Δείτε το VIDEO
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» η ζωή και το έργο του ποιητή και στοχαστή ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ (γεν. 1901-θαν. 1975) και η συμβολή του στο κίνημα του ελληνικού υπερρεαλισμού. Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του ποιητή παράλληλα με γεγονότα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορικής πραγματικότητας. Για τη νεανική του ζωή αντλούνται στοιχεία μέσα από τη βιογραφία που συνέταξε ο ίδιος ο Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ για τον πατέρα του όπου παρατίθενται πληροφορίες για την εφοπλιστικές επιχειρήσεις και την πολιτική δράση του ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ.
Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τη σχέση του Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ με τον ευρωπαϊκό υπερρεαλισμό και τον τρόπο ενσωμάτωσής του στο έργο του καθώς και τους παράγοντες που επέδρασαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του ποιητικού του ύφους. Γίνεται αναφορά στα κρίσιμα χρόνια 1926-1931 της παραμονής του στο Παρίσι όπου συνδέεται με τον ΑΝΤΡΕ ΜΠΡΕΤΟΝ, ενώ ο ίδιος ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ακούγεται να μιλά για τη σχέση του μαζί του και τη στροφή του στον υπερρεαλισμό.
Επίσης, η εκπομπή παρακολουθεί την ψυχαναλυτική του δραστηριότητα καθώς συγκαταλέγεται στους πρώτους Έλληνες ψυχαναλυτές που θα ασκήσει την ψυχανάλυση ως επάγγελμα επί 15 χρόνια, όπως και το ρόλο του στη σύσταση του Μικρού Κύκλου Ελλήνων Ψυχαναλυτών το 1948. Ταυτόχρονα, καταγράφει τη συγγραφική του παραγωγή από το 1934 και μετά-σχολιάζονται μεταξύ άλλων η ποιητική του συλλογή «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ» (1935), έργο που εισάγει τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα και το σημαντικό μυθιστόρημά του «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ»-ενώ αναφέρεται επιπλέον στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία.
Για τα χρόνια της Κατοχής 1941-1944 και τη δεκαετία του ‘50 μιλάει ο ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ και περιγράφει τις συγκεντρώσεις λογοτεχνών φίλων και ομοϊδεατών στο σπίτι του Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ομηρία του ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ από τον ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά του 1944, γεγονός που είχε επίδραση και στο έργο του.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου συνομιλίας του Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ με τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ για θέματα όπως ο ορισμός του υπερρεαλισμού, η ποίηση ή πρώτη έκθεση σουρεαλιστικών έργων στο σπίτι του Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ (Μάρτιος 1936). Περιλαμβάνονται ακόμη, ηχογραφήσεις με τη φωνή του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ και του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ (διαβάζει Καβάφη) και πλούσιο φωτογραφικό, έντυπο και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό όπως στιγμιότυπα με τη ΜΑΡΙΑ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ και τον πρίγκιπα ΓΕΩΡΓΙΟ ή στιγμές ιδιωτικού βίου του Α. ΕΜΠΕΡΙΚΟΥ και φίλων του λογοτεχνών της γενιάς ’30 από το προσωπικό του αρχείο.