3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου «Σταυροδρόμια» Αθήνα 18-24 Νοεμβρίου 2011 (Ταινιοθήκη της Ελλάδας)| Θεσσαλονίκη 8-14 Δεκεμβρίου 2011

3h evdomada ispanikou kinfou

clip_image002

3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου

«Σταυροδρόμια»

Αθήνα 18-24 Νοεμβρίου 2011 Θεσσαλονίκη 8-14 Δεκεμβρίου 2011

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Odeon, Clipart Films, Audiovisual και Σπέντζος, διοργανώνουν στο διάστημα 18-24 Νοεμβρίου 2011 την 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου με τον τίτλο «Σταυροδρόμια» που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού κινηματογράφου» (2009) και «Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο» (2010). Η 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου θα μεταφερθεί επίσης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης το διάστημα 8-14 Δεκεμβρίου με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20.00 με την προβολή της ταινίας Camino του Χαβιέρ Φεσσέρ (Javier Fesser). Η είσοδος στην ταινία θα γίνει με προσκλήσεις, το κοινό ωστόσο θα μπορέσει να παρακολουθήσει την επαναληπτική της προβολή.

Με το τρίτο αυτό αφιέρωμα επιδιώκεται – μέσα από την επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας – η γνωριμία με το ευρύ φάσμα κατευθύνσεων που έχει ακολουθήσει το ισπανικό σινεμά και με τη δημιουργική του ποικιλότητα.

Μεταξύ των ταινιών υπάρχουν πολλές μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως Μάτα Χάρι της Ιθιάρ Μπογιαΐν, Ζωή και χρώμα του Σαντιάγο Ταβερνέρο, Χαοτική Άννα του Χούλιο Μέντεμ, Camino του Χαβιέρ Φεσσέρ, Επιστροφή στη Χανσάλα της Τσους Γκουτιέρεθ και Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου της Γκράθια Κερεχέτα. Εκτός από αυτές, θα προβληθούν επίσης: Η μυστική ζωή των λέξεων της Ισαμπέλ Κοϊσέτ, Ακόμα και η βροχή της Ιθιάρ Μπογιαΐν, 2 μέρες ελευθερία του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ, Ραγισμένες αγκαλιές του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Agora του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και Ευτυχώς που είμαι γυναίκα του Μιγέλ Αλβαλαδέχο.

Πρόκειται για ταινίες που έχουν βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ. Η μυστική ζωή των λέξεων βραβεύθηκε με τέσσερα Γκόγια 2006 μεταξύ των οποίων καλλίτερης ταινίας και καλλίτερου σκηνοθέτη και με το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2006, 2 μέρες ελευθερία ένα βραβείο

Γκόγια και το Αργυρό Κοχύλι στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2005, Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου δυο βραβεία Γκόγια 2008 και ένα Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007, το Camino έξι βραβεία Γκόγια 2009 μεταξύ των οποίων καλλίτερης ταινίας και καλλίτερου σκηνοθέτη και το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2008, Ακόμα και η βροχή τρία βραβεία Γκόγια 2011, Ραγισμένες αγκαλιές ένα βραβείο Γκόγια 2010, Αgora επτά βραβεία Γκόγια 2010, Επιστροφή στη Χανσάλα το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του Σεμίντσι (Seminci) του Βαγιαδολίδ 2008 και το πρώτο βραβείο και το ειδικό βραβείο κριτικής στο Φεστιβάλ του Καΐρου 2009.

Η κωμωδία, το δράμα, ο κοινωνικός προβληματισμός παρουσιάζονται με τον προσωπικό τρόπο καθενός από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος. Γεννημένοι μεταξύ 1949 και 1975, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου δημιουργών που κατέθεσαν τη νέα τους θεώρηση και συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία. Οι επιλεγμένες ταινίες, εν προκειμένω, έχουν βραβευθεί και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών.

Πρόκειται επίσης για μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο σκηνοθετών όπως οι Μιγέλ Αλβαλαδέχο και Σαντιάγο Ταβερνέρο χωρίς να παραβλέψουμε τους Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, Ισαμπέλ Κοϊσέτ και Ιθιάρ Μπογιαΐν. Ταυτόχρονα, το αφιέρωμα δίνει τη δυνατότητα της εκτίμησης των υποκριτικών δυνατοτήτων αναγνωρισμένων ηθοποιών όπως οι Μαριμπέλ Βερδού, Μπλάνκα Πορτίγιο, Έμμα Σουάρεθ, Χαβιέρ Κάμαρα, Νάγια Νίμρι, Τριστάν Ουγιόα και Λουίς Τοσάρ, μεταξύ άλλων.

Λίγαλόγιαγιατιςταινίεςτουαφιερώματος

Μέσα από τη σημερινή ματιά των ταινιών προσεγγίζονται θέματα σύγχρονα και καταστάσεις πολύ διαφορετικές, δοσμένες με ιδιαίτερο βάθος και ανθρωπιά. Στη Μυστική ζωή των λέξεων (La vida secreta de las palabras, 2005), η Ισαμπέλ Κοϊσέτ μας οδηγεί σε με δραματική κατάσταση που εκτυλίσσεται σε μια εξέδρα πετρελαίου μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο οποίο όμως δημιουργείται μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των ηρώων. Το 2 Μέρες ελευθερία (7 Vírgenes, 2005) του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ πραγματεύεται την ενηλικίωση του Τάνο (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα), ενός προβληματικού νεαρού εσώκλειστου σε αναμορφωτήριο.

Περισσότερο αθώα είναι η ματιά του Φέδε (Χούνιο Βαλβέρδε), πρωταγωνιστή του Ζωή και χρώμα (Vida y color, 2005), που περιγράφει τη ζωή στη γειτονιά του και το ξύπνημα της εφηβείας, ενώ το Χαοτική Άννα του Χούλιο Μέντεμ εστιάζει στο ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας του.

Στο Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου (Siete mesas de billar francés, 2007) της Γκράθια Κερεχέτα, η Άνχελα (Μαριμπέλ Βερδού)

επιχειρεί μια αλλαγή στη ζωή της αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ στο Camino (2008) του Χαβιέρ Φεσσέρ ένα εντεκάχρονο κορίτσι γνωρίζει τον έρωτα και τον θάνατο. Στην ταινία Επιστροφή στη Χανσάλα (Retorno a Hansala, 2008) της Τσους Γκουτιέρεθ μας αφηγείται την ιστορία της Λέιλα (Φαρά Χαμέντ) και του Μαρτίν (Χοσέ Λουίς Γκαρθία Πέρεθ) που ξεκινάει με αφορμή τον θάνατο έντεκα νεαρών από το Μαρόκο στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ισπανία.

Στη Μάτα Χάρι (Mataharis, 2007) της Ιθιάρ Μπογιαΐν, η Ινές έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα ξεσκεπάζοντας μία πλεκτάνη, ενώ στην τρομακτική και συγκινητική αφήγηση του Ραγισμένες αγκαλιές (Los abrazos rotos, 2009) του Πέδρο Αλμοδόβαρ αναμοχλεύονται δυο ζωές, δυο διαφορετικά παρελθόντα του ίδιου προσώπου. Απ’ την άλλη, ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ με την ταινία του Agora (2009) μας οδηγεί σε ένα παρελθόν πιο μακρινό, στην Αλεξάνδρεια του 4ου π.Χ. αι. μέσα από την φιλόσοφο και αστρονόμο Υπατία (Ρέιτσελ Βάις).

Το χιούμορ και το δράμα συνδυάζονται στην ιστορία της Φλόρα (Πέτρα Μαρτίνεθ) στο Ευτυχώς που είμαι γυναίκα (Nacidas para sufrir, 2009) του Μιγέλ Αλβαλαδέχο, ενώ στην ταινία Ακόμα και η βροχή (También la lluvia, 2010) η Ιθιάρ Μπογιαΐν μας αφηγείται τις εμπειρίες του Σεμπαστιάν, ενός σκηνοθέτη του κινηματογράφου (Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ) και του Κόστα, ενός παραγωγού (Λουίς Τοσάρ) στη Βολιβία.

Οι ταινίες αυτές που προβλήθηκαν στην Ισπανία την πενταετία 2005-2010, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του σημερινού ισπανικού κινηματογράφου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την προσωπική πορεία των σκηνοθετών του. Πορείες που διασταυρώνονται καθώς αφηγούνται τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κοινωνικά προβλήματα στενότερης ή παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι ταινίες θα προβάλλονται στην

Ταινιοθήκη της Ελλάδος www.tainiothiki.gr

Ιερά Οδός 48 Μετρό: Κεραμεικός

Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητικό)

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει από τη Δευτέρα 14/11

καθημερινά 17.30-22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Μετά την 3η Εβδομάδα ισπανικού κινηματογράφου, θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου το αφιέρωμα Βία κατά των γυναικών στο οποίο θα παρευρεθεί η Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεθ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: