130 εικαστικοί καλλιτέχνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 1-30.9.2011 | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ VIDEO | ΕΓΚΑΙΝΙΑ 7/9, ώρα 7:30 μμ. | Πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων .

     

IMG_7447 Χρήστος Κορτζίδης  Φερενίκη Βαταβάλη Βάσω Λιόλιου Ελένη Πορτάλιου

Φωτογραφίες Γιάννης Περρής

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Πέμπτη 1/9 η Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης των 130 εικαστικών καλλιτεχνών για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Στη συνέντευξη, που συντόνισε η Φερενίκη Βαταβάλη εκ των συντακτών της πρότασης του Εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού ΕΜΠ, μίλησαν ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και οι Ελένη Πορτάλιου και Βάσω Λιόλιου, εκπροσωπώντας τους διοργανωτές της έκθεσης.
Με τα έργα τους που εκφράζουν όλες τις περιοχές των εικαστικών τεχνών: ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία, αφίσα, κατασκευές και εγκαταστάσεις οι 130 καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται με 160 περίπου έργα, αντιπαραθέτουν στα κυβερνητικά fast track σχέδια εκποίησης του χώρου την απολύτως εφικτή πρόταση για ένα χαμηλού κόστους Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου που θα αποτελεί ταυτόχρονα έναν πόλο πολιτισμού και τεχνών.
Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο της ξιφασκίας (2η στάση τραμ Αγίου Κοσμά) και λειτουργεί καθημερινά: 5 μ.μ. – 10 μ.μ. και τις Κυριακές 12 μ. – 10 μ.μ.
Η εκδήλωση των εγκαινίων για τη συνάντηση καλλιτεχνών και κοινού, με προβολή και συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/9 στις 7.30 μ.μ.
Στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται  παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων μεγάλη συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη στις 16 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου της ξιφασκίας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Εκτός από την έκθεση το πρόγραμμα εκδηλώσεων προβλέπει:

Προβολές ταινιών:

Πέμπτη  15/9: «Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ» και εκδήλωση για την αλληλέγγυα οικονομία σε συνεργασία με τους «Ηλιόσπορους»
Πέμπτη  22/9:  «Κ.Υ.Τ – Κινητοποίηση Υπερυψηλής Τάσης» του Μάριου Νόττα και εκδήλωση για τον Υμηττό, σε συνεργασία με τη «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»
Πέμπτη  29/9: «Golfland» της Νέλλης Ψαρρού

Θεατρικά δρώμενα:

Τετάρτη  14/9: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Σωτήρη Βύνιο
Τετάρτη  21/9: «Μαύρες Κωμωδίες», θεατρικό – μουσικό δρώμενο του Μιχάλη Γαλαίου
Τετάρτη 28/9: «Μια εκδοχή» από τη Θεατρική Ομάδα Roswitha

Δημόσιες συζητήσεις:

Δευτέρα 19/9: «Οι πλατείες μας στέλνουν το μήνυμα», με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών πρωτοβουλιών.
Δευτέρα 26/9 : «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού – Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία», με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.
Ακόμη, στο χώρο της ξιφασκίας, παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα λειτουργεί ειδικός χώρος του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης 8 μ.μ.

130 εικαστικοί καλλιτέχνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού και η Επιτροπή Αγώνα, οργανώνουμε ήδη από τον Μάιο εκδηλώσεις για την υποστήριξη της πρότασης να πραγματοποιηθεί τώρα το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην οικοδόμηση του χώρου, όπως προβλέπεται από τα fast track κυβερνητικά σχέδια.

Ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου, εμβαδού 6.264 στρεμ. (5.287 στρεμ. αεροδρομίου και 977 στρεμ. παραλίας), με 480 κτίρια, από τα οποία 241 (74,6 % της υπάρχουσας δόμησης) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές/κοινωνικές/αθλητικές χρήσεις, προσφέρει τη δυνατότητα ενός σημαντικού, χαμηλού κόστους, οικολογικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού έργου για όλη την Αττική: ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της μελέτης του Εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού ΕΜΠ.

1 – 30 Σεπτεμβρίου 2011, καθημερινά 5:00 – 10:00 μμ. και Κυριακές 12:00 – 10:00 μμ.

Κτίριο της Ξιφασκίας, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

Εγκαίνια: συνάντηση καλλιτεχνών και κοινού, προβολή, συζήτηση, Τετάρτη 7/9, ώρα 7:30 μμ.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΔΡΙΑΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΑΜΠΛΙΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΠΟΛΥΤΑΝΟΥ ΕΛΣΑ, ΑΝΤΑΛΟΥΔΑΚΗ ΑΝΝΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ, ΒΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΒΛΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΒΛΑΧΑΚΗ ΗΡΑ, ΒΟΓΚΛΗ ΕΛΛΗ, ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΓΑΖΕΠΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΓΚΙΖΕΛΗ ΚΛΕΙΩ, ΓΚΙΚΑ ΑΝΝΑ, ΓΚΡΙΤΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΟΥΛΑΚΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΓΟΥΝΕΛΑ ΒΟΥΛΑ, WILSON – MALANDRENIOTIS  KERRIΕ, ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΑ ΛΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΖΙΑΚΑ ΓΙΟΛΑΝΤΑ, ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΖΟΥΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΖΥΡΠΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΕΤΑ, ΚΑΖΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΣΤΕΛΛΑ, ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΑΡΑΝΤΖΑ ΑΝΤΖΙ, ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΛΕΝΑ, ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΚΟΥΤΡΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΚΟΥΜΕΡΤΑ ΜΑΡΩ, ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΝΑ, ΛΑΖΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΛΑΜΠΡΕΤΣΑ  ΔΗΜΗΤΡΑ, ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΛΙΑΝΟΣ ΝΤΙΝΟΣ, ΛΙΟΛΙΟΥ ΒΑΣΩ, ΛΟΓΚΒΙΝΟΒΣΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΛΥΜΠΕΡΑΙΟΥ  ΧΡΥΣΑΝΘΗ, ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΛΚΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΑΝΙΚΑ ΕΥΗ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ  ΚΑΙΤΗ, ΜΕΝΙΣ ΡΕΝΑΤΑ, ΜΕΡΜΙΓΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΠΟΛΩΝΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΙΣΜΗΝΗ, ΜΠΟΥΡΑΣ ΤΑΣΟΣ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΝΟΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΠΟΥΛΙΝΑ, PANDOLFINI PINO, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΤΑΣΗΣ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ, ΠΑΦΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ  ΚΙΚΙ, ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗ ΒΙΒΗ, ΠΟΝΤΙΚΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΟΥΛΤΣΙΑΚΗΣ  ΦΟΙΒΟΣ, ΡΗΓΑΚΗ ΘΩΜΑΪΣ, ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΒΕΡΑ, ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΙΔΕΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ, CIFUENTES DAVID, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ, ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΕΦΗ, ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ  ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ, ΣΠΥΡΟΥΛΗ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΣΤΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΟΒΗ, ΤΖΟΛΑΚΗ  ΡΕΝΑ, ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΤΣΑΚΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΤΣΑΚΝΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΤΣΑΠΟΓΑ  ΜΑΡΙΤΣΑ, ΤΣΕΡΙΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,  ΤΣΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΣΟΥΛΟΥΧΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΦΗ,  TURANSKA  ELISKA, ΦΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΦΟΥΝΚ ΕΦΗ, ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΜΑΙΡΗΛΙΑ, ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΑΝΔΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΟΥ ΕΡΣΗ, ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, ΧΟΡΤΗ ΚΑΙΤΗ, ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΨΥΚΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»

IMG_7442 Απόσπασμα από Κείμενο της  Έλενας Γαλανοπούλου (Ελευθεροτυπία)

[Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η Επιτροπή έχει την υποστήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, αλλά και του Αλίμου και της Γλυφάδας. Ηδη από τον προηγούμενο Μάιο οργανώνουν το Φεστιβάλ Αντίδρασης και Δημιουργίας. «Θέλουμε να φέρουμε όσο πιο πολλούς πολίτες στο χώρο αυτό για να τον γνωρίσουν, να τον νιώσουν δικό τους και να μπορούν να τον υπερασπιστούν καλύτερα», εξηγεί το σκεπτικό του ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.

