«Kάποιος θα’ρθει» του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse | Σκηνοθεσία Eυαγγελία Θαλασσινή | 4 – 27 Νοεμβρίου 2011 | BETON7

 

KAPOIOS_THA_ERTHEI_

«Kάποιος θα’ρθει»

του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse

Στο Θέατρο BETON7

4 – 27 Νοεμβρίου 2011

Από τη Θεατρική Ομάδα ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία Eυαγγελία Θαλασσινή

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη

της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το έργο «Kάποιος θα’ρθει» Nokon kjem til å komme») του βραβευμένου Νορβηγού σύγχρονου συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε) που χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» και βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010- παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος» και σε σκηνοθεσία από την Ευαγγελία Θαλασσινή (http://evangeliathalasini.blogspot.com) στο θέατρο «Beton7» (Πύδνας 7, Βοτανικός, τηλ: 210-7512.625, www.beton7.com) για δώδεκα (12) παραστάσεις από τις 4 έως τις 27 Νοεμβρίου 2011, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 21:30, Κυριακή ώρα 20:00.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το έργο γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001 (θίασος ΑΙΩΡΙΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου).

Υπόθεση του έργου:

Ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ρθει κάποιος , στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου και διαταράσσει την σχέση τους .Τελικά ο φόβος τους, ίσως και επιθυμία τους να ρθει κάποιος , πραγματώνεται με τον ερχομό  ενός τρίτου προσώπου  που θέτει σε δοκιμασία την  απόφαση του ζευγαριού να μείνει μόνο του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.

Σκηνοθετική προσέγγιση:

Στο έργο του «Kάποιος θα’ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος εποικοινωνίας των προσώπων. Το πραγματικό κατοικεί στο άρρητο, στο μεταξύ διάστημα των λέξεων στα κείμενα του Fosse. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.

«… Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις, τα da capo… Το «Κάποιος θα’ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι…». Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Jon Fosse στο Afrternoon με τίτλο «Ο Φόσσε, απλός και σύνθετος», 12/5/1996.

Ταυτότητα της παράστασης

 

«Kάποιος θα’ρθει»

Συγγραφέας: Jon Fosse (Γιον Φόσσε)

Μετάφραση: Κατερίνα Σαρροπούλου

Παραγωγή: «Κενός Χώρος»

Σκηνοθεσία: Eυαγγελία Θαλασσινή

Ηθοποιοί:

Αυτός: Γιάννης Χατζηγιάννης

Aυτή: Eυαγγελία Θαλασσινή

Άντρας: Γιάννης Παπαγιάννης

Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη

Μουσική: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Καραργύρης

Χειρισμός φωτισμού:Σπύρος Γαλάτης

Βοηθός παραγωγής:Ηλέκτρα Κωνσταντακοπούλου, Kαλλιόπη Λιαδή

Υπεύθυνος επικοινωνίας:Δέσποινα Ερρίκου

 

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο ώρα 21:30, Κυριακή ώρα 20:00

4 έως 27 Νοεμβρίου (12 παραστάσεις)

 

 

Χώρος: «Beton7», Πύδνας 7, Βοτανικός ΑΘΗΝΑ, http://www.beton7.com

Κρατήσεις θέσεων: τηλ: 2107512.625 (ταμείο θεάτρου) και 6976-00.93.99

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες.

Διάρκεια παράστασης: 1.30

Θέσεις θεάτρου: 55

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

 

Σημείωμα για τον συγγραφέα

Jon Fosse (Γιον Φόσσε)

Θεατρικά έργα που έχει γράψει είναι: Και ποτέ δεν θα χωρίσουμε, Το όνομα, Κάποιος θα’ρθεί, Το παιδί, Μητέρα και παιδί, Ο γιός, Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της, Ο κιθαρίστας, Μια μέρα το καλοκαίρι, Όνειρο το φθινόπωρο, Η επίσκεψη, Ο χειμώνας, Τ’ απόγευμα, Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι, Παραλλαγές θανάτου, Τόσο όμορφα, Κορίτσι στον καναπέ, Μώβ, Ύπνος, Σκιές, Rambuku.

Tου έχουν απονεμηθεί εικοσι δύο σπουδαίες διακρίσεις και βραβεία στη Νορβηγία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα έργα του Φόσσε έχουν ανέβει στις περισσότερες σκηνές της Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ζάλτσμπουργκ) από νέους αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες (Thomas Ostermayer, Claude Regy, Jacques Lassale).

Στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί έργα του την τελευταία δεκαετία.

Ευαγγελία Θαλασσινή

Σκηνοθέτις-Ηθοποιός

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Ένωσης Ισπανών Σκηνοθετών

web: evangeliathalasini.blogspot.com

Είναι τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος Α.Π.Θ. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή «Βεάκη», σκηνοθεσία κινηματογράφου στα ΙΕΚ Ακμή, σκηνοθεσία θεάτρου στη RESAD-Ανωτάτη Βασιλική Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης (2005-2009). Έλαβε Μaster Σκηνικών Τεχνών από το Universidad Rey Juan Carlos, Mαδρίτη, 2011.

 

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία:

Στην Ελλάδα την παράσταση «Η Φωνή των Απόντων», σύνθεση των κειμένων «Ηλέκτρα» Σοφοκλή και «Άξιον Εστί» Ελύτη (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση, Αθήνα 2004) και «Ιστορίες Φεγγαριού» (Δημοτικός Κήπος Χίου, 2007).

Στην Ισπανία σκηνοθέτησε 5 παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο θέατρο GARCIA LORCA της Μαδρίτης: «Caricias», Sergi Belbel, (2007), «Quartett», Heiner Muller (2008), 2009. «O αυτοκινητόδρομος», Diana Soto Power και «Αντιγόνη», Jean Anouilh (2009), παράσταση που επελέγη να αντιπροσωπεύσει την Ανωτάτη Βασιλική Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τοrrejόn de Ardoz καθώς και «CAFÉ ALMA», ένα Project σκηνικής έρευνας των εσωτερικών τοπίων της γυναίκας βασισμένο στην τεχνική υποκριτικής Michael Chekhov και τις αρχές του Devising Τheatre (2010-2011) που αποτέλεσε και διπλωματική της εργασία για το Master .Η τεχνική Μichael Chekhov αποτελεί βασικό άξονα της σκηνοθετικής και υποκριτικής προσέγγισης της σκηνοθέτιδος τα τελευταία 4 χρόνια.

 

Στον κινηματογράφο, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Αθήνα, 2010», που τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών «Πρώτη Ματιά» –ΑΚΜΗ (2010).

 

Ως ηθοποιός, έχει εμφανιστεί στις «Ιστορίες φεγγαριού» (Δημοτικός Κήπος Χίου), στις «Δράσεις σε δημοσίους χώρους» της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη “Συμμαχία”, στην παράσταση «Η Φωνή των Απόντων» (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση) και στην παράσταση «Πέερ Γκυντ» του Ε.Ίψεν (Εθνικό Θέατρο) σκην :Β.Νικολαίδη .Ως ηθοποιός επιστρέφει μετά από 6χρονη ενασχόληση της με την σκηνοθεσία στο έργο του Jon Fosse”Kάποιος θα ρθει”.

 

Έχει την Καλλιτεχνική διεύθυνση του πολιτιστικού χώρου ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ [χώρος σκηνικής έρευνας, σεμιναρίων και προβών, www.ordino.gr/kenosxoros] στην Aθήνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: