ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2011: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, 28.8.2011 με είσοδο ελεύθερη, Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά»

theatre-mask 1o_FESTIVAL_ARXAIOU_DRAMATOS_ATHINAS

28 Αυγούστου 2011 | Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» |  Ν. Κόσμος

Το Φεστιβάλ θέλει να συνδέσει τους τραγικούς μύθους με τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα γύρω από τη βία, το φόβο, τους θεσμούς και τη δημοκρατία, συμβάλλοντας έτσι σε ένα σύγχρονο προβληματισμό και παράλληλα να αναδείξει την κλασσική διαλεκτική σκέψη, να προβάλει το ψυχικό σθένος και την δύναμη του ανθρώπου. Σήμερα λοιπόν στην καρδιά της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική, που είναι και κρίση αξιών, δημιουργούμε έναν αντιπερισπασμό παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού.

Η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα διαμορφώνει το πλαίσιο και το βήμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών απόψεων για το κορυφαίο αυτό είδος του παγκοσμίου θεάτρου. Η Αθήνα δημιουργεί λοιπόν το πρώτο της φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Την πρώτη θεατρική γιορτή προβληματισμού και μελέτης. Την πρώτη συνάντηση ανθρώπων του θεάτρου πρακτικών και θεωρητικών αλλά και απλών πολιτών που θα καταθέσουν προτάσεις, σκέψεις, λογισμούς. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Σπουδαστές των Δραματικών Σχολών Εθνικού Θεάτρου, Βεάκη και «Μοντέρνοι Καιροί» παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους επάνω σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

«Τ΄ είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσο τους;»

Στην αρχή ο μύθος των Ατρειδών, μετά οι Βάκχες και η αποκαλυπτική μορφή του Διονύσου. Τέλος η Αντιγόνη και η διαλεκτική της ηθικής. Μια προσέγγιση τεχνικών εκφοράς λόγου και σωματικότητας μέσα από το μύθο και τα σημαινόμενα που παράγει. Μια προσπάθεια κατανόησης και μεταφοράς των λέξεων και των εικόνων.

Διδασκαλία: Γιάννης Μαργαρίτης

Δραματική Σχολή Βεάκη

Ιλιάδος προ – σχήματα

Αφήγηση-Αποσπάσματα-Μαρτυρίες- Ποιήματα-Τραγούδια…Και το ερώτημα ένα…Τι σε συνδέει με την Ιλιάδα;

Εσένα, τώρα, το 2011, με ένα κείμενο της εποχής του χαλκού;…

Διδασκαλία: Δημήτρης Λιγνάδης

Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου

Τραγικό πάθος και οδύνη

Μελέτη της «Ποιητικής» του Αριστοτέλη

Διεύρυνση του συναισθήματος και των εκφραστικών μέσων με μια σειρά από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς πάνω σε πρωτογενή συναισθήματα, ρυθμούς και συσχετισμούς των ρόλων με αντίστοιχα ζώα, στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε ένα δρόμο για την ερμηνεία του τραγικού. Μονόλογοι και χορικά από τις τραγωδίες: Αγαμέμνων, Ευμενίδες, Ηλέκτρα, Μήδεια, Βάκχες.

Διδασκαλία: Εβίτα Παπασπύρου

Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί»

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας.

INFO

Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» | Ν. Κόσμος

Διεύθυνση: Τιμοκρέοντος 6Α Τηλέφωνο: 210 9344131 & 818

Είσοδος ελεύθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.