ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011 | Από την τελετή έναρξης έως την τελετή λήξης μέσα από τον δημοσιογραφικό “φακό” του CameraStylo Online |όλα τα κείμενα

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011: ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ-ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

teletliksis fest dramas 2011

Γεμάτη χαμόγελα, χιούμορ και εκπλήξεις ήταν η φετινή τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου φωτίστηκε από νέους δημιουργούς, αλλά και την απρόσμενη παρουσία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Terry Gilliam, ο οποίος βρέθηκε στη Δράμα για να παραλάβει το πρώτο προσωπικό βραβείο της ζωής του!

Terry Gilliam: Ένας «νέος» ανάμεσα σε νέους

«Καλησπέρα», είπε στα ελληνικά ο Terry Gilliam κι ομολόγησε ότι μιλάει για πρώτη φορά στη ζωή του τη γλώσσα μας. Παρά τα 71 του χρόνια ανέβηκε στη σκηνή με ζωντάνια έφηβου, για να παραλάβει το βραβείο της EFA (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου) στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς τμήματος του Φεστιβάλ, για την ταινία του “The Wholly Family” («Η Αγρία Οικογένεια»). «Κάτι δεν πάει καλά εδώ», είπε γελώντας. «Είμαι ένας ηλικιωμένος ανάμεσα σε νέους. Η καριέρα αυτών των παιδιών ξεκινάει εδώ κι η δική μου, μάλλον πάει προς την αντίθετη πλευρά». (περισσότερα…)


Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011 | ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 34ου Ελληνικού 17ου Διεθνούς και 5ου Digi

PISTOMA FOURTOUNHS
«Πίστομα», του Γιώργου Φουρτούνη

ΒΡΑΒΕΙΑ 34ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Το σκεπτικό της Επιτροπής Εθνικού Διαγωνιστικού

Εκπροσωπώντας την κριτική επιτροπή του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μηκους Δράμας θέλω να εκφράσω τη διαπίστωση και την ικανοποίησή μας για τη συνέχιση και την εξέλιξη αυτού του θεσμού της φιλόξενης αυτής πόλης, σε έναν από τους σοβαρότερους θεσμούς οι οποίοι προσφέρουν έργο στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αξίζουν συγχαρητήρια και ενθάρρυνση στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ και Δήμαρχο Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο γι’ αυτό το επίτευγμα, που θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τους θεσμούς μας. Όσον αφορά το αντικείμενο της εργασίας μας, εντυπωσιαστήκαμε από τον θεματικό πλούτο και το εξαιρετικό επίπεδο των ταινιών και στον καλλιτεχνικό και τεχνικό τομέα. Κι εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους ανεξαιρέτως τους δημιουργούς που συμμετείχαν και που εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους στην κρίση μας. (περισσότερα…)


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011| ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ |«Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Θα έλεγε κανείς ότι στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού Μήκους Δράμας, τα σκήπτρα θα κρατούσε η εικόνα. Και πραγματικά, μέσα από τις ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν στη μεγάλη οθόνη, το κοινό διασκέδασε, συγκινήθηκε, προβληματίστηκε, μαγεύτηκε από τις εικόνες…

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε τίποτα παραπάνω, εφόσον η έβδομη τέχνη έχει ήδη στέψει βασίλισσα την εικόνα, η οποία μεταφράζεται με χίλιες λέξεις.

Ναι, με λέξεις, αλλά…. με πόσους αριθμούς; (περισσότερα…)


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011: Κριτική αποτίμηση των ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος από τον Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς

apotimisi_ellinikou

Η αναζήτηση του κοινωνικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας, είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος του 34ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σύμφωνα με τον ιστορικό κινηματογράφου, συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς από τη Σερβία. Φέτος ανέλαβε την κριτική αποτίμηση του εν λόγω τμήματος και όπως ανέφερε «αυτή η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την κοινωνία δείχνει ότι οι μικρού μήκους ταινίες μπορούν να είναι ένα δομημένο όλον και να προχωρήσουν έτσι, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”. (περισσότερα…)


Κριτική αποτίμηση των ταινιών του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011 από την Ιωάννα Αθανασάτου


apotimisi die8nous

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο κινηματογράφος φαίνεται ότι αναζητά νέους τρόπους όρασης του κόσμου, νέους τρόπους να λέμε και να βλέπουμε ιστορίες». Μ’αυτά τα λόγια η θεωρητικός κινηματογράφου Ιωάννα Αθανασάτου, έδωσε μια γεύση απο το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας, προχωρώντας εν συνεχεία στην αποτίμηση. Έκανε λόγο για υψηλού επιπέδου ταινίες και μια προσπάθεια μίξης διαφόρων μορφών τέχνης και επικεντρώθηκε σε δύο ενότητες: στις θεματικές και τις μορφικές τάσεις των ταινιών.

Σινεμά εναντίον κρίσης

Πενήντα τρεις ταινίες από 37 χώρες περιελάμβανε το φετινό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Η συμμετοχή από πολλές χώρες του εξωτερικού και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης αλλά και δυσπιστίας έναντι της χώρας «αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα ιδιαίτερο και ελπιδοφόρο γεγονός, που δικαιώνει απόλυτα τη διαδρομή και την προσφορά του Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και την εμβέλειά του σε διεθνές επίπεδο ως πόλος έλξης νέων δημιουργών σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε η κ. Αθανασάτου και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό σηματοδοτεί παράλληλα «τη δύναμη της τέχνης και ιδιαίτερα της τέχνης του κινηματογράφου, να υπερβαίνει τις κρίσεις και να απαντά δημιουργικά στις προκλήσεις των καιρών». (περισσότερα…)


Συνέντευξη του Terry Gilliam στην Κατερίνα Πολύζου με αφορμή την βράβευσή της ταινίας του «Τhe wholly family» στο 17ο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011

gilliam01

O Terry Gilliam στο Φεστιβάλ: «Είναι ντροπή που η Ελλάδα παίρνει όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα. Δείτε την Αγγλία, το δικό μας οικονομικό σύστημα είναι μια καταστροφή, αλλά η Ελλάδα παίρνει όλη την αρνητική δημοσιότητα»

Συνέντευξη του Terry Gilliam στην Κατερίνα Πολύζου (υπέυθυνη Γραφείου Τύπου Φεστιβάλ Δράμας)

gilliam

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης των Monty Pythons και άλλων χολιγουντιανών επιτυχιών, Terry Gilliam, βρέθηκε στη Δράμα με αφορμή την βράβευσή της ταινίας του «Τhe wholly family» στο διαγωνιστικό τμήμα του 17ου Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με το βραβείο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός ο εβδομηντάχρονος σήμερα TerryGilliam,

Μετά τον “Φανταστικό κόσμο του δρ. Παρνάσους”προχωρήσατε σε δυο μικρού μήκους ταινίες. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Επειδή δεν μπορούσα να βρω τα χρήματα για να κάνω μια μεγάλου μήκους μεταπήδησα σε έναν καινούργιο κόσμο, αυτόν των μικρού μήκους ταινιών, καθώς είναι και πιο εύκολο να πάρεις χρήματα.(περισσότερα…)


Αντώνης Παπαδόπουλος: «Ο κινηματογράφος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης είναι πάντα επίκαιρος και άρα αναγκαίος»! | συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

interv ANTONIS PAPADOPOULOS

Συνέντευξη με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή

του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλο

Το φετινό Σεπτέμβρη στη Δράμα η λέξη ACTION ήταν το μότο που κυριάρχησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις παράλληλες εκδηλώσεις, στις πλατείες της πόλης, στα γραφεία του Φεστιβάλ. Ακόμα κι αύριο, στο Δημοτικό Ωδείο όπου, μετά την απονομή των βραβείων ολοκληρώνεται το 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, θα ακουστεί πάλι, μαζί τον ήχο της κλακέτας, που θα γράφει πλέον: «Σκηνή 35η , Πλάνο 18ο, Λήψη 6η ». (περισσότερα…)


Κυριάκος Χαρακίδης: «Ο Δήμος της Δράμας έχει μια θέση αρκετά ψηλά στην παραγωγή του πολιτισμού διαχρονικά…» | συνέντευξη Δήμαρχου Δράμας στην Κατερίνα Πολύζου | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

interv xarakidis

Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μίλησε στην Κατερίνα Πολύζου (Υπεύθυνη Τύπου Φεστιβάλ Δράμας)  για το Φεστιβάλ, τη δυναμική παραμονή του ως αυτόνομου θεσμού, για τον Καλλικράτη και τη νέα γραφειοκρατία, αλλά και για τις προτεραιότητες και προοπτικές της Δράμας.

O Καλλικράτης ήρθε σε μια περίοδο που συμπίπτει με την οικονομική κρίση και υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιβιώσει ο θεσμός και, γενικότερα οι αιρετοί του εκπρόσωποι, στο νέο πλαίσιο όταν μάλιστα ακόμα και οι εργασιακές σχέσεις είναι μάλλον ασταθείς;

Το ζητούμενο είναι πώς αυτή η επανάσταση που γίνεται με τον Καλλικράτη στη λειτουργία των Δήμων, στη λειτουργία του κράτους θα μπορέσει να είναι πετυχημένη. Αυτό που βλέπουμε εμείς σαν δημοτική αρχή στη διάρκεια των εννέα τελευταίων μηνών που έχουμε αναλάβει, είναι η τεράστια γραφειοκρατία η οποία έχει προκύψει. (περισσότερα…)


Συνέντευξη με τον Δήμο Αβδελιώδη Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του 34ου Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011 «Η κριτική είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς..»

INTERVIEW dimos avdeliodis

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής

του 34ου Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,

Δήμο Αβδελιώδη

της Μαρίνας Αγγελάκη (Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ Δράμας)

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης βρέθηκε φέτος στη Δράμα, 27 χρόνια μετά την βράβευσή του για την πρώτη του ταινία, τον «Αθέμιτο Συναγωνισμό». Αυτή τη φορά, ήρθε για να δει, να αξιολογήσει και να κρίνει τις ταινίες που διαγωνίζονται στο ελληνικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ, έχοντας το ρόλο του προέδρου της κριτκής επιτροπής. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η φεστιβαλική εβδομάδα, μας μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία που είχε στη ζωή του η πρώτη του βράβευση εδώ αλλά και η πολιτισμική δραστηριότητα που παράγει η περιφέρεια, για τη σχέση του με τον κινηματογράφο και το θέατρο για τη σχέση του με το λόγο και το φως… (περισσότερα…)


Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: “Ο άνθρωπος γερνά μόνο, όταν πάψει να ξαφνιάζεται και να θαυμάζει” Συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη | Φεστιβάλ Δράμας 2011

INTERVIEW Bakogiannopoulos

Το πρόσωπο και η φωνή του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, του σημαντικότερου κριτικού κινηματογράφου, είναι συνδεδεμένα στη συνείδησή μας με το σινεμά στην τηλεόραση. Είναι ο άνθρωπος που μέσα από την μικρή οθόνη της Ελληνικής Τηλεόρασης, για ένα τέταρτο του αιώνα, μάς σύστηνε με αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Παλιός κι αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ Δράμας, το γνωρίζει καλά από την εποχή που διαμορφωνόταν θεσμικά –υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού από το 1993 έως το 2004. Φέτος ο αγαπημένος των απανταχού Ελλήνων σινεφίλ, ήταν ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η συζήτηση που ακολουθεί ξεκίνησε από μια γλυκιά προσωπική του αναδρομή…

-Θυμάστε την πρώτη ταινία που είδατε; Την πρώτη φορά που πήγατε σινεμά;

Η πρώτη ταινία που θυμάμαι είναι ένα κλασσικό χολιγουντιανό έργο, «Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης», του Χένρι Χαθαγουέι που παίζει ο Γκάρι Κούπερ. Ένα αποικιοκρατικό φιλμ στην Ινδία με τους καλούς Άγγλους και τους κακούς άλλους που τους επιτίθενται βέβαια…. Ήταν ακριβώς πριν από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο η εποχή που το είδα. Ήμουν τεσσάρων χρονών και ήμασταν διακοπές στη Αιδηψό με τους γονείς μου. (περισσότερα…)


Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πραγματικά ανατρεπτική;| Συζήτηση με την κριτική επιτροπή του 5ου DIGI 2011| ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

Digi's interv

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη

Τα ηλιόλουστα μεσημέρια στο Ύδραμα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας, προσφέρονται για τέτοιους προβληματισμούς…

Για τον διευθυντή φωτογραφίας, Γιάννη Δασκαλοθανάση, το Φεστιβάλ της Δράμας είναι η ‘πηγή’ των ταινιών μικρού μήκους, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία και οι νέες ευκαιρίες που δίνονται εδώ το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον. (περισσότερα…)


«Μικρο-βιο» Ημερίδα της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών 23.9.2011 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

MIKROVIO

Νέα παιδιά, δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους γέμισαν την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011  την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δράμας, για να παρακολουθήσουν την ημερίδα «Μικρο-βιο» που οργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Φορείς και προσωπικότητες της κινηματογραφικής κοινότητας, ανέπτυξαν μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την εκφραστική αυτονομία του ανεξάρτητου μέσου, την παραγωγή και διανομή της ταινίας μικρού μήκους, τη διεθνή σκηνή, την παιδεία και το διαδίκτυο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, καθώς περιελάμβαναν δεσμεύσεις και ανακοινώσεις. (περισσότερα…)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ La Femis και Norske Filmskolen | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

FEST DRAMAS 2011 PAROUSIASH KINFIKON SXOLON

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

La Femis και Norske Filmskolen

Η διεθνούς φήμη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έφερε στην πόλη εκπροσώπους από δυο ευρωπαϊκές σχολές κινηματογράφου, τη ΓαλλικήLa Femis και τη NorskeFilmskolen, που εδράζεται στο Lillehammer της Νορβηγίας. Για τη Γαλλική σχολή μίλησε η διευθύντρια Pascale Bordenstein, ενώ για τη Νορβηγική, ο κοσμήτορας της σχολής Thomas Stenderup.

Οι εκπρόσωποι των σχολών παρουσίασαν το πρόγραμμα σπουδών, ώστε όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο των γραφείων του φεστιβάλ να γίνουν κοινωνοί του τρόπου που λειτουργούν στο εξωτερικό οι κινηματογραφικές σχολές.(περισσότερα…)


Παράλληλες εκδηλώσεις: Παρουσιάσεις σκηνοθετών | Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 “Αυτά” και άλλα ενδιαφέροντα…| ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

paroysiasi skinothetwn - pempti 22 - 9

Αλέξανδρος Σιπσίδης – “Iris” | Αδάμ Καρυπίδης – “Hunting Frogs” |Βικτώρια Τρέτσιακ – “Κύκλωπας 2” | Δημήτρης Μπίτος – “Κόντρα” | Ρηνιώ Δραγασάκη – “Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ” | Λευτέρης Χαρίτος – “Νύφη” | Λίζα Αποστολοπούλου – “Κάποιος” |Κλειώ Φανουράκη – “Φτου! ξελευθεριά για όλους” | Αλέξανδρος Σκούρας – “Gran Partita” | Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας – “Dead on time” | Felicie Haymoz (Ελβετία) – “Θα ξανασυναντηθούμε ποτέ;” | Gyorgy Mor Karpati (Ουγγαρία) – “Δάσος

Το παιχνίδισμα του ήλιου με τα σύννεφα και η μεγάλη συμμετοχή σκηνοθετών από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ, έδωσαν τον τόνο στην παρουσίαση της σημερινής ημέρας. Ο Κώστας Κωνσταντινίδης καλωσόρισε τους δημιουργούς, προκαλώντας τους παράλληλα να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και ως άνθρωποι του κινηματογράφου, στο πολυπληθές ακροατήριο. Ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα ζωντανός αν και οι περισσότεροι δημιουργοί φάνηκε να υποστηρίζουν την άποψη, ότι οι ταινίες τους, ως αυτόνομα καλλιτεχνικά γεγονότα, μπορούν να μιλούν από μόνες τους. Εκτός των Ελλήνων σκηνοθετών, παρόντες ήταν μια Ελβετή και ένας Ούγγρος σκηνοθέτης.

Στη σημερινή συνάντηση παρόντες ήταν:

Εθνικό διαγωνιστικό

Αλέξανδρος Σιπσίδης – “Iris

“Όταν πιστεύεις σε κάτι μπορεί να πραγματοποιηθεί, ειδικά η αγάπη θέλει θυσίες”. Δανείστηκα αυτό το λόγο, αφού άμα πιστεύεις σε κάτι πολύ μπορείς να το κάνεις. Έτσι ξεκίνησα σε αυτή την ταινία πιστεύοντας σε αυτήν μέχρι το τέλος, ότι θα την ολοκληρώσω, έχοντας την ιδέα για το θέμα της από την αρχή των γυρισμάτων μέχρι και το τελικό γύρισμα, το ίδιο και αμετάβλητο.” (περισσότερα…)


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011 | Παράλληλες Εκδηλώσεις: Παρουσίαση σκηνοθετών:Τετάρτη 21.9.2011 | Εποικοδομητικός διάλογος…

paroysiasiskinothetwn - tetarti 21-9

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρουσίαση σκηνοθετών: Ο… δεύτερος κύκλος

Η ματιά των σινεφίλ του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στράφηκε από τις ταινίες, στους συντελεστές που τις έκαναν πραγματικότητα. Ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Κωνσταντινίδης, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, με τη “συνοδεία” της βροχής, στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ, σκηνοθέτες, οι οποίοι συμμετέχουν φέτος στα τρία διαγωνιστικά τμήματα.

Ιδιαίτερο τόνο στη συζήτηση έδωσε η παρουσία ενός Τούρκου σκηνοθέτη κι ενός Ισπανού παραγωγού, που απέδειξε ότι η φήμη του Φεστιβάλ ταξίδεψε διεθνώς, φέρνοντας στην επαρχιακή Δράμα διαγωνιζόμενους από πολλά μέρη του πλανήτη. (περισσότερα…)

Σεπτεμβρίου 21, 2011 | Categories: CINEMA, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ | Tags:ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011 | Αφήστε σχόλιο » | Επεξεργασία


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011 | Παράλληλες Εκδηλώσεις: Παρουσίαση σκηνοθετών: Τρίτη 20.9.2011| Εύα Θεοδωρίδου – Δημήτρης Γιουζέπας, Στάμος Τσάμης, Κώστας Στραγαλινός

paroysiasi skinotheton digi  - triti 20-9

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

Παρουσίαση σκηνοθετών…

Ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Κωνσταντινίδης υποδέχτηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, στο αίθριο του Φεστιβάλ, τους σκηνοθέτες τριών από τις οκτώ ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος “Digi 2011” που προβλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά το τέλος της τελετής έναρξης στο Δημοτικό Ωδείο.

Εύα Θεοδωρίδου – Δημήτρης Γιουζέπας

Living city

Πρόκειται για την ιστορία μιας κυριολεκτικά ζωντανής πόλης, η οποία φιλοξενεί στα σπλάχνα της κατοίκους που βρίσκονται σε μια περίεργη αλληλεπίδραση. Η υπόθεση ξεκινάει από τη στιγμή που ένας ξένος εισέρχεται στην πόλη για να ανατρέψει τις ισορροπίες της και τα καταφέρνει, ανέφερε η Εύα Θεοδωρίδου. Ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας είναι η ίδια η πόλη και αναδεικνύεται μέσα από τις ιστορίες κάποιων ανθρώπων, κατοίκων ή επισκεπτών, καθώς η ταινία παρουσιάζει τον προβληματισμό για μια πόλη – καρικατούρα των σύγχρονων πόλεων, όχι με τη σημερινή μορφή τους, αλλά με την μορφή που θα ήθελαν να έχουν, σημείωσε ο Δημήτρης Γιουζέπας.(περισσότερα…)


Τελετή έναρξης του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ και του 5ου Digi- Τιμητική εκδήλωση για Γιάννη Βόγλη

fest dr 2011 enarxi

«Σκηνή 34η, πλάνο 17ο, λήψη 5ηACTION

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα εβδόμη απογευματινή και όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη φεστιβαλική εβδομάδα μικρού μήκους στη Δράμα. Στο Δημοτικό Ωδείο της ακριτικής πόλης καταφθάνουν κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι θεσμών, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κι αντιπεριφερειάρχες, υπουργοί, τα μέλη των κριτικών επιτροπών, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, οι χρόνιοι εραστές της Δράμας…

enarxi_fest dramas 2011

Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει γεμάτος δράσεις κι αντιδράσεις αλλά, όλα δείχνουν, πως η μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα για την μικρού μήκους ταινία κατάφερε να μείνει πιστή στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, όπως εδώ και 34 χρόνια.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος

Μερικές εκατοντάδες νέες κινηματογραφικές δημιουργίες και φέτος είναι έτοιμες να ξεδιπλωθούν στις δυο μεγάλες οθόνες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, δεν αργεί να ανοίξει την αυλαία για την τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που ήμαστε σε θέση και φέτος να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου σ’ αυτό τον τόπο. Ήταν δύσκολο να φανταστούμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο το αποτέλεσμα της φετινής διοργάνωσης αλλά και για την ελληνική παραγωγή που θα έφτανε εδώ. Να όμως που σε τέτοιους αντίξοους καιρούς, η παραγωγή αυξήθηκε και μάλιστα υπερβολικά. Και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. (περισσότερα…)


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011: ξεκινά με την «Εαρινή σύναξι των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (προέδρου κριτικής επιτροπής) Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011, 20.30 στην Πλατεία της Αγ. Σοφίας

avdeliodis earini synaxi

Άρωμα χιώτικης μαστίχας απόψε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας – Προβολή της ταινίας «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», του Δήμου Αβδελιώδη

Ο Δήμος Αβδελιώδης, είναι ο δημιουργός του «Αθέμιτου Συναγωνισμού» (1982), η πρώτη ασπρόμαυρη, μικρού μήκους, ταινία του που απέσπασε το 1ο βραβείο κριτικής επιτροπής και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Δράμας το 1984, της θαυμάσιας ταινίας «Το δέντρο που πληγώναμε» (1987) της «Νίκης της Σαμοθράκης» (1990), της «Εαρινής σύναξις των αγροφυλάκων» (1999). Η τελευταία αυτή ταινία του σκηνοθέτη, που ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το 2007 ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, προβάλλεται απόψε στις 20.30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών παράλληλων εκδηλώσεων. Μια ταινία για τη ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της, με ευφυείς διαλόγους, εξαιρετική φωτογραφία και ερμηνείες που εκπλήσσουν από ερασιτέχνες ηθοποιούς σχεδόν στο σύνολό τους. Συμπρωταγωνιστούν η φύση, τα σύννεφα, το χιόνι, η βροχή…(περισσότερα…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: