«Το Τανγκό των Χριστουγέννων»: Η νέα ταινία του Νίκου Κουτελιδάκη από 1.12.2011 στους κινηματογράφους

To_tangko_ton_Christougennon_I_nea_tainia_tou_Nikou_Koutelidaki_1

H VILLAGE και η N-ORASIS παρουσιάζουν την ταινία του Νίκου Κουτελιδάκη «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», το  σενάριο της οποίας είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ & ΤΟ “ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ” ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ | 18.12.2011, 14.00 | Είσοδος ελεύθερη

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη έρχεται στη μεγάλη οθόνη, για να μας μαγέψει τα Χριστούγεννα του 2011.

Δεκαετία του 1970… είναι Χριστούγεννα και στο στρατόπεδο Βάτη, στον Έβρο, προετοιμάζονται για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Οι σκέψεις, όμως, του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, χωρίς χαμόγελο, αγρίμι, έχει μόνο μια επιθυμία: να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου.
Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει. Θα ζητήσει την βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού, από τους λίγους που ξεχώριζαν στο στρατόπεδο για την μόρφωση και καλλιέργεια τους.

To_tangko_ton_Christougennon_I_nea_tainia_tou_Nikou_Koutelidaki_2

Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα είναι η αφορμή για μια σειρά γεγονότων που θα κορυφωθούν με ένα Τανγκό… Το Τανγκό των Χριστουγέννων… σε μια μέρα που θα αλλάξει τις ζωές των τριών ηρώων μια για πάντα.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ – Σκηνοθεσία

Η μεταφορά του βιβλίου του κ. Ξανθούλη στη μεγάλη οθόνη ξεκίνησε από μια ιδέα του Γιάννη Μπέζου, όταν ένα Σάββατο του 2007, μου πρότεινε το βιβλίο και συζητήσαμε τις δυνατότητες κινηματογραφικής μεταφοράς του.
Το βιβλίο μας αφηγείται μια ιστορία με πολλές ανατροπές, με καθαρούς χαρακτήρες, με αρχή, μέση και τέλος, ένα στοιχείο δηλαδή που χρειάζεται ένα καλό σενάριο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ – Μανώλης Λόγγος

Θεώρησα ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να μεταφερθεί στην οθόνη, να γίνει εικόνα και να γίνει μια πολύ ωραία ταινία.
Το μυθιστόρημα είναι μια βάση. Είναι βέβαια μια πρώτη ύλη, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει τι κρύβει ο Ξανθούλης και όχι αυτό που μας λέει, γιατί αυτό που μας λέει το διαβάζουμε. Εάν έχει ενδιαφέρον, αυτό μπορεί να έχει αντίκρισμα στην οθόνη.
Ο ρόλος μου είναι κλασσικό παράδειγμα ενός συντηρητικού αξιωματικού, σε μια άλλη εποχή, πολύ μακριά από την δική μας. Σαν αίσθημα βέβαια, δεν είναι τόσο μακριά. Αυτοί οι άνθρωποι υποδύονται πολλές φορές τους αυστηρούς, στην πλευρά της δουλειάς τους. Στο σπίτι τους, όμως, έχουν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό έχει και ο δικός μου χαρακτήρας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ – Στέφανος Καραμανίδης

Τόσο το βιβλίο, όσο και το σενάριο του Βαγγέλη Νάση έχει ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Είναι μια ταινία που έχει σενάριο, έχει φωτογραφία, έχει μουσική, έχει δυνατά πράγματα. Πιστεύω πως η ιστορία της ταινίας θα μιλήσει στον κόσμο. Είναι μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα.

ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – Ζωή Λόγγου

Η Ζωή είναι μια μελαγχολική φιγούρα μέσα στην ταινία. Έχει παντρευτεί σε νεαρή ηλικία, έχει ένα παιδί, της έχει περάσει ο έρωτας, έχει αρχίσει και κουράζεται, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή της… περιμένει αυτή την πολυπόθητη μετάθεση. Μέχρι που της έρχεται ένας δίσκος τανγκό.

Τα γυρίσματα ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία, αλλά παράλληλα και μια φοβερή εμπειρία. Εκεί, σε αυτές τις καταστάσεις, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου.

ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Λάζαρος Λαζάρου

Ο Λάζαρος Λαζάρου είναι ένας φαντάρος στον Έβρο τελείως έξω από τα νερά του. Μια καλλιτεχνική φύση που προσπαθεί να βρει διεξόδους μέσα σε αυτό το τόσο αυστηρό κλίμα για να μπορέσει να επιβιώσει.
Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν τα πιο δύσκολα γυρίσματα που έχω κάνει. Το ότι έπρεπε να είμαι στον Έβρο, να βρέχει καταρρακτωδώς και να υποκρίνομαι πως όλα είναι εντάξει και φυσιολογικά, ήταν δύσκολο.
Όσο για την ταινία, τι να πρωτοπώ. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέρος αυτής της τόσο σημαντικής κινηματογραφικής δουλειάς

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ – Νότης Βοσκόπουλος

Νιώθω τυχερός που μέσα από το ρόλο μου, μου δόθηκε η δυνατότητα να ‘σχολιάσω’ τις σχιζοειδείς προσωπικότητες των χουντικών αξιωματικών.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΟΛΟΥ – Μουσική

’Το Τανγκό των Χριστουγέννων’ είναι μια ταινία ensemble. Τέσσερις άνθρωποι, τρεις διαφορετικές ερωτικές σχέσεις, γι αυτό και υπάρχουν τρία διαφορετικά μουσικά θέματα, τα οποία μπλέκονται μεταξύ τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ – Συγγραφέας του βιβλίου

Πριν από πολλά χρόνια ο κ Καστανιώτης, ο εκδότης μου τότε, μου ζήτησε να γράψω ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα. Αυτή ήταν η αρχή για την δημιουργία του βιβλίου που θα δούμε σε λίγες μέρες στην μεγάλη οθόνη.
Η δημιουργία μιας ταινίας πρέπει να ξεφεύγει από ένα βιβλίο. Μπορεί να βασίζεται σε αυτό, αλλά είναι απαραίτητο το βιβλίο να τσαλακωθεί, να αλλάξουν όλα και να δοθούν με έναν άλλο τρόπο. Νομίζω πως αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό σου δίνει μια καλή ταινία.

Για τον Στέφανο Καραμανίδη:

Υπηρέτησα κανονικά στον στρατό και έχω συναναστραφεί τέτοιους ανθρώπους. Άτομα που κατακλύζονταν από τέτοιου είδους συναισθηματικές φορτίσεις, άτομα που καταλάβαινες ότι ήταν δέσμια παθών και πόθων, αλλά που δε μπορούσαν να εκφραστούν.

Για τον Λάζαρο Λαζάρου:

Αυτά τα άτομα είναι τα πλέον επικίνδυνα στον στρατό. Είναι αυτά που μπορεί να περάσουν καλύτερα ή χειρότερα. Είναι όμως και εκείνοι που είναι πολύ χρήσιμοι στο στράτευμα, αυτοί που θα μεσολαβήσουν για διάφορα πράγματα, παράδειγμα την οργάνωση μιας γιορτής.

Διανομή

Μανώλης Λόγγος: Γιάννης Μπέζος
Λάζαρος Λαζάρου: Αντίνοος Αλμπάνης
Στέφανος Καραμανίδης: Γιάννης Στάνκογλου
Ζωή Λόγγου: Βίκυ Παπαδοπούλου
Παρασκευή: Ελένη Κοκκίδου
Νότης Βοσκόπουλος: Βασίλης Ρίσβας
Αναστασίου: Βασίλης Παπαδημητρίου
Μπαλάσκας: Φοίβος Κοντογιάννης
Γιατρός: Γιώργος Παπαγεωργίου
Μπάκας: Βαγγέλης Ρωμνιός
Καλλέργης: Θάνος Χρόνης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Σενάριο: Βαγγέλης Νάσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Γιώργος Γεωργίου
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Ηχοληψία: Βαγγέλης Ζέλκας
Μουσική: Γιάννος Αιόλου
Παραγωγός: Γιάννης Εξηντάρης
Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Σούσουλας
Οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Νικολέττος
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Νικολλέτου
Παραγωγή: N-Orasis  Audiovisual Productions LTD
Συμπαραγωγή: Village, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Sarnitec, Nova, Graal

Info

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
1η Δεκεμβρίου 2011

Διάρκεια: 102’, Διανομή: Village

6 σκέψεις σχετικά με το “«Το Τανγκό των Χριστουγέννων»: Η νέα ταινία του Νίκου Κουτελιδάκη από 1.12.2011 στους κινηματογράφους

Add yours

  1. Παράθεμα: demo2 | Lesvosnews.net
  2. Παράθεμα: demo | Lesvosnews.net
  3. Εξαιρετική ταινία το Τανγκό των Χριστουγέννων! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Μακάρι να βλέπουμε πιο συχνά τόσο ποιοτικές και προσεγμένες παραγωγές. Απλά δείτε το!

  4. Συγχαρητήρια θερμά, για την καθοδήγηση των ηθοποιών και το παίξιμό τους. Αυτό θα πεί ψυχή, αυτό θα πεί αλυσσοδεμένα πάθη και τραγωδίες κάτω απ’ τη βροχή, κρυφές πίσ’ απ’ την ομίχλη , κι ο έρωτας στις λάσπες… Μέ συγκίνησε. Μέ συγκίνησε κι η τρυφερή , πονετική μουσική που λές και κουβαλάει κι αυτή απ’ το βάρος των ηρώων πρωταγωνιστών. Η αναπαράσταση του ψευτοσκληρού, βαλκάνιου και λοβοτομούντος ελληνικού στρατού εν μέση Χούντα, στα ΚΨΜ, στα Κ.ΕΠΙΚ. κτλ. υποβλητική.
    Δέν ήθελα το αφύσικο »κόψιμο» της υπόθεσης ακριβώς στη στιγμή της κορύφωσης. Πού θα μας έδειχνε, τη δικαίωση, την ήττα ή τις μισολύσεις που θάδιναν οι πρωταγωνιστές. Τό τέλος, όπως έγραψα και στο »ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», είναι σαν βιαστικό πωμάτισμα ενός βαρελιού μεθυστικού κρασιού, που δεν πρόλαβε να μεστώσει, δεν πρόλαβε να φτάσει τους ήρωες στον παροξυσμό του αληθινού μεθυσιού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: