Σύγκληση έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου στις 4μ.μ. (6.11.2011) | ετοιμάζεται για παραίτηση η κυβέρνηση; | Διατεθειμένος να συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς

ektakto ypourgiko symvoulio

Διατεθειμένος να συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μία θεαματική στροφή λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού και ότι πρέπει η πολιτική ηγεσία να στείλει μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και τη διεξαγωγή εκλογών σε εύλογο διάστημα. Συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου

Ετοιμάζεται για παραίτηση η κυβέρνηση; – Διαψεύδουν τις φήμες για εκατέρωθεν επαφές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – Σε λίγο η συνάντηση Παπούλια – Σαμαρά

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, για τις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά τη συνεδρίαση να ανακοινωθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι μέχρι το βράδυ θα πρέπει να υπάρξουν  εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σημειώνεται ότι από χθες ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη συγκαλέσει και συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα, καθώς κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνει κανονικά.

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου   τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ήταν η διαβεβαίωση – το επανέλαβε δύο φορές – και προς το εξωτερικό ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει και θα στηρίξει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός της ΝΔ συναντάται στη 1 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο και αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για άμεση παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και διεξαγωγή εκλογών.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική του σκοτσέζικου ντους επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχτεί να έρθει στη Βουλή η δανειακή σύμβαση μαζί με το πακέτο μέτρων, όπως δεν θα δεχτεί να έρθει και με τη διαδικασία ψήφισης με 180 καθώς αυτό θα σημάνει παραδοχή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή το βράδυ, από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, «κήρυξε» με τη φράση «θα κάνω ό,τι μπορώ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας»,  την έναρξη των διεργασιών για το νέο βήμα στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η οποία θα έχει ως βασικό στόχο τη ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κ.Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πάντως, η σύσταση κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις την πρόταση της ΝΔ και αμέσως μετά η ΝΔ απέρριψε την διαδικασία σχηματισμού ακόμα και μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας εκλογές και μάλιστα άμεσα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη απέρριψαν με την σειρά τους την συμμετοχή τους σε μια, ουσιαστικά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αφού η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει τώρα συγκεκριμένους όρους ακόμα για την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη του στενού επιτελείου Σαμαρά:
– Η ΝΔ θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
– Θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει «πακέτο» με τα νέα μέτρα.
– Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ. Ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ψηφοφορία τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση εάν έλθει χωριστά από τα μέτρα.

Ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες, στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές, ενώ κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ρίξουν τον Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση ενότητας.

12:26 Δεν τραβάει «κόκκινη γραμμή» στις έξι εβδομάδες η ΝΔ
Ανοικτό αφήνουν στελέχη της ΝΔ το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνηθεί μεταβατική κυβέρνηση, να μην έχει ως χρονικό ορίζοντα τις έξι εβδομάδες αν πρέπει να συνεχιστούν διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της χώρας και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

12:11 «Εντός της ημέρας πρέπει να υπάρξει συμφωνία»
Ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι μέσα στη μέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

11:30 «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι το τέλος του ΠΑΣΟΚ»
Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαιωάννου στη ΝΕΤ, υπενθυμίζοντας ότι εντός του μηνός θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια.

11:25 «Υποχρέωσή μας η κυβέρνηση συνεργασίας»
«Στις επόμενες δύο – τρεις ημέρες είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας: «Ελπίζω να γίνει η μεγάλη υπέρβαση γιατί το θέλει ο κόσμος».

10:42 «Όχι εκλογές πριν την 6η δόση»
Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται ο ΛΑΟΣ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως οι εκκρεμότητες της χώρας. Αυτό τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης.

10:33 «Συμπόρευση πριν και μετά τις εκλογές»
Την ανάγκη για εθνική ενότητα και πολιτική συναίνεση, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θ. Σκυλακάκης.

10:06 «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αγνοούν τις εκκλήσεις για συναίνεση»
«Οι Σοσιαλιστές που βρίσκονται στο τιμόνι της Ελλάδας και οι συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρεσβεύουν εναλλακτικά σχέδια για τη σωτηρία του κράτους από την πτώχευση και την προστασία του ευρώ, αγνοούν την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης» αναφέρει το Reuters.

09:45 «Επιτακτική ανάγκη η παραίτηση Παπανδρέου»
«Επιτακτική ανάγκη» χαρακτήρισε την παραίτηση του πρωθυπουργού η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί τόσο στο εωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

09:16 «Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων»
«Ανεύθυνες και επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ο Γιώργος Φλωρίδης, καταγγέλλοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας.

02:52 «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει θέμα ηγεσίας»
Την άποψη ότι δεν πρέπει να μας απασχολήσει θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία που επιδιώκει ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ANT1.

00:58 «Πίεσε τον Σαμαρά»
Να ασκήσει πιέσεις στο κόμμα της ΝΔ ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

23:25 «Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι στο τραπέζι»
«Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι στο τραπέζι της συζήτησης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κωφεύει», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, μιλώντας στο MEGA.

22:23 «Νέα κυβέρνηση χωρίς την ΝΔ δεν είναι λύση»
«Ο χρόνος για να στείλει η Ελλάδα ένα μήνυμα σοβαρότητας, αποφασιστικότητας και εθνικής συσπείρωσης τελειώνει την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο MEGA.

18:54 «Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης»
«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».

17:46 «O Σαμαράς άφησε ανοιχτό το παράθυρο για συνεργασία»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκλεισε την πόρτα σε κυβέρνηση συνεργασίας.

16.58 Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 1.00 το μεσημέρι.

16:44 Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου έβαλε στο τραπέζι ο Σαμαράς
Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς με τη σημερινή μαρκοσκελέστατη δήλωση του τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

16:30 Επιμένει σε άμεσες εκλογές ο Σαμαράς
«Σκοπός μας είναι η στροφή στην ομαλότητα. Εκλογές. Για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της και να βγούμε όσο πιο γρήγορα έξω από αυτόν τον εφιάλτη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

15:38 «Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει μία δεύτερη σκέψη σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση Γ. Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας.

15:33 Γιατί καθυστερεί η δήλωση Σαμαρά;
Με πυρετώδεις ρυθμούς πραγματοποιούνται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν, στο «τραπέζι» έχει πέσει το όνομα στελέχους της κεντροδεξίας για την πρωθυπουργία.

14:44 «Εκλογές και μόνο εκλογές»
Για «οπερέτα», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Ο Α.Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία».

14:22 «Τετ α τετ» Παπανδρέου με Βενιζέλο στη Βουλή
Σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει αυτή την ώρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της Κρίσιμης Συνόδου του Eurogroup της Δευτέρας.

14:11 «Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ευθύνη του Κ. Παπούλια»
Σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σημειώνεται ότι η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πρέπει να γίνει με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

13:29 «Καταδικασμένη η χώρα χωρίς κυβέρνηση συνεργασίας»
Την πεποίθησή του πως χωρίς μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, «η χώρα είναι καταδικασμένη» εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

13:15 «Θα συμβάλω στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας»
«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας» επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

12:30 «Απαραίτητη εγγύηση η συνεργασία»
«Θα κάνω ότι μπορώ να σχηματιστεί ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας όπως δεσμεύτηκα χθες. Δεν είμαι κολλημένος με τις καρέκλες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τον διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, μία μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή.

12:15 Θέλουν να σώσουν το «ναυάγιο»
Υπόγειες διεργασίες βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή σε επίπεδο κορυφής. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αμέσως μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι η όλη προσπάθεια βαίνει προς ένα ακόμα ναυάγιο άναψαν τα τηλέφωνα μεγάλης μερίδας βουλευτών ενώ για σήμερα το πρωί είχε οριστεί μια πρώτη συνάντηση «με στόχο την διερεύνηση του τοπίου».

11:40 «Αυτά που έγιναν θυμίζουν θέατρο του παραλόγου»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης ζήτησε καθαρές λύσεις, πάνω από το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον.

11:03 «Ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί»
«Θα ήταν επικίνδυνο να μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση», ανέφερε ο Γ. Μακγριώτης, συμπληρώνοντας ότι είναι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί.

09:30 «Θα συζητήσουμε, αλλά…»
«Δεν μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που θα στηρίζεται από περισσότερα κόμματα». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα» να μπει το κόμμα του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ.

09:25 «Να βγει η Ελλάδα από Ε.Ε. και Ευρωζώνη»
Αποχώρηση από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά το ΚΚΕ.

08:56 «Θα φταίει ο Σαμαράς αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας»
Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, κατονομάζοντάς τον ως «μοναδικό υπεύθυνο» σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

08:30 Κυβέρνηση υπό τον Βενιζέλο «βλέπει» η Guardian
Δεδομένη θεωρεί την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, η Guardian. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα παραιτηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘’ευρείας αποδοχής’’ με επικεφαλής τον νυν υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο».

07:51 Καχυποψία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις κινήσεις Παπανδρέου
Μετά από έντονο παρασκήνιο και σειρά μεθοδεύσεων, 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χθες την ψήφο εμπιστοσύνης όχι στον πρωθυπουργό αλλά στην πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτό προς λεπτό την ψηφοφορία

00:59 Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Με 153 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. «Όχι» ψήφισαν 145 ενώ απούσες ήταν η Έλσα Παπαδημητρίου και η Μιλένα Αποστολάκη.

00:56 Κυβέρνηση με υπερκομματικό πρωθυπουργό ζητά η Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη συζητά κυβέρνηση συνεργασίας με υπερκομματικό πρωθυπουργό και ευρεία σύνθεση και όχι όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες της κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του ΔΗΣΥ και ενδεχομένων του ΛΑΟΣ.

00:45 «Στα τέλη Φεβρουαρίου θα λήξει η θητεία της νέας κυβέρνησης».
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα είναι ο βίος της νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή.

00:41 «Ο Παπανδρέου απέδειξε τι σημαίνει ηθική στην πολιτική».
Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στήριξε μετά την ομιλία του στη Βουλή, ο Χρήστος Παπουτσής: «Αισθάνομαι την ανάγκη μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, να κάνω ένα σχόλιο. Γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο να φαίνεται με τόσο καθαρό τρόπο τι σημαίνει ηθική στην πολιτική. Και νομίζω ότι σήμερα η νέα γενιά πήρε μια ελπίδα.

00:35 Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές.
Μοναδική λύση χαρακτήρισε τις εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εισερχόμενος στη Βουλή για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

00:26 «Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει».
Προχωρήστε σε ψήφιση απλής αναλογικής, ώστε οι κυβερνήσεις συνεργασίας να έχουν νωπή λαϊκή εντολή, προέτρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

00:11 «Έρχονται τα αγριότερα μέτρα».
«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί» ήταν το σχόλιο της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού.

00:07 Στη νέα κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει η ΝΔ.
Ο κ. πρωθυπουργός δέχθηκε αυτό που έλεγα εδώ και 18 μήνες τόνισε ο Γ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής. «Το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα.

23:50 Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο πρωθυπουργός.
Την απόφασή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.

23:36 Εκλογές μετά την εξασφάλιση της συμφωνίας.
Εάν η χώρα πάει σε εκλογές αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα καθώς σ συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα ήταν στον αέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρότεινε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. «Δεν αρκεί μια κοινοβουλευτική ομάδα και πλειοψηφία, χρειάζεται μια ευρεία υποστήριξη» είπε χαρακτηριστικά

22:33 Εύσημα Σρέντερ σε Παπανδρέου.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ επικροτεί τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

22:27 «Κυβέρνηση με συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων».
Συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και όχι τεχνοκρατών και εκλογές μετά την εξασφάλιση της 7ης δόσης τον Φεβρουάριο, πρότεινε στην ομιλία του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

22:15 «Δεν είναι η ώρα για εκλογές αλλά για εθνική συνεννόηση».
Εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, με τη διαμόρφωση όρων εθνικής ομοψυχίας, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου γιατί, όπως είπε «η κρίση είναι βαθιά και ο χειμώνας της χώρας θα είναι μακρύς και βαρύς».

22:07 «Προσπάθεια κανιβαλισμού του πρωθυπουργού».
Νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ευαισθησία και αίσθηση ευθύνης ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή.

21:55 Το σκοτεινό παρασκήνιο κατήγγειλε ο Λαφαζάνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, κατήγγειλε «το σκοτεινό παρασκήνιο και τα παζαρέματα», για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την συγκρότηση κυβέρνησης στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία ή και άλλα κόμματα, με στόχο την υπερψήφιση και υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης

21:38 Γιατί καθυστερεί η ομιλία Παπανδρέου. Έντονο παρασκήνιο, διαρκείς διαβουλεύσεις, και παζάρι διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η εικόνα, που εξακολουθεί να επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

21:34 Reuters: «Τα αγόρια της Βοστώνης» συγκρούονται. Με αφορμή τις πρωινές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου τους αποκάλεσε «τα αγόρια της Βοστώνης», το Reuters κάνει μια αναδρομή στην πορεία τους, αλλά και στην σχέση των δύο ανδρών, από την εποχή που ήταν συγκάτοικοι.

21:25 Καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση του πρωθυπουργού.
Με καταγγελίες για υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από οργανωμένα εξωθεσμικά συμφέροντα που βρίσκουν ανταπόκριση και εντός του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση.

20:56 «Ή έχει γίνει συνεννόηση ή ο Παπανδρέου θα αιφνιδιάσει», δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εμφανίστηκε βέβαιη για χρεοκοπία της χώρας και για «νέα πάρα πολύ σκληρά μέτρα».

20:33 «Πρέπει να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων». Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που θα σώσει, όπως είπε, την πατρίδα, θα βάλει πίσω της την ανασφάλεια και το φόβο και θα φέρει την ελπίδα επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

20:31 Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε από τον Παπανδρέου να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα. «Να προχωρήσει όχι μόνο στην ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία αλλά και στην εφαρμογή της συμφωνίας των 10 βημάτων όπως τα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης».

20:22 «Η Ελλάδα δεν τυπώνει δραχμές», διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από δημοσίευμα του CNN. «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης».

20:15 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δείχνει να αποδέχεται μία μεταβατική κυβέρνηση μεγαλύτερη διάρκειας, θέτοντας κάποιους όρους, με στόχος «να μην πάει η χώρα σε στάση πληρωμών».

19:56 Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα Παπανδρέου βλέπει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, και στο βάθος… αδιέξοδο.

19:26 Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η Λ. Κατσέλη στον Γ. Παπανδρέου για τις αστοχίες της τελευταίας εβδομάδας, ενώ για την ψήφο εμπιστοσύνης διευκρίνισε ότι «περιμένω να ακούσω τον πρωθυπουργό για να καθορίσω την στάση μου». Η πρώην υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα δοθεί η 6η δόση ακόμα και αν περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης» και ζήτησε άμεσα εκλογές.

19:19 «Αναμένω την ομιλία του πρωθυπουργού».
Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του απόψε στην Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης.

19:04 «Θα δώσω ψήφο εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας»
Η ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολή για σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, δήλωσε προσερχόμενη στην Βουλή η Βάσω Παπανδρέου.

19:03 Σε εξέλιξη οι ομιλίες βουλευτών στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή, στις οκτώ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

18:57 «Πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση»
«Αυτό που χρειάζεται η χώρα τουλάχιστον για το επόμενο 6μηνο είναι μια σταθερή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

18:51 Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος δήλωσε ότι «θα αντιμετωπίσει με επάρκεια τη νέα συμφωνία».

18:27 Σχέδιο για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ευαγ. Βενιζέλο.

Με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ, σύμφωνα με συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να κινήσει άμεσα (τις διαδικασίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, για να διευκολύνει τις διαδικασίες.

18:18 Spiegel: Τέλος εποχής για τη δυναστεία Παπανδρέου;

18:03 «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» ζητά η Σοφία Γιαννακά, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκολύνει την κατάσταση «ακόμα και με την παραίτησή του».

17:55 «Εκλογές άμεσα ή κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» «Ζούμε ένα παράδοξο να καλούμεθα να ψηφίσουμε μια κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης λίγο πριν εισέλθει στη Βουλή.

17:43 Προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για έξοδο της Ελλάδας. Το Βερολίνο καλεί «να βρεθεί σύντομα λύση στην Ελλάδα αλλιώς στον αέρα η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου».

17:41 Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης η Α. Γκερέκου. «Ναι στην σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για την κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της έκτης δόσης και καθορισμός εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές». Αυτό ζητά σε γραπτή δήλωσή της, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου.

17:37 Το ευρώ «είναι πιο σημαντικό από την Ελλάδα». O Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι το ευρώ είναι «πιο σημαντικό» από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι είναι «σημαντικό» η χώρα αυτή να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα και να αποφευχθεί μια πτώχευση.

17:07 Έκκληση Ομπάμα από τη G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης, «Το ελληνικό δημοψήφισμα προκάλεσε αναστάτωση».

16:48 Δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία ο Ανδρουλάκης και δηλώνει ότι «Μπορεί να αποδειχθεί παρωδία».

16:38 Μέχρι τον Δεκέμβριο τα ταμειακά διαθέσιμα. Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Δεκέμβριο, είπε ο κ. Βενιζέλος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν έσοδα και δεν θα σημειώνονται λευκές απεργίες, απεργίες ή καταλήψεις.

15:57 «Η δανειακή σύμβαση δεν συνδέεται με την έκτη δόση. Η συζήτηση στη Βουλή αφορά το εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ», εκτιμά ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης

15:23 Έκκληση Ρομπάι-Μπαρόζο για εθνική συναίνεση και ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου

15:05 Χ. Πρωτόπαπας: «Από αύριο η διαδικασία για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης είναι στον «αέρα» μισθοί και συντάξεις.

14:54 WSJ: «Ο Λ. Παπαδήμος πιθανότερος διάδοχος του Παπανδρέου». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο Σαμαράς δεν θα ήταν αντίθετος».

14.43 Να υπερψηφιστεί σήμερα η κυβέρνηση και στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ζήτησε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

14:26 Α. Λοβέρδος: Δεν έχω θέση μέσα σε διεργασίες. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο υπουργός Υγείας.

14:21 Η άτακτη χρεοκοπία είναι πραγματικός κίνδυνος, επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουδαπέστη ο Τζορτζ Σόρος.

14:01 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Θόδωρος Σκυλακάκης υπό τη «σκιά» της άτακτης χρεοκοπίας. Κατηγόρησε τους Γ. Παπανδρέου και Α.Σαμαρά ότι: «Ουδείς εκ των δύο συναισθάνεται τις ευθύνες του έναντι της χώρας».

13:43 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν μεταβατική κυβέρνηση. Πιέζουν για να φύγει ο Παπανδρέου.

13:40 Τηλεφωνικές συνομιλίες Βενιζέλου με Γιούνκερ, Ρεν, Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο δέκα σημείων.

13:35 Εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν προχωρήσει, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι έτοιμοι να «ξεπαγώσουν» την πρωτοβουλία τους, διαμήνυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

13.05 Να αλλάξουν συμπεριφορά για να δει ο τόπος προκοπή, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης από Σαμαρά και Παπανδρέου, τους οποίους για ακόμα μια φορά αποκάλεσε «παιδιά της Βοστόνης».

12:34 Καθαρές λύσεις πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την ανάγκη για μια κυβέρνηση μεταβατικού χαρακτήρα.

12:23 Για «απίστευτη ανευθυνότητα» κατηγόρησε τους Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

12:12 Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά να προκηρυχθούν εκλογές ζήτησε ουσιαστικά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί δημοψηφίσματος πέτυχε μερικώς τη συναίνεση. «Πιστεύω ότι το βράδυ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πράξουμε το βράδυ στο καθήκον μας και αμέσως μετά θα πάμε σε εκλογές. Μέλημα μας η σωτηρία της πατρίδας» δήλωσε.

11:30 «Δε δέχομαι εκβιασμούς», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Εγώ την υπέρβαση μου την έκανα αποδείχθηκε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Γ. Παπανδρέου είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του» είπε στο γραφείο του στην Βουλή χθες βράδυ.

11:19 Δεν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση ο Π. Καμμένος. Διαφοροποιείται από τη γραμμή Σαμαρά.

11:03 Θα απέχει από την ψηφοφορία η Έλσα Παπαδημητρίου αν και αρχικά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει τη κυβέρνηση.

10:51 «Πυρά» από Γ. ΜΙχελάκη στον πρωθυπουργό: «Γαντζωμένος σε ένα αυτοκίνητο που πάει στο γκρεμό».

10:37 «Μεταβατική κυβέρνηση εντός της βδομάδας». Ο Κώστας Γείτονας δηλώνει ότι ο Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι πρωθυπουργός.

09:34 «Νομίζουμε ότι είμαστε σε προηγούμενο στάδιο. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα», δήλωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης κατηγορώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «αδράνεια» όσον αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τόνισε δε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.

09:28 Την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί καθώς έχει χάσει την  πραγματική δεδηλωμένη, όπως είπε.

09:23 «Λάθος» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας πως κόστισε σε αξιοπιστία.

http://www.newsbeast.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: