Μαϊτέ Μόλα (Κ.Ε.Α.- Κ.Κ. Ισπανίας): «Τεχνοκράτες δεν υπάρχουν, ο Μόντι και ο Παπαδήμος δεν είναι τεχνοκράτες.»! | Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε

MOLA

Μαϊτέ Μόλα: «Τεχνοκράτες δεν υπάρχουν»!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/11/2011 | (ΑΥΓΗ)

Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε

Τα ΜΜΕ απέφυγαν να εξηγήσουν τις εναλλακτικές λύσεις της αριστεράς επικεντρώνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων

«Τεχνοκράτες δεν υπάρχουν, ο Μόντι και ο Παπαδήμος δεν είναι τεχνοκράτες. Εκφράζουν τη χρηματοπιστωτική δεξιά, τους προστάτες των ιδιωτικών τραπεζών, είναι αυτοί που εισάγουν την άκρα δεξιά στις κυβερνήσεις με τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ και αυτοί που δεν θέλουν ούτε καν να μιλούν με την αριστερά».

Μιλά στην «Αυγή» της Κυριακής η Ισπανίδα Μαϊτέ Μόλα, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Κ.Κ. Ισπανίας

* Σας εξέπληξε η τόσο ευρεία νίκη του Λαϊκού Κόμματος;

Τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος την περιμέναμε, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα εφάρμοσε τις πιο οπισθοδρομικές για τη δημοκρατία οικονομικές πολιτικές. Η πολιτική αριστερά έμεινε μόνη της να καταγγέλλει τα δύο πλειοψηφικά κόμματα, που ανέκαθεν συμφωνούν προκειμένου να συνθλίψουν τον ισπανικό λαό μέσα από τη λιτότητα και τις βάρβαρες μειώσεις των μισθών, με ανεργία στο 22%, δηλαδή πάνω από πέντε εκατομμύρια Ισπανοί είναι άνεργοι, με αύξηση της φτώχειας, με την εξαφάνιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες και οι νέοι.

* Γιατί οι Ισπανοί επέλεξαν ένα κόμμα που υποσχέθηκε περικοπές;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα εφάρμοσε υπερνεοφιλελεύθερες πολιτικές, πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν ότι η Δεξιά μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, πιστεύουν ότι η φαινομενική φιλία μεταξύ Μέρκελ και Ραχόι μπορεί να βοηθήσει την Ισπανία, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι ο καπιταλισμός δεν έχει άλλους φίλους πέρα από το χρήμα.

Τα ΜΜΕ απέφυγαν να εξηγήσουν τις εναλλακτικές λύσεις της αριστεράς επικεντρώνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό συνεπάγεται λιγότερη ενημέρωση για τους πολίτες, που νομίζουν ότι υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές και ότι η αριστερά μπορεί να κάνει κριτική αλλά δεν δίνει λύσεις. Οι πολίτες δεν γνώριζαν τις εναλλακτικές μας προτάσεις, γιατί για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν υπάρχουμε.

Οι Ισπανοί εξέλεξαν τον Ραχόι, που θα συνεχίσει τις δημοσιονομικές περικοπές που άρχισαν επί Θαπατέρο. Στη προεκλογική εκστρατεία ο Ραχόι απέκρυψε το πρόγραμμά του, καθώς έκανε λόγο για δημιουργία απασχόλησης, για προστασία της παιδείας και της υγείας, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

* Είναι αλήθεια ότι ο Ραχόι είναι θαυμαστής της πολιτικής της Μέρκελ;

Ο Ραχόι είναι θαυμαστής της πολιτικής λιτότητας που υποστηρίζει η Μέρκελ. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει κάνει και πολλές δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Εν πάση περιπτώσει, είπε επίσης ότι θα εμποδίσει τον σφαγιασμό του ισπανικού λαού από την Ευρώπη. Αλλά τώρα θα δούμε τις πραγματικές του προθέσεις και επιθυμίες.

* Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της Ενωμένης Αριστεράς;

Στο πλαίσιο αυτό η Ενωμένη Αριστερά, παρά το γεγονός ότι δεν την πρόβαλαν ούτε οι εφημερίδες ούτε τα κανάλια, πλην ελάχιστων λεπτών, είχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ψήφων -περίπου 1.700.000 -, που αντιπροσωπεύει περισσότερο την πραγματικότητα από ό,τι ο αριθμός των βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κλειστούμε μέσα στη Βουλή, ότι πρέπει να κατεβούμε στους δρόμους, να δουλέψουμε με τα συνδικάτα και τους Αγανακτισμένους, με τα κινήματα. Δεν θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε το Λαϊκό Κόμμα να συνεχίσει το έργο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν μείνουμε κλεισμένοι μέσα σε έναν γυάλινο πύργο.

* Ποια είναι τώρα τα σχέδια της Ενωμένης Αριστεράς;

Θα δουλέψουμε για να εξηγήσουμε, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε στην Αθήνα, με τη συνάντηση του ΚΕΑ, ότι οι εναλλακτικές λύσεις στην ανεργία, στην εξαφάνιση των δημόσιων υπηρεσιών, των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις συντάξεις, έρχονται μέσα από το 35ωρο, τις δημόσιες τράπεζες, την εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων, μέσα από περισσότερα δικαιώματα, μέσα από περισσότερη δημοκρατία!

* Πόσο συσπειρωτικά μπορεί να λειτουργήσει το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Το ΚΕΑ πρέπει να εργαστεί για να συσπειρώσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς, τα κινήματα, να μιλά με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, κατά των νεοφιλελεύθερων σχεδίων των Σαρκοζί Μέρκελ, Μόντι, Ραχόι, Παπαδήμου.

http://www.avgi.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.