Αγωνιστική δράση για κατάργηση του χαρατσιού | Να καταργηθεί άμεσα το άδικο και εξοντωτικό χαράτσι | Κοινωνική εξέγερση για την κτηνωδία της απειλής διακοπής ρεύματος

ENANTIA STO XARATSI GENOP

rizospastis_big_logoΚΚΕ
Αγωνιστική δράση για κατάργηση του χαρατσιού (Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα χαράτσια της ΔΕΗ:

« Ο λαός δεν πρέπει να φοβηθεί τις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς ούτε να παγιδευτεί στα διάφορα αισχρά κόλπα και ελιγμούς της συγκυβέρνησης με τις τριμελείς επιτροπές και τη δήθεν συμπόνια της για τις ευπαθείς ομάδες. Το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ο εκβιασμός για το ρεύμα είναι επαίσχυντος και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα για όλους. Αυτό μπορεί να τους το επιβάλει μόνο η μαζική λαϊκή άρνηση πληρωμής του, η λαϊκή αγωνιστική δράση, η οργάνωση και αλληλεγγύη σε κάθε λαϊκή γειτονιά και συνοικία.

Η συγκυβέρνηση και η ΕΕ είναι παντελώς αναίσθητοι στο δράμα της λαϊκής οικογένειας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προστατευτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και να πληρώσει ο λαός το κόστος της κρίσης και της χρεοκοπίας.

Η συγκυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί από το λαό, γιατί εκβιάζει τις λαϊκές οικογένειες, που πλήττονται από την ανεργία, τις δραστικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, την ακρίβεια και τη βαριά φορολογία, με διακοπή του ρεύματος. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί για όλες τις οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

avgi_logoΚοινωνική εξέγερση για την κτηνωδία της απειλής διακοπής ρεύματος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/11/2011 Η ΑΥΓΗ

Το κίνημα κατά της κτηνωδίας του χαρατσιού με την απειλή στέρησης ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα πήρε πλέον μεγάλες διαστάσεις με διεθνή αντίκτυπο. Δεκάδες δήμοι μπήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν τους φτωχούς δημότες τους, που διαβιούν χωρίς θέρμανση και απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο καταχείμωνο. Το μεγάλο συνδικάτο των εργαζομένων της ΔΕΗ, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σε αυτό το βάρβαρο μέτρο το οποίο εμπνεύστηκε ή υιοθέτησε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου (!) Ευάγγελος Βενιζέλος, κλιμάκωσε τις αντιδράσεις του πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί.

Ακόμα και οι παπαγάλοι της κυβερνητικής πολιτικής στα κανάλια αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προβοκάτσιες κατά των συντεχνιών αντιλαμβανόμενοι τη λαϊκή αγανάκτηση. Κόλαφος για την κυβέρνηση και από τη δήλωση του αρμοδίου επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ότιγκερ, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αναφέροντας: “Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι υποχρέωση των κρατών – μελών και δεν εξαρτάται από τις φορολογικές υποχρεώσεις”. Στην ελληνική Δικαιοσύνη ήδη εμφανίζονται αποφάσεις αντίδρασης και το μεγάλο ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην κατά προτεραιότητα συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από σωρεία προσφυγών, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

rizospastis_big_logo ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθεί άμεσα το άδικο και εξοντωτικό χαράτσι  (Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για το φόρο μέσω της ΔΕΗ, κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Την ώρα που η αντιλαϊκή πολιτική φορτώνει στη λαϊκή οικογένεια τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, τα ελλείμματα και τα χρέη που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο και η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος.

Την ώρα που η αντιλαϊκή πολιτική μειώνει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις και οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα και το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική της λεγόμενης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, με το εξοντωτικό χαράτσι του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απειλώντας ότι θα κόψει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώσουν, εκβιάζοντας ότι θα αφήσει τα λαϊκά νοικοκυριά στο σκοτάδι, καταργώντας ακόμη και τους διακανονισμούς πληρωμής με δόσεις.

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, καταφεύγει σε ελιγμούς για προσωρινή αναστολή των διακοπών ρεύματος και σε ανούσιες υποσχέσεις για εξαίρεση ορισμένων ακραίων περιπτώσεων αδυναμίας πληρωμής.

Για το λαό το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το εξασφαλίζει σε όλες τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και σ’ αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τα χαράτσια είναι άδικα και εξοντωτικά για τη λαϊκή οικογένεια, γι’ αυτό είναι εξ ολοκλήρου παράνομα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού χαρατσιού που συνέδεσε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα λαϊκό σπίτι που δεν πληρώνει το χαράτσι, που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.