Ανεργία φωτιά 17,1% | Αβάσταχτοι φόροι 12 δις στον προϋπολογισμό του 2012 | ‘Υφεση 2,8%

venizelos_petsalnikos_usb

– Στα 317,4 δισ.ευρώ το χρέος στο τέλος του επόμενου έτους
– Ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε το… usb στον πρόεδρο της Βουλής
– Δε θα επιβληθούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα είπε ο Ευ. Βενιζέλος
– Σήμερα στην Αθήνα η τρόικα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012, ο πρώτος της κυβέρνησης Παπαδήμου και ο πρώτος μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Με διαδικασία… εξπρές, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαση το πρωί, έδωσε το ΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πήρε το… usb και πήγε στη Βουλή, για να το παραδώσει στον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός


Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι αισιόδοξες και την τοποθετούν στο 2,8%. Όπως υπογραμμίζεται στην εισηγητική έκθεση, το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζεται το 2012 λιγότερο ευνοϊκό από ότι αρχικά αναμενόταν. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται σήμερα λιγότερο αισιόδοξες απ’ ότι έξι μήνες πριν, ενώ η κρίση χρέους αφορά όλο και περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες.
Στρώνει δηλαδή το χαλί ακόμα και για νέα μέτρα.
Η μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 4%, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας.
Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού (σε εθνικολογιστική βάση), λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,0%.
Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012 επηρεαζόμενος κυρίως από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η αύξηση του εν. ΔΤΚ το 2012 εκτιμάται στο 0,6%.
Όσον αφορά στο έλλειμμα, αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ από 9% φέτος. Η μείωσή του οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έτσι, το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ φέτος.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ, εάν εξαιρεθεί η επίπτωση του PSI.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος (2,1% του ΑΕΠ).
Ο προϋπολογισμός προβλέπει και μεγάλη μείωση στο δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ φέτος.
Η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται, οδηγεί στο νέο πρόγραμμα και άρα στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση: α) 30 δισ. ευρώ για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης και των ελληνικών τραπεζών β) 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI και γ) ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών Μαρτίου 2012. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί: δ) η παροχή της αναγκαίας εγγύησης από το EFSF προς την ΕΚΤ για τη διασφάλιση της ενδιάμεσης ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο της ανταλλαγής των ομολόγων μέσα στο νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
– Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
– Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
– Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
– Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
– Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Βενιζέλος: Παράθυρο ευκαιρίας

Στη σύντομη ομιλία του, στη Βουλή, παρουσία και του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό «παράθυρο ευκαιρίας», τονίζοντας παράλληλα με κατηγορηματικότητα ότι για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα.
«Είναι ένας προϋπολογισμός αναστροφής του τόπου, για πρώτη φορά πλεονασματικός με σωστή διαχείριση», είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός «δε θα συνοδευτεί από νομοσχέδιο για νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, αφού αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο»
Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.
«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» ήταν η πρώτη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, που ευχήθηκε «να ευοδωθούν όσα είπε ο κ. Βενιζέλος», αρκεί αυτό να μη γίνει με καρατόμηση δημοσίων επενδύσεων.
«Κύριε Πρωθυπουργέ έχουμε στηρίξει επάνω σας πολλές ελπίδες. Αν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν έχουμε ανάπτυξη θα έχει τη τύχη του προηγούμενου», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Λουκά Παπαδήμο.
«Κινείται και θα κινηθεί στα πλαίσια της σωτηρία των συμφερόντων και κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγούν στην περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων… Αυτή είναι βέβαια η επιδίωξη των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ», είπε ο Σπύρος Χαλβατζής από πλευράς ΚΚΕ.
«Έκτρωμα» και «χαριστική βολή στην Ελλάδα και το λαό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Έπρεπε να τον πετάξετε στον κάλαθο αχρήστων», είπε και ζήτησε αλλαγή πολιτικής.

http://www.newsit.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.