Η πρώτη νίκη πολιτών κατά του τέλους ακινήτων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ! | “απόφαση – οδηγός” για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου | «πάγωμα» των υπερτιμολογημένων χαρατσίων μέσω ΔΕΗ

XARATSI DEH

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε οικογένεια, υποστηρίζοντας ότι το έκτακτο τέλος ακινήτων είχε υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και ήταν «φουσκωμένο».

Η οικογένεια είχε πληρώσει έγκαιρα στη ΔΕΗ το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος, δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ και ΦΠΑ. Εντούτοις, επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια, δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλλει 2.235,60 ευρώ για «το εσφαλμένο και υπέρογκο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας Ακινήτων».

Σύμφωνα με την προσφυγή, ο υπολογισμός του τέλους ακινήτων ήταν εσφαλμένος και διογκωμένος, επειδή αφενός μεν υπήρχε λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους αυτού και αφετέρου είχε γίνει χρέωση σε παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια.Ενώ το τέλος έπρεπε να υπολογιστεί επί 162 τετραγωνικών, υπολογίστηκε σε επιφάνεια 243 τετραγωνικών. Και ενώ το σπίτι βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης έχει καθοριστεί στα 58 ευρώ, ο υπολογισμός του τέλους έγινε σε τιμή ζώνης 2.150 ευρώ! Έτσι, το χαράτσι έφτασε τα 2.235,60 ευρώ και η πρώτη δόση, που έπρεπε να καταβληθεί ως τις 15 Νοεμβρίου, ήταν 1.117,80 ευρώ, ενώ εκείνοι είχαν υπολογίσει να πληρώσουν συνολικά 558,90 ευρώ!

Και όλα αυτά ενώ πριν από μερικές μέρες, δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία, απορρίπτοντας προσφυγή 90χρονης γυναίκας, που δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το τέλος καθώς παίρνει 900 ευρώ σύνταξη, πληρώνει 500 ευρώ σε γυναίκα να την προσέχει και το χαράτσι ήταν 1.104 ευρώ!

Το Πρωτοδικείο, με την προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη λήψη απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.
«Η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), καθίσταται ‘απόφαση – οδηγός’ για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία στην ανάκληση, άλλως τροποποίηση αυτού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Η απόφαση σταθμός του Πρωτοδικείου Καλαμάτας ανοίγει το δρόμο για να «παγώσουν» τα υπερτιμολογημένα χαράτσια της ΔΕΗ. Άλλωστε, χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις περιμένουν να εκδικαστούν.
Την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί και πάλι στην Καλαμάτα η αίτηση ανέργου, που ζητά επίσης προσωρινή διαταγή για να μην του κοπεί το ρεύμα. Στην αίτησή του αναφέρει ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το τέλος.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/, http://www.newsit.gr/, http://www.ethnos.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: