Το 13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ξεκινά! | 1-8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 | Πρόγραμμα Σάββατο 1.10.2011

13o dietnes kinfou patras poster

Σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 κάνει έναρξη το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας στο ΙΝΤΕΑΛ (Αγ.Νικολάου 4).

οι προβολές ξεκινάνε στις 4 το απόγευμα κρατάνε
μέχρι τις 12 το βράδυ και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

με 161 ταινίες απο 36 χώρες (οι Ελληνικές ταινίες είναι 81) και περιλαμβάνονται όλα τα είδη της κινηματογραφικής τέχνης
(μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animations,
video art, & video dance)

Για τις ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ διαβάστε  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας 13ο Διεθνές Πανόραμα 1/10 – 8/10/2011 | Παράλληλες Εκδηλώσεις

για το φεστιβάλ αναλυτικότερα διαβάστε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας 13ο Διεθνές Πανόραμα 1/10 – 8/10/2011 | Στοιχεία 13ης διοργάνωσης-Κριτική Επιτροπή

σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα διανέμεται στους θεατές του φεστιβάλ

εκπτωτική κάρτα για να έχουν 15% έκπτωση σε όλα τα βιβλία του βιβλιοπωλείου

(ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Γερωκοστοπούλου 31-33)

για επικοινωνία (για να κλείνετε θέσεις) τηλ. 2610426779 κιν.6932766373 η στο e-mail festival@independent.gr

Σάββατο 1 10 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επεξηγήσεις
v.a video art, v.d. video dance, μ.μ μικρού μήκους, Μ. μ μεγάλου μήκους ντοκ. ντοκιμαντέρ, anim. animation

Ενότητες
«Οικουμενική εικόνων ποίησης», «Βόλτα στην γειτονιά μας», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «27 Της Ευρώπης» «…Από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα…», «Θεσσαλονίκη -Πάτρα ένα φεστιβάλ δρόμος» «Η θηλυκή γραφή του ονείρου», «Μια θάλασσα, δυο λαοί, μια ελπίδα»

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Leerfahrt Matis Burkhardt Γερμανία 20′ μικρού μήκους, 2009
Ένας άνεργος ηθοποιός εμφανίζεται ξανά και ξανά σε καινούργιους ρόλους ως ελεγκτής εισιτηρίων στο μετρό. Τον σπρώχνει η ανάγκη που νιώθει να μοιάσει στο πρότυπό του. Επιτυγχάνει τελικά το σκοπό του, πληρώνοντας όμως ένα υψηλό τίμημα. Μια ιλαροτραγωδία για την αναζήτηση μιας θέσης στην κοινωνία.

Seed of Love Solon Houliaras Ηνωμένο Βασίλειο 15′ 40» μικρού μήκους, 2010
Ο Άρθουρ και η Κριστίν είναι ένα ζευγάρι που ο καθένας τους σπουδάζει σε διαφορετική πόλη. Όταν ο Άρθουρ επισκέπτεται την Κριστίν της χαρίζει ένα λευκό λουλούδι σε μία γλάστρα. Η σχέση του ζευγαριού ακολουθεί τον κύκλο ζωή του φυτού στη γλάστρα. Η ταινία παρουσιάστηκε ως μέρος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Oi’Clowns – An Homage To Federico Eric Wobma Ολλανδία 27′ μικρού μήκους, 2010
Μαέστρο ? … Φεντερίκο ! Μια μοναδική νύχτα ο μαέστρος Φεντερίκο Φελίνι μας παίρνει στο ταξί του σε ένα road movie, για να ταξιδέψουμε στο έργο του, αλλά και στο Άμστερνταμ.

