ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης θεάτρου ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (αναλυτική) με στοιχειώδη εικονογράφηση & βιντεογράφηση

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κ. Μιχαηλίδη (Αθήνα, 1965-67), με δασκάλους τους Γιώργο Σεβαστίκογλου, Λεωνίδα Τριβιζά και Κωστή Μιχαηλίδη, και του Berliner Ensemble (Βερολίνο, 1972-76) με δασκάλους τους Χάινερ Μύλλερ, Μάνφρεντ Βέκβερτ, Ρουθ Μπέρκχαους και Έκεχαρτ Σαλ. Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη, 1981-83).

terzopoulos

Από το 1985 μέχρι το 1988 καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. Καλεί στους Δελφούς σημαντικούς δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου όπως τους Χάινερ Μύλλερ, Μαριάν Μακ Ντόναλντ, Ταντάσι Σουζούκι, Ρόμπερτ Γούιλσον, Αντρέι Σερμπάν, Γουόλε Σογίνκα, Μιν Τανάκα, Αντρέι Βάιντα, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Ανατόλι Βασίλιεφ κ.α.

Το 1985 ιδρύει  στους Δελφούς τη θεατρική ομάδα ΑΤΤΙΣ

Από το 1990 ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου, στο οποίο συμμετέχουν 22 χώρες της Μεσογείου.
Από το 1991 Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου στην Ελλάδα, όπου διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων (Διεθνές Φεστιβάλ «Βία και Ειρήνη στο Μεσογειακό Θέατρο» – Πάτρα 1991, «Μέρες Θεατρικής Παιδείας» – Μυτιλήνη, Συμπόσια κ.α.)

Από το 1993 Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας (Δ.Ε.Θ.Ο.). Το 1995 ως καλλιτεχνικός Διευθυντής των εκδηλώσεων της 1ης Θεατρικής Ολυμπιάδας στους Δελφούς, με τίτλο «Διασχίζοντας τη χιλιετία», καλεί σημαντικές παραστάσεις και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Το 1999 Πρόεδρος της 2ης Θεατρικής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε στη Σιζουόκα της Ιαπωνίας, με τίτλο «Δημιουργώντας ελπίδα» και της 3ης Θεατρικής Ολυμπιάδας που έγινε στη Μόσχα το 2001, με τίτλο «Θέατρο για το λαό», όπως και της 4ης Θεατρικής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Πέρα από τα όρια» καθώς και της 5ης Θεατρικής Ολυμπιάδας που  πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ της Κορέας το 2010, με τίτλο «Sarang» (Αγάπη και Ανθρωπισμός) .

Το 2005 οργανώνει την 1η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα, με τίτλο «Σκότος εμόν Φάος» και το 2006 τη 2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με τίτλο «Κάθοδος».

ELEFTHERIA STH VREMH 1989  Ελευθερία στη Βρέμη του Ρ.Β.Φασμπίντερ με το Δημοτικό Θέατρο του Τύπιγκεν – Γερμανία (1988)-Φωτο: Μάρτιν Στορτζ

Σκηνοθεσίες: Ψωμάδικο του Μπ.Μπρεχτ με το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης (1977), Μικρό Μαχαγκόνυ του Μπ.Μπρέχτ με το Θέατρο Θεσσαλονίκης (1977), Ένα Ευτυχισμένο Γεγονός του Σ.Μρόζεκ με το Κ.Θ.Β.Ε. (1978), Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζ.Π.Σαρτρ με το Κ.Θ.Β.Ε. (1980), Γέρμα του Φ.Γ.Λόρκα με το Κ.Θ.Β.Ε. (1981), Μάνα Κουράγιο του Μπ.Μπρεχτ με το Κ.Θ.Β.Ε. (1983), Ελευθερία στη Βρέμη του Ρ.Β.Φασμπίντερ με το Δημοτικό Θέατρο του Τύπιγκεν – Γερμανία (1988).

Σκηνοθετικές επιμέλειες: Γνωριμία με τον Μπρεχτ (Θέατρο Αχίλλειον, θεσσαλονίκη, 1976), Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ(Δημήτρια, Θεσσαλονίκη, 1979), Ο Έκεχαρτ Σαλ και η Μαρία Φαραντούρη τραγουδούν Μπρεχτ (Δημήτρια, Θεσσαλονίκη και Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Βερολίνο, 1980), Αλαμπάμα Σονγκ, με τη σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. (Κ.Θ.Β.Ε., 1980), Ρεσιτάλ Έκεχαρτ Σαλ (Μπρόντγουέι, Αθήνα 1980), Ρεσιτάλ Γκιζέλα Μάι (Δημήτρια, Θεσσαλονίκ, Μουσικός Αύγουστος, Ηράκλειο, Κρήτη, 1981), Του Φεγγαριού τα Πάθη, αφιέρωμα στον Λόρκα με την Μαρία Φαραντούρη (Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, 1996).

VAKXES VEROLINO 1987

Με την ομάδα ΑΤΤΙΣ σκηνοθέτησε τα έργα:

Ευριπίδη Βάκχες (1986), Χ.Μύλλερ Υλικό Μήδειας (1988), Χ.Μύλλερ Κουαρτέτο (1989), Αισχύλου Πέρσες (1990), Χ.Μύλλερ Η Απελευθέρωση του Προμηθέα, με τον Χάινερ Μύλλερ και τη Σοφία Μιχοπούλου (Βερολίνο, 1991), Μ. Τσβετάγεβα Φαίδρα, με την Άλλα Ντεμίτοβα (Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάτρας 1991), Χ. Μύλλερ Κουαρτέτο, με την Άλλα Ντεμίτοβα και τον Ντιμίτρι Πεβτσόφ στο Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας (1993), Β. Βασικεχαγιόγλου Κανών (1993), Σοφοκλή Αντιγόνη, με Ιταλούς και Έλληνες ηθοποιούς, στο Θέατρο Ολύμπικο της Βιτσένζα (1994), Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης (1995), Χ. Μύλλερ Υλικό Μήδειας, στο Εργοστάσιο Μαρίνου (1995), Χ. Μύλλερ – Ευριπίδη Υλικό Μήδειας με την Άλλα Ντεμίντοβα (1996), Χ. Μύλλερ Ηρακλής (1997), Ηρακλής (περφόρμανς βασισμένη στον Ηρακλή του Χ. Μύλλερ) στο Εθνικό Στάδιο του Άργους (1997), Διόνυσος (σκηνική σύνθεση βασισμένη στις Βάκχες του Ευριπίδη και στο μύθο του Γιουρουπαρί), με Κολομβιανούς ηθοποιούς στο Φεστιβάλ της Μπογκοτά (1998), Μπ.Μπρεχτ Το Χρήμα (1998), Κάθοδος (σκηνική σύνθεση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη και τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, 1999), Ευριπίδη Ηρακλής Μαινόμενος, με Τούρκους ηθοποιούς, παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης (1999),

HRAKLHS MAINOMENOS 1999 Ηρακλής Μαινόμενος, Ευριπίδης, Αθήνα 1999, Γετκίν Ντικινσιλέρ (Φωτο: Γιοχάννα Βέμπερ)

Κάθοδος του Ηρακλή στον Άδη, με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς, συμπαραγωγή του Θεάτρου ΑΤΤΙΣ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης (1999), Μικελάντζελο Πίρα Πάσκα Ντεβάντις, συμπαραγωγή του Θεάτρου ΑΤΤΙΣ με το Θέατρο του Κάλιαρι (1999), Γ. Κοντραφούρη Το Στεφάνι (2000), Ευριπίδη Ηρακλής Μαινόμενος (Επίδαυρος 2000), Τρίστια (σκηνική σύνθεση βασισμένη σε μονολόγους της Μήδειας, της Ηλέκτρας και της Φαίδρας) με την Άλλα Ντεμίτοβα, Δελφοί (2000), Μπ. Πάστερνακ Άμλετ μια μαθητεία, με την Άλλα Ντεμίντοβα (παγκόσμια πρώτη, 2001), Ευριπίδη Βάκχες, παραγωγή του Düsseldorfer Schauspielhaus σε σκηνικά Γιάννη Κουνέλλη (2001), Δ. Δημητριάδη Λήθη(2002), Χ. Μύλλερ Υλικό Μήδειας, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης Δηλητήρια στην Τεχνόπολη (2002), Σοφοκλή Φιλοκτήτης, στην Ακαδημία Θεάτρου του Βερολίνου (2003), Σ. Μπέκετ Νανούρισμα (2003), Σ. Μπέκετ Τρίπτυχο (2003), Επίγονοι (σύνθεση αποσπασμάτων από χαμένες τραγωδίες του Αισχύλου, 2003), Αισχύλου Πέρσες, με νέους σκηνοθέτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παραγωγή του Θεάτρου Μέγιερχολντ της Μόσχας (2003), Αίας η τρέλα (διασκευή αποσπασμάτων της τραγωδίας ΑΙΑΣ του Σοφοκλή, 2004), Κώστα Λογαρά Η τελευταία μάσκα – fallimento (2006), Ετέλ Αντνάν Τζενίν (παγκόσμια πρώτη, 2006), Αισχύλου Πέρσες, με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς, συμπαραγωγή του Θεάτρου Άττις, του Διεθνούς φεστιβάλ Κων/πολης, του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και της Θεατρικής Ολυμπιάδας (2006), Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος, με Ρώσους ηθοποιούς, παραγωγή του Θεάτρου Αλεξαντρίνσκυ στην Αγ. Πετρούπολη (2006), Μάριου Ποντίκα Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς (2007), Κάρλο Μίκελστετερ Έρημος (παγκόσμια πρώτη, 2007), Mademoiselle Julie του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (2008), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, στην Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου με Κινέζους ηθοποιούς (2008), Χορευτής του Έριχ Άρεντ (παγκόσμια πρώτη, 2009),

Μάουζερ του Χάινερ Μύλλερ (2009),

Ιοκάστη του Γ. Κοντραφούρη (2009), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (με Έλληνες, Τούρκους και Γερμανούς ηθοποιούς, συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών, Κων/πολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 και Έσσεν Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010), ALARME (σκηνική σύνθεση βασισμένη στην αλληλογραφία της Μαρίας Στιούαρτ και της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, 2010).

Με την ομάδα ΑΤΤΙΣ έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε 27 χρόνια η ομάδα ΑΤΤΙΣ παρουσίασε μόνο στο εξωτερικό 1850 παραστάσεις.

Η μέθοδος εργασίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου και οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε έδρες κλασικών σπουδών σε τριάντα πανεπιστήμια του κόσμου. Η ομάδα ΑΤΤΙΣ επίσης πραγματοποιεί εργαστήρια σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει τιμηθεί με πολλά θεατρικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχουν εκδοθεί και μεταφραστεί στα γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, κινέζικα και τουρκικά βιβλία για τη δουλειά του. Είναι επίτιμος καθηγητής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου.

TERZO KINA VIVLIO 3

[ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου-απονομή του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή της Ακαδημίας- παρουσίαση του βιβλίου που εκδόθηκε στην κινεζική γλώσσα αφιερωμένο στο σύστημα εργασίας του

TERZO KINA ANTIGONE PROGRAMME

Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις διαπολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και τη θεατρική εκπαίδευση αποτέλεσε η παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, που είχε πρεμιέρα στις 31 Μαΐου 2011 στην Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου. Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε για 10 μέρες στο καινούριο θέατρο της Ακαδημίας και είναι ήδη υποψήφια για το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο.

TERZO kina programme 1

Η παράσταση Αντιγόνη, την οποία ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθέτησε με τελειόφοιτους σπουδαστές της Ακαδημίας, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην πολυετή συνεργασία του Θεάτρου Άττις με την σημαντικότερη Ακαδημία Θεάτρου της Ασίας.

TERZO KINA VIVLIO

Η συνεργασία του Θεόδωρου Τερζόπουλου με την Ακαδημία του Πεκίνου χρονολογείται από το 1984 και προάγει ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην αρχαία ελληνική τραγωδία, την Όπερα του Πεκίνου και το ασιατικό θέατρο. Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2008, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, σκηνοθέτησε και πάλι με σπουδαστές της Ακαδημίας τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, παράσταση η οποία τιμήθηκε με το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ Ακαδημιών Θεάτρου της Κίνας.

TERZO KINA 1
Επιστέγασμα της συνεργασίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου με την Ακαδημία είναι  η απονομή του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή της Ακαδημίας και η αναγνώριση «της απόλυτης υποταγής της Ακαδημίας στο διαπολιτισμικό θέατρο του Έλληνα σκηνοθέτη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της, Xu Xiang.

TERZO KINA VIVLIO 4

Η μέθοδος εργασίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου διδάσκεται έξι ώρες την εβδομάδα στην Ακαδημία, ενώ παρουσιάστηκε και το βιβλίο που εκδόθηκε στην κινεζική γλώσσα αφιερωμένο στο σύστημα εργασίας του.

VIVLIO

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δέχτηκε νέες προτάσεις από την Ακαδημία και το Εθνικό Θέατρο της Κίνας για τη σκηνοθεσία μιας τραγωδίας με τη συμμετοχή ηθοποιών από πέντε χώρες της Ασίας.]

TERZO KINA VIVLIO 2

TERZO KINA EPITIMOS KATHIGHTHS

[ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ Σεμινάριο Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου θα διεξάγεται για το επόμενο διάστημα έως το Καλοκαίρι του 2021 κυρίως online όπως και τα υπόλοιπα Σεμινάρια με κυριότερα το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους και το Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ. Στην Πάτρα το Εργαστήρι Κινηματογράφου θα πραγματοποιήσει online παρουσίαση στις 21 Νοεμβρίου 2020  στις 19.00. Και στην Πάτρα τα Σεμινάρια το πιθανότερο θα διεξάγονται κυρίως online μέχρι το Καλοκαίρι του 2021. Σε κάθε Περίπτωση και Εφόσον τα μέτρα το επιτρέπουν μία φορά το μήνα θα πραγματοποιείται σε Πάτρα και Αθήνα Επίγεια Συνάντηση  μέχρι το Καλοκαίρι του 2021 και αν όλα πάνε καλά από το Φθινόπωρο του 2021, 2 φορές το μήνα]. 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης θεάτρου ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (αναλυτική) με στοιχειώδη εικονογράφηση & βιντεογράφηση

  1. Τυχαία παρακολούθησα την εκπομπή ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ στην ΕΤ 1 και γνώρισα τον Θεώδορο Τερζόπουλο και τους υπόλοιπους καλεσμένους όπως τον διευθηντή του δεύτερου δημοτικού σχολείου Αυλώνα Νίκο Αρμένη.Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι οτι τέτοιοι άνθρωποι είναι φωτεινά παραδείγματα στις μέρες μας.Το κορυφαίο που ειπώθηκε είναι οτι «ο κόσμος πάει μπροστά μόνο με δασκάλους και μαθητές.»Τα άτομα είναι ROCK N» ROLL!!{που λέει και ο oliver}

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.