“100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή” | Συνέντευξη της Nana Nestoros, εκπρόσωπου και διοργανώτριας του γεγονότος στο Βόλο, στη Στελίνα Αποστολοπούλου

Basic CMYK

“100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή”

Συνέντευξη της Nana Nestoros εκπρόσωπου και διοργανώτριας του γεγονότος στο Βόλο στη Στελίνα Αποστολοπούλου

Γεννημένη στο Βόλο, βαλκανολόγος και οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παράλληλα δραστήρια σε περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά θέματα, γράφει ποίηση και πρόζα με το ψευδώνυμο Nana Nestoros. Γράφει στο διαδίκτυο, έτσι συνδέεται με το αναγνωστικό κοινό και άλλους συγγραφείς κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική. Έτσι, το Μάιο του 2011 δέχεται την πρόταση του συγγραφέα, στιχουργού και εκδότη Michael Rothenberg για διοργάνωση στην Ελλάδα  του γεγονότος “100 THOUSAND POETS FOR CHANGE.” Μέσα από αυτό το γεγονός χιλιάδες ποιητές ενώνονται παγκοσμίως ώστε να οργανώσουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την ειρήνη και τη βιωσιμότητα.
Πρόσφατα επίσης προτάθηκε και έγινε μέλος στο νέο Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στη Medellin της Κολομβίας, από τους διευθυντές 37 Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης, και που έχει ως βασικό του επίκεντρο την παγκόσμια δράση για την ειρήνη.
Οι στόχοι της μέσα από τη συγγραφή και την ένωση της με άλλους ποιητές ανά τον κόσμο είναι η αφύπνιση κι ευαισθητοποίηση του κοινού στα παγκόσμια προβλήματα και η ενεργοποίηση για ειρηνικές και υπεύθυνες συλλογικές δράσεις και λύσεις.

-Με το “100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή” κάνουμε λόγο λοιπόν για κάποιο “φεστιβαλικό γεγονός” ή για κάποια οργάνωση με ιδεολογική βάση και κοινωνικούς κυρίως σκοπούς;
Οι “100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή” δεν πρόκειται για ένα φεστιβαλικό γεγονός. Ξεκίνησε από κάποια ιδέα ενότητας των ποιητών παγκοσμίως , εμπνευστής της οποίας ήταν ο αμερικανός συγγραφέας κι εκδότης Michael Rothenberg κι έπειτα εντυπωσιακά γρήγορα, αυτή η ιδέα μετεξελίχθηκε σε τοπικές οργανώσεις ποιητών, οι οποίες κι ενώθηκαν σε ένα παγκόσμιο σχήμα με ιδεολογική βάση και κοινό αίτημα την Αλλαγή. Αναφερόμενοι στην έννοια της αλλαγής, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την πολιτικοκοινωνική και οικονομική κρίση, τους συνεχείς πολέμους, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θέματα ανισότητας, ρατσισμού, όπως επίσης και διάφορα άλλα κοινωνικά προβλήματα.

-Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την οργάνωση του γεγονότος ως ένα τραπέζι ιδεών και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των άλλων οργανισμών και χωρών; Πρόκειται δηλαδή για ένα κοινό κάλεσμα ιδεών;

Είναι σαφώς ένα κοινό κάλεσμα και μια συνεχής ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σ’ ένα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών. Και είναι πολύ σημαντικό το πως μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε πόσες είναι οι κοινές μας ανησυχίες, τα κοινά ερωτήματα κι οι προβληματισμοί για το μέλλον, είναι τόσα πολλά τα κοινά θέματα που μας συνδέουν, που ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές που μπορεί να έχουν οι διάφορες κουλτούρες. Έτσι μαθαίνουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, πως ενωμένοι μέσα από το διάλογο σε συνδυασμό με τη δράση, μπορούμε να παλέψουμε συλλογικά για τα προβλήματά μας.

-Σε παρόμοιες διοργανώσεις έχουμε δει να συμμετάσχουν ομάδες καλλιτεχνών και διάφοροι ακτιβιστικοί κυρίως οργανισμοί ανά χώρα. Τώρα βλέπουμε μια παγκόσμια κίνηση με κοινή θεματολογία. Ωστόσο κάθε πολιτισμός εκπροσωπεί ποικίλους και διαφορετικούς προβληματισμούς. Θα υπάρξει λοιπόν μακροπρόθεσμα κάποια ανταλλαγή φορέων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην διοργάνωση, ώστε να αναγνωριστούν οι πολλαπλές εστίες μιας παγκόσμιας κρίσης;

Σαφέστατα και θα υπάρξει μακροπρόθεσμη δράση πέραν του καθεαυτού γεγονότος. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε παγκόσμια κλίμακα, γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο του Stanford ήδη χαρακτήρισε το γεγονός σαν ιστορικό. Έτσι, το αρχείο των δραστηριοτήτων όλης αυτής της κίνησης πρόκειται να διασωθεί για πάντα στην ψηφιακή βάση LOCKSS, ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της τέχνης. Η εικόνα μας για τις πολλαπλές αιτίες της παγκόσμιας κρίσης, οι ιδέες μας και τα αιτήματα για αλλαγή, πρόκειται όλα να αποτυπωθούν σε ένα τελικό ενιαίο κείμενο που θα συντάξουμε υπό κοινή βάση σαν οι “100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή” , κι αυτό μετά το πέρας των εκδηλώσεων της 24ης Σεπτεμβρίου .

-Για να μην κινδυνέψουμε να γίνουμε απλά ιδεολόγοι θα ήταν ίσως γόνιμο να πιστέψουμε πως η κύρια ιδεολογία είναι η ίδια η ανάγκη για δράση. Δεδομένου πως δραστηριοποιούμαστε στα πλαίσια των κοινωνικών συμβάσεων, κύριο αίτημα της εποχής μας ποιο είναι και ποιο πρεσβεύει η διοργάνωση;

Κύριο αίτημα που πρεσβεύει η διοργάνωση είναι η ειρήνη και η βιωσιμότητα. Και είναι πράγματι γόνιμο να πιστέψουμε πως η κύρια ιδεολογία είναι η ίδια η ανάγκη για δράση. Μόνη της η ιδεολογία δεν αρκεί. Γι’ αυτό και μέσα από αυτή την κίνηση δε μένουμε απλά στην ποίηση και τις ιδέες, αλλά δίνουμε το παράδειγμα για το πως μπορούμε συνολικά, παγκόσμια και συγχρονισμένα να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε ειρηνικά, να διαδώσουμε αυτά τα μηνύματα, προβάλλοντας προς τα έξω τις ιδέες μας και τα κοινά αιτήματά μας με το πιο δυναμικό, ηχηρό τρόπο.

-Ποίοι καλούνται να συμμετάσχουν και με ποιο τρόπο;

Πέρα από τους ποιητές που θα αποτελούν τον κύριο άξονα, καλούνται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από κάθε τομέα. Τραγουδοποιοί, μουσικοί θα παίξουν τραγούδια που έχουν να κάνουν με τα παγκόσμια προβλήματα και την αιτούμενη αλλαγή, χορευτές και ηθοποιοί θα παίξουν σχετικά θεατρικά έργα, ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι , street artists θα εκθέσουν επίσης τα έργα τους και θα αποτυπώσουν μέσα από αυτά τα μηνύματα και τα συνθήματα της αλλαγής. Συμμετέχουν μέχρι ομάδες από ζογκλέρ, ακροβάτες και μίμους. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε διάφορους καλλιτέχνες από κάθε τομέα. Επίσης, καλούνται να συμμετάσχουν οι ακτιβιστές με συμβολικές ειρηνικές διαμαρτυρίες και με ομιλίες, ώστε να ενημερωθούμε όλοι για τις ενέργειες δραστήριων πολιτών είτε σε θέματα περιβάλλοντος ή ανθρωπισμού. Τέλος καλούνται και οι επιστήμονες μέσα από ομιλίες τους, να ενημερώσουν το κοινό υπεύθυνα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γη και η κοινωνία την εποχή που διανύουμε και να προτείνουν ιδέες και λύσεις. Αλλά κι οποιοσδήποτε δεν έχει κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες, παρόλα αυτά έχει δημιουργικές ιδέες πάνω σ’ αυτό που εκφράζει το γεγονός, είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος. Το μέσο μας είναι η δημιουργικότητα.

-Ποια είναι η επικοινωνία μας με τις υπόλοιπες χώρες με βάση αυτό το γεγονός;

Η επικοινωνία μας είναι καθημερινή με όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 95 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο γεγονός. Έχουμε κοινά γκρουπ στο διαδίκτυο στα οποία ανταλλάσουμε καθημερινά δημιουργικές απόψεις και ιδέες για το γεγονός. Επίσης, ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Η καθημερινή μας επαφή μας δίνει δύναμη, κουράγιο και πίστη στο ότι μπορούμε μαζικά να κάνουμε κάποια διαφορά. Σε πολλές χώρες με αφετηρία το γεγονός έχουν δημιουργήσει γι’ αυτή τη δράση blogs και ιστοσελίδες, όπου κι εκεί γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Ακόμη στις ραδιοφωνικές εκπομπές που οργανώνονται σε κάποια σημεία στον κόσμο σχετικά με το γεγονός, κάνουμε το ίδιο πράγμα, διαβάζουμε ποίηση, διαδίδουμε τις απόψεις μας, ανταλλάσουμε γνώμες. Η επαφή είναι σημαντική.

-Ποια μπορεί να είναι η επιρροή της διοργάνωσης; Αναζητά την καίρια λύση ή την αφύπνιση και ενεργοποίηση του ενεργού ατόμου;

Σε πρώτη φάση σίγουρα πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η αφύπνιση του ατόμου, η συνειδητοποίηση του ότι αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, στη συνειδητοποίηση της υπευθυνότητας και της δύναμης ότι μπορεί ν’ αλλάξει με τη θέλησή του και φυσικά με τη δράση του τα πράγματα γύρω του. Μέσα από αυτή την αφύπνιση είναι βασικό και το δίνουμε με το παράδειγμά μας, το άτομο να σταματήσει πια να δέχεται τα πάντα παθητικά και να ενεργοποιηθεί ως δραστήριο μέλος της κοινωνίας, να ενωθεί με τους συνανθρώπους του και να αρχίσουν ομαδικά δημιουργικές δράσεις, με σκοπό τις πρωτοβουλίες για λύσεις και να ξεκινήσουν σε συνεργασία να πλάθουν το μέλλον όπως το ονειρεύονται. Η προσπάθεια και μόνο για κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ σημαντική.

Η επιρροή της διοργάνωσης είναι εμφανής. Ξεκινήσαμε αυτή τη διοργάνωση περίπου 3 μήνες πριν και στην αρχή ήμασταν περίπου 30 χώρες. Μέσα σε μόνο 3 μήνες οι συμμετοχές έφτασαν τις 95 χώρες τουλάχιστον, πάνω από 400 πόλεις και σύνολο πάνω από 570 εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα στις 24 Σεπτέμβρη. Υπάρχει ανταπόκριση, γιατί ο περισσότερος κόσμος νιώθει καταπιεσμένος και αναζητά λύσεις, οι ανησυχίες σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και το συνεχές αιματοκύλισμα πάνω στη γη παρόλο που υποτίθεται είμαστε πολιτισμένοι κι αναπτυγμένοι., αυτές οι ανησυχίες λοιπόν είναι πολύ έντονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ανταπόκριση είναι έκδηλη. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συνεργασία μας για το γεγονός με το νεοϊδρυθέν Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης, που δημιουργήθηκε μέσα από 37 Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης και έχει ως γνώμονα τη δράση για την ειρήνη. Όλες αυτές οι 570 εκδηλώσεις και άνω, θα έχουν πολλά να πουν και να αιτηθούν. Σκεφτείτε τις διαδηλώσεις ποίησης σε καυτά πολιτικά σημεία εκείνη τη μέρα, όπως το Κάιρο ή το Ουισκόνσιν και άλλα. Η δράση είναι συνυφασμένη με αυτό το γεγονός και δεν μπορεί παρά να έχει επιρροή. Στη Βόρεια Καρολίνα για παράδειγμα όπου θα έχουμε τουλάχιστον 20 εκδηλώσεις, σε συνεργασία ποιητές και δάσκαλοι εκείνη τη μέρα θα στείλουν τα κείμενά τους στο Κογκρέσο, ακόμα στη Νεμπράσκα το θέμα στην ποιητική διαδήλωση θα είναι κατά των σχεδιαζόμενων αγωγών στις περιοχές πετρελαιοφόρας άμμου του Καναδά. Περισσότερες πληροφορίες για το τι σχεδιάζεται ανά τοπική εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο site: www.100TPC.org

Καλώ λοιπόν όλους να ενωθούν μαζί μας, να δραστηριοποιηθούν γιατί η αλλαγή θα παραμένει ουτοπική όσο μένουμε παθητικοί και δε μας νοιάζει. Ας ξυπνήσουμε, ας αφουγκραστούμε τα προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα, ας ξεφύγουμε από κόμματα και χρώματα και με συλλογική υπευθυνότητα και δημιουργικότητα ας αναζητήσουμε λύσεις κι ας δράσουμε άμεσα γι’ αυτές.

Από την Στελίνα Αποστολοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: