ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ La Femis και Norske Filmskolen | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2011

FEST DRAMAS 2011 PAROUSIASH KINFIKON SXOLON

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

La Femis και Norske Filmskolen

 

Η διεθνούς φήμη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έφερε στην πόλη εκπροσώπους από δυο ευρωπαϊκές σχολές κινηματογράφου, τη Γαλλική La Femis και τη Norske Filmskolen, που εδράζεται στο Lillehammer της Νορβηγίας. Για τη Γαλλική σχολή μίλησε η διευθύντρια Pascale Bordenstein, ενώ για τη Νορβηγική, ο κοσμήτορας της σχολής Thomas Stenderup.

Οι εκπρόσωποι των σχολών παρουσίασαν το πρόγραμμα σπουδών, ώστε όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο των γραφείων του φεστιβάλ να γίνουν κοινωνοί του τρόπου που λειτουργούν στο εξωτερικό οι κινηματογραφικές σχολές.

Την παρουσίαση προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος προέτρεψε το κοινό να παρακολουθήσει τα αφιερώματα στο γαλλικό και νορβηγικό κινηματογράφο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους διεθνείς εκπροσώπους και τόνισε τη σημασία του θεσμού, ζητώντας από σκηνοθέτες και κοινό να μην τον αφήσουν να φθίνει, αλλά να τον αναβαθμίζουν ενθαρρύνοντας τις νέες δημιουργίες.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Φεστιβάλ της αποκεντρωμένης Δράμας είναι ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης τόσο σε οργάνωση όσο και σε ποιότητα έργων κι ευχήθηκε καλή θέαση!

Norske Filmskolen

Η Νορβηγία «ήρθε» στην επαρχιακή Δράμα, μέσου του εκπροσώπου της Νορβηγικής κινηματογραφικής σχολής Norske Filmskolen, του Thomas Stenderup, κοσμήτορα. Ο ίδιος σύγκρινε μάλιστα την πόλη της Δράμας, με το επίσης αποκεντρωμένο Lillehammer, όπου εδράζεται το σχολείο.

Πρόκειται για μια νέα σχολή, που κλείνει τα 13 της χρόνια, από το 1997, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να την ιδρύσει. Είναι επιχορηγούμενη από το κράτος και η δεύτερη πιο ακριβή κινηματογραφική εκπαίδευση που μπορεί να πάρει κάποιος εκκολαπτόμενος κινηματογραφιστής.

Ο κοσμήτορας τόνισε επανειλημμένα το πόσο δύσκολο είναι να φοιτήσει κάποιος στη σχολή αυτή, καθώς δέχονται μόνο 42 μαθητές, κάθε δεύτερο χρόνο.

Η φιλοσοφία της σχολής είναι αντιθετική. Ενώ θεωρούν ότι οι δημιουργοί δεν εκπαιδεύονται, ακολουθείται αυστηρά ένα καθαρό κι απόλυτα καθορισμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργοί μπορούν να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες.

«Στο σχολείο αυτό μπορείτε να κάνετε λάθη». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν γραμμένο στον πίνακα οι πρωτοετείς, την πρώτη κιόλας μέρα τους στη σχολή. Οι εκπαιδευτικοί τους προτρέπουν να ρισκάρουν, να μην κινούνται εκ του ασφαλούς, αλλά να πειραματίζονται. Εξάλλου, από τα έργα τους τίποτα δε θα κυκλοφορήσει στο κοινό μέχρι να γίνει η τελική επεξεργασία. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, αποβάλλεται.

Στα τρία χρόνια που διαρκούν οι σπουδές, οι επίλεκτοι σπουδαστές, κάνουν 8-9 ταινίες μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα των σπουδών απαιτεί να δουλεύουν σε «τρίπτυχα» ανάλογα με την ειδικότητα την οποία έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν.

Τα τρίπτυχα είναι τα εξής:

1- σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή.

2- φωτογραφία, σχεδιασμός παραγωγής, σκηνοθεσία, που είναι το εικαστικό κομμάτι.

3- μοντάζ, ηχοληψία, σκηνοθεσία, που είναι το τεχνικό κομμάτι.

Σ’ αυτά τα τμήματα, έρχεται να προστεθεί μια νέα ειδικότητα, αυτή του visual digital designer, του σχεδιαστή ψηφιακών εικόνων.

Σύντομα, η σχολή θα αποκτήσει και ειδικό τμήμα, όπου θα γυρίζονται μόνο ντοκιμαντέρ.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κοσμήτορας, η σχολή δεν είναι μόνο για ταινίες μικρού μήκους. Από τους σπουδαστές ζητείται να επινοήσουν μια ολοκληρωμένη ιστορία κι έπειτα να επιλέξουν ποιες σκηνές θα γυρίσουν σε ταινία που να φτάνει μέχρι τα 25’.

Με τη συμφωνία Μπολώνια, όμως, θα επιτραπεί στους σπουδαστές να γυρίζουν και μεγάλου μήκους ταινίες, ως εργασίες.

Η σχολή συνεργάζεται με ένα εθνικό πρόγραμμα της Νορβηγίας, που ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έρευνα σε όλους τους τομείς της τέχνης. Δυο φορές το χρόνο συναντιούνται φοιτητές από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές της χώρας και συζητούν για την τέχνη τους. Όσοι επιλεγούν για να παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, εφόσον αποφοιτήσουν, παίρνουν διδακτορικό στις καλές τέχνες, γίνονται επαγγελματίες και πληρώνονται για τρία χρόνια, ώστε να γυρίζουν ταινίες.

Ο κοσμήτορας της σχολής θεωρεί το εν λόγω πρόγραμμα εξαιρετικά σημαντικό κι εποικοδομητικό, καθώς ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ όλων των μορφών τέχνης.

Στόχος της σχολής δεν είναι τόσο οι γνώσεις, αλλά η ικανότητα να έχουν οι φοιτητές κοινή καλλιτεχνική γλώσσα, γι’ αυτό διδάσκονται όλοι: δραματουργία, φιλοσοφία της τέχνης, μια προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών του ίδιου του Stenderup και ιστορία του κινηματογράφου.

Με τα μαθήματα οι δημιουργοί μπορούν να προσδιορίσουν τον καλλιτεχνικό εαυτό τους και να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους.

Η σχολή συνεργάζεται επίσης και με δυο δραματικές σχολές, δανειζόμενη από αυτές ηθοποιούς για τις ταινίες-εργασίες των φοιτητών.

Από αυτή την αυστηρή, αλλά εξαίρετη σχολή, θα έχουν την ευκαιρία οι κινηματογραφόφιλοι να παρακολουθήσουν αύριο στον κινηματογράφο «Ολύμπια» τέσσερις ταινίες, εκ των οποίων η ταινία «Tuba Atlantic» απέσπασε σπουδαστικό Oscar!

Τέλος, ο κοσμήτορας, ο οποίος είναι και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής ανέφερε ότι κανένα σχολείο δεν δημιουργεί ταλέντα, απλώς παρέχουν τα «εργαλεία» για να λάμψουν όσοι έχουν ήδη την πολυπόθητη έμπνευση να δημιουργήσουν και ίσως να μεγαλουργήσουν.

Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου “La Femis

Παρουσίαση της Γαλλικής Σχολής Κινηματογράφου “La Femis” πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αίθριο χώρο του Φεστιβάλ Δράμας από τη Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της σχολής, Paschale Bordenstein.

Η κα Bordenstein ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την τιμητική προβολή τριών προγραμμάτων ταινιών της “Femis” στο Φεστιβάλ. Στη συνέχεια παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας της “Femis”, μιας σχολής με μόλις 25 χρόνια ζωής. Η ίδρυση της σχολής έγινε το 1986 στα πρότυπα του IDEC, του Ανώτερου Ινστιτούτου Κινηματογραφικών Σπουδών. Το IDEC έγινε διάσημο, επειδή παρείχε υποτροφίες μέσω του κράτους και της κυβέρνησης σε ξένους φοιτητές-σκηνοθέτες. Οι σκηνοθέτες αυτοί, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Γαβράς και Θόδωρος Αγγελόπουλος, επέλεξαν το IDEC, καθώς ένιωθαν περήφανοι για τον γαλλικό κινηματογράφο, ο οποίος ήταν ενεργός, φρέσκος, διάσημος, με ιστορία, ιδίως στην καρδιά της δεκαετίας του ’60 που δέχτηκε επιρροές από το Nouvelle Vague-Νέο Κύμα.

Σκοπός της “Femis” είναι να δημιουργήσει δημιουργούς. Είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με τον κινηματογράφο, ως αυτόνομη τέχνη και παρέχει αποκλειστικά κινηματογραφική εκπαίδευση. Υπάρχουν τρεις άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η κατάρτιση των φοιτητών της σχολής, ο καλλιτεχνικός, ο τεχνικός και ο πρακτικός. Πέρα από αυτή τη βάση, η σχολή περιλαμβάνει και νέα τμήματα για νέες ειδικότητες. Η “Femis” εκπαιδεύει σπουδαστές για εννιά κατηγορίες του κινηματογραφικού χώρου: Σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς, μοντέρ, διευθυντές φωτογραφίας, τεχνικούς ήχου, σκηνογράφους, υπεύθυνους σκριπτ και διευθυντές διανομής και εκμετάλλευσης ταινιών.

Η “Femis” αποτελεί σχολή τέχνης και όχι πανεπιστημιακή σχολή. Είναι αναγνωρισμένη στη Γαλλία ως εθνική και δημόσια σχολή επαγγελμάτων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και παρέχει στους σπουδαστές της όλα τα μέσα για την παραγωγή ταινιών. Ανά έτος ξεχωρίζει 170 φοιτητές ανάμεσα σε 1.100 υποψηφίους μέσα από μια εξαιρετικά δύσκολη και αυστηρή διαδικασία επιλογής. Στη σχολή εισάγονται επίσης, με ξεχωριστούς διαγωνισμούς υποψήφιοι από όλη την Ευρώπη και από τρίτα κράτη.

Οι φοιτητές διδάσκονται από επαγγελματίες όλων ειδικοτήτων του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα εκπαιδεύονται στη δημιουργία τριών ειδών ταινιών, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και fiction relative (δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ). Μάλιστα πριν τρία χρόνια ξεκίνησε και η εκπαίδευση πάνω στις νέες τεχνολογίες 3D, κάτι που δεν είναι διαδεδομένο στη Γαλλία.

Κατά το πρώτο έτος σπουδών οι φοιτητές εκπαιδεύονται γενικά στην παραγωγή ταινιών. Εν συνεχεία, αποκτούν ειδικότητα και εργάζονται πάνω σε αυτή. Στο δεύτερο έτος σπουδών ξεκινούν να παράγουν ταινίες. Περισσότερες από 100 ταινίες παράγονται κάθε χρόνο και προβάλλονται σε πάνω από 60 εθνικά και 40 διεθνή φεστιβάλ.

Μέσα σε πάνω από είκοσι χρόνια οι σπουδαστές της “Femis” έχουν δημιουργήσει πάνω από 2.000 ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Κάποιες από αυτές συνιστούν υπέροχα δείγματα δουλειάς νέων ταλέντων και ξεχωρίζουν και διακρίνονται σε πολλά φεστιβάλ.

(Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Αμπατζή- Μαριάνθη Λαζαρίδου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: