52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

ekthesi staveri

Μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την πόλη και τους ανθρώπους της, δίνοντάς μας ένα αποτέλεσμα πάρα πολύ σημαντικό. Η έκθεση του Σπύρου Στάβερη δείχνει γλαφυρά την αγαστή συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης», τόνισε κατά τον χαιρετισμό της η γενική διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Ζωή Καζαζάκη. Αναφορικά με τα έργα του Σπύρου Στάβερη, η ίδια σχολίασε: «Το κάθε έργο μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία, να αποτελέσει τη βάση για ένα ντοκιμαντέρ και υπό αυτή την έννοια η έκθεση ‘’συνομιλεί’’ με το Φεστιβάλ με έναν τρόπο ιδανικό». Η κ. Καζαζάκη συνεχάρη τόσο τον διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη, όσο και τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Ιωακειμίδη διότι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «κατάφεραν με πολύ λίγα μέσα να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα σε αυτό που κάνουν. Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να ενισχύσει τους φορείς και τους καλλιτέχνες και να αναδείξει το έργο τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, επεσήμανε: «Η σχέση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με το Μουσείο Φωτογραφίας είναι παλιά. Έχουμε συνεργαστεί κατ΄ επανάληψη παρουσιάζοντας πολύ σημαντικές εκθέσεις, καθώς η φωτογραφία είναι συγγενική τέχνη με την κινούμενη εικόνα. Χαίρομαι που για μια ακόμη φορά έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με αφορμή την έκθεση ενός πολύ σημαντικού δημιουργού, όπως είναι ο Σπύρος Στάβερης». Ο κ. Εϊπίδης συνεχάρη τον γνωστό φωτογράφο για το γεγονός ότι η δουλειά του «έχει την ίδια δυναμική με πολλές καλές ταινίες», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης, τόνισε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζουμε μαζί αυτή την έκθεση, στο πλαίσιο του εκθεσιακού κύκλου του Μουσείου μας ‘’Φωτογραφία και Κινηματογράφος’’». Όπως ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης, πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει περίπου 300 έργα του Σπύρου Στάβερη από το 1982 μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας εικόνες δρόμου, αστικής ζωής, πορτρέτα επωνύμων και ανωνύμων, στιγμιότυπα κάθε είδους γεγονότων, από νησιωτικά πανηγύρια μέχρι λούμπεν σκηνές, καθώς και ταξίδια του ίδιου του φωτογράφου. «Έναν κόσμο χωρίς περιθώρια, όπως και ο τίτλος της έκθεσης», σημείωσε ο κ. Ιωακειμίδης.
Παίρνοντας το λόγο, ο Σπύρος Στάβερης δήλωσε: «Χαίρομαι που μοιράζομαι όλες αυτές τις φωτογραφίες μαζί σας. Πολλές από αυτές τις είχα ξεχάσει κι εγώ ο ίδιος. Χρειάστηκε να γίνει μια κατάδυση από τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη στο άναρχο αρχείο μου, ώστε να αποκαλυφθούν και κάποιες ‘’προϊστορικές’’ περίοδοι της φωτογραφικής μου διαδρομής». Ο δημιουργός χαρακτήρισε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως «ένα σπάνιο δώρο». Όπως ανέφερε, οι δεσμοί του με το Φεστιβάλ πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν: «Όταν ήταν στα φόρτε του ο Εξώστης. Όταν η Θέμις Μπαζάκα ήταν μια κοπέλα που δούλευε σε ένα μπαρ και μας προμήθευε προσκλήσεις γιατί μας είχε συμπαθήσει». Ο κ. Στάβερης πρόσθεσε ότι χάρη στην πραγματοποίηση της έκθεσης των έργων του στο πλαίσιο του ΦΚΘ, συνδέεται και ο ίδιος με το παρελθόν του, το οποίο «έχει διαποτιστεί από τις άπειρες ταινίες που έχω δει στη Γαλλική Ταινιοθήκη, από την οποία πήρα τα βασικά εφόδια που μου επέτρεψαν να προχωρήσω στη φωτογραφική μου διαδρομή», όπως είπε ο ίδιος. Ο δημιουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας: «Την Ελλάδα που αγαπήσαμε τρεις άνθρωποι οι οποίοι τιμώνται και δρουν σε αυτό το Φεστιβάλ: ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και εγώ. Τρεις άνθρωποι, κατά κάποιο τρόπο έξω από αυτή τη χώρα, τρεις εμιγκρέδες που την αγαπούν με έναν πολύ βαθύ τρόπο, μοιράζονται το ίδιο πάθος για την ομορφιά και την αλήθεια και έχουν μια ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων, που θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα να προχωρήσουν λίγο παραπάνω στη χώρα μας».
Τα έργα του Σπύρου Στάβερη παρουσιάζονται μέσα από τις ενότητες «Η Αρχή», «Η Αναζήτηση», «Το Θέαμα», «Οι Πρωταγωνιστές», «Τα Παρασκήνια», «Η Γιορτή», ενώ μέρος αυτών προβάλλεται σε μορφή slide show. Η έκθεση πλαισιώνεται με την προβολή ενός φιλμ αφιερωμένου στο έργο και την πορεία του δημιουργού, σε σκηνοθεσία Πάνου Θωμαΐδη. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της έκθεσης είναι των Αλεξάνδρας Αθανασιάδου και Θάνου Σταυρόπουλου και η οργάνωση παραγωγής της Άννας Μηλώση.
Η έκθεση χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.