13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΤΡΑΣ | 1-8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 | Πρόγραμμα Κυριακή 2.10.2011

13o dietnes kinfou patras poster

Επεξηγήσεις
v.a video art, v.d. video dance, μ.μ μικρού μήκους, Μ. μ μεγάλου μήκους ντοκ. ντοκιμαντέρ, anim. animation

Ενότητες
«Οικουμενική εικόνων ποίησης», «Βόλτα στην γειτονιά μας», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «27 Της Ευρώπης» «…Από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα…», «Θεσσαλονίκη -Πάτρα ένα φεστιβάλ δρόμος» «Η θηλυκή γραφή του ονείρου», «Μια θάλασσα, δυο λαοί, μια ελπίδα»

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Far Beyond Mario Gomes Πορτογαλία 50′ Ντοκιμαντέρ, 2010
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, ένα μικρό χωριό στην Βόρεια Πορτογαλία γεμίζει ασφυκτικά από μετανάστες που άφησαν τον τόπο τους τη δεκαετία του ’60 και ’70 για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε άλλη χώρα. Για λίγες ημέρες το χωριό ξαναγεννιέται και δονείται από ανθρώπους που έχουν διάθεση για διασκέδαση. Όταν όμως τελειώνουν οι διακοπές και αρχίσουν να φεύγουν, το χωριό ερημώνει ξανά.

Gilles Corporation Vianney Meurville Γαλλία 7′ μικρού μήκους, 2009
Για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο γέρο Ζιλ, ένας αγρότης από το Troyes dans l’ Aube, ξεκινά μια μαζική παραγωγή από «Παριζιάνους» που προορίζονται για την κινέζικη αγορά…

The Drama of Everyday Mustafa Boga Ηνωμένο Βασίλειο 12′ 42» μικρού μήκους, 2010
Μια μέρα στη ζωή ενός νέου ανθρώπου του οποίου ο σύντροφος είναι βίαιος και προσπαθεί να επιβιώσει ζώντας μια φανταστική ζωή. Περιμένοντας στο σπίτι τον σύντροφό του να επιστρέψει και έχοντας ο ίδιος λιγοστές εμπειρίες, αναγκάζεται να ψάξει να βρει άλλους τρόπους για σεξουαλική και συναισθηματική ικανοποίηση. Όμως είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν ανακαλύπτει άλλες επιλογές ή μήπως αγαπά ακόμη το ίδιο πρόσωπο;

The Infinite Jest David Munoz Ισπανία 18′ ντοκιμαντέρ, 2010
Η οικονομία καθορίζει τις ζωές μας. Η ανεπάρκεια είναι ένας περιορισμός που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση. Δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά ένα ανεπίλυτο δίλημμα. Μία ατέρμονη μάχη για επιβίωση.

The Charles Bonnet-Variant Werner Biedermann Γερμανία 5′ μικρού μήκους, 2009
Η ταινία στοχεύει στα συναισθήματα των θεατών καθώς το Σύνδρομο του Τσαρλς Μπόνετ (Charles Bonnet Syndrom, CBS) βρίσκεται στην καρδιά των θαυμαστών του σινεμά. Σύμφωνα με το Σύνδρομο CBS, υπάρχει κάτι παραπάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού από έναν απλό αντικατοπτρισμό. Ποικίλα οπτικά αποτυπώματα εντυπώνονται στον οφθαλμό, τα οποία είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς διότι τρέφονται από παράλογες παραισθησιακές αναμνήσεις της ζωής και αντανακλούν τις κρυφές, συχνά καταπιεσμένες, επιθυμίες.

Licht Andre Schreuders Ολλανδία 15′ μικρού μήκους, 2010
Μια ηλικιωμένη γυναίκα ανεβαίνει το λόφο προς το μοναστήρι, με μια βαλίτσα στο χέρι και μια πλαστική σακούλα με ένα ψαράκι. Εκεί, ξαπλώνει κάτω και δεν τρώει πια ούτε πίνει. Μια ποιητική και οδυνηρή ιστορία.

Memories of glory Mara Montoya Ελβετία 12′ μικρού μήκους, 2011
Το βίντεο αυτό διερευνά τον συμβολικό πυρήνα των Βρυξελλών μέσα από μια ανάλυση του Royal Park που αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική της πόλης, την πολιτική και τις σχέσεις του Βελγίου με το Κονγκό. Αντανακλώντας μια αποσπασματική ιστορία και ταυτότητα, η διήγηση είναι μια σύνθεση μαρτυριών που δίνονται από μια πολλαπλή προσωπικότητα. Αυτή που είναι ταυτόχρονα πολίτης, μητέρα-γη και αυτόπτης μάρτυρας.

18.00 «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ»

The Art-Qaeda Project Wei-Ming Ho Ταϊβάν 7′ video art 2010
Μέσα σε μια περίεργη ατμόσφαιρα οι εικόνες προδιαθέτουν για μια συναρπαστική περιπέτεια. Οι εικόνες αυτές δείχνουν μυστικά σημάδια, ένα μυστηριώδες ταξίδι ή σιωπηλή διαμαρτυρία? Χρησιμοποιώντας την τεχνική του ανταρτοπόλεμου στην τέχνη, αυτό το βίντεο παρουσιάζει μια συνομιλία ανάμεσα στις εικόνες και το περιβάλλον της πόλης.

Dream on me John Bush Η.Π.Α 35′ video dance 2010

Τέσσερις χορευτές ξημερώνονται σε ένα κατεστραμμένο καζίνο κοντά στη θάλασσα και αποκοιμιούνται. Ποιος ονειρεύεται ποιόν? Ένα ακτινοβόλο ταξίδι στην παροδικότητα, τον πόθο και τη λύτρωση. Οι χορογραφίες είναι της Nadine Helstroffer, ενώ το βίντεο γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους στη Νέα Υόρκη και τα προάστια. Το Dream on Me έχει στηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο κοντά στη θάλασσα, σε ένα πάρκο γεμάτο από ανθισμένες κερασιές, στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Μανχάταν και στις εγκαταστάσεις του Christo and Jeanne-Claude στο Σέντραλ Πάρκ. Παίρνουν μέρος άλλοι οχτώ χορευτές σε ένα κινηματογραφικό προσκύνημα στη Νέα Υόρκη μέσα από τα ποτάμια του νου.

Mothers Satoru Sugita Ιαπωνία 7′ μικρού μήκους, 2009
Μια χειμωνιάτικη νύχτα, ένα 12χρονο κορίτσι, με το όνομα Ριν, έχει την πρώτη της περίοδο. «Η κόκκινη κλεψύδρα στη ζωή μιας γυναίκας γυρνά δύο φορές. Η πρώτη είναι στην πρώτη της εμμηνόρροια και η επόμενη όταν γίνεται μητέρα». Αυτές οι κουβέντες πέρασαν από την προγιαγιά, στη γιαγιά, στη μητέρα και εντέλει στην ίδια. Η Ριν ξαπλώνει σε ένα παγκάκι του πάρκου να ξεκουραστεί. Σύντομα αποκοιμιέται και ονειρεύεται τον εαυτό της ως μητέρα.

Abstract? Alexei Dmitriev Ρωσσία 3′ 30» Video art 2009
Μία αβίαστη ταινία που ασχολείται με την έννοια του αφηρημένου.

Black & White Rule Maya Zack Ισραήλ 17′ 45» μικρού μήκους, 2011
Η σουρεαλιστική ρουτίνα εκπαίδευσης δύο κανίς επάνω σε ένα τεράστιο σκάκι διαταράσσεται και βγαίνει εκτός ελέγχου. Η ταινία Black & White Rule είναι μια σχολαστικά σχεδιασμένη οπτική εμπειρία και ένας υπέροχος φόρος τιμής στη τέχνη της σχεδίασης.

A man who came from France Hiroshi Toda Ιαπωνία 25′ μικρού μήκους, 2010
Ο Guillaume είναι ένα γάλλος ντοκιμαντερίστας που διασχίζει την Ιαπωνία με την 16mm κάμερά του. Μια μέρα τον παίρνει στο αυτοκίνητό του ένας μυστηριώδης ηλικιωμένος άνδρας, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κάμερα.

A trip to the Moon Daniel Pech Βραζιλία 21′ 28» μικρού μήκους, 2011
Ήθελε ένα παιδιάστικο σινεμά. Ήθελε μια χαρούμενη ανόητη ταινία για ένα κορίτσι που ονειρεύεται και χορεύει όλη την ώρα.

To the moon Yunji Park Κορέα 2′ 53» μικρού μήκους 2009
Μια ονειροπόληση για τον κόσμο που ζούμε ως μέρος της φύσης, μέσα από μικροσκοπικά μάτια.

20.00 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΤΡΑ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΣ»

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς Χρήστος Νικολέρης 74′ ντοκιμαντέρ 2010
Τι είναι το «Θεσσαλονίκη Αλλιώς». Η ιδέα προέκυψε από τις διαδικασίες της οργάνωσης ενός διαφορετικού «πάρτυ» για τα 20α γενέθλια του παλιότερου free press εντύπου στην Ελλάδα, της parallaxi. Έχοντας ήδη συνεισφέρει πολλά στις δημόσιες υποθέσεις της πόλης, η ομάδα της parallaxi προχώρησε σε μια σειρά τριήμερων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα που μεταμόρφωσαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Αυτό το αστικό πείραμα πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 εμπνευσμένο από την Παγκόσμια μέρα για το Περιβάλλον. Το «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» αποτελεί την μεγαλύτερη συνεργασία δημιουργικών ομάδων από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, ιδρυμάτων, ιδιωτικών πρωτοβουλιών και εθελοντών, που έλαβε ποτέ χώρα στην πόλη. Στο σύνολο 1000 άνθρωποι και 120 τοπικές αρχές και ομάδες συνεργάστηκαν για αυτήν την ιδέα, ενώ 60.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Πάτρα, Πράσινη Πόλη…Περίπου Παναγιώτης Φαφούτης 45′ ντοκιμαντέρ 2011


Αλυσιδωτές οικολογικές αντιδράσεις στους δρόμους της Πάτρας αποκαλύπτουν ασυνήθιστες έμμονες συνηθισμένων ανθρώπων που δεν χρειάζεται να νιώθουν πια μόνοι: είναι πολλοί, απλά είναι σκόρπιοι!

22.00 «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ»

The freedom Artan Maku Αλβανία 15′ 10» animation 2011
Τα εξημερωμένα ζώα συγκεντρώνονται και αρχίζουν να παραπονούνται για τις ενοχλήσεις που προκλήθηκαν από την κοινωνία των εξωγήινων (την ανθρώπινη κοινωνία) οι οποίοι τους αρνούνται το δικαίωμά τους στην ελευθερία. Αυτό το χρησιμοποιούν τα άγρια ζώα του δάσους τα οποία μέσω των ΜΜΕ διαφημίζουν τη ζωή στο δάσος ως ευτυχισμένη και γεμάτη ελευθερία. Τα εξημερωμένα ζώα τους πιστεύουν και τρέχουν προς την ιδανική ελευθερία, αλλά…

At home Nenad Mikalacki Σερβία / Γερμανία 20′ μικρού μήκους, 2011


Μια ηλικιωμένη γυναίκα πηγαίνει από τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη για να επισκεφτεί το σπίτι των παιδικών της χρόνων. Παράλληλα δύο αγόρια που είχαν απελαθεί και τώρα είναι πίσω στη Σερβία προσπαθούν να επιβιώσουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Λένε ότι μπορούν να τη βοηθήσουν να βρει το σπίτι της.

00:14 Semih Bedir Τουρκία 20′ μικρού μήκους, 2010
Ο Sercan οδηγεί μέσα σε μια έρημη περιοχή με μια βόμβα στο αυτοκίνητό του. Σε αυτή την περιοχή ούτε το ραδιόφωνο, ούτε ο πλοηγός λειτουργούν. Πιο σημαντικό, ο χρόνος σταματά στις 00.14.

Pigfoot 0,75 €/kg Marin Stefan, Rares Neagu Ρουμανία 7′ 42» μικρού μήκους, 2011
Η ταινία παρουσιάζει κοινωνικά θέματα όπως είναι η φτώχια και η κοινωνική ανισότητα στη Ρουμανία, μ’ έναν ειρωνικό και μάλλον χιουμοριστικό τρόπο. Η δράση λαμβάνει χώρα στη Βουδαπέστη, όπου βλέπουμε ένα φτωχό νεαρό άνδρα να ξοδεύει τα τελευταία του χρήματα για ν’ αγοράσει το μόνο που μπορεί, ένα πόδι γουρουνιού. Μόλις βγαίνει από το μαγαζί, τον ληστεύει ένας άστεγος και αρχίζει να τον κυνηγά μέσα στο πλούσιο κέντρο του Βουκουρεστίου. Ο άστεγος τελικά καταφέρνει να ξεφύγει και κρύβεται σε μια σπηλιά στο πάρκο Cismigiu για να απολαύσει το γεύμα του. Δεν ξέρει όμως ότι δεν είναι ο τελευταίος κρίκος σ’αυτή την «τροφική αλυσίδα».

Nina please Barbara Vekaric Κροατία 15′ μικρού μήκους, 2010
Μετά τη γέννηση της κόρης της, η Νίνα δεν έχει διάθεση για σεξ. Ο γάμος της είναι σε κρίση και μετά βίας μιλά στο σύζυγο της. Η Νίνα αγαπά τον Νέβεν, αλλά με έναν φιλικό τρόπο και τον ευγνωμονεί για ό,τι της παρέχει. Όμως δεν την ελκύει πια. Ο Νέβεν της είναι πιστός, δε θέλει να την απατήσει, αλλά εξαντλείται η υπομονή του. Όταν τους επισκέπτονται για το σαββατοκύριακο ο αδελφός της Νίνα, Αντρίγια και η φίλη του Κριστίνα, ο Νέβεν χρησιμοποιεί την παρουσία τους για να αναγκάσει τη Νίνα να εκπληρώσει τις «συζυγικές της υποχρεώσεις»

Where is your head ? Nenko Genov Βουλγαρία 7′ μικρού μήκους, 2010
Μια ιστορία για τον μηχανικό τρόπο με τον οποίο ζούμε και αντιδρούμε σε καταστάσεις χωρίς να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Θα το προσέξει άραγε κανείς αν χάσει το κεφάλι του;

…a lot of things to bear…» Zoltan Csubrilo Σερβία 27′ ντοκιμαντέρ, 2010
Η ταινία έχει γυριστεί σε μια μικρή αγροτική κοινότητα. Υπάρχουν δύο σειρές σπίτια τριγυρισμένα από χωράφια. Άνθρωποι όπως ένας βοσκός ή ένας αγρότης με χήνες αποτελούν μέρος αυτής της σκληρά εργαζόμενης κοινότητας. Μοιάζει σα να σταμάτησε ο χρόνος σε αυτόν τον εκπληκτικό τόπο. Εδώ εξασκούνται τα παλιά επαγγέλματα και οι τέχνες που περνούν στις μελλοντικές γενιές. Αν και φαίνεται ότι ζουν εκτός εποχής, οι κάτοικοι είναι πολύ καλοί γνώστες των σύγχρονων θεμάτων, όπως η παγκόσμια υπερθέρμανση και η περιβαλλοντική μόλυνση. Έχοντας αυτά κατά νου καταβάλλουν συλλογική προσπάθεια ώστε να μη συμβάλλουν στην καταστροφή της μητέρας-γης. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τη φύση, σαν μια παρτίδα σκάκι, όπου όταν τελειώσει το παιχνίδι όλα τα πιόνια γυρίζουν πάλι στη θέση τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.