Λουκάς Παπαδήμος ο πρωθυπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος ο αντιπρόεδρος, ανοιχτός ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης | 10.11.2011, 14.30

LOUKAS PAPADHMOS O NEOS PROTHYPOURGOS

Και επίσημα ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της δημοκρατίας.

Αύριο Παρασκευή στις 11/ 11/ 2011 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αποφασίστηκε το πλαίσιο αρχών βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση.

Και επίσημα πρωθυπουργός είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνησή του θα κινηθεί στο πνεύμα και τις πρόνοιες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Ο νέος, εντολοδόχος, πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, με οικογενειακή καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Απεφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, περίοδο κατά την οποία εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve Bank) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών καιΕμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994), ενώ συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως

στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Επιτροπή Schneider (1990-1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Παράλληλα, από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992).

Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος  του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο έχουν επικεντρωθεί σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοιχτός ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης

Ανοιχτός είναι ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν είναι πλέον προσδιορισμένος, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές» και παρέπεμψε στην αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, στην οποία ωστόσο δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Εκείνη η συμφωνία ανέφερε ότι «έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Η 19η Φεβρουαρίου ως συμφωνηθείσα ημερομηνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, προσδιορίστηκε αργότερα εκείνη την ημέρα στις συζητήσεις των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά ουδέποτε συμπεριλήφθηκε σε επίσημο κείμενο ή εξαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τελευταίες διεργασίες ετέθη μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρονικής διάρκειας της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδήμος έθεσε από την αρχή το αίτημα η κυβέρνηση να εργαστεί έως τα τέλη Μαρτίου και οι εκλογές να γίνουν τον Απρίλιο. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η ΝΔ, που ήθελε να διατηρήσει το «κεκτημένο» της 19ης Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε είχε πραγματικό πρόβλημα για το χρονικό ορίζοντα και εμμέσως στήριζε το αίτημα του κ. Παπαδήμου.
Αποτέλεσμα αυτού του σκηνικού ήταν να μην συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία, με την οποία ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο ότι ο κ. Παπαδήμος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η ΝΔ θα επιδιώξει ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να προσδιοριστεί δια των προγραμματικών δηλώσεων ένας πιο σαφής ορίζοντας των εκλογών.

Ποιοι ενδεχόμενα θα την αποτελέσουν

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που δέχθηκε το τηλεφώνημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει αντιπρόεδρος και στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τα τηλεφωνήματα στα άλλα πρόσωπα που επιθυμεί να εντάξει στην κυβέρνησή του. Οι επόμενοι τρεις υπουργοί που δέχθηκαν κλήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εντάσσονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές αν διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που ελέγχουν μέχρι σήμερα.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει λάβει σημειώματα από τα κόμματα με ονόματα πιθανών υπουργών.
Κάπως έτσι, ο κ. Παπαδήμος ξεκίνησε να υλοποιήσει την πρώτη αποστολή του που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Παπαδήμος, αναφέρουν οι πληροφορίες θα ήθελε στο νέο σχήμα να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις. Πέραν των υπουργών που θα προέλθουν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει ζητήσει την συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, ενώ θέσεις υπουργών αναμένεται να αναλάβουν και ένα ή δύο πρόσωπα από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος θα ήθελε να στελεχωθεί η μεταβατική κυβέρνηση από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, ακόμη και από προσωπικότητες όπως οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος. Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο νέο σχήμα η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ επαφή αναμένεται να γίνει και με την Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη.
Στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε σύσκεψη εκπροσώπων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Αναμένεται να διευκρινιστεί ποια θα είναι τα στελέχη από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμμετέχουν τελικώς στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σίγουροι για το νέο υπουργικό συμβούλιο οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου τους οποίους έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικώς ο κ. Παπαδήμος ότι θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση. Οι προτάσεις θα κατατεθούν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην απόφασή του να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.
Τα ονόματα που ακούγονται στα κομματικά γραφεία της ΝΔ είναι του κ. Σταύρου Δήμα για θέση αντιπροέδρου, του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του κ. Γιάννη Μουρμούρα για το οικονομικό επιτελείο και του κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη για το Άμυνας ή το Δημοσίας Τάξεως. Ακούστηκε επίσης το όνομα του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει από τη ΝΔ να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε πολιτικά στελέχη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγεται ότι δεν είναι απίθανο να υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην εν εξελίξη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο οι συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη θα ζητήσουν να αναλάβουν την ευθύνη για ένα συγκεκριμένο υπουργείο τοποθετώντας τόσο τον υπουργό όσο και τον υφυπουργό από τη δεξαμενή του ΛΑΟΣ.
Πιθανοί για τη θέση υπουργού στη νέα κυβέρνηση θεωρούνται οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχει και ο κ. Κώστας Καρτάλης -ενδεχομένως στο οικονομικό επιτελείο αν δεν προκύψει καραμπόλα με τους υποψηφίους από τη ΝΔ.
Αίνιγμα αποτελεί η τύχη των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδη και άλλων που θεωρούνται επιλογές του απερχόμενου πρωθυπουργού.
Εκτός από τους κυρίους Φλωρίδη και Παπαδόπουλο, ως πιθανό ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ.
Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

http://www.madata.gr/, http://www.protothema.gr, http://www.newsit.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.