Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει συνολικά 216 υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

clip_image002

26/07/2011

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει συνολικά

216 υποτροφίες

για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

Το Ίδρυμα Ωνάση, εκπληρώνοντας τους όρους της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση συνεχίζει με συνέπεια και δυναμισμό την παράδοση ενίσχυσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικότερα τη χορήγηση υποτροφιών προς για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1978 το Ίδρυμα επικουρούμενο από τους ακαδημαϊκούς του συμβούλους χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Το 1995 το Ίδρυμα θεσμοθέτησε ετήσιο πρόγραμμα ερευνητικών χορηγιών και εκπαιδευτικών υποτροφιών για έρευνα, σπουδές και καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, προσβλέποντας στη δημιουργία και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της αλλοδαπής ακαδημαϊκής κοινότητας και στους Έλληνες ομολόγους τους. Το 1998 θεσμοθετήθηκε νέο πρόγραμμα υποτροφιών για Έλληνες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012 υποβλήθηκαν στο Ίδρυμα 1823 αιτήσεις στο Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Έλληνες και 255 στο πρόγραμμα Υποτροφιών προς αλλοδαπούς.

Λαμβάνοντας υπ’οψιν και την παρούσα οικονομική συγκυρία, το Ίδρυμα ενέκρινε περισσότερες υποτροφίες από αυτές που είχε αρχικώς προκηρύξει για το 2011-2012, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού των προγραμμάτων υποτροφιών. Συγκεκριμένα, χορηγούνται συνολικά 216 υποτροφίες, 180 προς Έλληνες και 36 προς αλλοδαπούς.

Ως προς τις υποτροφίες των Ελλήνων, εγκρίθηκαν 108 υποτροφίες για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στο εξωτερικό, σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους συμπεριλαμβανομένων και υποτροφιών για βελτίωση τεχνικής στις Τέχνες. Επίσης εγκρίθηκαν 55 υποτροφίες για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου σε ελληνικά ΑΕΙ σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους και 17 υποτροφίες στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος για παιδιά ναυτικών και υπαλλήλων του Ομίλου Ωνάση.

Ως προς τις υποψηφιότητες των αλλοδαπών, εγκρίθηκαν 10 υποτροφίες για Ακαδημαϊκούς και Τακτικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου, 11 για Καθηγητές Πανεπιστημίου όλων των βαθμίδων, ερευνητές και καλλιτέχνες, 5 για καθηγητές της ελληνικής γλώσσας και 10 για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.

Από το 1978 έως και το 2010, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει συνολικά περίπου 4.411 υποτροφίες σε Έλληνες και 683 σε αλλοδαπούς. Οι αιτήσεις για υποτροφίες εξετάζονται και κρίνονται ανά κλάδο από ειδικές συμβουλευτικές επιτροπές που στελεχώνονται από έγκριτους ακαδημαϊκούς. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν άνω των 100 καθηγητών ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η επόμενη Προκήρυξη Υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: