H γνωσιακή επιστήμη είναι η νέα επιστήμη του νου, η σύγχρονη εμπειρικά βασιζόμενη διεπιστημονική προσπάθεια να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα που για πρώτη φορά έθεσαν οι Έλληνες φιλόσοφοι. Ερωτήματα όπως, ποια είναι η φύση της γνώσης, από πού πηγάζει, πώς αναπαρίσταται στον ανθρώπινο νου, είναι η γνώση έμφυτη, ή είναι αποτέλεσμα μάθησης;
Η γνωσιακή επιστήμη ξεκίνησε πριν από 30 περίπου χρόνια σαν μια συναρπαστική νέα ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να μελετήσουμε επιστημονικά τα νοητικά φαινόμενα και έχει εξελιχθεί σε μια κοινότητα επιστημόνων με ευρεία δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές ενώσεις, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ερευνητικά κέντρα. Το βιβλίο Γνωσιακή Επιστήμη: Η Νέα Επιστήμη του Νου προσφέρει μια εισαγωγή στη θεματική και στον προβληματισμό αυτής της επιστήμης.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από κεφάλαια γραμμένα από έλληνες ερευνητές που περιγράφουν κυρίως τα προβλήματα των επιμέρους επιστημών που απαρτίζουν τη γνωσιακή επιστήμη, όπως της γνωστικής ψυχολογίας, της εξελικτικής βιολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των νευροεπιστημών και της φιλοσοφίας του νου. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από μεταφράσεις ορισμένων βασικών άρθρων και κεφαλαίων γνωστών βιβλίων στο χώρο της γνωσιακής επιστήμης, όπως του Allen Newell, του Steven Pinker, του David Rumelhart και του Henry Plotkih και των Terrence Sejnowski και Patricia Churchland. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια αναζήτηση για μερικά από τα φιλοσοφικά προβλήματα που θέτει η γνωσιακή επιστήμη, όπως το θέμα της προθετικότητας και το πρόβλημα των qualia, δηλαδή του ποιοτικού χαρακτήρα της εμπειρίας.
Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» και διευθύντρια του «Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι υπεύθυνη της σειράς «Ψυχολογία» των εκδόσεων Gutenberg και συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα βιβλία Εισαγωγή στην Ψυχολογία και Γνωσιακή Ψυχολογία (Gutenberg), Technology–Based Learning Environments (Springer-Verlag) και International Perspectives on the Design of Technology–Based Learning Environments (Erlbaum). Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στη Μάθηση και τη Διδασκαλία (earli) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών οργανώσεων για την Ψυχολογία και την Εκπαίδευση, όπως της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στην Εκπαίδευση (aera), της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙΑΑΡ) και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας.