[VIDEO] ΚΑΡΛΟ ΜΙΚΕΛΣΤΕΤΕΡ ΕΡΗΜΟΣ ME TON ΠΑΟΛΟ ΜΟΥΖΙΟ ΣΚΗΝ Θ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ 26 8 2011 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΙΚΥΩΝΑΣ

PAOLO_MUZIO

Κάρλο Μίκελστετερ- Έρημος, Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος, 4.9.2011, 20:30, Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας

Κάρλο Μίκελστετερ- Έρημος

Θέατρο ΑΤΤΙΣ

[ όπως σας έχουμε υποσχεθεί θα σας παρουσιάσουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος της Σικυώνας. Ξεκινήσαμε με το βίντεο των χαιρετισμών της έναρξης κάτι πολύ ελαφρύ και σήμερα πέφτουμε απότομα στα βαθιά μεταφέροντάς σας στην δυνατότερη, στην πιο μεγαλειώδη στιγμή του πενταημέρου , κατά την άποψή μας, στην Έρημο του Κάρλο Μίκελστετερ,  ερμηνευμένη συγκλονιστικά από τον Πάολο Μουζίο και τον ανυπέρβλητο Θεόδωρο Τερζόπουλο, που στο πλαίσιο του  αυτοσχεδιασμού, αυτή τη φορά έκανε χρήση  με μοναδικό τρόπο ενός ποντιακού τραγουδιού. Η παράσταση που επαναλαμβάνεται στις 4 9 2011 στην Ελευσίνα, όπως όλες οι παραστάσεις του Θεόδωρου Τερζόπουλου, δεν προϋποθέτει μια όσο το δυνατόν ενεργητική θέαση από τον αποδέκτη της , αν μπορεί να νοηθεί κάτι τέτοιο, αλλά την βίωσή της από εκείνον, τη συμμετοχή του στα τεκταινόμενα, το ανέβασμά του στη σκηνή, όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά. Κατοικεί το σώμα του και ταυτόχρονα βρίσκεται στο σώμα του ερμηνευτή, συμπάσχει μαζί του, κάνοντας έτσι  ελκυστική την επανάληψη της εμπειρίας, όσες φορές και αυτό να συμβεί στο μέλλον. Για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες ώρες λήψης οπτικοακουστικού υλικού από παραστάσεις, τα βίντεο από τις δουλειές του Θεόδωρου Τερζόπουλου αποκτούν αυτοτελή οντότητα, βιώνονται και αυτά, η εμπειρία σχεδόν αλώβητη μεταλαμπαδεύεται και στο δικό τους σώμα.  Βιώνεις μια σωματική εμπειρία κατουσίαν που σου δημιουργεί μια υπερένταση των αισθήσεων, του πνεύματος, της ψυχής, κάτι που νοιώθεις από τη μία να μην αντέχεις και από την άλλη να μην θέλεις να τελειώσει ποτέ. Η ηδονή που δημιουργείται ξεφεύγει από τα όρια της αισθητικής, πνευματικής ηδονής και γίνεται σωματική, υλική. Και αυτή η αίσθηση σε ένα σημαντικό βαθμό διατηρείται και στο βίντεο. Κατά περίεργο τρόπο τα βίντεο παραστάσεων του Θεόδωρου Τερζόπουλου μεταδίδουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δύναμη της εμπειρίας που εκείνες γεννούν. Η μέθοδος Τερζόπουλου λύνει το ζήτημα της παράστασης και της αναπαράστασης.  Όλα γίνονται η παράσταση (βίωση, υλοποίηση, σωματοποίηση, ενεργοποίηση) της αληθινής ζωής, τα όρια θεάτρου και ζωής  χάνονται, στην περίπτωση του Τερζόπουλου η δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου και το καλλιτεχνικώς ζειν η ζωή ως καλλιτεχνικό έργο ενοποιούνται μαγικά και παραμένουν έτσι αενάως. (Γιάννης Καραμπίτσος)

Στην παράσταση, στο κέντρο του άδειου σκηνικού χώρου βρίσκεται ένας μόνο ηθοποιός, το σώμα του οποίου μεταμορφώνεται σε πολυρυθμική μηχανή που μάχεται με τις στοιχειώδεις δυνάμεις της φύσης, όπως αυτή της βαρύτητας. Στο βλέμμα του μια ανεξερεύνητη απόσταση, ο νους του χαμένος κάπου αλλού, απ’ όπου πηγάζουν άπιαστα οράματα, αποσπάσματα από ιστορίες, βίαιες βλασφημίες, εκφράσεις μιας φωνής, απελπισμένης και καθαρής, στην προσπάθειά της να φτιάξει το λαβύρινθο στον οποίο χάνεται σε μια περιπέτεια της σκέψης συνταρακτικής έντασης.

Συμπαραγωγή: Θεάτρο Άττις – Teatro Stabile del Umbria – Teatro Brunello Cucinelli – Emilia Romagna Teatro

Διασκευή: Πάολο Μουζίο- Θεόδωρος Τερζόπουλος

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Ερμηνεύουν: Πάολο Μουζίο – Θεόδωρος Τερζόπουλος

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο ιδρυτής του Θεάτρου Άττις, και ο Πάολο Μουζίο έχουν προσδώσει με εξαιρετικό τρόπο θεατρική μορφή στο φιλοσοφικό και ποιητικό κείμενο του Κάρλο Μικελστέτερ, Έρημος. Ένταση, πάθος, υποδειγματική χρήση του χρόνου και η κραυγή Ελελεύ να βγαίνει από τα κείμενα του Ηράκλειτου για τη φωτιά.
Nico Garone, La Republica

Μέσα από την ερμηνευτική μέθοδο του Τερζόπουλου, ο Πάολο Μουζίο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το φιλοσοφικό κείμενο, χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη σωματική του ενέργεια. […] Ακίνητος, με τα μάτια ορθάνοιχτα, αρθρώνει λέξεις, μεταφέρει οράματα και κινείται από την απελπισία στην εσωτερική έκρηξη.
Δημήτρης Τσατσούλης, Theater der Zeit, December 2007

Aischuleia_2011_Theatro_Attis-Theodoros_Terzopoulos_Erimos_Karlo_Mikelsteter

ΚΑΡΛΟ ΜΙΚΕΛΣΤΕΤΕΡ

Ο Κάρλο Μικελστέτερ γεννήθηκε στη Γκορίτσια της Ιταλίας το 1887, από γονείς ιταλοεβραίους. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής του Γραφείου Γενικών Ασφαλίσεων της Τεργέστης. Μετά από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο της Γκορίτισα γράφτηκε στη Μαθηματική Σχολή της Βιέννης. Πολύ σύντομα μετακόμισε στη Φλωρεντία με την προοπτική να αφοσιωθεί στη ζωγραφική, αντί γι’ αυτό όμως, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και την ελληνική φιλοσοφία. Το 1909 επέστρεψε στη Γκορίτσια για να ετοιμάσει την πτυχιακή του εργασία. Στις 16 Οκτωβρίου του 1910 ο Μικελστέτερ τέλειωσε το γράψιμο της κριτικής επιφυλλίδας για την Πειθώ. Την επόμενη μέρα αυτοκτόνησε. Ο εκδοτικός οίκος ADELPHI έχει εκδώσει τα έργα του Κάρλο Μικελστέτερ Επιστολές (1983), Ποιήματα (1987) και το Διάλογο της υγείας (1988). Το έργο του Πειθώ και Ρητορική κυκλοφόρησε μαζί με τις Κριτικές Επιφυλλίδες το 1995.
Τα κείμενα του Κάρλο Μικελστέτερ που ο ίδιος συγκέντρωσε για την πτυχιακή του εργασία με τον τίτλο Πειθώ και Ρητορική αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο του οποίου η έντονη ποιητική διάσταση βρίσκεται σε μια απελπισμένη φωνή. Η δραματουργία του Σχεδίου Μικελστέτερ βασίζεται σε αποσπάσματα που ξεχωρίζουν ακριβώς από το άκουσμα αυτής της εσωτερικής φωνής, σε μια από τις πιο πιθανές διαδρομές μέσα από τα θέματα της ποίησης του Μικελστέτερ. Ο Μικελστέτερ που γεννήθηκε στη Γκορίτσια και αυτοκτόνησε το 1910 στα 23 του χρόνια, ήταν προικισμένος με βλέμμα ποτισμένο με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ταυτόχρονα γερά ριζωμένο στην κλασική σκέψη.
Η φύση της σκέψης του Μικελστέτερ, με βαθιές ρίζες στην ανατολή και στη δύση, στον 19ο αιώνα και στην κλασική εποχή, αποτελεί το κοινό έδαφος της συνεργασίας του Ιταλού ηθοποιού Πάολο Μουζίο με τον Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο.
Η Πειθώ είναι για τον Μικελστέτερ η προσπάθεια να πετύχουμε την εξουσία του εαυτού μας, η οποία ακυρώνεται πάντα από την αμείωτη ατέλεια της ζωής. Η Ρητορική είναι η συσκευή που παράγει λόγο, χειρονομίες, θεσμούς που κρύβουν τη μη δυνατότητα προσέγγισης της Πειθούς.
Ο Μικελστέτερ προχωρεί χωρίς να διστάζει σε ένα λαβύρινθο που δεν έχει έξοδο, με την ύπαρξή του ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και πυροδοτεί την έρευνα στη σύγχρονη τραγική διάστασή της, έρευνα που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς του Θόδωρου Τερζόπουλου.
Το σύμπλεγμα των μύθων που περνούν μέσα από τον Άδη, είναι το κλειδί για την κατανόηση ενός θεάτρου τελεστικού, τραγικής διάστασης, στο οποίο η σκέψη του νεαρού ποιητή φιλοσόφου χάνει κάθε διαλεκτικό χαρακτηριστικό, κάθε παράθεση λόγου για να γίνει σώμα, ενέργεια, φυλακή, φλόγα, σύγκρουση, που πραγματοποιείται τώρα, με τη σκηνική πράξη, σ’ ένα φόντο σύγχρονης ερήμωσης, όπου έχει χαθεί κάθε ισορροπία.

Κυριακή 04/09/2011

ΚΑΡΛΟ ΜΙΚΕΛΣΤΕΤΕΡ – ΕΡΗΜΟΣ

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισ. 12€ – Φοιτ. 5€

Κάρλο Μίκελστετερ- Έρημος, Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος, 4.9.2011, 20:30, Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.