Cain’s Obsesion Patricia Fernández Fernández Ισπανία64′ ντοκιμαντέρ, 2009


Το ορυχείο του Ταράνο στην Τεβέργκα Αστούριας της Ισπανίας δέχεται στα έγκατά του πάνω από εκατό ανθρώπους. Από το Νοέμβριο του 1937, οι εργάτες υποφέρουν από απάνθρωπη καταπίεση, συνέπεια της καταστολής. της εξέγερσής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι αντιδρούν και αγωνίζονται, άλλοι χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, απλά είναι τα ανυπεράσπιστα θύματα ενός παλιού μίσους και δυσαρέσκειας. Η δημοσιογράφος Patricia Fernandez γράφει και σκηνοθετεί αυτό το ντοκιμαντέρ, ο παππούς της και 6 ακόμη συγγενείς δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της καταστολής. Πάνω από τριάντα οικογένειες μιλάνε για πρώτη φορά για τα γεγονότα. Χάρη στις μαρτυρίες των οικογενειών και τους ιστορικούς δημιουργήθηκε λίστα, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα, με τα ονόματα όσων χάθηκαν τότε στην Τεβέργκα.

18.00 «ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ»

Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο – αργοναύτης της ψυχής Γιώργος Λάγδαρης – Κώστας Ανέστης 44′ ντοκιμαντέρ 2010


Η ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο από τη γέννηση του στον Βόλο ως το θάνατο του στη Ρώμη μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και τους πίνακες του. Τα στοιχεία και εικόνες που ήταν οι πρώτες πηγές έμπνευσης του και υπάρχουν ακόμα στο Βόλο και την γύρω περιοχή φωτίζονται ενώ παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί δίνουν τους καρπούς των ερευνών τους στον θεατή. Η ταραγμένη σχέση του ντε Κίρικο με τους σουρεαλιστές, τα σύμβολα του σύμπαντος του αναλύονται και «ζωντανεύουν» μπροστά στον θεατή και η ματιά καταδύεται, μπαίνει μέσα στους πίνακες και ακολουθεί τα βήματα του καλλιτέχνη από την πόλη των Αργοναυτών μέχρι το σπίτι – ατελιέ – μουσείο στη Ρώμη

Και μετά τι έγινε μαμά; Γρηγοράκης Παρασκευάς 8′ μικρού μήκους 2011
Σε ένα χωράφι από καλαμπόκια έξι παιδιά βιώνουν την πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από το αναπόφευκτο.

Σ’ ένα συνοριακό σταθμό Νάνσυ Σπετσιώτη 10′ μικρού μήκους 2010
Ένας ηλικιωμένος σταθμάρχης δουλεύει χρόνια σ’ ένα συνοριακό σταθμό. Παρακολουθεί τα τραίνα να φεύγουν, αλλά αυτός παραμένει εκεί…

Ταράτσα Εύα Μπαλάση 3′ 43» μικρού μήκους 2011
Η συγκεκριμένη ταινία έχει μία πιο αφαιρετική σκοπιά της πραγματικότητας. Προσπαθεί να περιγράψει μία καθημερινότητα ρουτίνας και μοναξιάς, και την στιγμή εκείνη που ο χαρακτήρας νομίζει ότι έχει βρει τον τρόπο να λυτρωθεί από όλα αυτά. Η ταράτσα είναι το μέσο εξιλέωσης και σηματοδοτεί την μεγάλη απόφαση. Από την μία κοιτάει το κενό και από την άλλη τον ουρανό. Είναι οι δύο εναλλακτικές τελικά προτιμά να κοιτάξει ψηλά τον ουρανό και να συνεχίσει να παλεύει την πραγματικότητα.

Βλεφάρισμα Μπουρουλίτη Δήμητρα 1′ video art 2009
Ελάχιστο σε διάρκεια όσο ένα βλεφάρισμα, σταματημένο στο χρόνο σαν μια ατέλειωτη στιγμή. Είσαι ο θεατής ή ο δράστης αυτού του βλεφαρίσματος; Αυτό το βίντεο είναι η καταγραφή ενός βλεφαρίσματος. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσετε πόσες φορές μπορεί η ερμηνεία αυτού του βλεφαρίσματος να αλλάξει το νόημά του. Από ένδειξη ζωής, σα το σήμα φωτός ενός φάρου τη νύχτα που επανέρχεται επαναλαμβανόμενα, μια σκέψη, μια αληθινή στιγμή ειλικρίνειας, μιας σκληρής επίκρισης. Σύντομο όσο ένα πετάρισμα ενός βλεφάρου, κάθε στιγμή που ανοίγεις τα μάτια σου δημιουργείς και ένα αλλιώτικο συμπέρασμα για αυτό που κοιτάζεις και διατηρείτε όσο διαρκεί ένα ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το τι έχεις αλήθεια αντικρίσει , αν η μνήμη σου αυτή υπήρξε πραγματικά.

Αντί….. Νούτση Αναστασία 22′ μικρού μήκους 2011
Ό τίτλος της ταινίας αντί…. φέρνει στο νου μας, κάποιες λέξεις που μπορεί να τις συναντήσουμε εννοιολογικά κατά τη διάρκεια της ταινίας, όπως αντίθεση, αντίδραση, αντικείμενο, αντίδοτο, αντιμέτωπος, αντικατοπτρίζω, αντικαθιστώ, αντιστέκομαι, αντιπάρειμι (πορεύομαι παράλληλα προς τους απέναντι) όπως ακριβώς και οι δύο έφηβοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι που ενώ δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλο, παλεύουν με το δικό του τρόπο ο καθένας για να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους καθώς και τα επείγοντα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν. Κι έτσι προβληματίζονται, αποκαλύπτουν τις ανάγκες τους, αναζητούν την αλήθεια καθώς και τη χαμένη αθωότητα, βιώνουν τη μοναξιά και τον ανταγωνισμό, επιμένουν, απολαμβάνουν, απογοητεύονται, αλλά δεν παραιτούνται….Το τέλος της ταινίας παραμένει ανοιχτό όπως άλλωστε και η ζωή του καθένα μπροστά στα κρίσιμα σταυροδρόμια των αποφάσεών μας.

Sound Γιώργος Νούρης 13′ μικρού μήκους 2011
Ένας νεαρός μουσικός παίζει τσέλο στο ίδιο σημείο κάθε μέρα όταν μια κοπέλα του αφήνει ένα σημείωμα. τυχαία την συναντά και θέλει να της μιλήσει για εκείνη τη στιγμή που το άφησε το σημείωμα μα πρόκειται να βρεθεί προ εκπλήξεως…

Barriers Γιώργος Τσιρογιάννης & Αναστασία Μαστρακούλη 3′ 43» μικρού μήκους 2010
Το άτομο, κατά τη διάρκεια της ένταξής του σε κοινωνικές ομάδες – πρώτα στην οικογένεια, μετά στο σχολικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον και αργότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο – δέχεται επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίες διαμορφώνουν την προσωπικότητα και έπειτα τη δράση του. Η προκαθορισμένη πρότυπη πορεία, που έχει σχηματίσει η κοινωνία για κάθε μέλος της, πολλές φορές εγκλωβίζει το άτομο σε μία στάση ζωής με πολλούς περιορισμούς. Η επιτηδευμένα τρομοκρατική επιβολή των περιορισμών αυτών τοποθετεί το άτομο σε μία φόρμα, σύμφωνα με την οποία αυτό λαμβάνει άκριτα κάποιες αξίες. Έτσι, αναπτύσσει ανασφαλή προσωπικότητα και τείνει στην εσωστρέφεια. Το «Barriers» αναδεικνύει παραδείγματα από τέτοιες περιπτώσεις και σκοπό έχει να μειώσει τη δυναμική τους.

31 Κλοπές Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη 5′ 40» μικρού μήκους 2010
Ένα χαρτοπαικτικό παιχνίδι βγάζει στην επιφάνεια στρατηγικές, δολοπλοκίες, μυστικά και εκπλήξεις

20.00 ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

«2» της Κωνσταντίνας Μαρίνου 14′ μ.μ. Βραβείο Κοινού 1ου διαγωνιστικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους νέων σκηνοθετών «ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΕΣ» Διοργάνωση: «Ονειροδρόμιο/στέκι τεχνών»
Τι συμβαίνει όταν τρεις άγνωστοι συνδέονται μέσω των δεύτερων όψεων του εαυτού τους

«Η λίστα της σιωπής» Σκηνοθέτης: Νίκος Βεζυργιάννης – Σενάριο – έρευνα: Παύλος Νεράντζης Διάρκεια: 85′

[http://www.youtube.com/watch?v=zepQNGoUGQQ&feature=player_embedded]

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις εκτελέσεις από τα τάγματα θανάτου. Αφηγήσεις από τις φυλακές κολαστήρια και βασανιστές που πετούσαν από αεροπλάνα ζωντανούς κρατούμενους. Το σχέδιο Κόνδωρ, που προέβλεπε την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, υποστηρίχθηκε από την Καθολική Εκκλησία και τη CIA. Τριάντα χιλιάδες είναι οι desaparecidos, οι αγνοούμενοι της χούντας του Βιντέλα στην Αργεντινή. Ανάμεσά τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής. Φωνές διαμαρτυρίας και για τη στάση της Ελλάδας, της συζύγου που έχασε το σύντροφό της, του αδελφού που έχασε την αδελφή του, της μάνας που αναζητά τον εγγονό της, που ποτέ δεν γνώρισε, του φυγά που ζει με το παρελθόν και ελπίζει στο μέλλον της Αργεντινής. H Λίστα Της Σιωπής φέρνει στο φως τα ονόματα αγνοουμένων ελληνικής καταγωγής και μαζί τους εικόνες από μια εποχή και τα όνειρα μιας γενιάς, που κινδυνεύουν να χαθούν στη λήθη του χρόνου

22.00 «…Από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα…»

Animatic vision toons:

Antoine 1 – χρ.παραγωγής: 2009 – Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης Διάρκεια: 0:29
Κατσαρίδες (Πριν Το Τέζα) – χρ.παρ.2010 – Meliss Διάρκεια: 2:30 λεπτά
Antoine 2 – χρ.παρ.2009 – Ν.Μαρουλάκης, Α. Μελάχρης Διάρκεια: 0:29
Φάρσα Φουσέκη σε Πιτσαρία – χρ.παρ.2008 – Meliss Διάρκεια: 4:12
Antoine 3 – χρ.παρ.2009 – Ν.Μαρουλάκης, Α. Μελάχρης Διάρκεια: 0:29
Φάρσα Φουσέκη σε γριά – χρ.παρ.- 2009 – Meliss Διάρκεια: 01:22
Antoine 4 – χρ.παρ.-2009 – Ν.Μαρουλάκης, Α. Μελάχρης Διάρκεια: 0:29
Ξεφτίλες της Ζούγκλας – χρ.παρ.-2010 – Α. Μελάχρης Διάρκεια: 2:29
ΞΕΝΙΑστος Κόσμος – χρ.παρ.-2010 – Α. Μελάχρης Διάρκεια: 00:16
Antoine 5 – χρ.παρ.-2009 – Ν.Μαρουλάκης, Α. Μελάχρης Διάρκεια: 0:29
Χαρρυ Κλυν animated – χρ.παρ.-2010 – Α. Μελάχρης Διάρκεια: 3:47
She loves you-Peter Sellers :animated – χρ.παρ.-2010 – Meliss Διάρκεια: 2:12

Λεπτομέρειες για τα animation ΕΔΩ

22.17 «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ»

Lost Page Lucas Moreira Βραζιλία 15′ μικρού μήκους 2010
Στηριγμένο σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σενάριο, όπου δρουν παράξενοι χαρακτήρες, το «Lost Page» (Página Perdida), είναι μια αφηρημένη ταινία, αποτέλεσμα μιας δυναμικής οπτικής διάστασης που δίνει ο Lucas Moreira μαζί με την πειραματική ηλεκτρο-ακουστική μουσική του Marcelo Armani.

Hand-Painted Feathers Richard Legaspi Φιλιππίνες 24′ μικρού μήκους, 2009
Μία συγκινητική ιστορία για την επιβίωση στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στην πόλη. Ο αγώνας ενός νεαρού αγοριού με το όνομα ΚΙΤ, του οποίου ο πατέρας δολοφονήθηκε σε μια πορεία διαμαρτυρίας. Το τελευταίο του καταφύγιο είναι να πιστέψει στην προκατάληψη ότι αν τοποθετήσει ζωντανά κοτοπουλάκια στο φέρετρο του πατέρα του, τα τσιμπήματά τους θα είναι σαν μαχαιριές στη συνείδηση του δολοφόνου.

Phasing Waves Ocusonic Ιρλανδία 6′ 50» video art 2011
Ηχογραφημένοι ζωντανά σε ένα πειραματικό τηλεοπτικό στούντιο της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία της δεκαετίας του ’80, απλοί τόνοι, βουητά και θόρυβοι μεταμορφώνονται σε οπτικές αναπαραστάσεις σε μια σύνθεση με ελεγχόμενη τάση. Ο ήχος δημιουργεί την εικόνα, αυτό που βλέπεις είναι αυτό που ακούς. Όταν τρείς από αυτές τις ηχογραφήσεις διασταυρώνονται, ξεπηδάνε καινούργιες ρυθμικές, αρμονικές οπτικοακουστικές συνθέσεις.

Western Movie Lee Hyung-suk Νότια Κορέα 9′ μικρού μήκους, 2010
Ένας σερίφης διασχίζει επάνω στο άλογό του ένα ερημωμένο χωράφι και μπαίνει σε ένα χωριό που καταστράφηκε από τους Ινδιάνους. Κάποια μάτια είναι καρφωμένα επάνω στο σερίφη που προχωρά…

White House Jared Katsiane Η.Π.Α 4′ 25» μικρού μήκους 2011
Ένα αργόσχολο καλοκαιρινό απόγευμα, δυο αγόρια προσπαθούν να κολυμπήσουν μέχρι το Λευκό Οίκο.

  Aleph Yakup Girpan Γαλλία 15′ μικρού μήκους, 2010
Ο Άλεφ είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που περιπλανιέται ανάμεσα σε δύο κόσμους, τον ορατό και αόρατο. Στο άνοιγμα ενός δέντρου μια χελώνα παρακολουθεί μια γυναίκα που κοιμάται. Ο Άλεφ ξεκινά μια αναζήτηση σε μαγικά και στοιχειωμένα μέρη. Σκιές, φωτιά κι αέρας…

Stories from Little Kabul Aisha Jamal Καναδάς 51′ ντοκιμαντέρ, 2010
Η ταινία «Stories from Little Kabul» ρίχνει μια ματιά στις καθημερινές ζωές των Αφγανών-Αμερικανών του Φερμόντ της Καλιφόρνιας, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Αφγανών των ΗΠΑ. Η ταινία αναδεικνύει τους αγώνες και τα επιτεύγματα των οικογενειών που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν -συχνά με τη βία- για να βρουν καινούργια πατρίδα σε ένα περιβάλλον άλλοτε φιλικό και άλλοτε εχθρικό, το οποίο όμως είδαν ως τόπο ευκαιριών και προσωπικής αναγέννησης. Οι Αφγανοί μετανάστες εργάτες, δάσκαλοι, ηθοποιοί, ζωγράφοι μοιράζονται ελεύθερα τις αναμνήσεις τους από την πατρίδα, πολιτικές πεποιθήσεις, ανέκδοτα από την άφιξή τους στη Δύση και τις ελπίδες τους για το μέλλον των οικογενειών τους στην Αμερική, αλλά και της πατρίδας τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: