Ριζικές αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση: κλείνει ΕΤ-1 & ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ, ενώ αναβαθμίζονται ΝΕΤ και ΕΤ-3.


ert-digital-sings

Ριζικές αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κλείνει η ΕΤ-1, ενώ αναβαθμίζονται ΝΕΤ και ΕΤ-3.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που κατατείνει σε μια δημόσια, αποκομματικοποιημένη ανεξάρτητη χωρίς κρατικές, κυβερνητικές ή κομματικές παρεμβάσεις ραδιοτηλεόραση, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας για «επιχειρησιακές αλλαγές που θα αρχίσουν άμεσα» ο κ. Μόσιαλος έδωσε έμφαση στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «στα Πολυμέσα θα συγκεντρωθεί όλο το δυναμικό και η μεγάλη δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ», ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές επενδύσεις σε αυτά.

Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για συνεχή ροή ειδήσεων στα Πολυμέσα της ΕΡΤ μέσα και από συμπράξεις με άλλα δημόσια ΜΜΕ, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης επιδίωξη της ΕΡΤ θα είναι η δημιουργία δελτίων ειδήσεων σε πολλές γλώσσες ώστε να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην χώρα οι ξένοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, οι τουρίστες, αλλά και οι έλληνες πολίτες του εξωτερικού δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος επικοινωνίας με τους πολίτες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την τηλεόραση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η παραγωγή ειδήσεων θα είναι ανεξάρτητη χωρίς κομματικό ή κυβερνητικό λόγο στην εκφορά των ειδήσεων και της πληροφόρησης.

Στα πλαίσια αυτά η ΝΕΤ θα αναβαθμιστεί σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τηλεοπτικό δίαυλο και η ΕΤ3 που αναβαθμίζεται σε πανελλαδικό περιφερειακό δίαυλο με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην Β. Ελλάδα.

Επίσης θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα της ERT World, και το πρόγραμμα του ΠΡΙΣΜΑ+, ενώ ειδικά για το δεύτερο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια «τα οποία θα παραχωρήσουν στην ΕΡΤ και στο ΠΡΙΣΜΑ+ εσωτερικές τους παραγωγές έτσι ώστε άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική τηλεόραση που παράγεται από την ιδιωτική τηλεόραση»

«Το κόστος προσαρμογής των προγραμμάτων αυτών θα βαρύνει την δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια Πολυμέσα» είπε ο κ. Μόσιαλος.

Τα προγράμματα της ΕΤ1 και του ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ ενσωματώνονται στον «κορμό» της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Σε ότι αφορά το ραδιόφωνο αναβαθμίζονται το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ, ενώ οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα.

Παράλληλα καταργούνται οι 15 από τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στα Μεσαία κα παραμένουν 5 σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για εθνικούς λόγους, ενώ θα διατηρηθεί και 1 ραδιοφωνικός σταθμός στα Βραχέα.

Επίσης οι 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ θα υπάρξει και σύμπραξη του Ράδιο «Φιλία 106,3» με τον Air 104,4 fm του Δήμου Αθηναίων.

Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης των δημοσίων ΜΜΕ ο κ, Μόσιαλος ανήγγειλε την κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Όπως ανέφερε η εξοικονόμηση από τα ενοίκια των δύο οργανισμών, τις δαπάνες φύλαξης και τις οικονομίες κλίμακας θα ανέλθουν σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επίσης ο κ, Μόσιαλος είπε ότι διακόπτεται η έκδοση της «Ραδιοτηλεόρασης» καθώς το περιοδικό είναι ζημιογόνο, ωστόσο είπε ότι η παραγωγή DVD που διανέμονταν με το περιοδικό δεν καταργείται, αλλά αυτά θα διατίθενται δωρεάν από την Διεύθυνση Πολυμέσων της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα υπάρξει καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, ενώ τα κτίρια της ΕΤ1 στην Κατεχάκη θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 48 δις ευρώ στην περίοδο 2011-2014 εκ των οποίων τα 38 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις.

«Επιδιώκουμε άμεση εξοικονόμηση 8,3 εκ ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης, ήδη από το 2012» είπε ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνοντας και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ από τα 285 εκ. ευρώ στα 220 εκ. ευρώ έτσι ώστε να υπάρχει κερδοφορία και να αποδοθούν φόροι από την εταιρεία στο ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν θα πωληθεί τίποτα από την περιουσία της ΕΡΤ.

Ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για θέσπιση πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ με σκοπό το ανθρώπινο δυναμικό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας και στη νέα διάρθρωσή της.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο κ. Μόσιαλος είπε αυτή θα γίνει με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο και χωρίς πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο κ. Μόσιαλος είπε οι δυσκολίες της αξιολόγησης δεν πρέπει να αποθαρρύνουν το εγχείρημα και τόνισε ότι τα κριτήρια δεν είναι ίδια για όλους.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα συζητηθούν. Το πόσοι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στην εταιρεία θα συζητηθεί με το ΔΣ της εταιρείας και τα νέα επιχειρησιακά της σχέδια, είπε ο κ. Μόσιαλος, ερωτηθείς σχετικά.

Ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για μια ΕΡΤ που θα είναι πλήρως αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη και λειτουργούσα με διαφάνεια τόσο ως προς την οικονομική διαχείριση, όσο και ως προς την παραγωγή προγραμμάτων και την βελτίωση του ποιοτικού της αποτελέσματος.

«Θέλουμε μια τηλεόραση ανταγωνιστική, ένα ραδιόφωνο ανταγωνιστικό και Πολυμέσα ανταγωνιστικά και κυρίως βασισμένα σε πρωτοποριακούς έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς και εκεί δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος σε Επιτροπή που θα συσταθεί ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα καταθέσει προτάσεις με στόχο η ΕΡΤ «να γίνει μια δημόσια εταιρεία, όπως όλες οι δημόσιες εταιρείες ΜΜΕ στις σύγχρονες χώρες, π.χ. στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία και στη Σουηδία».

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος η ελληνική Επιτροπή «θα μπορεί να αντλεί εμπειρία από τις πρακτικές αυτών των τεσσάρων χωρών», ενώ θα αναζητηθεί και η γνώμη άλλων δημοσίων ΜΜΕ από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σε αυτές θα περιλαμβάνονται ο τρόπος εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου με ανεξάρτητο τρόπο, το αν θα χρειάζεται να δημιουργηθεί Εποπτικό Συμβούλιο που θα συνεπικουρεί το ΔΣ, και ο τρόπος επιλογής των Γενικών Διευθυντών της ΕΡΤ σε όλα τα επίπεδα με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο.

Την επόμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα προβεί σε ανακοινώσεις για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την αναδιοργάνωση των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον υπουργό Επικρατείας.

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος, θα δοθεί το πλαίσιο για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, για τον επαρχιακό Τύπο και τα περιφερειακά ΜΜΕ καθώς και για τις καταχωρήσεις ιδιωτικών εταιρειών στις εφημερίδες.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πλαίσιο για τα ΜΜΕ ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής θα κατατεθούν στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.