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είναι ένας δημιουργός που έβγαλε το καλό πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος που νοιαζόταν το σύνολο. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μια τεράστια απώλεια για τον χώρο της τέχνης » δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός τον χαρακτήρισε  «από τους ηγέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ο πιο σπουδαίος, ένας άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας του κινηματογράφου. Έδωσε μια καινούργια ώθηση στον ελληνικό κινηματογράφο προβάλλοντας θέματα μεγάλων συγγραφέων. Η κληρονομιά που μας άφησε του είναι καταπληκτική. Με το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» περιέγραψε την πραγματικότητα με μια μεγάλη συγκίνηση, με έναν δικό του τρόπο τελείως πρωτοποριακό».

«Υπήρξε ένας μεγάλος σκηνοθέτης ιδιαίτερα του κινηματογράφου που μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες και στο σύγχρονο κινηματογράφο με την Λαμπέτη και τον Χορν και την Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» αλλά ασχολήθηκε και με την αρχαία τραγωδία στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδη» που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στον κινηματογράφο, συνεργάστηκα στο θέατρο σε μία παράσταση με την Κάτια Δανδουλάκη και τη Χρυσούλα Διαβάτη στο «Ναν» όπου εκεί γνώρισα από κοντά τον καλλιτέχνη. Η απώλεια είναι μεγάλη. Είναι μια προσωπικότητα που θα θυμόμαστε πάντα» είπε ο Νικήτας Τσακίρογλου.

«Έφυγε και μας περιμένει στο θέατρο το αιώνιο», δήλωσε η ηθοποιόςΕιρήνη Παπά.

Αναφερόμενος δε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είπε ότι “άφησε ένα έργο πίσω του, ένα χώρο όπου δοκιμάζονται καλλιτεχνικές παραστάσεις και στο χώρο του θεάτρου και το χώρο του τραγουδιού όπου την επισκεπτόμαστε τακτικά εμείς οι καλλιτέχνες και παρακολουθούμε ενδιαφέροντα θεάματα».

Ο Λευτέρης Βογιατζής δήλωσε πως  «υπήρχε ανάμεσά μας μία αμοιβαία εκτίμηση. Είναι πολύ σπουδαία για τον ελληνικό κινηματογράφο η τριλογία του «Το κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και το «Τελευταίο ψέμα», νομίζω ότι είναι ίσως οι ωραιότερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν. Δεν ήξερα ότι ήταν άρρωστος , πολύ λυπάμαι για το χαμό του, δεν το ήξερα».

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την αποδημία του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Μιχάλη Κακογιάννη. Η προσωπικότητα, το ταλέντο και η δυναμική του τον κατέστησαν μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των καλλιτεχνών και πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κεντρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Χατζάκης.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, διαχρονικό, πρωτοπόρο, με ελληνική ψυχή και παγκόσμια απήχηση, συνδέθηκε με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, γαλούχησε γενιές κινηματογραφόφιλων, σφράγισε τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, επηρεάζοντας καθοριστικά τη μετεξέλιξή του. Διανοούμενος δημιουργός, με μοναδική καλλιτεχνική ματιά και βαθιά γνώση του αρχαίου θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν ο πρώτος που έβγαλε την εγχώρια κινηματογραφία εκτός ελληνικών συνόρων. Η κληρονομιά του είναι ανεκτίμητη, το κενό, που αφήνει δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τίμησε κατά καιρούς το έργο του κινηματογραφικού δημιουργού.

Πολιτικοί

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε: «Στην περίπτωση του Μιχάλη Κακογιάννη ζωή και τέχνη δεν ξεχώριζαν. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος και όλη του η διαδρομή είχε έντονη κοινωνική αναφορά. Παθιασμένος και επίμονος, ανεξάντλητος, δεν δίσταζε να συγκρουστεί με κατεστημένα για να προωθήσει τις ιδέες του και το όραμά του. Αφήνει πίσω του σημαντικότατο έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα που θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της πνευματικής του κληρονομιάς και ως κοιτίδα ανάπτυξης πολιτισμού, όπως τον έβλεπε ο Κακογιάννης: Αταξικό, χωρίς διαμεσολαβητές και ερμηνευτές, οικουμενικό και πανανθρώπινο» .

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του δημιουργού, «που με το ανήσυχο πνεύμα του και το ανατρεπτικό έργο του, έφερε την πρωτοπορία στην τέχνη και ανέδειξε – σε καιρούς δύσκολους – τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού, στην Ελλάδα, στην γενέτειρά του την Κύπρο, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου καρποφόρησε το ελληνικό πνεύμα», εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του αποχαιρέτησε»τον δημιουργό, που στάθηκε με κριτική φωνή απέναντι στα βαθειά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει απλόχερα. Η βαθειά του αγάπη για τον Ελληνισμό τον οδήγησε στον αγώνα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, και στη συνέχεια, μέσα και από τον συγκλονιστικό «Αττίλα ’74», στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Άνθρωποι, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, μας υπενθυμίζουν την δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα του Ελληνισμού, την ικανότητά του να δίνει νικηφόρες μάχες σε κάθε γωνιά της γης και να βγαίνει πάντα πιο δυνατός. Η ζωή του και το έργο του, που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα στην πορεία μας».

«Γεννημένος στην Κύπρο, πολιτογραφημένος Έλληνας, ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολύ λίγους καλλιτέχνες, που βοήθησαν την μετεμφυλιακή Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Μιχάλης Κακογιάννης πλούτισε με το ταλέντο και την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του, την εγχώρια και παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική τέχνη. Τέχνες τις οποίες υπηρέτησε με πρωτογενές πάθος, αφοσίωση και ήθος, για μια ολόκληρη ζωή. Οι ταινίες του βραβεύθηκαν στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, ενώ οι θεατρικές του παραστάσεις αποτελούν, δεκαετίες μετά, ορόσημο για κάθε θεατρόφιλο. Το έργο του έγινε το όχημα για να φτάσει ο Ελληνικός Πολιτισμός σε κάθε γωνιά της γης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για Έλληνες και ξένους δημιουργούς».

«Ο δημιουργός του διασημότερου Έλληνα, του Αλέξη Ζορμπά, και της Στέλλας, δεν είναι πλέον κοντά μας» δήλωσε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. «Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, τον πολιτισμό μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό που γνώρισε τεράστια προβολή μέσα από τις μοναδικές ταινίες του», ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το έργο του, που αναπτύχθηκε σε Ευρώπη και Αμερική και αναγνωρίσθηκε παγκοσμίως θα μείνει παρακαταθήκη για όλους. Και συμπλήρωσε «είχα τη μεγάλη τιμή να τον γνωρίσω προσωπικώς και να παρακολουθήσω από κοντά το έργο του και τις προσπάθειες του, τόσο στον καλλιτεχνικό χώρο, όσο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος που δημιούργησε και το οποίο έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Ένα Ιδρυμα – Ναό, με εκπληκτικές κτηριακές εγκαταστάσεις, το οποίο θα υπηρετεί μονίμως την τέχνη και τον πολιτισμό στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να εκφράσει τα συλλυπητήριά του δήλωσε: «Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας σε όλους μας σπουδαία παρακαταθήκη. Σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες και θεατρικά που απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια και κριτικές σε όλο τον κόσμο, χαράσσοντας τους διαύλους πολιτιστικής επικοινωνίας της Ελλάδας με χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ήταν άνθρωπος του πνεύματος με ανησυχίες και ιδεώδη, οραματιστής και ευπατρίδης, άξιος πρεσβευτής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας.»

«Ένας από τους μοναδικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας, που τίμησε και πρόβαλλε τη χώρα μας στο εξωτερικό, χωρίς καμία πολιτική ή κρατική στήριξη, ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα… Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα έργα του, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του και τη μοναδική αίσθηση της ελληνικότητας που τον διέκρινε» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.

«Το έργο του Κακογιάννη είναι άρρηκτα δεμένο με τη ζωή, μέσα από ένα βαθύ κοινωνικό ρεαλισμό, αντλώντας τα θέματα του από τη λαϊκή θεματολογία. Ο Μιχάλης Κακογιάννης υπήρξε πρωτοπόρος του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου και σκηνοθέτης διεθνών επιτυχιών. Ο πατέρας της «Στέλλας» και του «Ζορμπά», αρνήθηκε το Χόλιγουντ για τον κινηματογράφο και το θέατρο της ποιότητας, με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στη Αμερική και την Ευρώπη, που περιλαμβάνει κλασικό ρεπερτόριο, όπερα, αλλά και τραγωδίες. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του υπήρξε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αττίλας 1974″», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς του, στους αγαπημένους του, στους συνεργάτες του Ιδρύματός του και επεσήμανε ότι «ο πολυτάλαντος εργάτης του Πολιτισμού, Μιχάλης Κακογιάννης, ο άνθρωπος που με το έργο του καταξίωσε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, έφυγε από τη ζωή. Ο έξοχος σκηνοθέτης του κινηματόγραφου, του θεάτρου και της όπερας, ο δημιουργικός συγγραφέας, ο άνθρωπος που φώτισε όχι μόνο το πιο λαμπρό μνημείο της αρχαιότητας, την Ακρόπολη, αλλά και την ίδια μας τη ζωή, αποχώρησε αφήνοντας ένα μεγάλο αποτύπωμα στην τέχνη αλλά κι ένα μεγάλο κενό».

Το τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού αναφέρεται σε μια λαμπερή και δημιουργική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, μέχρι τον φωτισμό της ακρόπολης και το κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη και διάδοση των δύο τεχνών είναι η παρακαταθήκη, που ο Μιχάλης Κακογιάννης άφησε δημιουργώντας με πάθος.

«Η Ελλάδα, η Κύπρος, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα γράμματα όλοι πενθούν σήμερα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από κοντά μας, αφού διέτρεξε ως δημιουργός μια πορεία γεμάτη από πολιτιστική προσφορά», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. «Σπουδαίος Πολίτης, βαθιά προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος, μας αφήνει το τεράστιο έργο του ως συνεχή πνευματική περιουσία για να τροφοδοτεί με αξίες τις άνυδρες εποχές που περνάμε», πρόσθεσε ο  πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού, Μιχάλης Κακογιάννης, με το έργο του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στην τέχνη, πέρασε στην αθανασία. Η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα θρηνούν σήμερα την απώλεια ενός σπουδαίου καλλιτέχνη με όραμα, ευαισθησία και γνώση».

«Ο κινηματογραφιστής Κακογιάννης ανέδειξε σε Πρωτεϊκές μορφές τούς χαρακτήρες των σύγχρονων Ελλήνων ηρώων του. Η Στέλλα και ο Ζορμπάς παρουσιάστηκαν με τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας» ανέφερε σε δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο Μιχάλης Κακογιάννης φεύγει δικαιωμένος παγκόσμια και αγαπητός σ’ όλους τους Έλληνες. Ο Ελληνισμός αποχαιρετά τον Μιχάλη Κακογιάννη έχοντας στα χείλη του ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσέφερε. Θα ήθελα να εκφράσω τα πλέον θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του και την παρηγορία της βεβαιότητας που όλοι έχουμε ότι θα παραμείνει, ουσιαστικά, αθάνατος».

Συλλυπητήρια από την Κύπρο

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης με το έργο και τη στάση ζωής θα τιμά την Κύπρο για πάντα», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος πρόεδροςΔημήτρης Χριστόφιας. «Εκφράζω και δημοσίως τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου προς τους συγγενείς και τους οικείους του. Ο Μιχάλης Κακογιάννης υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνδέθηκε όσο λίγοι με την πνευματική ανάταση της Ελλάδας και της Κύπρου στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ΄70. Επίσης, τα έργα του για την κυπριακή τραγωδία του 1974 εξέφρασαν όσο λίγα έργα την πολιτική και κοινωνική διάσταση της προδοσίας και της εισβολής και τα σημάδια που άφησαν στη λαβωμένη πατρίδα μας».

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του μεγάλου Κύπριου σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, απέστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου καθώς και πολιτικά κόμματα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922 και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας, ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας.

image

image

Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα Μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα», η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του, που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

image

image
Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης, σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

image

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακρόπολης, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau  και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2003, ο Μιχάλης Κακογιάννης σύστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία

«Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών. Το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

image

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ).

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στη Ουάσιγκτον και στο Κάιρο.

image

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.).

Έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: