Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 1/Σύνθεση 16 & 17 Δεκεμβρίου 2011 Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 26 Σεπτεμβρίου 2011 | Ελληνικό Σχέδιο & Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

LOGO_AGWNES

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κύκλος

Ελληνικό Τραγούδι

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού

1/Σύνθεση

16 & 17 Δεκεμβρίου 2011

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Εντάσσεται δε στον Κύκλο: Ελληνικό Τραγούδι που παρουσιάζεται από την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ο ουσιαστικός στόχος των Αγώνων αυτών είναι η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής του και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του. Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθούν φέτος για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη χρονιά των αγώνων, επικεντρώνει στη σύνθεση και άρα στον μουσικό δημιουργό του τραγουδιού ζητώντας από κάθε υποψήφιο τρία τραγούδια στην προσπάθεια να αναδειχθεί η συνθετική ταυτότητα του.

Οι διαδοχικές φάσεις προετοιμασίας των αγώνων είναι οι εξής:

  • 26 Σεπτεμβρίου –Έναρξη υποβολής των αιτήσεων
  • 26 Σεπτεμβρίου- 4 Νοεμβρίου : υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
  • 3 Νοεμβρίου- 14 Νοεμβρίου – Προκριματική φάση επιλογής των δέκα υποψηφίων για τον τελικό
  • 15 Νοεμβρίου – Ανακοίνωση των επιτυχόντων
  • 17 Δεκεμβρίου – Ζωντανή εκτέλεση των 30 επιλεγμένων τραγουδιών/ Κρίση και απονομή βραβείων.

Παράλληλα στις εκδηλώσεις των Αγώνων εντάσσονται δύο συζητήσεις – στις 20 Νοεμβρίου στη μικρή αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και στις 16 Δεκεμβρίου στην βοηθητική αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (σε χώρο που θα ανακοινωθεί). Ο στόχος των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σε ό,τι αφορά στην σύγχρονη δημιουργία τραγουδιών από συνθέτες και τροβαδούρους (τραγουδοποιούς), ερμηνευτές και κοινό.

***

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΚΛΟΥ: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Με τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον «καθημερινό πολιτισμό». Οι Αγώνες είναι αφιερωμένοι στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας και θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά με αντικείμενο την στιχουργική δημιουργία.

***

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Οργανωτική επιτροπή:

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Κώστας Φασουλάς

Τάσος Ρωσόπουλος

Ραλλού Βογιατζή

Προκριματική επιτροπή

Οργανωτική και τέσσερα ακόμα μέλη

Επιτροπή κρίσεων τελικού

Αντώνης Παπαδημητρίου

Πέτρος Μάρκαρης

Βασίλης Παπαβασιλείου

Δήμος Αβδελιώδης

Αγαθή Δημητρούκα

Μηνάς Μαυρικάκης

Μίλτος Λογιάδης
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χρήστος Μιχαηλίδης

***

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού

1/Σύνθεση

Οι Αγώνες βραβεύουν το ¨Έντεχνο τραγούδι όχι με την φθαρμένη του σημερινή έννοια ενός συγκεκριμένου “τραγουδιστικού είδους” κατ’ αντιπαράθεσιν με άλλα. Ο όρος επαναπροσδιορίζεται λοιπόν με το ακόλουθο ηθικό και όχι μουσικολογικό περιεχόμενο:

To Nέο Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι των Αγώνων δεν θεωρείται συνεπώς ως είδος/κατηγορία τραγουδιού μουσικής -πόσο μάλλον δε το αντίθετο του λαϊκού τραγουδιού-, αλλά ορίζεται ως το αντίθετο του αγοραίου τραγουδιού κάθε είδους.

Έντεχνο είναι εφεξής το τραγούδι-καλλιτέχνημα, που ο πρωταρχικό ηθικός στόχος και κίνητρο της σύνθεσης μουσικής και λόγου είναι ευδιάκριτα αισθητικός και ιδεολογικός, δηλαδή η ίδια η Τέχνη και όχι η εμπορική εκμετάλλευση. Αυτή είναι μια δευτερογενής διαδικασία εμπορική, άσχετη της ίδιας της σύνθεσης. Είναι συνεπώς για εμάς εφεξής Έντεχνο κάθε τέτοιο τραγούδι σε όποιο μουσικό είδος και αν ανήκει.

Αυτές οι σκέψεις είναι και το έναυσμα για την προκήρυξη αυτών των αγώνων αλλά και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος συζητήσεων γύρω από το τραγούδι.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η προκήρυξη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

***

Πληροφορίες για τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγούδιου/1 ΣΎΝΘΕΣΗ:

Tηλ: 2130178286 ( Δε- Παρ: 11.00 -16.00)

 

Advertisement

2 comments

  1. Πολλά συγχαρητήρια! Επιτέλους ένας σοβαρός θεσμός από ένα ίδρυμα του κύρους Ωνάση.

  2. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, χρειάζεται η Ελλάδα, ειδικά τις μέρες που διανύουμε, τέτοιες προτάσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.