Δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, η νέα “βόμβα” του πρωθυπουργού της χώρας | εκλογές “εδώ και τώρα” ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

kalpi_ekloges

– Κινήσεις υψηλότατου ρίσκου από τον Γ. Παπανδρέου για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία ή την ηρωική έξοδο
– Η χώρα μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη παρατεταμένη και αναίτια αστάθεια.
– Ζητούμε από τράπεζες και επενδυτές να δεχθούν το «κούρεμα» που μπορεί εμείς να απορρίψουμε
– Αντίθετα ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εκλογές
– Ο βουλευτής Λιντζέρης μετά την εξαγγελία για ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε από τον Παπανδρέου ουσιαστικά να παραιτηθεί

Με μια σειρά κινήσεων που αιφνιδίασαν τους πάντες ο πρωθυπουργός επιχειρεί είτε την αναβαπτισμένη παραμονή του στην εξουσία είτε την ηρωική έξοδο.
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξήγγειλε δημοψήφισμα για την απόφαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Επίσης κίνησε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το όλο κλίμα της ομιλίας του ήταν καθαρά προεκλογικό με δριμεία επίθεση σε τράπεζες και ΜΜΕ ,πατριωτικές αναφορές και γενικόλογες καταγγελίες για συνομωσίες. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τα κίνητρα όσο και για τη χρησιμότητα της για τον τόπο.
Παρ’ ότι δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για το πρώτο μνημόνιο, ούτε για το μεσοπρόθεσμο επιλέγεται να γίνει για το «κούρεμα» προκειμένου εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο τη συναίνεση των πολιτών να την εμφανίσει ως επιβράβευση του συνόλου της πολιτικής της.
Γι’ αυτό βάζει τον τόπο σε παρατεταμένη περίοδο ακόμη μεγαλύτερης από την ήδη υπάρχουσα αστάθεια ,ρισκάρει την πιθανή απόρριψη της συμφωνίας από το εκλογικό σώμα και στέλνει το μήνυμα προς τράπεζες και επενδυτές που πρέπει να δεχθούν εθελοντικά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ότι η όλη συμφωνία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα!
Είναι προφανές ότι πιθανή απόρριψη του από το εκλογικό σώμα θα σημάνει εκλογές και καταστροφικές επιπτώσεις. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του πρωθυπουργού και στο σκέλος της συμφωνίας που έχει να κάνει με την εγκατάσταση ξένων τοποτηρητών που θα επιβλέπουν την ελληνική οικονομία. Θεωρείται ότι η παρουσία τους δε θα γίνει εύκολα δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός αν υπάρχει απ’ ευθείας λαϊκή έγκριση.
Για το ίδιο το δημοψήφισμα υπάρχουν ανοιχτά και θεσμικά ζητήματα και ουσιαστικό ρόλο θα παίξει πια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα για την προκήρυξη του.


Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την τρόικα όσο και από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν θετικές. Δήλωναν άπαντες αιφνιδιασμένοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανένας έλληνας αξιωματούχος δεν ενημέρωσε εγκαίρως την Ευρώπη και το ΔΝΤ ότι η συμφωνία της περασμένης Τετάρτης θα πρέπει να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα. Όλοι είχαν τη βεβαιότητα και γι’ αυτό έκαναν τη βασανιστική διαδικασία ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή για να «περάσει» τη σύμβαση.

Η τρόικα είχε αντιδράσει αρνητικά στην ανακοίνωση Βενιζέλου για επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πόσο μάλλον για δημοψήφισμα.
Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν τις αρχές του επομένου Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι έως τότε όλα θα είναι «στον αέρα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε και θα δει εσπευσμένα το πρωί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε ήδη πρωτοβουλίες και ο κ. Τσίπρας..

Πάντως πρώτος σταθμός όλων των παραπάνω είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση θα αρχίσει την Τετάρτη και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Χαρακτηριστικό του θρίλερ που θα διαδραματιστεί την Παρασκευή είναι πως λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική ομάδα, ο κυβερνητικός βουλευτής με επιστολή του, του ζητάει να λάβει πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που ουσιαστικά για πολλούς ερμηνεύεται ως καταψήφιση στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα, εάν μία συμφωνία έχει ψηφιστεί σε νόμο, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει μετάσχει στη διαδικασία τουλάχιστον το 50% του λαού. Εάν δεν υπάρχει νόμος, τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό εάν συμμετέχει το 40% του λαού.

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστό, η Ε.Ε. απάντησε ουδέν σχόλιο τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

 

Απέρριψαν όλα τα κόμματα την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησαν άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας.
Η ΝΔ θεωρεί ότι η λύση στο «αδιέξοδο» που έχει οδηγηθεί η χώρα είναι οι εκλογές και ακολούθως η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής.
«Συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης την πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, o εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για «έμμεσο εθνικό διχασμό που διακινδυνεύει το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «επειδή δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχη τη ΝΔ, τώρα θέλει να κάνει συνένοχο τον ελληνικό λαό».
Η μόνη λύση είναι οι εκλογές, κατέληξε ο κ. Μιχελάκης, αποφεύγοντας να διευκρινίσει το λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να συναντήσει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Εκλογές τώρα ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών. “Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
“Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους”, προσθέτει.
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ απόψε, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τυχοδιωκτική πολιτική» και «τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα». Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να «τολμήσει» και να ζητήσει μυστική ψηφοφορία.
Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ: «Στο επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι θέλει να την σφραγίσει, με ένα εξίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κ. Παπανδρέου».
Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, «η πραγματική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη» και μίλησε για «πολύ επικίνδυνη ζαριά» για την χώρα.
Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της. Είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».
Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη
Ας εγκαταλειφτούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση. Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.

http://www.newsit.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.