Κάτοικοι της περιοχής και ευαισθητοποιημένοι πολίτες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου βλέπουν τον κίνδυνο να είναι προ των πυλών. Και αντιδρούν. «Η περιοχή αυτή δεν θα πρέπει να χαθεί ως τόκος στους τραπεζίτες. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα η κυβέρνηση. Η ποιότητα ζωής δεν πληρώνεται άλλωστε με κανένα χρηματικό αντίτιμο. Και στο κάτω κάτω δεν τα χρωστάει ο κόσμος της Αθήνας», μας λέει η αντιδήμαρχος Ρόδη Γεωργακάκη.

Ανάμεσα στην Επιτροπή Αγώνα και η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου της Αθήνας και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ασχολήθηκε και με το οργανωτικό κομμάτι της ενδιαφέρουσας εικαστικής έκθεσης. Αλλωστε, η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που λείπει από ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν θα μπορούσε να αφορά μόνον τους κατοίκους των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου αλλά και κάθε Αθηναίο.

Η ίδια δείχνει το παράδειγμα που ακολούθησαν πόλεις όπως η Λιλ, η Καέν, η Βαλενσιέν, το Σεντ Ετιέν, η Κωνσταντινούπολη, το Σαράγεβο και το Μπιλμπάο. «Επένδυσαν στον πολιτισμό και μέσα από τον πολιτισμό αναζωογόνησαν και την οικονομία. Δεν θέλουμε τον πολιτισμό του τσιμέντου, των μεγάλων εργολάβων, της εκποίησης», λέει.

Η μελέτη του ΕΜΠ

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι λόγια. Βασίζονται σε μια ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει το «Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα αποτελέσματά της απαντούν τεκμηριωμένα γιατί η δημιουργία του πάρκου είναι αναγκαία, εφικτή και φτηνή. Υποδεικνύουν επίσης μια βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων φάσεων για τη δημιουργία ενός υψηλού χώρου πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού παναθηναϊκής εμβέλειας.

Το πρώην Αεροδρόμιο έχει εμβαδόν 6.264 στρέμματα (5.287 στρέμμ. αεροδρομίου και 977 στρέμμ. παραλίας) και διαθέτει 480 κτήρια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, η ύπαρξη του μητροπολιτικού πάρκου δεν είναι μόνο απαραίτητη. Ακόμη κι αν γίνει, θα μας λείπουν 50 χιλιάδες στρέμματα για να ανήκουμε στα κατώτερα επίπεδα ανεκτού πρασίνου πανευρωπαϊκά.

Όσο για το κόστος του; Ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ. στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις – αναμορφώσεις και σε 101 εκατ. ευρώ για όλη την έκταση.

Ανάμεσα στους πέντε άξονες της χρήσης του, σημαίνουσα θέση θα έχει και ο πολιτισμός. Προτείνεται ένα Κέντρο που θα περιλαμβάνει: Επιστημονικό – Εκπαιδευτικό Ενυδρείο, τις υπάρχουσες Αρχαιολογικές Αποθήκες -οι οποίες προτείνεται να επεκταθούν με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου για τις μεγάλες αρχαιολογικές συλλογές του Σαρωνικού και των Μεσογείων- καθώς και Μουσείο Αεροπορίας.

Τέλος, η μελέτη αναφέρει ότι το μεγάλο διατηρητέο κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού, λόγω μεγέθους και συμβολισμού, μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια και καλλιτεχνικά γεγονότα. «Αντίθετα, θεωρούνται ασύμβατες μητροπολιτικές χρήσεις μαζικού εμπορίου (πολυκαταστήματα) ή μαζικής αναψυχής (πολυκινηματογράφοι)».

****Εως 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 5 μ.μ. – 10 μ.μ. Πρόσβαση με τραμ: είσοδος από παραλιακή, 2η στάση Αγίου Κοσμά. Επίσημα εγκαίνια, 7 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

****Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη στις 16 Σεπτεμβρίου.]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.