«Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες | Κριτική του Αδάμ Αδαμόπουλου | 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος

PORFIRIO

Η ταινία, μια υβριδική προσέγγιση κινούμενη μεταξύ ταινίας μυθοπλασίας και ταινίας τεκμηρίωσης αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Στην Κολομβία του 1991, η αδέσποτη σφαίρα ενός αστυνομικού πέτυχε τον Πορφίριο Ραμίρες στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Περιμένοντας–για περισσότερο από δέκα χρόνια–μια χρηματική αποζημίωση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το 2005 προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει αεροπειρατεία βάζοντας χειροβομβίδες μέσα στις πάνες του. Το ενδιαφέρον της ταινίας που βαρύνει περισσότερο προς τον χαρακτηρισμό της ως ταινίας τεκμηρίωσης είναι ότι τον κεντρικό ήρωα, τον «υποδύεται» ο ίδιος ο Πορφίριο. Παρουσιάζεται η βασανιστική καθημερινότητα αυτού του ανθρώπου, που βγάζει τα προς το ζην απλά δανείζοντας το κινητό του τηλέφωνο για χρήση σε όσους θέλουν να τηλεφωνήσουν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να επανενταχθεί στη φυσιολογική ζωή. Αμηχανία και ντροπή από τη μία, αξιοπρέπεια, χιούμορ και τραγούδι από την άλλη, είναι οι δύο όψεις της καθημερινότητας του Πορφίριου. Η ψυχή φυλακισμένη σε ένα ανάπηρο σώμα και ο άνθρωπος φυλακισμένος από τη γραφειοκρατία. Με ένα ευρηματικό τελείωμα, η ταινία καταφέρνει να περάσει όλα τα συναισθήματα του καφκικού εφιάλτη στον οποίο περιδινίζεται ο Πορφίριο, ο οποίος βρέθηκε ανάπηρος χωρίς να γνωρίζει γιατί και ταλαιπωρείται από τη γραφειοκρατία και πάλι χωρίς να γνωρίζει γιατί.

Alejandro Landes πηγή φωτό: http://flix.gr/

Με Έλληνες τεχνικούς οι οποίοι βοήθησαν στη χρήση λήψεων σινεμασκόπ ακόμα και στα εσωτερικά πλάνα, η ταινία καταφέρνει να μεταδώσει συγκίνηση, να προβληματίσει, να δημιουργήσει την αίσθηση της ανθρώπινης ζεστασιάς. Η συζήτηση μας με το νεαρό κολομβιανό σκηνοθέτη αποκάλυψε ένα άνθρωπο πολύ καλό γνώστη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στην οποία και διαρκώς παρέπεμπε προκειμένου να υποστηρίξει την οπτική που προβάλει στην ταινία του.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Sundance και τιμήθηκε στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ).

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λάντες

Σενάριο: Alejandro Landes

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης

Μοντάζ: Eliane D. Katz

Ήχος: Lena Esquenazi

Με τους: Porfirio Ramirez Aldana, Jarlinsson Ramirez Reinoso, Yor Jasbleidy Santos Torres

 

Σχεδιασμός Παραγωγής: Daniela Schneider

Παραγωγός: Francisco Aljure, Alejandro Landes

Παραγωγή: Franja Nomo, Colombia

Χώρα Παραγωγής: Κολομβία-Ισπανία-Ουρουγουάη-Αργεντινή-Γαλλία

Συμπαραγωγή: Carmelita (Spain), Campo Cine (Argentina), Control Z Films (Uruguay) & Atopic (France)

Διάρκεια: 106′

Έτος Παραγωγής: 2011

Ο Αδάμ Αδαμόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.