Έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19.11.2011 από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής.

NEOKLIS SARRIS

Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Διετέλεσε σύμβουλος επί των πολιτικών υποθέσεων του Αοιδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Κύρου Αθηναγόρα. Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Ζίγδη στην Προεδρία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ).
Έχει διατελέσει καθηγητής παραγωγικών και ανωτέρων Σχολών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ως πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος ασχολούταν ιδιαίτερα με τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη και ώρα 15.00 από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών

[ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ  ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ. Γ.Κ.]

αναδημοσιεύουμε από το site ΑΝΤΙΒΑΡΟ στην Ιδιωτεία το παραπάνω κείμενο του καθηγ. Παναγ.Ηφαιστου ως το ακριβές ψυχογράφημα του εκλιπόντος

http://www.antibaro.gr/

http://www.antibaro.gr/node/3487#comments

Θεωρώ το παραπάνω κείμενο του καθηγ. Παναγ.Ηφαιστου ως το ακριβές ψυχογράφημα του εκλιπόντος και το συνυπογράφω μετά λόγου γνώσεως ως προσωπικός συνεργάτης και οικογενειακός φίλος του Νεοκλή Σαρρή επί 17ετία.
Επειδή ο καθηγ. ήταν και πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Κ σας παραθέτω το δελτίο τύπου με τα βιογραφικά του στοιχεία:

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ( Ε.ΔΗ.Κ )
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΚΛΗΣ Αλεξ. ΣΑΡΡΗΣ
( 05.05.1940 – 19.11.2011 )
ομοτ. καθηγ. Κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου
επιτ.Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ( Δ.Σ.Α )

Με οδύνη η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου ( Ε.ΔΗ.Κ ) και οι συνεργάτες του Πρόεδρου, καθηγ. Νεοκλή Σαρρή ανακοινώνουν την εκδήμησή του τα ξημερώματα ( 01:17 π.μ ) της 19ης Νοεμβρίου 2011 μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφεία την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 15:00.

Ο καθηγ.Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 05.05.1940.

Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης και Αθηνών και Ψυχολογία στη Γενεύη. Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με ειδικότητα κυρίως στην οθωμανική περίοδο, καθώς και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Όμως στη συνείδηση του ευρύ κοινού ήταν γνωστός ως Τουρκολόγος λόγω της βαθιάς και μοναδικής γνώσης του για την Τουρκία.

Σε ηλικία 20 ετών υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Διακρίθηκε στους φοιτητικούς αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.

Υπήρξε σύμβουλος συνεργάτης και φίλος των Προέδρων της Ε.ΔΗ.Κ. Γεωργίου Μαύρου και Γιάννη Ζίγδη. Μετά το θάνατο του δεύτερου του ανατέθηκε από την Κ.Ε. και την Ε.Γ της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) η Προεδρία του Κόμματος και έτσι έγινε ο τέταρτος σε μία τιμητική διαδοχή που αρχίζει από τον Γεώργιο Παπανδρέου και συνεχίστηκε με τον Γεώργιο Μαύρο και τον Γιάννη Ζίγδη.

Το συγγραφικό και διδακτικό του έργο είναι πλούσιο, ενώ είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Επίσης είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Τα κυριότερα έργα του είναι:

«Η άλλη Πλευρά Πολιτική και Διπλωματική Χρονογραφία της Εισβολής στην Κύπρο και του Διαμελισμού της» τομ. 3, «Οσμανική
Πραγματικότητα» τομ. 3, «Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικές Εξελίξεις στην Πρώτη Τουρκική Δημοκρατία» τομ. 3, «Προεπαναστατική Ελλάδα και Οσμανικό Κράτος», «Ελληνική Κοινωνία και Τηλεόραση» τομ. 2, «Φιλοσοφία της Κοινωνίας και Πολιτείας τομ. πρώτος Αρχαίος Κόσμος», «τόμος δεύτερος Πατερική Ορθοδοξία και Βυζαντινή σκέψη», «Η Οικογένεια στην Τουρκία», «Εισαγωγή στην Κοινωνιομετρία, την ομαδική ψυχοθεραπεία και το Ψυχόδραμα», ενώ έχει και πάμπολλα αδημοσίευτα έργα.
Το ήθος, το πνεύμα και οι ιδέες του, στηριζόμενες σε μια μακρά παράδοση πατριωτισμού, αλλά όχι εθνικισμού, με γνώμονα τον άνθρωπο και το πάθος για την εξεύρεση της αληθείας, της ισότητας και της αριστοτελικής μεσότητας , θα αποτελούν για όλους εμάς φάρο πορείας ζωής, ενώ η ιδεολογική σκυτάλη που μας παρέδωσε θα μείνει σταθερά στα χέρια μας μέχρι και εμείς να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
Τα μέλη της ΕΕ της Ε.ΔΗ.Κ
΄

Για την παράθεση στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ.
Δημ. Σταθακόπουλος
Δρ κοινωνιολογίας της ιστορίας Παντείου πανεπιστημίου
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ( ΔΣΠ )
μαθητής και πνευματικό τέκνο του εκλιπόντος

Δ.Σ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: