ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2011-2012
«Η Κασσάνδρα και ο λύκος»
της Μαργαρίτας Καραπάνου
Από 13 Οκτωβρίου
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή
«Το λύκο λυπόμουνα συνήθως. Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;»
Γραμμένο σαν από παιδί, επεξεργασμένο όμως από μια από τις καλύτερες γυναίκες συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας, το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» (1978) ανεβαίνει σε μορφή μονολόγου στο θέατρο, με την ηθοποιό Σεραφίτα Γρηγοριάδου και ζωντανούς μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από τις Εύη Κουρτίδου και Νατάσα Γιανναράκη, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου.
Η περιπέτεια της ενηλικίωσης μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Ενός όμως μικρού παιδιού όχι και τόσο αθώου… Μητέρα και κόρη, φαντασία και πραγματικότητα, βία και τρυφερότητα, αγάπη και τρόμος γίνονται ένα μέσα στο μυαλό της μικρής Κασσάνδρας.
Ένα ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο ενός παιδιού, όπου οι απόηχοι της πραγματικότητας μας πληροφορούν για ένα περιβάλλον σκληρό, συγχητικό, γεμάτο απουσίες, με ελάχιστες χαραμάδες φωτός. Η Κασσάνδρα δεν θα παραιτηθεί – παλεύει απεγνωσμένα για να μπορέσει να βάλει μια στοιχειώδη τάξη και να συνδεθεί με τον κόσμο γύρω της.
«Νομίζω πως κανείς δεν έχει χειριστεί το θέμα της παιδικής ηλικίας όπως εσείς. Δεν έχει μιλήσει για την κρυφή σκληράδα, για το αόρατο αυτό μείγμα της φαντασίας και της πραγματικότητας, μ’ έναν τρόπο τόσο ανοιχτό και απροσδόκητο. Μου ήρθανε στο νου ο Proust, ο Jerzy Kosinski και ο Lewis Carroll… Εσείς, όμως, έχετε βρει εδώ μία αλήθεια που κανένας απ’ αυτούς τους τρεις συγγραφείς δεν έπιασε. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενό σας βιβλίο».
Απόσπασμα από γράμμα του John Updike στην Μαργαρίτα Καραπάνου.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τις αναφορές και τις δημοσιεύσεις σας
Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, της Μαργαρίτας Καραπάνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Συντελεστές ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου
Ερμηνεία: Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Μουσική σύνθεση: Εύη Κουρτίδου
Μουσική ερμηνεία: Νατάσα Γιανναράκη
Εύη Κουρτίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Έλλη Κήτα
Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Εικαστική επιμέλεια: Ευαγγελία Γούλα
Σχεδιασμός φώτων: Αποστόλης Τσατσάκος
Υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων: Παναγιώτης Παπουτσής
Διάρκεια παράστασης: 1.10’
Τιμές εισιτηρίων: 15 & 12 (φοιτητικό)
« Μ for little MΑΝ»
Για 2η χρονιά
Η νέα παραγωγή της ομάδας Splish–splash
Από 15 Οκτωβρίου έως 18 Δεκεμβρίου
κάθε Σάββατο και Κυριακή
Μετά την μεγάλη επιτυχία τη περσινή χρονιά το «m» επανέρχεται για 2η χρονιά
Η θεατρική ομάδα Splish-Splash παρακολουθεί την κωμικοτραγική πορεία του ανθρώπου μέσα στους αιώνες και τη σχέση του με την εξουσία υπό το πρίσμα του Μ, ενός παραμορφωτικού καθρέφτη, που όμως, όπως όλοι οι καθρέφτες, λέει πάντα την αλήθεια. Οποιαδήποτε τρανταχτή ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική…
Καλή σας διασκέδαση!!!
Διάρκεια : 70’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Ο
Βοηθός σκηνοθέτη- επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Καμπυλαυκά
Σκίτσα-Μουσική επιμέλεια: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Ενδυματολόγος: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Διανομή: Γιάννης Ο, Βασίλης Ζαϊφίδης, Νάντια Καβουλάκου, Μαρίτα Βλασσοπούλου
Εισιτήριο: 15€
Φοιτητικό: 10€
«Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν…»
Του Cezaris Graužinis
Για 3η χρονιά
Από 17 Οκτωβρίου έως 27 Δεκεμβρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Η ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΗΣΙΟΥ ΝΤΕ ΣΑΝΤ
ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟ
ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ώρα 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70 λεπτά
Κείμενο-Σκηνοθεσία
Σκηνικό- Φωτισμοί :Τσέζαρις Γκραουζίνις
Μετάφραση :Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Κοστούμι – styling :Βίλμα Γκαλτσκάιτε-Νταμπκιένε
Σχεδιασμός ήχων :Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ 17 ΕΤΩΝ
Κανονικό 17ευρώ
Φοιτητικό & Νεανικό κάτω των 30 ετών 12ευρώ
Ομαδικό (πάνω από 5 άτομα) : 12 ευρώ
«Θέλεις να πας μακριά;»
Από 19 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου
κάθε Τετάρτη
Θεατρικό μονόπρακτο.
Ένα βιωματικό έργο που εναλλάσσεται ανάμεσα σε παράλογο και λογική, σε όνειρο και πραγματικότητα. Μία προσπάθεια για ένα πορτρέτο ενός σύγχρονου κοριτσιού, με παιδική αφέλεια, που προσπαθεί να τοποθετηθεί στον παρηκμασμένο πολιτισμό του τώρα, μέσα από τις δυσκολίες της «εύκολης» εποχής.
Σε αυτόν τον μη συγκεκριμένο τόπο, που θα μπορούσε να είναι εκεί όπου κανείς ακροβατεί με την σκέψη πριν αποκοιμηθεί, η ηθοποιός, ένα άτομο μη συγκεκριμένης ηλικίας, μονολογεί αποκαλύπτοντας έναν χείμαρρο από σκέψεις, όνειρα και εικόνες, ανασφάλειες και ερωτηματικά, καθώς και την λαχτάρα για κάτι διαφορετικό.
Το Ρούχο αναπαριστά την εξιδανικευμένη της εικόνα: μεταξύ νυφικού και φορέματος της πριγκίπισσας των παραμυθιών, παλιού ή νέου, δικό της ή ξένο, κάτι σαν ακέφαλος θεός, αρχαίος ή σύγχρονος. Είναι η τέλεια, αυθεντική μορφή της κοπέλας, αυτό που θα ήθελε να ήταν. Παράλληλα το ρούχο περιλαμβάνει και προστατεύει τα πιο προσωπικά της αντικείμενα τις αναμνήσεις και τα όνειρα, ραμμένα – χτισμένα πάνω του με τρομαχτική λεπτομέρεια.
Το ρούχο είναι το «Εγώ», το ενσυνείδητο κομμάτι, το μοναδικό που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Το ρούχο κατά τον Μάρσαλ Μακ Λούαν είναι η προέκταση του δέρματος μας. Είναι η ταυτότητά μας. Είναι αυτό που διαλέγουμε να φορέσουμε για να παίξουμε τον καθημερινό μας ρόλο.
Παίζει η ηθοποιός Πέννυ Μηλιά
Κείμενο: Άννα Μελή
Η σκηνοθετική επιμέλεια,οι φωτισμοί και ο προγραμματισμός της ψηφιακής πλατφόρμας έγινε από την ομάδα του Fournoslab
Είσοδος 12 ευρώ
«Το τέλος και η αρχή»
Η νέα παραγωγή της ομάδας Πλεύσις
Από 14 Ιανουαρίου έως 8 Απριλίου
Κάθε Σάββατο και Κυριακή
Μία σκηνική σύνθεση εμπνευσμένη από τον «κόσμο» του Σάμουελ Μπέκετ.
Χωρίς εκφερόμενο κείμενο αλλά με μία ευδιάκριτη σωματική αφηγηματικότητα οι ερμηνευτές επινοούν μία συνθήκη ύπαρξης, σχέσεων μεταξύ τους σχολιάζοντας με μαύρο χιούμορ το παράλογο του ανθρώπινου γίγνεσθαι.
Η δραματική κατάσταση εμπεριέχεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε ό,τι είναι οπτικό. Τα καίρια ερωτήματα που διατρέχουν το έργο του Μπέκετ, το ανέφικτο της επικοινωνίας, η ζωή που γίνεται αντιληπτή ως φθορά και σήψη, η συνείδηση του ποιοι είμαστε και που πάμε, καθορίζουν το δραματικό ιστό της σκηνικής σύνθεσης. Σε όλο το έργο υπάρχει ο υπαινιγμός ότι όλος ο κόσμος είναι γεμάτος ερωτήματα που ζητούν απάντηση.
Για την απόδοση της σκηνικής δημιουργίας η Πλεύσις χρησιμοποιεί μία σύνθετη αφηγηματική γλώσσα κινούμενη στα όρια θεάτρου και χορού με τη μιμική σε εμφατικό ρόλο. Οι ερμηνευτές δημιουργούν κωμικοτραγικές φιγούρες στα όρια του παράλογου «κλείνοντας το μάτι» στους χαρακτήρες του «Περιμένοντας το Γκοντό». Διαπραγματεύονται τα όρια τους στην ατμόσφαιρα του «Τέλους του παιχνιδιού», αφουγκράζονται το ανέφικτο της «Πράξης χωρίς λόγια». Στην ροή της παράστασης η μη γραμμική εξέλιξη υπονομεύει την δεδομένη ενότητα της ύπαρξης και αναδεικνύει την άποψη του Μπέκετ ότι η έλλειψη επικοινωνίας δεν είναι μόνο με το περιβάλλον αλλά και με τον εαυτό.
Στη πρόταση της Πλεύσις η μικρή κοινότητα των ερμηνευτών έρχεται να ανασύρει από την σκοτεινιά του μπεκετικού σύμπαντος, ποίηση και νύξεις ελπίδας.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΣΚΗΝΙΚΑ: Αντώνης Κουτρουμπής
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Όλγα Γερογιαννάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μηνάς Εμμανουήλ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Χριστίνα Θανάσουλα
ΣΚΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Θένια Κουτρουμπή
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ομάδα Πλεύσις
«Jalousie»
της Εστέρ Βιλάρ
Από 16 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Λίγα λόγια για το έργο: Τρεις γυναίκες, κι ένας άνδρας που ποτέ δεν βλέπουμε.
Το ‘μήλον της έριδος’ και οι διεκδικήτριες του…
Και μια περίεργα κωμική επικοινωνία γεμάτη συναισθηματικές εκρήξεις που προκύπτουν από την ανταλλαγή μηνυμάτων των τριών γυναικών.
Ένα έργο που διαπραγματεύεται με χιούμορ τη διεκδίκηση των δύο φύλων με κύριο άξονα τη ζήλεια.
Η παράσταση. Μέσα σε ένα αφαιρετικό περιβάλλον οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί, μας ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες τους σε μια όχι συνηθισμένη μορφή θεάτρου, όπου τα πρόσωπα συνομιλούν το καθένα από το χώρο του, χωρίς να συναντιούνται. Το κείμενο σε μορφή μικρών μονολόγων εντείνει την κωμικότητα των εμμονών τους και δίνει μια διαφορετική φόρμα στο θέαμα. Το παιχνίδι σκιών πίσω από τις ηρωίδες, μας ταξιδεύει στο χώρο της φαντασίας τους ενώ οι προβολές ενδιάμεσα των σκηνών φανερώνουν την άλλη όψη του νομίσματος, την αντρική θέση πάνω στο αιώνιο ζήτημα της κατάκτησης και της διεκδίκησης.
Η παράσταση , όχι μεγαλύτερης διάρκειας από 75 λεπτά , θέλει να κρατήσει το χιούμορ και την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το αρχικό κείμενο της Βιλάρ χωρίς ποτέ να ξεφύγει από την κυνική της διάθεση. Σε αντιδιαστολή με το φεμινιστικό περίβλημα, το περιεχόμενο θέλει να καυτηριάσει τις αδυναμίες και να αγκαλιάσει με αγάπη και κατανόηση και τα δυο φύλα…
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Τατιάνα Παπαμόσχου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σουζάνα Βαρτάνη, Αθηνά Νιαβή, Μαριάννα Κυριάκη.
Το θέατρο Φούρνος και ο θίασος Πλεύσις
παρουσιάζουν:
ΤΟ 5Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ»
Από 20 Απριλίου έως 26 Μαΐου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Η Πλεύσις στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της με στόχο την ανάδειξη νέων δημιουργών αλλά και παράλληλα την παρουσίαση θεαμάτων όπου η δραματουργία τους στηρίζεται στη κίνηση των ερμηνευτών και στη σχέση τους με τα σκηνικά αντικείμενα οργανώνει σε συνεργασία με το θέατρο Φούρνος το 5ο Φεστιβάλ με τίτλο «ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ».
Έχοντας ως θετική εμπειρία την διοργάνωση των 4 προηγούμενων φεστιβάλ και εκτιμώντας την καθολική αποδοχή του κοινού η Πλεύσις θα διοργανώσει το 5ο φεστιβάλ Νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από το εργαστήρι της Πλεύσις αλλά και γνωστοί δημιουργοί από το χώρο του πειραματικού θεάτρου και του θεάτρου της κούκλας θα παρουσιάσουν νέες παραγωγές με επίκεντρο το εκφραστικό σώμα.
ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ
Μαυρομιχάλη 168 Αθήνα 11472 Τηλ. 210.6460748 ιinfo@fournos-culture.gr http://www.fournos-culture.gr