∆ΗΛΩΣΗ (ολόκληρη μεταφρασμένη στα ελληνικά) ΤΗΣ ΣΥΝΟ∆ΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ | Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2011 | “Κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους

pap-merkel

Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2011 ∆ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟ∆ΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

[Έπειτα από ολονύκτιες, σκληρές διαπραγματεύσεις, έκλεισε η συμφωνία των  ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους τραπεζίτες. Το deal προβλέπει ότι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι θεσμικοί επενδυτές αποδέχονται σε εθελοντική βάση μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%.
Εκτός από το κούρεμα των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να διαθέσουν ένα τρισ. ευρώ για να προληφθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες.
Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν σχεδόν δέκα ώρες, διάστημα κατά το οποίο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν κλεισμένα στο κτίριο «Justus Lipsius» των Βρυξελλών.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο ως προς ένα κεντρικό σημείο του συστήματος άμυνας απέναντι στην κρίση η οποία αποσταθεροποιεί το κοινό νόμισμα εδώ και δύο χρόνια: την απομείωση τμήματος του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι πιστωτές της Ελλάδας.
Η συμφωνία η οποία επετεύχθη με τις τράπεζες αφορά τη μείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού χρέους ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αντικαθιστά το πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου.
Τα κεντρικά πρόσωπα της ολονύχτιας διαπραγμάτευσης ήταν τρία. Δύο κυρίες : η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκέλα  Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να επιστρατεύσουν όλη τη διπλωματική τους δεινότητα για να πείσουν τους τραπεζίτες να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τελικώς με προσωπικές παρεμβάσεις να καταφέρουν να πειθαναγκάσουν τις τράπεζες να αποδεχθούν την συμβιβαστική πρόταση.
Η Γερμανία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις, απαιτώντας «κούρεμα» άνω του 50% των ελληνικού χρέους και απειλώντας τις τράπεζες με την επιβολή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αντίθετες με την εκδοχή αυτή, από τον φόβο ενός πιθανού ντόμινο –δηλαδή ενός φαινομένου μετάδοσης της συστημικής κρίσης- σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε αντάλλαγμα για τις απώλειες των τραπεζών, επετεύχθη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή εκτιμά ότι οι ανάγκες θα ανέλθουν σε 106 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι αγορές θεωρούν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν επίσης την ενίσχυση του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ένα τρισ. ευρώ σε πρώτο στάδιο, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία.
Οι χώρες της ευρωζώνης επέλεξαν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να αυξηθεί η συμβολή των χωρών, μέσω μόχλευσης, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης πιστώσεων για να εξασφαλισθεί ένα μέρος των δυνητικών ζημιών για τους επενδυτές, ως κίνητρο για την αγορά χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα «εργαλείο», συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων , όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η αποτίμηση αυτού του συμπληρωματικού μηχανισμού.
Η ενίσχυση του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου στο ένα τρισ. ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι θα κατευνάσει τις αγορές που είχαν ξεκαθαρίσει ότι για την οριστική υπέρβαση της κρίσης απαιτούνται κονδύλια ύψους 2 τρισ. ευρώ.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποσαφηνιστούν οριστικά κατά τη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Το τελευταίο τμήμα του συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στις αγορές, ώστε να προληφθεί η εκτίναξη των επιτοκίων.
Ένα σημείο της συμφωνίας που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να μείνει στα «ψιλά», είναι αυτό της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους.
Ο εποπτικός ρόλος των Ευρωπαίων δεν είναι γνωστό σε ποιους τομείς θα επεκταθεί. Επί του παρόντος δηλαδή, είναι άδηλο αν οι Ευρωπαίοι επίτροποι θα ελέγχουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού «γραμμή -γραμμή», αν θα αναλάβουν μόνο την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, πώς θα εμπλακούν στο τραπεζικό σύστημα, ή αν το «αντάλλαγμα» για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους είναι η μόνιμη εποπτεία της χώρας.
Εποπτεία που μπορεί να ειδωθεί σαν επιτήρηση, ή επιτροπεία και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020, εφ’ όσον επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
«Η βοήθεια μπορεί να δίνεται μόνο όταν ο λήπτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες» τόνισε η κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, επιχειρηματολογώντας ότι με τη μόνιμη εποπτεία θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί…]

http://www.protothema.gr/

∆ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟ∆ΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

1. Κατά την τελευταία τριετία, λάβαµε πρωτοφανή µέτρα, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε τις επιπτώσεις της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, τόσο στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη ζώνη του ευρώ. Η στρατηγική την οποία εφαρµόζουµε περιλαµβάνει αποφασιστικές προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθούν η δηµοσιονοµική εξυγίανση, η υποστήριξη χωρών που αντιµετωπίζουν δυσκολίες και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ που θα οδηγήσει σε βαθύτερη οικονοµική ενοποίηση µεταξύ των χωρών µας και σε ένα φιλόδοξο θεµατολόγιο για την ανάπτυξη. Κατά τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, λάβαµε ορισµένες σηµαντικές αποφάσεις. Η επικύρωση, και από τα 17 κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ, των µέτρων που αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ενισχύει την ικανότητά µας να αντιδράσουµε στην κρίση. Η συµφωνία και από τα τρία θεσµικά όργανα για ισχυρή νοµοθετική δέσµη εντός των δοµών της ΕΕ σχετικά µε τη βελτίωση της οικονοµικής διακυβέρνησης συνιστά ακόµη ένα αξιόλογο επίτευγµα. Η καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου άλλαξε ριζικά τον τρόπο συντονισµού των δηµοσιονοµικών και οικονοµικών πολιτικών µας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον, ο συντονισµός σε ενωσιακό επίπεδο πραγµατοποιείται πριν από τη λήψη των εθνικών αποφάσεων. Το ευρώ εξακολουθεί να στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις.

