29.8.2011 ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ-ΕΙΡΗΝΗ-ΑΜΛΕΤ | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ -ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ


29_8_2011_ATHINA_ARXAIO_DRAMA

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2011: «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

29 Αυγούστου 2011 | Θέατρο Αττικού Άλσους > Γαλάτσι – Γκράβα

Το Φεστιβάλ θέλει να συνδέσει τους τραγικούς μύθους με τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα γύρω από τη βία, το φόβο, τους θεσμούς και τη δημοκρατία, συμβάλλοντας έτσι σε ένα σύγχρονο προβληματισμό και παράλληλα να αναδείξει την κλασσική διαλεκτική σκέψη, να προβάλει το ψυχικό σθένος και την δύναμη του ανθρώπου. Σήμερα λοιπόν στην καρδιά της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική, που είναι και κρίση αξιών, δημιουργούμε έναν αντιπερισπασμό παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού.
Η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα διαμορφώνει το πλαίσιο και το βήμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών απόψεων για το κορυφαίο αυτό είδος του παγκοσμίου θεάτρου. Η Αθήνα δημιουργεί λοιπόν το πρώτο της φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Την πρώτη θεατρική γιορτή προβληματισμού και μελέτης. Την πρώτη συνάντηση ανθρώπων του θεάτρου πρακτικών και θεωρητικών αλλά και απλών πολιτών που θα καταθέσουν προτάσεις, σκέψεις, λογισμούς.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Την Δευτέρα 29 Αυγούστου στο Θέατρο Αττικού Άλσους, ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό Θέατρο
Τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος….
Σε μια σπαρταριστή σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές – στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας – συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!
Μια παράσταση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τις αναλογίες του χθες και του σήμερα, που εναλλάσσει το γέλιο με το δάκρυ και κλείνει το μάτι στον σύγχρονο θεατή.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας

Θέατρο Αττικού Άλσους > Γαλάτσι – Γκράβα

Διεύθυνση: Οικονομίδου και Καρπενησιώτη (περιφερειακός Γαλατσίου)

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011, ώρες: 21:00

Εισιτήρια

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 22 Αυγούστου.
Η προπώληση θα γίνεται Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 17.00,
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 36 12 920
Επίσης πώληση και προπώληση θα γίνεται στο Θέατρο του Αττικού Άλσους μόνο τις ημέρες που θα υπάρχουν παραστάσεις, 18.30 – 21.00.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 2011: «ΕΙΡΗΝΗ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

29 Αυγούστου 2011 | Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη > Πεντέλη – Βριλήσσια

Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ’ ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.

Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ’ ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Δραματουργική επεξεργασία :Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης

Σκηνικά: Γιάννης Κόττης

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Διανομή: Πέτρος Φιλιππίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάκης Παπαματθαίου, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Δεγαΐτης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης

Χορός γεωργών: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης.

Συμμετέχουν και 2 παιδιά.

Στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Βριλησσίων.

Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη > Πεντέλη – Βριλήσσια

Διεύθυνση: Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου Τηλέφωνο: 210 6871700

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011, ώρες: 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 20€

Μειωμένο: 15€

Σημεία Προπώλησης:

• Γραφείο Πολιτιστικού Οργανισμού , Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, – πρώην ΤΥΠΕΤ (Μπακογιάννη – Υμηττού – Πλαταιών), ώρες 09:00 – 14:30, τηλ: 210 6095505

• Ταμείο Θεάτρου «Αλίκη Βουγιουκλάκη», 2 ώρες πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 2011: «ΑΜΛΕΤ» ΤΟΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ ΑΠΟ ΤΗΝ 5Η ΕΠΟΧΗ

29 Αυγούστου 2011 | Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής) > Ηλιούπολη

Η 5η ΕΠΟΧΗ, παρουσιάζει το κορυφαίο έργο του Shakespeare και ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κλασικού αριστουργήματος. Το έργο ανήκει σε κάθε εποχή. Ο Άμλετ είναι ένα διαχρονικό πολιτικό κείμενο και ταυτόχρονα ένα πολιτικό θρίλερ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα πρόσωπα αλλάζουν. Ο σύγχρονος κόσμος κατάγεται από ένα μακρινό μεσαίωνα και συχνά επιστρέφει σ’ αυτόν. Διαπλοκές σκάνδαλα, δολοφονίες και η αναζήτηση με κάθε τρόπο της εξουσίας είναι οι βασικές ιδεολογικές θεματικές του Άμλετ. Στο έργο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν πρόσωπα και προσωπεία που δρουν είτε οργανώνοντας είτε υπηρετώντας σχέδια εξουσίας. Μοναδικοί ήρωες λαϊκής καταγωγής δυο νεκροθάφτες!

Τα πάντα διαδραματίζονται σε «σκοτεινά κέντρα λήψης αποφάσεων».

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Δραματουργική Επεξεργασία: Θέμης Μουμουλίδης – Παναγιώτα Πανταζή

Κοστούμια: Τότα Πρίτσα

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Διανομή: Αιμίλιος Χειλάκης, Μάνος Βακούσης, Λεωνίδας Κακούρης, Ευγενία Δημητροπούλου, Μελέτης Ηλίας, Αλμπέρτο Φάις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2011.

ΧάρτηςΔημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής) > Ηλιούπολη

Διεύθυνση: Γαρδίκη και Σμόλικα Τηλέφωνο: 210 9923840

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011, ώρες: 21:00

Εισιτήρια

15€

Προπώληση εισιτηρίων:

• Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης / Πλατεία 25ης Μαρτίου 7, Ηλιούπολη / Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-13:00 / Τηλ. 210 9940699

• Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη» / Λ. Ειρήνης 50, Ηλιούπολη / Καθημερινά: 20:00 – 22:30 (εκτός Τρίτης) / Τηλ. 210 9919818

• Δημοτικό Θέατρο του Άλσους «Δ.Κιντής» / Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη / Τις ημέρες

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.