Robert Mapplethorpe | 1 Νοεμβρίου 2011 – 15 Φεβρουαρίου 2012 | 12:00-21:00 | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών | Έκθεση + παράλληλη εκδήλωση

Robert_Mapplethorpe_

Robert Mapplethorpe

1 Νοεμβρίου 2011 – 15 Φεβρουαρίου 2012| 12:00-21:00 Εκθεσιακός χώρος

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου-συμβόλου Ρόμπερτ Μέηπλθορπ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert Mapplethorpe της Νέας Υόρκης, η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από 100 έργα, όλα αντιπροσωπευτικά της μοναδικής αισθητικής του καλλιτέχνη. Ο Μέηπλθορπ θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ένα ορόσημο στην αμερικανική αβάν-γκαρντ σκηνή. Στο μύθο του συνέβαλε το γεγονός ότι η εκκεντρική ζωή του και η προκλητική, αυτοβιογραφική σε μεγάλο βαθμό, τέχνη του σταμάτησαν βίαια με τον πρόωρο θάνατό του στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Έκτοτε το έργο του έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς μελέτης, ενώ η αμεσότητα και η ειλικρίνεια που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη ζωή και την τέχνη εξακολουθούν να προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον.

Εισιτήρια:
8 € | Μειωμ. 4 €

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Robert Mapplethorpe

Εξερευνήστε τις πολλαπλές πλευρές του έργου του μέσα από τη φωτογραφική μηχανή σας

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τις 7 Νοεμβρίου 2011 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 201210:00-12:00 Εκθεσιακός χώρος

Πρόκειται για μια έκθεση με περισσότερες από εκατό φωτογραφίες του Robert Mapplethorpe (1946-1989), του φωτογράφου που υπήρξε σύμβολο της αμερικανικής αβάν-γκαρντ ή, πιο σωστά, της νεοϋορκέζικης underground καλλιτεχνικής σκηνής της περιόδου ’70-’80. Ο Ρόμπερτ Μέηπλθορπ είναι γνωστός λόγω της προσωπικής του ζωής, αλλά και των φωτογραφικών έργων του, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν, εικονοποιούν και, ως εκ τούτου, γίνονται η μαρτυρία μιας συγκεκριμένης γενιάς/εποχής της Αμερικής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στα χέρια του αφήνονταν να φωτογραφηθούν απρόσιτες –κατά τ’ άλλα– προσωπικότητες του μεγαλοαστικού Μανχάτταν. Είναι εξίσου πειστικός στα λουλούδια του, στα εσωτερικά του, στις αυτοπροσωπογραφίες του, στα πορτραίτα επωνύμων ή ανωνύμων, παιδιών, μοντέλων, ανθρώπων της μέρας και της νύχτας, αθλητών ή χορευτών, διανοουμένων, καλλιτεχνών, κ.α.
Ο Μέηπλθορπ δεν φημίζεται μόνο για τις τολμηρές αυτοαναφορικές φωτογραφίες του. Η μοναδική αίσθηση της φόρμας, ο τρόπος που χειρίζεται το φως, το καδράρισμα του πλάνου του, η αίσθηση της αφαίρεσης και της οικονομίας (όπου αυτές χρειάζονται), της γεωμετρίας του χώρου και των μορφών, το θεματικό του εύρος (διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης) είναι τα στοιχεία που τον κατατάσσουν στους μεγάλους καλλιτέχνες.
Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την έκθεση του Ρόμπερτ Μέηπλθορπ, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις αισθητικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις της δουλειάς του καλλιτέχνη, όπως αυτές αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του. Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η έννοια της ταυτότητας, του φύλου και των πολλαπλών ρόλων, καθώς επίσης η υποδοχή που έτυχε το έργο του καλλιτέχνη και η ανταπόκριση του κοινού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους μαθητές να αναλύσουν και τις ποικίλες φωτογραφικές τεχνικές του Μέηπλθορπ.
Το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται, μετά από συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και πριν από την επίσκεψη, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Μετά την ξενάγηση στην έκθεση θα ακολουθεί εργαστήριο, όπου οι μαθητές, με κύριο μέσο τους τη φωτογραφία, θα δουλεύουν πάνω σε έννοιες που θα συζητιούνται κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.
Στο εργαστήριο που θα ακολουθεί, χρησιμοποιώντας απλό/βασικό εξοπλισμό (μαυρόασπρο drop, φορητά LED και φακούς) θα φωτογραφίζουμε και θα φωτογραφηθούμε. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα φωτογραφίζουν ένα άψυχο αντικείμενο σαν να ήταν άνθρωπος και έναν άνθρωπο σαν να ήταν λουλούδι, κλπ.!

Απευθύνεται σε:
Μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μυρτώ Λάβδα.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Η δήλωση/κράτηση συμμετοχής είναι απαραίτητη και πάντα σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης

Tηλ: 213-017-8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Κόστος συμμετοχής:
4 € ανά μαθητή (περιλαμβάνεται και το εργαστήριο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.