2. Απαιτείται περαιτέρω δράση για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, συµφωνούµε σήµερα ως προς ένα περιεκτικό σύνολο πρόσθετων µέτρων µε τα οποία εκφράζουµε την ισχυρή µας βούληση να πράξουµε τα αναγκαία για την αντιµετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών και να λάβουµε τα απαραίτητα µέτρα για την ολοκλήρωση της οικονοµικής και νοµισµατικής µας ένωσης. Υποστηρίζουµε πλήρως την ΕΚΤ στις προσπάθειές της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιµών στη ζώνη του ευρώ.

∆ιατηρησιµότητα των δηµόσιων οικονοµικών και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις για την ανάπτυξη

3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την προοπτική της για την ανάπτυξη και την
απασχόληση, όπως περιγράφεται στο θεµατολόγιο για την ανάπτυξη που συµφωνήθηκε κατά
το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 23ης Οκτωβρίου 2011. Επαναλαµβάνουµε την πλήρη
δέσµευσή µας να εφαρµόσουµε τις συστάσεις ανά χώρα, οι οποίες διατυπώθηκαν στο πλαίσιο
του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαµήνου και να επικεντρώσουµε τις δηµόσιες δαπάνες στους
τοµείς της ανάπτυξης.

1
DQPG EL

4. Όλα τα κράτη µέλη της ζώνης ευρώ είναι απολύτως αποφασισµένα να συνεχίσουν την πολιτική τους για δηµοσιονοµική εξυγίανση και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα χρειασθεί να καταβάλουν τα κράτη µέλη εκείνα που αντιµετωπίζουν εντάσεις στις αγορές κρατικών οµολόγων.

5. Χαιρετίζουµε τα σηµαντικά βήµατα που πραγµατοποίησε η Ισπανία προκειµένου να µειώσει το δηµοσιονοµικό της έλλειµµα, να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό τοµέα της και να µεταρρυθµίσει τις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και την έγκριση µιας συνταγµατικής τροποποίησης περί ισοσκελισµένου προϋπολογισµού. Η αυστηρή υλοποίηση της δηµοσιονοµικής προσαρµογής σύµφωνα µε τον σχεδιασµό είναι ουσιαστικής σηµασίας, συµπεριλαµβανοµένου του περιφερειακού επιπέδου, προκειµένου να τηρηθούν οι δεσµεύσεις του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και η ενίσχυση του δηµοσιονοµικού πλαισίου µε την επεξεργασία νοµοθεσίας χαµηλότερου επιπέδου ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική η συνταγµατική τροποποίηση. Απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες προκειµένου να αυξηθεί η ανάπτυξη έτσι ώστε να µειωθεί το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Στις ενέργειες αυτές πρέπει να συµπεριληφθούν η ενίσχυση των αλλαγών στην αγορά εργασίας ώστε να αυξηθεί η ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων και η απασχολησιµότητα του εργατικού δυναµικού, καθώς και άλλες µεταρρυθµίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα η προέκταση των µεταρρυθµίσεων στον τοµέα των υπηρεσιών.

6. Χαιρετίζουµε τα σχέδια της Ιταλίας για διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που τονώνουν τη µεγέθυνση και τη στρατηγική για την εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών, όπως περιγράφονται στην επιστολή που απευθύνεται στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και της Επιτροπής και παροτρύνουµε την Ιταλία να παρουσιάσει επειγόντως ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραµµα των µεταρρυθµίσεων αυτών. Επικροτούµε τη δέσµευση της Ιταλίας να επιτύχει ισοσκελισµένο προϋπολογισµό έως το 2013 και διαρθρωτικό πλεόνασµα του προϋπολογισµού το 2014, επιτυγχάνοντας µείωση του ακαθάριστου χρέους του δηµόσιου τοµέα στο 113% του ΑΕΠ το 2014, καθώς και την προβλεπόµενη προσθήκη διάταξης στο σύνταγµα περί ισοσκελισµένου προϋπολογισµού έως τα µέσα του 2012.

Η Ιταλία θα εφαρµόσει τώρα τις προτεινόµενες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις προκειµένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα µε τον περιορισµό της γραφειοκρατίας, την κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών στην παροχή επαγγελµατικών υπηρεσιών και την περαιτέρω απελευθέρωση των τοπικών δηµόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Σηµειώνουµε τη δέσµευση της Ιταλίας να προβεί σε αναθεώρηση της εργατικής νοµοθεσίας και ειδικότερα των κανόνων και διαδικασιών περί απόλυσης και να επανεξετάσει το κατακερµατισµένο σύστηµα των επιδοµάτων ανεργίας έως τα τέλη του 2011, λαµβάνοντας υπόψη τους δηµοσιονοµικούς περιορισµούς. Σηµειώνουµε το σχέδιο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2026 και συνιστούµε τον έως το τέλος του έτους καθορισµό της διαδικασίας για επίτευξη του στόχου αυτού.

2
DQPG EL

Στηρίζουµε την πρόθεση της Ιταλίας να επανεξετάσει τα προγράµµατα διαρθρωτικών ταµείων ιεραρχώντας εκ νέου τα σχέδια και εστιάζοντας στην εκπαίδευση, την απασχόληση, το ψηφιακό θεµατολόγιο και τα σιδηροδροµικά δίκτυα προκειµένου να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιµετώπιση των περιφερειακών αποκλίσεων.

Καλούµε την Επιτροπή να παράσχει λεπτοµερή αξιολόγηση των µέτρων και να παρακολουθεί την εφαρµογή τους, τις δε ιταλικές αρχές να παράσχουν εγκαίρως κάθε αναγκαία πληροφορία για την αξιολόγηση αυτή.

Χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα προσαρµογής

7. Επαναλαµβάνουµε ότι είµαστε αποφασισµένοι να εξακολουθήσουµε να στηρίζουµε όλες τις χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, µε την προϋπόθεση ότι θα εφαρµόσουν πλήρως τα προγράµµατα αυτά.

8. Όσον αφορά τις χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα, εκφράζουµε ικανοποίηση για την πρόοδο που σηµείωσε η Ιρλανδία όσον αφορά την πλήρη εφαρµογή του προγράµµατος προσαρµογής της, το οποίο παράγει θετικά αποτελέσµατα. Η Πορτογαλία πραγµατοποιεί επίσης πρόοδο στο πρόγραµµά της και είναι αποφασισµένη να εξακολουθήσει να λαµβάνει µέτρα για τη στήριξη της βιωσιµότητας των δηµόσιων οικονοµικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Καλούµε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, να παραµείνουν προσηλωµένες στους συµφωνηµένους στόχους και να είναι έτοιµες να λάβουν οποιαδήποτε πρόσθετα µέτρα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών.

9. Χαιρετίζουµε την απόφαση της Ευρωοµάδας για την καταβολή της έκτης δόσης του προγράµµατος στήριξης ΕΕ/∆ΝΤ για την Ελλάδα. Προσβλέπουµε στην ολοκλήρωση ενός βιώσιµου και αξιόπιστου νέου πολυετούς προγράµµατος ΕΕ/∆ΝΤ µέχρι το τέλος του έτους.

3
DQPG EL

10. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι µηχανισµοί για την παρακολούθηση της εφαρµογής του ελληνικού προγράµµατος, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η ιδιοποίηση του προγράµµατος είναι ελληνική και η εφαρµογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράµµατος, η Επιτροπή, σε συνεργασία µε τους υπόλοιπους εταίρους της στην Τρόικα, θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράµµατος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συµπεριλαµβανοµένης της συµµετοχής εθνικών εµπειρογνωµόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συµβουλών και συνδροµής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων. Θα συνδράµει την Τρόικα στην αξιολόγηση της συµµόρφωσης των µέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσµεύσεων του προγράµµατος. Αυτός ο νέος ρόλος θα καθοριστεί στο Μνηµόνιο συµφωνίας. Προκειµένου να διευκολυνθεί η αποδοτική χρήση των σηµαντικών επίσηµων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα ενισχυθεί σε συµφωνία µε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα.

11. Εκφράζουµε την πλήρη υποστήριξή µας προς την Ειδική Οµάδα για την τεχνική βοήθεια που συγκρότησε η Επιτροπή.

12. Η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα (PSI) έχει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση της βιωσιµότητας του ελληνικού χρέους. Συνεπώς χαιρετίζουµε την τρέχουσα συζήτηση µεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών της για την εξεύρεση λύσης για εµβάθυνση της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα. Από κοινού µε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την ελληνική οικονοµία, η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα αναµένεται να διασφαλίσει την αποµείωση της σχέσης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ µε στόχο να φθάσει το 120% έως το 2020. Προς το σκοπό αυτό, καλούµε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη να διαµορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή οµολόγων µε ονοµαστική µείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Τα κράτη µέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στη δέσµη PSI ποσό ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, ο επίσηµος τοµέας είναι έτοιµος να παράσχει πρόσθετη χρηµατοδότηση του προγράµµατος ύψους έως 100 δισ. ευρώ µέχρι το 2014, συµπεριλαµβανοµένης της απαιτούµενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το νέο πρόγραµµα θα πρέπει να συµφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή οµολόγων να εφαρµοστεί στις αρχές του 2012. Καλούµε το ∆ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηµατοδότηση του νέου ελληνικού προγράµµατος.

4
DQPG EL

13. Η Ελλάδα δεσµεύει µελλοντικές ταµειακές ροές από το πρόγραµµα «Ήλιος» ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαµβανοµένων στο πρόγραµµα προσαρµογής για την περαιτέρω µείωση του χρέους της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ µε σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

14. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειµένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήµατος.

15. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή µας για τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα στη ζώνη του ευρώ, επαναλαµβάνουµε την απόφασή µας της 21ης Ιουλίου 2001, ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί µια λύση έκτακτου και µοναδικού χαρακτήρα.

16. Όλα τα υπόλοιπα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ επαναλαµβάνουν επισήµως την ακλόνητη βούλησή τους να τιµήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσµεύσεις τους για βιώσιµες δηµοσιονοµικές συνθήκες και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηµατοοικονοµικής σταθερότητας στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Μηχανισµοί σταθερότητας

17. Η διαδικασία επικύρωσης του αναθεωρηµένου ΕΤΧΣ έχει πλέον ολοκληρωθεί σε όλα τα
κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ και η Ευρωοµάδα έχει συµφωνήσει τις εκτελεστικές
κατευθυντήριες γραµµές όσον αφορά τις παρεµβάσεις στις πρωτογενείς και στις
δευτερογενείς αγορές, τις παροχές προληπτικής πίστωσης και την ανακεφαλαιοποίηση
τραπεζών. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις τις οποίες λάβαµε σχετικά µε το ΕΤΧΣ στις 21
Ιουλίου µπορούν να εφαρµοσθούν πλήρως. Θα χρησιµοποιηθούν αποτελεσµατικά όλα τα
διαθέσιµα µέσα για την εξασφάλιση της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του
ευρώ. Όπως αναφέρεται στις εκτελεστικές κατευθυντήριες γραµµές, σύµφωνα µε τις
πρακτικές του ∆ΝΤ, τυχόν νέα (προληπτικά) προγράµµατα θα υπόκεινται σε επιβολή
αυστηρών όρων. Η Επιτροπή θα ασκεί ενισχυµένη εποπτεία στα οικεία κράτη µέλη και θα
υποβάλει τακτικά εκθέσεις στην Ευρωοµάδα.

5
DQPG EL

18. Συµφωνούµε ότι η ικανότητα του ενισχυµένου ΕΤΧΣ πρέπει να χρησιµοποιηθεί µε στόχο τη
µεγιστοποίηση των διαθέσιµων πόρων στο ακόλουθο πλαίσιο:

• στόχος είναι να υποστηριχθεί η πρόσβαση στην αγορά των κρατών µελών της ζώνης του ευρώ που αντιµετωπίζουν πιέσεις της αγοράς και να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των αγορών κρατικών οµολόγων της ζώνης ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατηρείται πλήρως η υψηλή διαβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΕΤΧΣ. Τα µέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί χρηµατοπιστωτική σταθερότητα και να παρασχεθεί επαρκής οριοθέτηση ώστε να αποφευχθεί η µετάδοση του αντικτύπου·

• αυτό θα πραγµατοποιηθεί χωρίς να παραταθούν οι εγγυήσεις που στηρίζουν τον µηχανισµό και σύµφωνα µε τους κανόνες της Συνθήκης, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπάρχουσας συµφωνίας-πλαισίου, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο των συµφωνηθέντων µέσων, που συνεπάγονται την κατάλληλη αναλογικότητα και επιτήρηση.

19. Συµφωνούµε σε δύο βασικές επιλογές για την ενεργοποίηση των πόρων του ΕΤΧΣ:

• την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης των νέων χρεών των κρατών µελών, µε την οποία θα µειωθεί το κόστος χρηµατοδότησης. Η εξαγορά της ασφάλισης αυτής θα προσφερθεί στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή όταν αγοράζουν οµόλογα στην πρωτογενή αγορά·

• τη µεγιστοποίηση των πηγών χρηµατοδότησης του ΕΤΧΣ µε τον συνδυασµό πόρων από ιδιωτικά και δηµόσια χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και επενδυτές, που µπορούν να διακανονιστούν µε µέσα ειδικής χρήσης. Έτσι θα αυξηθούν οι πόροι που είναι διαθέσιµοι για την παράταση των δανείων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την αγορά οµολόγων στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.

20. Το ΕΤΧΣ θα έχει την ευελιξία να χρησιµοποιήσει αυτές τις δύο επιλογές ταυτόχρονα,
χρησιµοποιώντας τις ανάλογα µε τον ειδικό σκοπό που επιδιώκεται και τις συνθήκες της
αγοράς. Το αποτέλεσµα της µόχλευσης εκάστης επιλογής θα ποικίλει αναλόγως των
συγκεκριµένων χαρακτηριστικών της και των συνθηκών της αγοράς, αλλά θα µπορούσε να
φτάσει το 4 ή 5.

6
DQPG EL

21. Καλούµε την Ευρωοµάδα να διατυπώσει οριστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρµογή των εν λόγω διαδικασιών τον Νοέµβριο, υπό µορφή κατευθυντήριων γραµµών και σύµφωνα µε το σχέδιο όρων και προϋποθέσεων που ετοίµασε το ΕΤΧΣ.

22. Επιπροσθέτως, περαιτέρω ενίσχυση των πόρων του ΕΚΧΣ µπορεί να επιτευχθεί µε ακόµα στενότερη συνεργασία µε το ∆ΝΤ. Η Ευρωοµάδα, η Επιτροπή και το ΕΚΧΣ θα εργαστούν πάνω σε όλες τις πιθανές επιλογές.

Τραπεζικό σύστηµα

23. Χαιρετίζουµε τη συµφωνία που επιτεύχθηκε σή µερα από τα µέλη του Ευρωπαϊκού
Συµβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση και τη χρηµατοδότηση των τραπεζών
(βλ. παράρτηµα 2).

Οικονοµικός και δηµοσιονοµικός συντονισµός και σχετική εποπτεία

24. Η δέσµη νοµοθετικών προτάσεων για την οικονοµική διακυβέρνηση ενισχύει το συντονισµό των οικονοµικών και δηµοσιονοµικών πολιτικών και της σχετικής εποπτείας. Mετά τη θέση της σε ισχύ τον Ιανουάριο 2012 θα εφαρµοσθεί αυστηρά ως µέρος του Ευρωπαϊκού Eξαµήνου. Ζητούµε από την Επιτροπή και το Συµβούλιο αυστηρή εποπτεία, µεταξύ άλλων µέσω αµοιβαίας πίεσης µεταξύ των εταίρων, και ενεργό αξιοποίηση των υφιστάµενων και νέων µέσων που είναι διαθέσιµα. Υπενθυµίζουµε επίσης τις δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει στο πλαίσιο του Συµφώνου για το Ευρώ +.

25. Η συµµετοχή σε µια νοµισµατική ένωση έχει σηµαντικές επιπτώσεις και συνεπάγεται πολύ στενότερο συντονισµό και εποπτεία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιµότητας ολόκληρης της ζώνης. Η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει ότι το θέµα αυτό θα πρέπει να αντιµετωπισθεί πολύ πιο αποτελεσµατικά. Κατά συνέπεια, ενισχύοντας τα εργαλεία µας για την αντιµετώπιση των κρίσεων στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ θα σηµειώσουµε παράλληλα περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση των οικονοµικών και δηµοσιονοµικών πολιτικών µε την ενδυνάµωση του συντονισµού, της εποπτείας και της πειθαρχίας. Θα διαµορφώσουµε τις αναγκαίες πολιτικές για να στηριχθεί η λειτουργία της ζώνης του ενιαίου νοµίσµατος.

7
DQPG EL

26. Ειδικότερα, µε βάση τη µόλις εγκριθείσα νοµοθετική δέσµη, το ευρωπαϊκό εξάµηνο και
το Σύµφωνο για το Ευρώ +, αναλαµβάνουµε τη δέσµευση να εφαρµόσουµε τα
ακόλουθα πρόσθετα µέτρα σε εθνικό επίπεδο :

α. θέσπιση από κάθε κράτος µέλος της ζώνης του ευρώ κανόνων σχετικά µε την ισοσκέλιση του προϋπολογισµού σε διαρθρωτικούς όρους που να ενσωµατώνουν τους κανόνες του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην εθνική νοµοθεσία, κατά προτίµηση σε συνταγµατικό ή ισοδύναµο επίπεδο, έως το τέλος του 2012,

β. ενίσχυση των εθνικών δηµοσιονοµικών πλαισίων πέραν της οδηγίας σχετικά µε τις απαιτήσεις για τα δηµοσιονοµικά πλαίσια των κρατών µελών. Ειδικότερα, οι εθνικοί προϋπολογισµοί θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητες προβλέψεις ανάπτυξης.

γ. πρόσκληση προς τα εθνικά κοινοβούλια να δεσµευθούν να λαµβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις που εκδίδονται σε επίπεδο ΕΕ σχετικά µε την εφαρµογή των οικονοµικών και δηµοσιονοµικών πολιτικών,

δ. διαβούλευση µε την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σηµαντικών προγραµµάτων για τη µεταρρύθµιση των δηµοσιονοµικών ή οικονοµικών πολιτικών µε ενδεχόµενες δευτερογενείς επιπτώσεις, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκτιµήσουν τον ενδεχόµενο αντίκτυπο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

ε. δέσµευση για αυστηρή τήρηση των συστάσεων της Επιτροπής και του οικείου Επιτρόπου όσον αφορά την εφαρµογή του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

27. Συµφωνούµε επίσης ότι διασφαλίζεται στενότερη παρακολούθηση και περαιτέρω
επιβολή της νοµοθεσίας µε τους εξής τρόπους :

α. για τα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ στα οποία εφαρµόζεται διαδικασία υπερβολικού ελλείµµατος, η Επιτροπή και το Συµβούλιο θα µπορούν να εξετάζουν τα σχέδια εθνικών προϋπολογισµών και µέτρα για την αντιµετώπιση των ανισορροπιών και να γνωµοδοτούν επ ’ αυτών πριν από την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισµών και, εάν απαιτείται, θα προτείνει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους:

8
DQPG EL

β. στην περίπτωση αποκλίσεων κατά την εφαρµογή προγράµµατος προσαρµογής, θα εφαρµόζεται στενότερη παρακολούθηση και συντονισµός της εφαρµογής του.

28. Αναµένουµε την προσεχή πρόταση της Επιτροπής για στενότερη παρακολούθηση σύµφωνα µε το άρθρο 136 της ΣΛΕΕ. Εν προκειµένω, εκφράζουµε ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να ενισχύσει στους κόλπους της το ρόλο του αρµόδιου Επιτρόπου για στενότερη παρακολούθηση και περαιτέρω επιβολή της νοµοθεσίας.

29. Θα ενισχύσουµε περαιτέρω τον οικονοµικό πυλώνα της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ένωσης και τον καλύτερο συντονισµό των µακρο- και µικρο- οικονοµικών πολιτικών. Με βάση το Σύµφωνο για το Ευρώ + θα βελτιώσουµε τη ανταγωνιστικότητα, επιτυγχάνοντας έτσι περαιτέρω σύγκλιση των πολιτικών µε στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο ουσιαστικός συντονισµός των φορολογικών πολιτικών στην ευρωζώνη είναι αναγκαίο στοιχείο του ισχυρότερου συντονισµού των οικονοµικών πολιτικών προκειµένου να στηριχθούν η δηµοσιονοµική εξυγίανση και η οικονοµική ανάπτυξη. Υπό εξέλιξη βρίσκονται οι νοµοθετικές εργασίες σχετικά µε τις προτάσεις της Επιτροπής για µία κοινή ενοποιηµένη βάση φορολόγησης των επιχειρήσεων και Εισφορά επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών.

∆οµή διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ

30. Προκειµένου να αντιµετωπισθούν αποτελεσµατικότερα οι παρούσες προκλήσεις και να εξασφαλισθεί µεγαλύτερη ολοκλήρωση, η δοµή διακυβέρνησης για τη ζώνη του ευρώ θα ενισχυθεί, ενώ ταυτοχρόνως θα διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου.

31. Θα συνεδριάζουµε συνεπώς τακτικά – τουλάχιστον δύο φορές ετησίως – στο επίπεδό µας, στο πλαίσιο συνόδων κορυφής για το ευρώ, προκειµένου να προσφέρουµε στρατηγικούς προσανατολισµούς για τις οικονοµικές και δηµοσιονοµικές πολιτικές στη ζώνη του ευρώ. Κατά τον τρόπο αυτό θα µπορεί να λαµβάνεται καλύτερα υπόψη στις εσωτερικές πολιτικές µας η διάσταση της ζώνης του ευρώ.

32. Η Ευρωοµάδα θα παραµείνει, από κοινού µε την Επιτροπή και την ΕΚΤ, στον πυρήνα της καθηµερινής διαχείρισης της ζώνης του ευρώ. Θα διαδραµατίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρµογή του ευρωπαϊκού εξαµήνου από τα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ. Θα βασίζεται σε ισχυρότερη προπαρασκευαστική δοµή.

9
DQPG EL

33. Λεπτοµερέστερες ρυθµίσεις περιέχονται στο Παράρτηµα 1 του παρόντος εγγράφου.

Περαιτέρω ολοκλήρωση

34. Το ευρώ αποτελεί βασική συνιστώσα του ευρωπαϊκού µας εγχειρήµατος. Θα ενισχύσουµε την οικονοµική ένωση ώστε να είναι ανάλογη µε τη νοµισµατική.

35. Καλούµε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, σε στενή συνεργασία µε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωοµάδας, να διερευνήσουν ενδεχόµενα βήµατα για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονοµικής σύγκλισης στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, στη βελτίωση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και στην εµβάθυνση της οικονοµικής ένωσης, καθώς και στη διερεύνηση της δυνατότητας περιορισµένων τροποποιήσεων της Συνθήκης. Τον ∆εκέµβριο του 2011 θα υποβληθεί ενδιάµεση έκθεση ώστε να συµφωνηθούν οι πρώτοι προσανατολισµοί. Η έκθεση θα περιλαµβάνει οδικό χάρτη που θα περιγράφει την πορεία, µε πλήρη σεβασµό των εξουσιών των θεσµικών οργάνων. Έως τον Μάρτιο του 2012 θα έχει εκπονηθεί έκθεση αναφορικά µε τον τρόπο εφαρµογής των συµφωνηθέντων µέτρων.

 

10
DQPG EL

Παράρτηµα 1

∆έκα µέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ

Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συντονισµού και της εποπτείας των οικονοµικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ, βελτίωσης της αποτελεσµατικότητας της λήψης αποφάσεων και εξασφάλισης συνεπέστερης επικοινωνίας. Για τους σκοπούς αυτούς, θα ληφθούν τα ακόλουθα δέκα µέτρα, µε σεβασµό, παράλληλα, της ακεραιότητας της ΕΕ στο σύνολό της:

1. Θα διεξάγονται τακτικά σύνοδοι κορυφής για το ευρώ µε τη συµµετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και του Προέδρου της Επιτροπής. Οι σύνοδοι αυτές θα πραγµατοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, σε καίριες στιγµές του ετήσιου κύκλου οικονοµικής διακυβέρνησης και, ει δυνατόν, µετά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ θα µπορεί να συγκαλεί και άλλες συνόδους, εφόσον απαιτείται. Κατά τις συνόδους αυτές, θα χαράσσονται οι στρατηγικοί προσανατολισµοί για τη διεξαγωγή των οικονοµικών πολιτικών και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της σύγκλισης στη ζώνη του ευρώ. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ θα είναι υπεύθυνος για την προετοιµασία της συνόδου κορυφής για το ευρώ, σε στενή συνεργασία µε τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

2. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ θα ορίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ την ίδια στιγµή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρό του και για ίση διάρκεια θητείας. Εν αναµονή της επόµενης εκλογής, ο εν ενεργεία Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου θα προεδρεύει των συνόδων κορυφής για το ευρώ.

3. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ θα ενηµερώνει συνεχώς τα κράτη µέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ σχετικά µε την προετοιµασία και τα αποτελέσµατα των συνόδων κορυφής. Ο Πρόεδρος θα ενηµερώνει επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά µε τα αποτελέσµατα των συνόδων κορυφής για το ευρώ.

SN 3993/3/11 REV 3 11

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 DQPG EL

4. Όπως και σή µερα, η Ευρωοµάδα θα εξακολουθήσει να συντονίζει ολοένα και στενότερα τις οικονοµικές πολιτικές και να προάγει τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Σεβόµενη τις σχετικές εξουσίες των θεσµικών οργάνων, προάγει την ενισχυµένη εποπτεία των οικονοµικών και δηµοσιονοµικών πολιτικών των κρατών µελών όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, θα προετοιµάζει τις συνόδους κορυφής για το ευρώ και θα µεριµνά για τη συνέχειά τους.

5. Ο Πρόεδρος της Ευρωοµάδας εκλέγεται σύµφωνα µε το Πρωτόκολλο αριθ. 14 που προσαρτάται στις Συνθήκες. Η απόφαση για το αν θα πρέπει να εκλέγεται µεταξύ των µελών της Ευρωοµάδας ή να είναι αποκλειστικός Πρόεδρος µε έδρα τις Βρυξέλλες θα ληφθεί όταν λήξει η θητεία του σηµερινού Προέδρου. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ θα δίνει τη γνώµη του για το πρόγραµµα εργασιών της Ευρωοµάδας και µπορεί να καλεί τον Πρόεδρο της Ευρωοµάδας να συγκαλεί συνεδρίαση της Ευρωοµάδας, µε κύριο σκοπό την προετοιµασία των συνόδων κορυφής για το ευρώ ή την παρακολούθηση των προσανατολισµών της. Θα υπάρξει σαφής καθορισµός αρµοδιοτήτων και διαδικασιών υποβολής εκθέσεων µεταξύ της συνόδου κορυφής για το ευρώ, της Ευρωοµάδας και των προπαρασκευαστικών οργάνων.

6. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος της Ευρωοµάδας θα συναντώνται τακτικά, τουλάχιστον µία φορά το µήνα. Στη συνάντηση είναι δυνατόν να καλείται να συµµετάσχει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ. Οι πρόεδροι των εποπτικών φορέων και ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΤΧΣ/∆ιευθύνων Σύµβουλος του ΕΜΣ µπορεί να προσκαλούνται σε ad hoc βάση.

7. Οι εργασίες σε προπαρασκευαστικό επίπεδο θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται από την Οµάδα Εργασίας «Ευρωοµάδα» (ΟΕΕ), αξιοποιώντας την πραγµατογνωµοσύνη της Επιτροπής. Η ΟΕΕ προετοιµάζει επίσης τις συνεδριάσεις της Ευρωοµάδας. Θα πρέπει να επικουρείται από υποοµάδα µονιµότερου χαρακτήρα, η οποία θα συγκροτείται από τακτικά/ αναπληρωµατικά µέλη, εκπροσώπους των Υπουργών Οικονοµικών, θα συνέρχεται συχνότερα και θα εργάζεται υπό την εξουσία του Προέδρου της ΟΕΕ.

8. Ο Πρόεδρος της ΟΕΕ θα είναι πρόεδρος πλήρους απασχόλησης µε έδρα τις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται ταυτόχρονα µε τον προεδρεύοντα της Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Επιτροπής.

SN 3993/3/11 REV 3 12

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 DQPG EL

9. Οι υπάρχουσες διοικητικές δοµές (ήτοι η Γενική Γραµµατεία του Συµβουλίου και η Γραµµατεία της Οικονοµικής και ∆ηµοσιονοµικής Επιτροπής) θα ενισχυθούν και θα συνεργάζονται συντονισµένα ούτως ώστε να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής για το ευρώ και τον Πρόεδρο της Ευρωοµάδας, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Ο∆Ε/ΟΕΕ. Θα ζητείται η συνδροµή εξωτερικών εµπειρογνωµόνων κατά περίπτωση και σε ad hoc βάση.

10. Θα καθορισθούν σαφείς κανόνες και µηχανισµοί για να βελτιωθεί η επικοινωνία και να εξασφαλίζονται συνεπέστερα µηνύµατα. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το ευρώ και ο Πρόεδρος της Ευρωοµάδας έχουν ειδική αρµοδιότητα στον τοµέα αυτό. Ο Πρόεδρος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, µαζί µε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θα είναι υπεύθυνοι για τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης ο δε Πρόεδρος της Ευρωοµάδας, µαζί µε τον Επίτροπο ECFIN, θα είναι υπεύθυνοι για τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της Ευρωοµάδας.

 

SN 3993/3/11 REV 3 13

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 DQPG EL

Παράρτηµα 2 Συµφωνία επί της δέσµης για τις τράπεζες

1. Η λήψη µέτρων για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης στον τραπεζικό τοµέα (δέσµη για
τις τράπεζες) αποτελεί επιτακτική ανάγκη και είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της ενίσχυσης
του προληπτικού ελέγχου του τραπεζικού τοµέα της ΕΕ. Τα µέτρα αυτά πρέπει να
ανταποκρίνονται:

α. Στην ανάγκη να διασφαλιστεί η µεσοπρόθεσµη χρηµατοδότηση των τραπεζών, µε

στόχο την αποφυγή της πιστωτικής ασφυξίας και τη διασφάλιση της ροής πιστώσεων στην πραγµατική οικονοµία, καθώς και να υπάρξει συντονισµός των µέτρων προς τον σκοπό αυτό.

β. Στην ανάγκη να ενισχυθούν η ποιότητα και η ποσότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, ώστε να αντέξουν τους κλυδωνισµούς, καθώς και να επιτευχθεί η ενίσχυση αυτή µε αξιόπιστο και εναρµονισµένο τρόπο.

Μεσοµακροπρόθεσµη χρηµατοδότηση

2. Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις των τραπεζών ώστε να τους παρασχεθεί αµεσότερη στήριξη για την πρόσβασή τους σε µεσοµακροπρόθεσµη χρηµατοδότηση (βραχυπρόθεσµη χρηµατοδότηση διατίθεται από την ΕΚΤ και τις οικείες εθνικές κεντρικές τράπεζες), όπου κρίνεται σκόπιµο. Οι εγγυήσεις αυτές αποτελούν επίσης ουσιαστική συνιστώσα της στρατηγικής για τον περιορισµό των ενεργειών αποµόχλευσης.

3. Απλή επανάληψη της εµπειρίας του 2008, µε πλήρη εθνική διακριτική ευχέρεια ως προς τη συγκρότηση καθεστώτων ρευστότητας, ενδέχεται να µην προσφέρει ικανοποιητική λύση υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Κατά συνέπεια, απαιτείται πραγµατικά συντονισµένη προσέγγιση σε ενωσιακό επίπεδο, όσον αφορά τα κριτήρια εισόδου, τον καθορισµό των τιµών και τους όρους. Η Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει κατεπειγόντως µαζί µε την ΕΑΤ,

την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ τους τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού και να υποβάλει έκθεση στην Ο∆Ε.

SN 3993/3/11 REV 3 14

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 DQPG EL

Κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

4. Κεφαλαιακός στόχος: Υπάρχει ευρεία συµφωνία ως προς την απαίτηση για σηµαντική
ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψίστης ποιότητας στο 9%, µετά από λογιστική
αποτίµηση της αγοραίας αξίας της έκθεσης σε κρατικά οµόλογα, µε ισχύ από την

30ή Σεπτεµβρίου 2011, ώστε να δηµιουργηθεί προσωρινό απόθεµα ασφαλείας, το οποίο δικαιολογούν οι εξαιρετικές περιστάσεις. Αυτός ο ποσοτικός κεφαλαιακός στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί έως την 30ή Ιουνίου 2012, µε βάση τα σχέδια που θα συµφωνηθούν µε τις εθνικές εποπτικές αρχές και θα συντονιστούν από την ΕΑΤ. Αυτή η συνετή αποτίµηση δεν θα επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες χρηµατοοικονοµικής πληροφόρησης. Οι εθνικές εποπτικές αρχές, υπό την αιγίδα της ΕΑΤ, πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια των τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση δεν θα συνεπάγονται εκτεταµένη αποµόχλευση και ότι θα διατηρούν τη ροή πιστώσεων προς την πραγµατική οικονοµία, λαµβανοµένων υπόψη των σηµερινών επιπέδων έκθεσης του οµίλου και των αντίστοιχων θυγατρικών στο σύνολο των κρατών µελών, και έχοντας επίγνωση της ανάγκης να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πίεση στην πιστωτική επέκταση στις χώρες υποδοχής ή στις αγορές κρατικών οµολόγων.

5. Χρηµατοδότηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης: Οι τράπεζες θα πρέπει πρωτίστως να
χρησιµοποιήσουν ιδιωτικούς κεφαλαιακούς πόρους, µεταξύ άλλων µέσω αναδιάρθρωσης και
µετατροπής του χρέους σε µετοχικούς τίτλους. Οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε
περιορισµούς ως προς την καταβολή µερισµάτων και πρόσθετων παροχών έως ότου
επιτευχθεί ο στόχος. Εφόσον χρειαστεί, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν
σχετική στήριξη και σε περίπτωση που αυτή δεν µπορεί να παρασχεθεί, η
ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να χρηµατοδοτηθεί µέσω δανείου του ΕΤΧΣ, εφόσον
πρόκειται για κράτη της Ευρωζώνης.

Κρατική ενίσχυση

6. Οποιαδήποτε µορφή δηµόσιας στήριξης, είτε εθνική είτε σε επίπεδο ΕΕ, θα υπόκειται στις
προϋποθέσεις που ορίζονται στο ισχύον ειδικό πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για την
αντιµετώπιση της κρίσης, το οποίο θα εφαρµόζεται όπως ανέφερε η Επιτροπή µε την
απαιτούµενη αναλογικότητα λόγω του συστηµικού χαρακτήρα της κρίσης.

 

SN 3993/3/11 REV 3 15

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 DQPG EL

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: